Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

sunnuntai, syyskuuta 30, 2012

Syyskuun raporttia ja lokakuun suunnitelmia

Tämä on aina se vuoden ihanin aika - toiseksi rakkain kuukausi lopussa, mutta se kaikkein lempparein vielä edessä. Syksy parhaimmillaan! :) Tämän syksyn väriloistoa on hieman himmentänyt monet kysymykset omasta voinnistani, mutta ehkä lokakuu tuo siihenkin jotain selvyyttä. Onneksi käsityöt ovat tuottaneet iloa kuten aina ennenkin - ja onneksi on syksy, se auttaa minua aina jaksamaan, vaikka joutuisinkin nauttimaan syksystä vain ikkunan takaa katsellen ja sateen ropinaa kuunnellen.


Syyskuussa valmistuivat:

  • 3.9. Sytomyssyt 5 kpl (virkaten ja neuloen), langankulutus 213 g
  • 17.9. Palmikkoneuletakki (neuloen), langankulutus 602 g
  • 19.9. Aamukahvilla-patalappu (virkaten), langankulutus 69 g
  • 20.9. Pikkukokki-patalappu (virkaten), langankulutus 33 g
  • 23.9. Patalaput 5 kpl (virkaten), langankulutus 165 g
  • 24.9. Palatossut (neuloen), langankulutus 82 g
  • 26.9. Patalaput 2 kpl (virkaten), langankulutus 66 g
  • 27.9. Palatossut (neuloen), langankulutus 83 g
  • 28.9. Metsäretkellä-patalappu (virkaten), langankulutus 42 g 

Syyskuussa lankaa kului 1355 g eli sellaisen normaalin kuukausittaisen kulutuksen verran. Lankaostoksilla en käynyt koko kuukauden aikana, en edes ostamassa lohtulankaa, joten miinuksen puolelle mentiin, ja kyllä se näkyy mukavasti lankalaatikoissa, joissa mahtuu nyt ihan kannet kiinni. Kaikki langat mahtuvat nyt myös niille varattuihin laatikoihin, kun tuossa jossain vaiheessa kesää niitä oli pakko säilyttää jonkin aikaa samoissa pussukoissa, jossa ne oli kotiin kannettukin, kun laatikoissa ei ollut tilaa. Jospa malttaisin nyt jonkin aikaa pysyä poissa lankakaupoista, ainakin ajatuksenani on, etten ostaisi vähään aikaan lankaa, jollei ole ihan pakko. Ja jos vointini vuoksi en pysty parin viikon päästä lähtemään käsityömessuillekaan, niin tuskin niitä lankahoukutuksia kauheasti eteen tulee. Mutta en tee mitään päätöksiä suuntaan eikä toiseen, koska voihan se mieli aina muuttua. :)

Syyskuun parasta antia oli kyllä sienivärjäyskurssi, jonne onneksi jaksoin lähteä, vaikka sen jälkeen tämä vointini huononikin aika nopeasti. Mutta saan lohtua niistä ihanista vyyhdeistä, jotka kurssilla värjäsin.

Lokakuun käsityöhaaveissani on saada valmiiksi tekeillä olevat villahousut. Monia suunnitelmia minulla on mielessäni, sekä isompia että pienempiä, mutta koska elämä on yleensä aika arvaamatonta, niin en elättele haaveita saada mitään valtavia määriä käsitöitä aikaiseksi. Pienten käsitöiden parissa on ollut nyt mukavampaa puuhastella, vaikka aina on hienoa saada joku isompikin tehtyä. Varmaan tulee taaskin tehtyä vähän sekä että.


Ihanaa lokakuuta kaikille! :) Itse odotan siltä paljon hyvää ja onnellisia hetkiä, ja toivon sitä myös sinulle!

lauantaina, syyskuuta 29, 2012

Polkka ilona metsäretkellä tossutellen

Jämälankoja on taas kulutettu mahdollisimman tarkasti loppuun saakka.

Ensin syntyivät palatossut:

Palatossut
Tehty ajalla: 25.-27.9.2012
Malli: Ohje Käspaikasta
Lanka: Novita 7 veljestä Polkka turkoosi (837) ja Novita Ilona turkoosi (031)
Langankulutus: 83 g
Puikot: 3,5 mm
 Koko: Naisen 38/39
Muuta: Myyjäisiin luultavasti 

Palatossujen valmistuttua jäi vielä hieman tuota Polkkaa, ja kaivoinpa kaapista parin gramman nöttösen sinistä 7 veljestäkin. Tarkoituksena oli kuluttaa ihan loppuun saakka nämä kaksi lankaa, ja turkoosi Ilona toimi tässä sitten sellaisena täytelankana sopiviin väleihin:

Metsäretkellä-patalappu
Tehty ajalla: 27.-28.9.2012
Malli: Patalappuja á la Carte: Metsäretkellä
Lanka: Novita 7 veljestä Polkka turkoosi (837) ja Novita Ilona turkoosi (031) ja 7 veljestä sininen (124)
Langankulutus: 42 g
Virkkuukoukku: 3,5 mm
Koko: n. 21x21 cm
Muuta:Myyjäisiin tms.

Tämähän on se sama perinteinen patalappumalli, jonka tekemistä ihmettelin lapsena ompeluseuroissa (ks. pari postausta aiemmin). Sen ohje on julkaistu nyt myös uudessa patalappukirjassa nimellä Metsäretkellä. Aiemmin olen ohjetta katsonut Käspaikasta, jossa on minusta selkeä piirros siitä, miten tämä malli toteutetaan. Tuossa uudessa patalappukirjassa on minusta välillä vähän hankalia nuo sanalliset ohjeet, koska olen tottunut usein katsomaan piirroksesta, ja kun minulla vielä on valokuvamuisti, niin saatan yksinkertaisesti palauttaa sen mallipiirroksen mieleeni, jos ohje on unohtunut kotiin. Siksi suosittelenkin, että jos tuo patalappukirjan ohje ei oikein avaudu, niin ehkä tuo Käspaikan piirros auttaa! Mutta muuten tuon kirjan ohje oli vähän helpompi ja nopeampi toteuttaa siksi, että siinä käännökset neuvotaan tekemään ihan vain ketjusilmukoilla ja hyppäämällä edellisen kerroksen silmukoiden yli, kun taas Käspaikan piirroksessa tehdään käännöksiin kiinteitä silmukoita. Patalappukirjassa neuvotaan tekemään pylväät edellisen kerroksen pylväiden tai ketjusilmukoiden ympäri, kun taas aiemmin olen jotenkin vaikeammin niitä koittanut siihen väkertää, ja siksi en ole oikein tähän malliin ennen ihastunutkaan, on tuntunut työläältä. Mutta tosiaan, ensikertaa tätä ohjetta kokeilevalle se kirjan ohje ilman mallipiirrosta ei kyllä aukene, siitä miinusta kirjan tekijöille.

Nyt olen koittanut jättää hetkeksi jämälangat rauhaan, vaikka kovasti ihania ideoita olisi päässäni niitä ajatellen. Jos välillä saisin edistettyä tuota tekeillä olevaa isompaa työtäni, niin saisin senkin jossain vaiheessa valmiiksi ja käyttöön. :) Kun vielä pysyisi hereillä tuota tehdessä, kahdesti on jo käynyt niin, että olen nukahtanut käsityön ääreen äänikirjaa kuunnellessani. ;)

Mukavaa viikonlopun jatkoa!

 

torstaina, syyskuuta 27, 2012

Sokerileipuri

Maanantaina sain lääkärin määräyksen tehdä kaikkea sellaista kivaa, mikä piristää oloani sairastelun keskellä. Lääkäri mainitsi muun muassa leipomisen, johon minä kyllä totesin, että aika paljon rajoittaa tekemisiäni se, etten pysty olemaan juurikaan pystyasennossa. Sitä paitsi en edes tykkää leipoa enkä syödä leivonnaisia.

Mutta voihan sen leipomisen käsittää muullakin tavalla kuin taikinan vatkaamisella. Vaikkapa siten, että virkkaa Sokerileipuri-nimiset patalaput. ;)

Patalaput 2kpl
Tehty ajalla: 25.-26.9.2012
Malli: Patalappuja á la Carte: Sokerileipuri (omalla sovelluksella)
Lanka: Novita 7 veljestä vihreä (309) + metsänvihreä (391) sekä Novita Ilona vihreä (039) + 7 veljestä sammaleenvihreä (322)
Langankulutus: 31g + 35 g = 66 g
Virkkuukoukku: 3,5 mm
Koko: Halkaisijat 22 cm ja 23 cm
Muuta: Myyjäisiin tai johonkin

Tein näistä heti oman sovellukseni. Alkuperäisessä ohjeessa kulkee musta ketjusilmukkaketju tuolla lapun sisällä ja samalla mustalla on virkattu reunus, kun taas näissä reunusta ei ole virkattu sillä sisällä kulkevalla langalla vaan juurikin sillä toisella. Syy tähän on se, että oivalsin tämän mallin olevan erinomainen vihoviimeisten lankanöttösten tuhoamiseen. Virkkasin ketjusilmukkaketjua niin pitkästi kuin nöttösistä vain lankaa riitti, ja patalapuista tuli tasan sen kokoisia kuin se ketjusilmukkaketju sattui olemaan. Kummassakaan lapussa ei mennyt kerrokset tasan, mutta ei sitä noista huomaa, kun laput kuitenkin virkataan spiraalina. Reunukset oli sitten tehtävä tietysti sillä langalla, joka ei ollut siinä ketjusilmukkaketjussa, koska se toinen lankahan oli jo käytetty loppuun. Jouduin muutenkin soveltamaan ohjetta, koska kun yritin noudattaa virkkausohjetta kirjaimellisesti, niin lapusta tuli ihan kupin muotoinen, eli minun täytyi tehdä lisäyksiä huomattavasti useammin kuin ohjessa. Ja reunuksesta meinasi ohjeen mukaisesti tehtynä tulla liian "röyhelöinen", joten siinä piti taas harventaa silmukoiden tiheyttä. Mutta minusta mallit ovatkin parhaimmillaan silloin, kun niitä voi soveltaa, ottaa niistä jonkun idean ja tehdä itse omant versiot. Varsinkin jämälankatöissä on minusta ihan lupakin soveltaa niin, että saa sen jämänöttösen käytettyä mahdollisimman tehokkaasti loppuun. :)

Eipä näistä Sokerileipureista tämän enempää. Nämä jäävät odottamaan sopivaa kohdetta, minne voisi lahjoittaa. Eiköhän näille joku kohde löydy.

Heitänpä muuten keskusteluaiheen ilmaan: Jos vien nämä ja muita tekeleitäni myyjäisiin, joiden tuotto menee johonkin hyvään tarkoitukseen, niin paljonko mielestäsi voi laittaa hintaa esim. patalapulle, sukille/tossuille, lapasille jne.? Kun tarkoitukseni ei ole itse hyötyä näistä, niin sitä "tekopalkkaa" ei tarvitse miettiä, ja toisaalta haluaisi tekeleiden käyvän kaupaksi niin, että se hyväntekeväisyyskohde saisi rahaa eikä jäisi tekeleet myymättä liian korkean hinnan vuoksi. Mutta sitten taas käsityön arvostamisen kannalta ei pitäisi laittaa hintoja liian alhaiseksikaan, koska maksavathan ne teollisetkin tuotteet kaupoissa ihan kiitettävästi, ja käsityön tekemiseen menee paljon enemmän aikaa. Yleensä siis esimerkiksi koulun myyjäisiin pitää hinnoitella tuomansa tavarat itse, joten siksi olen näitä juttuja pohtinut. Ja myös siltä kannalta, että millä hinnalla itse olisin valmis ostamaan jotain myyjäisistä, jonne harvemmin tulee kovin paksun lompakon kanssa lähdettyä. Kertokaahan kommenteissa mielipidettä! :)

 

keskiviikkona, syyskuuta 26, 2012

Tossu ja sukka ne tirkistää...

... onkohan kaikilla varpailla pää? Yks, kaks ja pim pam pom - kenen tämä varvas on? - No Marin tämä varvas on.

Voi itku, miksi pitikin tuon laulun tulla mieleeni otsikkoa miettiessäni? Tulee nimittäin tippa silmään ja valtava ikävä takaisin töihin, sillä tätä laulua ehdin laulaa parin viikon ajan töissä, ennen kuin tauti kaatoi petiin. On ikävä niitä kaikkia pieniä varpaita, joita tämän laulun aikana kävin tutkimassa. Niitä varpaita on muuten yhteensä reilut 1300! :)

Mutta nyt täytyy tyytyä omiin varpaisiin, joista viisi varvasta on nykyään ihan kuten ennenkin, mutta toisia viittä välillä palelee ja välillä polttelee, riippumatta siitä, millainen tossuvarustus niiden päällä on. Tämän kuvan oton jälkeen, kun otin nämä tossut pois jalastani, tuli valtava tarve saada jotkut tossut jalkaan, vaikka olin jo sitä ennenkin varustanut koipeni Isoveljen vahvuisilla sukilla. Mutta löysinpäs sitten kaapista ihanat vanhat lampaannahkatossut (joissa on siis se villa siellä sisällä lämmikkeenä), jotka ostimme aikoinaan häämatkallamme Suomenlinnasta. Nyt ainakin riittää lämpöä jaloille. :)

Nämä nyt neulomani tossut eivät ole minulle itselleni, vaikka ne kuvassa ovatkin omissa jaloissani. Ajattelin nämäkin pistää tarjolle myyjäisiin tai johonkin:

Palatossut
Tehty ajalla: 18.-24.9.2012
Malli: Käspaikasta
Lanka: Novita Ilona turkoosi (031) ja vihreä (039), 7 veljestä Polkka turkoosi (837), 7 veljestä luonnonvalkoinen (010) ja vihreä (309)
Langankulutus: 82 g
Puikot: 3,5 mm
Koko: Naisen 38/39
Muuta: Myyjäisiin tms.

Viime viikolla mulla oli joku ihme tarve aloittaa ties mitä käsitöitä. Varmaankin se tarve syntyi silloin, kun eksyin 7 veljestä -jämälaatikolleni, josta löytyi vaikka mitä, ja sitten teki mieli tehdä niistä kaikenlaista. Palatossuihinkin tuli joku polttava tarve, vaikka se kyllä tyssäsi melkein ensisilmukoihin. Siis miten voi tuntea tarvetta neuloa ainaoikeaa? ;) No, sain sen ensimmäisen tossun kiitettävän hyvin valmiiksi, mutta toisen kohdalla piti jo vähän pakottaa itseä tekemään. Vaikka siis periaatteessa en pakota itseäni tällä hetkellä yhtään mihinkään. No joo, sitten sain nämä viimein eilen valmiiksi ja manailin itseäni, kun olin päättänyt raidoittaa nuo nilkkalappuset neljällä eri värillä, enkä saanut niitä langanpäitä mitenkään nätisti pääteltyä. Mutta ehkä tuo reunuksen virkkaaminen vähän siisti lopputulosta. Ja enköhän heti tänään mennyt aloittamaan uudet palatossut! Kysyn vain itseltäni, että miksi ihmeessä? :)

No, jospa nämäkin joskus jollekin kelpaisivat, vaikka värimaailmahan on sellainen, että voisin pitää kyllä itsellänikin. Voihan lopulta käydä niin, että jos vien nämä johonkin myyjäispöytään, niin ostan ne sieltä sitten takaisin... ;) Äitini nimittäin teki kerran niin, että hän leipoi huutokauppana pidettäviin koulun myyjäisiin täytekakun, ja lopulta hän sitten itse huusi sen itselleen. ;) Ja minua tietysti hävetti ja hirvitti, kun en tiennyt, saako niin edes tehdä. :)

---

Tämä on muuten tämän blogin tuhannes (1000.) postaus! :) Aika paljon tänne on tullut turistua vuoden 2009 alusta lähtien. Vanhassa blogissani vuosina 2006-2008 kirjoitin yhteensä 1210 postausta, eli siitä tuleekin sitten jo 2210 blogitekstiä kaikkinensa. Kiitos, kun olette jaksaneet käydä näitä lukemassa! :) Tällaisissa tilanteissa kuuluisi varmaan järjestää arvonta, mutta sattuneesta syystä en nyt jaksa asiaa ajatellakaan. Iloitsen silti siitä, että minulla on mahdollisuus tätä blogia pitää ja että olen saanut tätä kautta monia ihania blogituttavia. Kiitos! :)

 

tiistaina, syyskuuta 25, 2012

Kirjapaketti

Adlibriksestä tuli jokin aika sitten minulle sähköpostitse mainos syksyn uusista käsityökirjoista ja tarjouksista. Maksuton toimitus houkutteli minua tilaamaan, etenkin kun tuolla tuppaa olemaan muutenkin edullisemmat hinnat kuin muualla. Muutamissa blogeissa näitä käsityökirjoja on esiteltykin, joten sekin tietysti vähän vaikutti ostopäätökseeni. Ensiksi kyllä mietin, että olisin lainannut nämä kirjastosta tutustumista varten, mutta kun katsoin varausjonoa, niin tuumasin, että nopeammin saan nämä käsiini tilaamalla, ja voihan ne sitten palauttaa, jos eivät miellytä. Voimia ei ole ollut niin paljon, että olisin lähtenyt kirjakaupoissa kiertelemään, eli sen vuoksi nettitilaus oli ainoa mahdollinen vaihtoehto. Vaikka joutuihan sen paketin sitten lopulta postista hakemaan, kun ei mahtunut postiluukusta. Senkin olisi mies voinut tehdä tietysti puolestani, mutta kun minun täytyi käydä postin lähellä hoitamassa eräs toinenkin asia, jota kukaan muu ei voinut puolestani tehdä, niin samalla se paketin hakeminenkin hoitui. Enkä olisi malttanut edes odottaa, että mies olisi hakenut paketin tänään, kun ilmoitus paketin saapumisesta tuli tekstarina eilen iltapäivällä. No, olin tietysti jo aamupäivällä ollut liikkeellä lääkäriasioissa, mutta arvelin vielä jaksavani uuden reissun, kun olin iltapäivän lepäillyt sohvalla. Sen tärkeämmän asian sainkin hoidettua, mutta kun sitten astuin sisälle siihen rakennukseen, jossa posti sijaitsee, niin jopas alkoi lattia keikkua allani. Matka postista bussipysäkille paketti kainalossa oli sekin melkoinen extreme-elämys maailman keinuessa ja pyöriessä, mutta selvisin kotiin lopulta. Mitäpä sitä ei käsityökirjojensa eteen tekisi... toisaalta tällaiset kokemukset antavat arvokasta tietoa siitä, etten oikeasti ole kunnossa, näistä voi kertoa seuraavalla lääkärikäynnillä.

Mutta vilkaistaanpa sitä Adlibriksen paketin sisältöä:


Pitihän minunkin saada tämän syksyn kuumin kirjahitti "Patalappuja á la Carte", jonka malleja olen ehtinyt jo muutaman toteuttaa kirjaa odotellessani, kun näitä on julkaistu myös lehdissä. Mutta vielä siellä on monta mallia, joita olisi kiva kokeilla jossain vaiheessa.

"Iloiset isoäidinneliöt" -kirjan näin jossain blogissa, ja koska olen näihin neliöihin niin kovasti kiintynyt, niin päätin ostaa. Mitään isompaa ahaa-elämystä en tästä kirjasta kokenut, koska olen jo itsekin keksinyt neliöille niin monia erilaisia käyttötarkoituksia ja kohteita, ettei ideoista ole pulaa. Ja kun tämä kirja keskittyi vain sisustukseen, niin senkään vuoksi en löytänyt sieltä niin paljon uusia ideoita kuin jos tässä olisi ollut vaikkapa vaatetusideoita. Mutta kirjaa on tosi ihanaa selailla ja katsella kuvia, joten ihan vain siitä ilosta pidän kyllä kirjan itselläni. Sitä paitsi ehdin maksaa nämä jo. ;)

Oikeastaan eilen illalla en kotiin päästyäni jaksanut näihin kauheasti edes tutustua, koska sillä samalla reissulla alkoi kaikkien aikojen päänsärky (vaikka on sitä pääkipua muutenkin minulla nykyään päivittäin), joka talttui vasta tänään puolilta päivin. Tänä päivänä on taas maailma pyörinyt osittain varmaan siksi, että yritin taltuttaa pääkivun yhdellä jos toisellakin lääkkeellä. Mutta kyllä minua huimaa ihan ilman lääkkeitäkin, jopa makuulla ollessa. Sain eilen lähetteen neurologille ja sairaslomaa lisää, eli eiköhän se homma tästä etene jossain vaiheessa. Lääkärin määräyksestä minulla on nyt käsky tehdä kaikkea, mistä vaan tykkään ja mitä pystyn tekemään. Eli käytännössä makuuasennossa neulon, virkkaan, luen tai kuuntelen äänikirjaa. Haaveilen pääsystä kuntopyörän selkään, mutta niin uhkarohkea en vielä sentään ole ollut. Luotan siihen, että sekin päivä vielä tulee, kun poljen ja virkkaan ja kuuntelen äänikirjaa samanaikaisesti. ;) Nyt pystyn keskittymään kerralla juuri ja juuri yhteen asiaan, siitäkin saa olla onnellinen.

Olen saanut jotain valmistakin aikaan, siitä laitankin pian toisen postauksen.

 

maanantaina, syyskuuta 24, 2012

Lisää lappuja

Edellisen postauksen patalappujen jälkeen teki mieleni tehdä lisääkin lappusia.

Huomautukseksi muuten edelliseen postaukseen, vaikka sen kyllä siihenkin kirjoitin, mutta siis se punainen patalappu on yksi ja sama lappu kuvattuna molemmilta puolilta, koska toinen puoli on erisävyistä punaista kuin toinen puoli. Olen tähän törmännyt ennenkin, että jos teen patalapun, jonka puolet ovat eriväriset, ja luonnollisestikin kuvaan silloin molemmat puolet blogiini, niin aina on joku, joka kuvittelee näkevänsä kaksi patalappua, vaikka kyse on yhdestä. Se vihreäsävyinen lappu on sitten eri kuin se punasävyinen lappu. ;) Eli edellisessä postauksessa on esitelty yhteensä kaksi patalappua (1 punasävyinen + 1 vihreäsävyinen).

Tässä postauksessa on viisi patalappua. :)

Patalaput 5 kpl
Tehty ajalla 21.-23.9.2012 
Malli: Perinteisen patalapun ohje Käspaikasta "Rauha-mummin ohje" (ylhäällä vasemmalla), Briketti-patalappu (ylhäällä oikealla), omasta päästä tehty "dominoneliö" (alhaalla keskellä), hymiölaput myös omasta päästä, mutta idea syntyi jostain googlen avulla löydetystä Kodin kuvalehden kuvasta (alhaalla vasemmalla ja oikealla)
Lanka: Novita Isoveli persikka (276), roosa (503), viininpunainen (573), vaaleansininen (166), tummansininen (175), Novita Katri keltainen (281), 7 veljestä musta (099)
Langankulutus: 165 g
Virkkuukoukku: 5 mm
Koko: Perinnelappunen 19x19 cm, Briketti-lappu 18x18 cm, dominolappu 19x19 cm, hymiöiden halkaisijat 20 cm ja 21 cm
Muuta: Töihin arpavoitoksi/myyjäisiin

Muutama sananen näistä lapuista. Tuo ylhäällä vasemmalla oleva patalappuhan on tehty perinteisellä mallilla, joka oli joskus varhaisteinivuosinani "hittituote" seurakunnan myyjäisissä. Muistan, kun olin joskus noin 12-vuotiaana seurakuntamme diakonin kotona jossain ompeluseuroissa, niin siellä kaikki naiset virkkasivat patalappuja juuri tuolla mallilla. Katsoin kiinnostuneena ja kysyinkin, että miten tuo oikein tehdään, mutta kukaan ei alkanut minua siellä neuvomaan, eivät varmaan tajunneet, että olin oikeasti kiinnostunut. ;) No, olisinko sitten arvonnasta voittanut vai ihan ostanut myyjäisistä tuolla mallilla virkatun patalapun, koska sellainen minulle jossain vaiheessa kotiin rantautui, vaikken siitäkään vielä selvittänyt, miten se tehdään. Muutama vuosi sitten löysin onneksi Käspaikasta tuohon ohjeen ja tehtailin muutaman noita lappuja, ja sieltä samasta Käspaikasta minä nytkin tuon ohjeen kurkkasin. Onhan noita blogeissakin paljon nähty.

Kuvassa ylhäällä oikealla olevan Briketti-patalapun löysin netistä ihan vain niin, että pistin Googlen kuvahakuun hakusanan "patalappu", ja sieltä sitten pompsahteli kuvia kaikenlaisista lappusista. Klikkasin tuon lapun kuvaa ja päädyin erääseen blogiin, josta löytyi sitten ohje tähän Briketti-patalappuun. Vähensin hieman silmukoiden määrää tästä omasta lapustani, koska käytin paksumpaa lankaa kuin ohjeessa.

Sitten tuli tehtyä tuo yksi neliönmallinen patalappu ihan omasta päästä, kun halusin johonkin upottaa ne muutamat metrit jämälankoja, joita vielä jäi tuon Briketti-lapun jälkeen. Kokeilin jos jonkinlaista mallia, ja aina kävi niin, että jotakin väriä jäi yli tai loppui kesken, ja purkuun meni monet kerrat. Sitten viimein keksin, että tuolla tavalla jos teen neliötä vähän dominotyyliin, niin siinä saa aika hyvin säädeltyä sen langanmenekin, ja näin syntyi taas yksi lappunen, johon otin sitten keltaista Katria vielä kaveriksi, että lapulle tuli kokoa.

Sitten tuli taas Googlen kuvahakua käytettyä edelleen sillä "patalappu"-hakusanalla, ihan vain huvikseni katselin, että millaisia lappusia on tehty. Siellähän oli myös yksi hymyilevä patalappukuva, jonka lähde taisi olla Kodin kuvalehden sivuilla. En halunnut tehdä ihan samanlaista (tai itseasiassa tämä on ihan täysin erilainen), mutta siitä syntyi vain ajatus noista hymiöpatalapuista, joihin sain upotettua loput Katri-lankaa ja vähän sitten käytin mustaa 7 veljestä kirjailuihin.

Jospa nämä jollekin kelpaisi, kun vien ne myyjäisiin loppuvuodesta. :)

Joku mainitsi kommenteissa sen uuden patalappu-kirjan. Sen olen itsekin tilannut jo reilu viikko sitten ja odotin sen tulevan viime viikon aikana, koska se oli laitettu keskiviikkona minulle postiin, mutta luultavimmin se tulee sitten tänään tai huomenna.

Kiitos myös hyvää tarkoittavista kommenteista sairasteluuni. Minullahan on työterveyslääkäri yksityisen lääkäriaseman yhteydessä, eli siinä mielessä hoitoni pitäisi olla jo aika hyvissä käsissä. Sitä kautta pitäisi olla mahdollisuus päästä erikoislääkärin vastaanotollekin, mutta niin kauan, kun työterveyslääkäri diagnosoi tämän virukseksi, niin ei hän varmaan erikoislääkärille minua lähetä. Hauskin oli omalääkärini diagnoosi, kun hän laittoi sairaslomani syyksi astman, vaikka minulla ei ole ollut hengitystieoireita kuin viimeksi kesäkuussa. Surkuhupaisaa tämä lähinnä on, vaikka silloin ei kyllä naurata, kun sattuu niin kipeää, ettei pääse kävelemään tai kun taju lähtee ja makaan lattialla rähmälläni. Mutta siis kuulemma tämä johtuu hengitystieinfektiosta. Katsotaan, mitä tämänpäiväinen lääkäri sanoo, työterveyslääkärille olen siis taas menossa, mutta vaihteeksi taas eri tyypille, minun laskujeni mukaan kuukauden sisällä viides eri lääkäri, joka näitä vaivojani saa ihmetellä.

Kaikesta huolimatta jaksan iloita pienistä asioista: syksystä, lapsistani, käsitöistä, äänikirjasta... ja viime viikolla oli ihanaa, kun ystävä soitti, mikä on näin nettiaikana erittäin harvinaista. Olen oppinut ottamaan elämän vastaan sellaisena kuin se minulle annetaan, ja uskon asioiden vielä selviävän ja kääntyvän hyväksi. Ehkä vuosien päästä huomaan, mikä tarkoitus tälläkin elämänvaiheella on, ja millainen siunaus tähän on kätketty. Nyt se on minulta vielä pimennossa.

Hyvää syyskuun viimeistä viikkoa!

 

torstaina, syyskuuta 20, 2012

Lappuja

Enää ei käsittääkseni eletä patalappuviikkoa, joten olen näiden kanssa ihan myöhässä sen puolesta. Toisaalta olen muutenkin tässä kipu- ja kuumetokkurassa jo ihan sekaisin päivien ja viikkojen kanssa, en enää tiedä mitä päivää eletään ja kauanko olen ollut nyt sairaslomalla. Turhauttaa, kun omalääkärikään ei halunnut edes ajatella oireideni selitykseksi muuta kuin "puoli vuotta jatkunut virus", enkä saanut häneltä edes suunvuoroa, että olisin voinut jollain tavalla kuvailla oireitani. Tietokoneelta hän luki, mitä oireita minulla on ollut edellisillä lääkärikäynneillä, ei tutkinut minua millään tavalla, ainoa kosketus ja katsekontakti oli kättelyt tullessa ja lähtiessä. Että näillä mennään, kipeänä ja kuumeisena edelleen.

Mieli tekisi kovastikin palata töihin, mutta en lähde huonovointisena ottamaan enää lisää riskejä. Silti haluaisin jotain tehdä työni tai työpaikkani hyväksi. Vaikka ei tämä varsinaisesti työtehtäviini kuulu, mutta jollakin tavalla koen olevani hengessä mukana työyhteisössä, kun sohvanpohjalla maatessani saan näpertää jotain töihin liittyvää. Taisin jokin aika sitten kertoakin, että palaverissa suunnittelimme myyjäisten tai arpajaisten järjestämistä. Meidän alueellamme (työskentelyalueellani siis) on vuoden suurin tapahtuma aina 1. adventtisunnuntaina, ja tapahtuman tuotto menee alueen vähävaraisten hyväksi. Yhteistyökumppaneina on muitakin alueella toimivia järjestöjä. Eikä se varojenkeruu ole tapahtuman päätarkoitus, vaan suurin osa tapahtuman jutuista on ilmaisia, mutta ainakin ruokailun tuotto ja muistaakseni onginnan tuotto on sitten annettu eteenpäin tarvitseville. Tälle vuodelle ehdotettiin tosiaan sitä myyjäis-/arpajaisjuttua lisäksi, ja minä lupasin sinne jotain käsityötä tuoda myyntiin tai arvottavaksi. Sohvanpohjalla maatessani alkoi ideoita pursuta vaikka kuinka, mutta en ota stressiä, vaan katson miten ehdin ja jaksan tässä syksyn aikana tehdä, ja jos into lopahtaa, niin onhan näissäkin jo jotain. Toisaalta jos alkaa liikatuotantoa tulemaan, niin on minulla sitten työpaikan puolesta tiedossa toinenkin paikka, jossa myydään ympärivuotisesti kaikenlaista lähetystyön hyväksi (en ole kylläkään koskaan käynyt siellä...), mutta sinnehän noita käsitöitään voisi kans tunkea myyntiin. Lähinnä siis jämälangoista olisi mukava päästä aina välillä eroon, ja kaikenlaisiin pieniin hyväntekeväisyyskäsitöihin niitä on niin helppo upottaa.

Oli siis patalappuviikko tai ei, niin patalappuja päätin tekaista:

Aamukahvilla-patalappu
Tehty ajalla: 18.-19.9.2012
Malli: Suuri Käsityölehti 9/2012 nro 58
Lanka: Novita 7 veljestä punainen (549), verenpunainen (587) ja vaaleanharmaa (047)
Langankulutus: 69 g
Virkkuukoukku: 3,5 mm
Koko: 22x22 cm
Muuta: Työpaikan tapahtumaan arpavoitoksi/myyjäisiin

Kuvassa on siis ainoastaan yksi patalappu, joka on vain hieman erivärinen etu- ja takapuoleltaan. Toisella puolen on kirkkaammanpunainen ja toisella tummemmanpunainen pohja. Valitsin tähän tällaiset jouluiset värit siksi, että se tapahtumakin on juuri joulun alla, niin sopii senkin puolesta sinne tosiaan vaikka arpapalkinnoksi.

Pikkukokki-patalappu
Tehty ajalla: 19.-20.9.2012
Malli: Suuri Käsityölehti 9/2012 nro 59
Lanka: Novita 7 veljestä vaaleanharmaa (047), sammaleenvihreä (322) ja metsänvihreä (391)
Langankulutus: 33 g
Virkkuukoukku: 3,5 mm
Koko: 20x20 cm
Muuta: Työpaikalle arpavoitoksi/myyjäisiin. Lisäsin ohjeesta poiketen reunuksen.

Minusta lehdessä ollut malli oli vähän orpo ja keskentekoisen näköinen ilman reunusta, joten virkkasin sellaisen vähän ryhdittämään lappua ja toisekseen sain sillä tavalla tälle hieman lisää kokoa. Tässäkin on vähän jouluun viittaava värimaailma juuri samasta syystä kuin edellisessäkin patalapussa.

Patalappuja voisi tehdä enemmänkin, mutta jotenkin en jaksa nyt näitä samoja malleja tehdä enää uudestaan. Kivoja oli tehdä tälleen yksi kappale kumpaakin, mutta en välttämättä tekisi ainakaan heti toista.

Jännä juttu, kun ihan vasta päätin, etten tee sytomyssyjä vähään aikaan, vaan haluan tehdä välillä jotain myös itselleni, mutta jotenkin nyt vaan tekee mieli tehdä juttuja, joita voi joko lahjoittaa hyväntekeväisyyteen tai sitten hyväntekeväisyysmyyjäisiin. Itselle tehtävissä neuleissa on toki niissäkin motivaationa se, että saa itselleen päälle ihania uusia vaatteita, ja niitäkin haluan koko ajan tehdä, mutta toisaalta yksi motivaatio on sekin, että sitten niistä itselle tehtävistä isoista neuleista jää aina vähän jämälankoja, joita on taas hauskaa hyödyntää näihin pieniin poislahjoitettaviin tekeleisiin... Siksi varmaan kesälläkin tein niin paljon niitä mekkoja, että tiesin niistä jäävän sitten paljon sytomyssylankoja. :)

Juuri nyt kylläkin ajattelen, etten välttämättä halua olla näiden käsitöideni kanssa kauhean systemaattinen ja järkevä, vaan voinnistani johtuen teen tasan sitä mikä sattuu huvittamaan ja mistä saan vähänkään iloa elämääni. Vaikka sitten joku neule jäisi vähän pidemmäksi aikaa keskenkin. Käsien oireilusta johtuen on myös ihan hyvä, että välillä vaihdan puikot koukkuun ja taas päinvastoin, ettei tule sitten lisää kipuja ainakaan sen vuoksi.

Hyvä mieli on kuitenkin nyt siitä, että kun lupasin tehdä niitä myyjäisiä varten "ainakin yhden" jutun, niin olen täyttänyt lupaukseni jo tuplasti. :)

tiistaina, syyskuuta 18, 2012

Syksyä

Syksyn hypetys jatkuu tässä blogissa.


Syksyllä ei ole kiva olla kipeänä, koska silloin ei pääse ulos, ja juuri silloin eniten mieleni tekee ulkoilla ja nauttia syksystä kaikin aistein. Päätin kuitenkin sunnuntaiaamuna uhmata kuumetta ja kipujani ja käydä pienen hetken ulkona, koska ei jatkuva sisälläolo ja makaaminenkaan voi tehdä hyvää. Ihan vaan tuossa lähimetsässä kävin, ehkä 100 metrin säteellä kotoani, puolisen tuntia tassuttelin jalkeilla. Totesin, että jalat eivät kanna vielä riittävästi ja maailma tuntui pyörivän ja keinuvan. Mutta sain tuotua syksyä kotiin näiden kuvien muodossa. Nämä saavat nyt riittää siihen asti, että pääsen kunnolla liikkeelle. Toivottavasti se tapahtuu vielä tänä syksynä. Luonto muuttuu niin äkkiä, viikossa oli syksy edennyt taas paljon pidemmälle, ja aina vaan kauniimmaksi.

 

maanantaina, syyskuuta 17, 2012

Ihanan marikas :)

Vaikka käsitöiden tekeminen - kuten kaikki muukin tekeminen - on ollut viime aikoina vähän hitaanpuoleista, niin sain kuin sainkin tänään valmiiksi villatakkini. Sillä seurauksella kylläkin, että kun viimeinen nappi oli ommeltu, niin painoin poskeni villatakkia vasten ja nukahdin samantien. ;)

Palmikkoneuletakki
Tehty ajalla: 4.-17.9.2012
Malli: Novita Kesä 2012 nro 63
Suunnittelija: Lea Petäjä
Lanka: Novita Rose Mohair luonnonvalkoinen (010), Nalle Kukkaketo kesäkimppu (829)
Langankulutus: 602 g
Puikot: 7 mm
Koko: M
Muuta: Napit Ompelutalosta


Takki on kyllä ihanan värikäs, ja taas niin marimainen, eli "marikas". :) Ohjeessahan oli käytetty ihan eri värimaailmaa, mutta minä rohkeasti otin tämän lemppari-värimaailmani ja yhdistin sen luonnonvalkoiseen Rose Mohairiin. Tosi kivasti tuo luonnonvalkoinen rauhoittaa ja tasapainottaa noita värikkäitä raitoja. Luonnonvalkoiset napitkin sopivat loistavasti tähän, vaikka ne aika pikapikaa kävinkin hakemassa Ompelutalosta eräällä lääkärireissuistani, ei ollut silloin aikaa jäädä valikoimaan enemmälti.


Pahoittelen vähän tuota mannekiinin apeaa ilmettä kuvissa. Kahdeksas päivä peräkkäin kuumeilua ja yli kolme ja puoli kuukautta päällä ollut "virus" verottavat jo voimia. Tämänpäiväisen lääkärin mukaan minulla olisi siis ihan vain virustauti, joka on jyllännyt kesäkuun alusta saakka. Voihan se toki niinkin olla, joskushan tuollaiset jää päälle ja pukkaavat vain lisää ja lisää oireita ennen kuin ehtii edellisistä parantua. Jos olisikin tässä kaverina jotain "normaalia" flunssaa tms., mutta kun ei ole edes nuhan tai yskän poikastakaan, ainoastaan kuumetta ja kipuja ympäri kroppaa. Oma diagnoosini on JPK eli Joka Paikka Kipeä. ;) Villapeiton alla pötkötteleminen onneksi vähän helpottaa oloa silloinkin, kun särkylääkkeet eivät auta. Onneksi mulla oli tätä ennen se peittomania, onpahan lämpimiä peittoja, joihin kääriytyä. :)

Omasta olostani huolimatta toivotan kaikille ihanaa syksyistä viikkoa! :) Tänään nautin kuunnellessani sateenropinaa ikkunaa vasten, ja jaksoinpa pitkästä aikaa aloittaa uuden äänikirjankin. Ja lääkärireissulla aloitin uuden neuleen, samoista ihanista väreistä kuin tässä neuletakissakin. :)

tiistaina, syyskuuta 11, 2012

Suuria käsitöitä

Vaihteeksi vähän niin kuin käsityöasiaa, koska tämä on edelleen käsityöblogi. :)

Oikeastaan pitää ensin kertoa, miksi palloilin eilen töiden jälkeen kaupungilla. Jos muistatte, niin olen joskus kertonut täällä isäni vanhasta mokkanahkatakista, jonka olen ominut itselleni jo aikoja sitten. Takki on ainakin 40 vuotta vanha, ja kun eilen vielä tarkistin asiaa isältä, niin hän arveli ostaneensa sen jopa jo 60-luvun lopulla tai sitten ihan 70-luvun alussa. Ja nyt sitten viikonloppuna takista hajosi vetoketju! Siis mikä näihin vaatteisiin on mennyt, kun ei vetoketjut kestä tuon kauempaa, jo 40 vuoden käytön jälkeen hajoavat?!?! ;) Vetoketju on niin tukevasti ommeltu, etten ainakaan minä osaa sitä purkaa ja vaihtaa uutta vetoketjua.

Joten tarvitsin uuden välikausitakin niille keleille, jolloin kesätakilla ei tarkene, mutta talvitakki on liian kuuma. Ja kun olin juuri viime syksynä neulonut ihan upouudet siililapaset, -kaulahuivin ja -pannan mokkanakkatahkiin sopivaksi, enkä ehtinyt niitä asusteita käyttää kuin kerran juuri viime viikonloppuna, niin pitihän minun saada uusi samantyylinen takki, että voin sitten käyttää niitä siiliasusteita sen kanssa... ;) Eli eikun etsimään uutta takkia, ja sellaisen löysinkin. Nyt voin taas käyttää siiliasusteita, koska kuten kuopuksenikin tuumasi, näytän ne päälläni ihan hassulta. :)

No niin, kun sitten takki oli ostettu, niin bussin lähtöön oli noin viisi minuuttia aikaa, joten pyörähdin pikaisesti lehtihyllyillä. Viikonloppuna olin jo värjäyskurssilla selaillut uusimman Suuri Käsityölehden, ja siinä oli muutama ihan kiva malli, mutta ajattelin etten osta lehteä, vaan lainaan vaikka kirjastosta jossain vaiheessa. Mutta kun lehtihyllyllä huomasin, että tämä lehti olikin tarjouksessa, niin tulipa sitten ostettua:


Kuvassa näkyy ne kivat mallit, joita voisi joskus toteuttaa. Eli tuollainen krokotiilivirkattu huivi, sitten hauskan näköinen turbaanipipo ja pari mukavaa patalappumallia.

Oikeastaan siinä se käsityöasia tässä postauksessa olikin. :) Tekeillä on edelleen iso käsityö, jota en kyllä varmaan jaksa nyt kovin paljon työstää käsien kipuilun takia. Mutta koska nyt on kuulemma patalappuviikko, niin ehkä noita lehden patalappumalleja voisi kokeilla... Katsotaan nyt, miten jaksan edes käsitöitä ajatella, sillä jäin nyt ainakin täksi päiväksi lepäilemään, koska kipuilu paheni yhtäkkiä ihan sietämättömäksi ja lämpöäkin nousi. Olen juuri lähdössä lääkärin puheille, katsotaan sitten, miten tästä hommat etenevät. Toivottavasti en eksy taas sillä reissulla hakemaan lohtulankoja, työterveysaseman vieressä kun on houkuttimena oikeastaan neljäkin lankakauppaa... ;)

Hyvää viikonjatkoa! :)

maanantaina, syyskuuta 10, 2012

Luonnon antimia

Tämä ei oikeastaan liity mitenkään käsitöihin, mutta koska olen muutamassa viime postauksessa pohdiskellut suhdettani luontoon - josta toki värjääminen liittyy vahvastikin käsitöihin - niin jatkan vielä samansuuntaista pohdintaa.


Varsinkin näin syksyllä luonto tulee jotenkin lähemmäksi ihmistä. Syksy antaa satoa, joskus enemmän, joskus vähemmän. Kaikki me emme ole innokkaita sadonkasvattajia tai -kerääjiä. Omat vanhempani ovat kumpikin innokkaita kotipuutarhureita, viljelty on mansikkaa jopa myyntiin asti, mutta se innostus ei ole tarttunut minuun. Viime vuosina minussa on kuitenkin alkanut herätä sadon keräämisen tarve. Mutta ei lainkaan sillä asenteella, että olisi pakko saada valtavasti säilöön talven varalle. Meillä syödään todella paljon kasviksia ja marjoja - hedelmiä en itse syö juuri lainkaan, mutta marjoja meillä kuluu viikossa sellaista 5-10 litraa, ja salaattia syön aina enemmän kuin lämmintä ruokaa. Minua ei kuitenkaan häiritse, että "joudun" ostamaan marjani ja vihannekseni kaupasta, koska esimerkiksi kaupan pakastemarjat ovat ihan hyvälaatuisia. Toisaalta minun ei edes tarvitse ostaa ainakaan kaikkia marjojani kaupan pakastealtaasta, sillä äitini on tänäkin kesänä laittanut minua varten pakasteeseen pelkästään mansikoita 200 litraa, ja lisäksi saan häneltä viinimarjoja sekä kokonaisina että mehuina, ja ainakin karviaisia, jos ei sitten satu jokunen vadelmalitrakin tulemaan. Isällä ja hänen vaimollaan on tapana tuoda meille myös oman puutarhansa ja metsän antimia aina käydessään. No, meidän marjankulutuksella kyllä tulee vielä niitä kaupan marjojakin ostettua ja syötyä, mutta mielelläni ostan ne tosiaan valmiiksi poimittuina, perattuina ja pakastettuina. Jos joskus kesällä ostan tuoreita mansikoita tai muita marjoja, ne kyllä syödään samantien sellaisenaan. Meillä yksi mansikkalaatikollinen syödään päivässä tai parissa, ei niistä pakasteeseen jää mitään. No, onneksi on äiti ja äidin valtava mansikkapelto. :)

Nykyisin odotan syksyssä paitsi väriloistoa ja syysmyrskyjä, myös marjojen kypsymistä. Lähimetsissä kasvaa mustikkaa, vadelmaa, puolukkaa ja villinä viinimarjoja. Niitä olen käynyt tässä alkusyksystä poimimassa yksin tai yhdessä lasten kanssa. Mutta ei ollenkaan säilömismielessä. Kaikki on syöty samantien, mitä on löydetty. Ihan niin kuin sienetkin - samantien pannulle ja lautaselle.

Keräämisessä on parasta se kerääminen ja se ilo, että ylipäätään saa jotain, vaikka ihan vähänkin. Ei tarvitse kerätä nopeasti eikä isoja määriä. Puoli tuntia tai tunti lähimetsässä riittää, jos tuloksena on desilitra marjoja, jotka saa napsia jälkkäriksi, sellaisenaan tietysti, ilman sokeria, kuten kaikki marjani syön. Eikä tarvitse etsiä jotain marjaparatiisia, josta löytyy valtavasti marjoja. Ihan hyvin voi tyytyä siihen vähään, mitä sattuu tutuilta poluilta löytymään.

Sama ajatus minulla oli lankoja värjätessänikin. Ei tarvitse värjätä puseron verran lankaa. Ei tarvitse käyttää koko elämää siihen, että löytää riittävästi väriaineita. Voin olla onnellinen siitä, minkä luonto antaa ja minkä itse jaksan ottaa vastaan.

"Onnellisuus ei ole sitä, että saa mitä haluaa, vaan että haluaa sen mitä saa."

Tämä sopii ihan kaikkeen elämään, mutta nyt tuo ajatus on herännyt minussa luontoa ihaillessani.

Viime syksynä luonto ei antanut meille pihlajanmarjoja. Tänä syksynä pihlajat ovat marjoja pullollaan. Mieli alkoi tehdä kokeilla pihlajanmarjojen keräämistä ja jatkojalostamista. Eipä se ole aiemmin tullut mieleeni, mutta nyt tuli, kun luonto niitä niin auliisti tarjoaa.

Ei minun tehnyt mieleni mennä vadelmapuskiinkaan ennen kuin huomasin, mikä vadelma-aarre meidän lähimetsämme onkaan. ;) Sitten huomasin, että siellä kasvaa muitakin marjoja. Siitä se sitten lähti, ja marjasaalis on tänäkin vuonna ollut varmasti jopa toista litraa. ;)


Ensimmäistä kertaa elämässäni päätin nyt nauttia lempipuuni antimista. Ihan kokeeksi keräsin vain ämpärillisen. Siis partaäijäjugurttiämpärillisen, johon mahtuu litran verran marjoja. ;) Kokeilumielessä niitä myös keittelin, vaikka en oikein löytänyt kunnon ohjetta. Päätin käyttää vain kokeilunhaluani ja järkeäni ja kokemustani muiden marjojen keittelemisistä, vaikka en ole marjoja keitellyt kuin joskus teini-iässä viimeksi, enkä ole 20 vuoteen käyttänyt marjojeni seassa lainkaan sokeria. Pihlajanmarjat kuitenkin vaativat kirpeän makunsa vuoksi sokeria, joten ajattelin tekaista jotain soseen tai hillon tapaista, jota voisi käytää leivonnaisissa silloin harvoin, kun meillä joskus leivotaan. Toivottavasti en kaiva näitä pakastimen perältä vielä parin vuoden päästäkin, kuten kävi vuoden 2010 raparpereille. ;)


Pihlajanmarjamössöni reseptistä muotoutui lopulta tällainen:

- 1 litra pihlajanmarjoja
- 2 dl vettä
- 7 dl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria (siis ihan oikeaa vaniljasokeria, ei vanilliinisokeria)

Huuhdoin marjat kunnolla ja liotin niitä vedessä muutaman tunnin ajan. Keitin pienessä vesimäärässä, kunnes marjat alkoivat pehmetä. Soseutin sauvasekoittajalla. Lisäsin sokeria ja keittelin sen kanssa vielä 15 min. Maistelin aina välillä seosta ja lisäsin sokeria tarvittaessa. Miehen ja lasten mielestä lopulta tuo sokerimäärä oli riittävä.


Annoin soseen vähän jäähtyä, ennen kuin laitoin sen pieniin pakastepurkkeihin. Erääseen pihlajanmarjakakkureseptiin tarvitaan myös pihlajanmarjamehua, joten päätin siivilöidä soseen niin, että siitä erottui mehuisampi ja kiinteämpi osa erilleen. Kiinteämpää sosetta tuli lopulta 500 g eli kaksi 150 g pikkupurkkia ja yksi 200 g purkki. Mehua tuli puoli litraa, ja sitä voi kyllä hyvin vielä laimentaa vedellä, kun se on nyt aika jämäkkää tavaraa. Pakastin soseet ja mehun, koska kuulemma pihlajanmarjojen kirpeys laimenee pakastettaessa. Tosin olisin voinut hyvin odottaa myös pakkassäitä ja kerätä marjat vasta sen jälkeen, jolloin ne olisivat olleet valmiiksi pakkasenpuremia, mutta en malttanut odottaa, kun into oli päällä. ;) Ei sen niin väliä, tekeekö asiat juuri oikeaoppisesti tai onko lopputulos ihan täydellinen. Kunhan on hauskaa. :) Ja jos nämä jää syömättä, niin eipä maailma siihenkään kaadu.

Nämä marjat menivät nyt säilöntään, vaikka yleensä en marjoja säilö. Vaikka tuli meillä iltapalalla syötyäkin ne soseet, mitkä jäivät vielä kattilanpohjalle. Eikä tämä tarkoita sitä, että kiipeilisin jatkossa kaikki syysillat ja viikonloput pihlajanoksilla riipimässä puita paljaiksi. Tämä oli kokeilu siitä, mitä voin tehdä luonnon tarjoamista pienistä punaisista palleroista. Lempipuuni hedelmistä, jotka ovat niin kauniita katsella. Ei niitä tee edes mieli kerätä kaikkea pois, ihan vähän vaan, sen verran että ohikulkijoilla riittää töllisteltävää, että mitä tuo nainen tekee noiden puiden seassa. ;)

Luulen, että värjäilytkin tulevat olemaan jatkossa samalla linjalla sadonkorjuun kanssa: sitä otetaan mitä sattuu tielle osumaan, mutta ei lähdetä varta vasten etsimään värikasveja tai -sieniä. Toki toivon löytäväni hyvän veriseitikkipaikan jostain läheltä. Jos ei tänä syksynä niin ehkä ensi syksynä tai seuraavana, jos luonto ja luonnon Luoja suo.

Näiden pohdintojen jälkeen on aika luvata, että käsitöitäkin tänne tulee taas jossain vaiheessa. Kun on iso käsityö tekeillä, niin valmiin työn esittelemiseen menee vielä jonkin aikaa. Kyllä tämä käsityöblogi silti edelleen on. :) Ja ihan vähän syksyblogi. ;)

Ihanaa syksyistä uutta viikkoa! :)


sunnuntai, syyskuuta 09, 2012

Värjätään sienillä

Opettele tuntemaan myrkkysienet. Poimi vain tuntemiasi sieniä.

Tälle vanhalle vitsille on naurettu monet kerrat. Mutta millainen mahtaa olla sienikurssi, jonka aikana metsään suunnistaa joukko naisia, joista suurin osa ei tajua sienistä entuudestaan "hölökäsenpölläystäkään", ja jotka oppivat opettajansa johdolla tunnistamaan aimo joukon myrkkysieniä, joita he keräävät silmät innosta kiiluen ja palaavat täysien myrkkysienikoriensa kanssa iltahämärissä pois metsästä. Mahtava saalis pääasiassa seitikkejä, ja niistäkin osa toukkien järsimiä ja jopa mädäntyneitä. Oikeastaan mitä toukkaisempi ja mätäisempi, sen parempi.

Hmm... ei kuulosta ainakaan ruokasienikurssilta, vaikka jokunen ruokasienikin opittiin siinä sivussa tuntemaan, ja minä ne lopulta tarjouduin koriini ottamaan, kun muille ei kelvannut syötävät sienet lainkaan. ;)

Se oli tietysti se kauan odottamani Värjätään sienillä -kurssi. :) Tervetuloa blogin välityksellä kurssille mukaan hieman jälkikäteen! Koitan kirjata tähän mahdollisimman hyvin kurssilla oppimani asiat ja vaiheet, jotta voin myöhemmin palata niihin uudestaan kertaamaan oppimaani. Ehkä tästä hyötyy myös joku blogin lukija, jolla on intoa joko sienestykseen tai värjäämiseen - tai molempiin. :)

Itselläni motivaatio lähteä sienivärjäyskurssille oli kiinnostus sekä sieniä että värjäämistä kohtaan. Aiemmin en ole kasviväreillä värjännyt, paitsi sipulinkuorilla, joten halusin oppia jotain perusteita mm. puretuksesta ja muista värjäyksen työvaiheista. Uskon nyt, että pystyisin jatkossa värjäämään omatoimisesti vaikka muillakin luonnonantimilla kuin sienillä, mutta ehdottomasti edelleen kyttään kasvivärjäyskursseja, joille voisin osallistua... Sienistä en ole taasen aiemmin tunnistanut varmasti kuin suomumustesienen ja melko varmasti punaisen kärpässienen, joten niillä ei ole pitkälle pötkitty. Nyt uskoisin tunnistavani ainakin muutaman ruokasienen, jos sellainen tielleni sattuu, joten ehkä meillä syödään jatkossa joskus muitakin kuin purkkiherkkusieniä. ;) Mutta ennen kaikkea tunnistan nyt ainakin neljä värisientä ihan varmuudella.

Torstai-iltana kurssilla oli teoriaosuus, jossa käytiin aika lyhyesti sienivärjäyksen vaiheet ja annettiin ohjeet, mitä tarvikkeita otetaan sieniretkelle ja mitä värjäyskerralle. Saimme myös tietoa puretusaineiden ostopaikoista, eli jatkossa kun kasvivärjäys alkaa innostaa, niin suuntaan Riihivillan nettisivuille, sieltä saa ostaa paitsi puretusaineita myös joitakin kuivattuja kasveja värjäykseen.


Perjantai oli se ilta, jota toisaalta odotin eniten, toisaalta vähän pelkäsin. Pelkäsin lähinnä oman jaksamiseni vuoksi, koska en tahdo pystyä kävelemään pitkiä matkoja enkä kovaa vauhtia, enkä myöskään koukkimaan tai kyykkimään. Edellisenä päivänä hoksasin vielä, että minullahan on perjantaina töissä retkipäivä, jolloin kävin aamulla yhden lapsiryhmän kanssa ja iltapäivällä toisen lapsiryhmän kanssa puistossa retkellä, tosin vain noin 100 metrin päässä kerhopaikasta, mutta sain jo niilläkin reissuilla itseni kipeäksi. Kun sitten sieniretkellä unohdin kokonaan kipuni (paitsi silloin, kun en enää päässytkään ylös mättäältä), vaan innostuksissani hypin sienen luota toiselle, niin on tässä saanut perjantai-illan jälkeen todeta, että ainakin olen vielä elossa, kun joka paikka on kipeänä. Oikeasti ihan todella kipeänä. Mutta en kadu sieniretkelle lähtöä, koska on tärkeää nähdä, millaisilla paikoilla sienet kasvavat ja miltä ne näyttävät luonnossa. Suurin hämmästys minulle oli se, että monet sienet ovat todella pieniä ja niitä saa ihan etsimällä etsiä muun kasvillisuuden joukosta. Jotenkin olen kuvitellut, että kaikki sienet ovat sellaisia isoja, jotka kohottavat reippaasti päätään maasta, koska sellaisia sieniä olen tähän saakka nähnyt nurmilla ja metsäpolkujen varressa. Kyllähän jotkut sienet kasvavatkin isoiksi, mutta ovat yleensä siinä vaiheessa jo aika vanhoja ja toukkaisia, eivätkä kelpaa syötäviksi. Värjätessä mädäntyneisyys ja toukkaisuus ei haittaa mitään, eli esimerkiksi tateista voi parhaimmat sienet kerätä syöntiä varten ja huonokuntoisemmat värjäykseen. Mutta sitten taas ihan parhaat värjäyssienet esim. veriseitikki, verihelttaseitikki ja keltavyöseitikki ovat aika pikkuisia sieniä. Punavyöseitikit olivat aika isoja, ja saimmekin niitä todella ison saaliin tällä retkellä, tosin niitä en kerännyt omaan koriini lainkaan vaan annoin kahdelle muulle naiselle, jotta saatiin metsässä jo lajiteltua ja yhdisteltyä saaliitamme, niin pysyivät eri lajit erillään.


Oma sienikorini näytti lopulta tältä. :) En keksinyt koriini parempaakaan "tilanjakajaa", niin leikkelin tyhjistä maitopurkeista yhden sivun auki ja laitoin korin pohjalle tällaisia pieniä "laatikoita". Näin sain erilleen eri värjäyssienet ja vielä erikseen ruokasienet, joista lajittelin ryöpättävät rouskut omaan osastoonsa ja toiseen osastoon muut ruokasienet, joita ei tarvinnut ryöpätä. Istuimme vielä illan hämärtyessä Sanginjoen laavulla varmistamassa, että kaikilla on korissaan sellaiset sienet, että ne kannattaa kotiin ja kurssipaikalle asti kuljettaa. Siinä samalla sain jo osan ruokasienistäni puhdistettua, mikä olikin hyvä tehdä siellä ulkona siksi, että syötäväksi kelpaamattomat roskat ja muut osat sai jätettyä samantien metsään, ja vieressä oli ihmisiä, jotka saattoivat vielä neuvoa, mitä siitä sienestä kannattaa jättää pois (esim. toukan syömät jalat).

Kollaasin ylemmässä kuvassa on siis koko saaliini, kahdessa alemmassa vain värjäyssieniä eli veriseitikkejä, verihelttaseitikkejä ja keltavyöseitikkejä.


Vaikka lähdimme Sanginjoelta ajamaan vasta puoli yhdeksän jälkeen kotiin päin, sinnittelin ylhäällä sen verran, että sain puhdistettua loputkin ruokasieneni. Vielä samantien ryöppäsin rouskut (alakuvassa) sekä keitin haperot ja kehnäsienet (yläkuvassa) kasaan omassa liemessään. En uskaltanut jättää sienten laittamista seuraavaan päiväänkään, jotteivät ehtisi mennä pilalle. Kun tällaiset esivalmistelut oli tehty perjantai-iltana, niin lauantaina kurssilta palattuani olikin näppärä vain pikaisesti hienontaa sienet, nakata ne valtavan voikimpaleen sekaan paistumaan ja sitten vain kuohukermaa ja vähän mausteita sekaan. Ihan parasta sienimössöä, mitä olen ikinä syönyt! :) Jostain luin, että rouskut olisivat kirpeitä, mutta ainakin keittämisen/ryöppäämisen jälkeen (eli keitin ne kertaalleen 10 minuutin ajan) ne maistuivat minusta kyllä voimakkailta, mutta älyttömän hyviltä. Sitä en tosiaan edelleenkään tiedä, mitä rouskuja ja mitä haperoita minulla oli, mutta kuulemma sen ei ole niin väliäkään, kun vain tietää, että ovat jotain rouskuja ja jotain haperoita. Kangaspalsamirousku oli ainoa, jonka pystyi tunnistamaan tarkasti kookosta muistuttavan tuoksun ansiosta, niitä joku löysi minulle kolme sellaista ihan pikkuriikkistä yksilöä. :)

Lauantaina olikin sitten ihan toisenlaisten keitosten vuoro. Ensin langat kasteltiin kädenlämpöisessä vedessä, ja lankojen liotessa sekoitettiin puretusliemet. Puretusaineina oli aluna, viinikivi+aluna tai rautavihtrilli; omille langoille kokeilin vähän näitä kaikkia. Kurssipaikalla oli vain sellainen ikävä ongelma, että keittolevyissä ei riittäneet tehot lämmittämään puretusliemiä 90 asteeseen, eli siinä vaiheessa, kun langat olivat olleet puretusliemissä jo kolme tuntia, eikä vesi ollut vieläkään lämmennyt riittävästi, oli vain pakko todeta, että nyt täytyy ottaa langat pois, että ehditään vielä keittää värjäysliemi ja värjätäkin. Oikeaoppisessa puretuksessa puretusaineet sekoitetaan siis kädenlämpöiseen veteen, johon lisätään samanlämpöisessä vedessä lionneet langat, ja sitten puretusliemi lämmitetään siihen 90 asteeseen, ja kun lämpötila on saavutettu, se 90 asteen lämpötila pidetään tunnin ajan. Toki ne aineet vaikuttavat alhaisemmassakin lämpötilassa, eli kun meillä ei vesi noussut missään vaiheessa kuin maksimissaan 80 asteeseen, ja sekin oli saavutettu noin 2,5 tunnin lämmittämisen jälkeen, niin kyllä siinä jotenkin se puretus onnistui.

Puretuksen voi tehdä myös samalla, kun värjää lankaa, eli ne puretusaineet voi lisätä väriliemeen suoraan, jolloin säästää pari työvaihetta, mutta esipurettamalla voi samaan väriliemeen laittaa eri aineilla puretettuja lankoja, kun taas jos puretusaineet laittaa suoraan väriliemeen, niin ei voi verrata, millä tavalla eri puretusaineet vaikuttavat. Siksi siis tehtiin näin monen vaiheen kautta tuolla kurssilla tämä värjääminen.


Onneksi päästiin viimein keittelemään niitä sieniäkin. Olisihan nekin voinut keittää valmiiksi, mutta ei ollut tosiaan enempää niitä keittolevyjä eikä myöskään kattiloita, eli siksi sienet voitiin keittää vasta sitten, kun kattilat ja levyt vapautuivat puretusliemistä. Kun olimme huomanneet keittolevyjen hitauden, minä sitten hoksasin ehdottaa, että keitetään sieniä varten vettä vedenkeittimillä, joita löytyi kaksi kappaletta, nekin kyllä armottoman hitaita, eli luultavasti sähköverkossa ei vain riittänyt voimaa pyörittää tämän laajuista kurssia... ;) Mutta saimme sieniliemet vedenkeittimien ja hanasta lasketun mahdollisimman kuuman veden avulla kiehumaan varsin ripeästi, onneksi. Yläkuvassa porisee veriseitikit, alakuvissa vasemmalla punavyöseitikit, joita meillä olikin todella runsaasti, ja alhaalla oikealla keltavyöseitikit. Muita sieniliemiä en ehtinyt kuvatakaan.


Koittihan lopulta sekin hetki, että päästiin upottamaan lankoja väriliemiin. Meillä oli lupa tuoda maksimissaan 200 grammaa lankaa per nuppi, jaettuina 25-50 g vyyhteihin. Siitä huolimatta tuli lopulta tilanne, että kaikki väriliemet olivat täynnä ja edelleen oli melkein kaikilla lankoja värjäämättä, puretettuna kyllä, mutta väriliemissä ei ollut enää tilaa. Niinpä loput vyyhdit pääsivät jälkiliemiin, mikä sekin oli mielenkiintoinen kokemus nähdä, miten värisävyt muuttuvat, kun lanka lisätään liemeen vähän myöhemmin. Kurssiaikakin venähti näiden keittolevyongelmien vuoksi, eli pääsimme lähtemään kotiin tuntia myöhemmin kuin oli ilmoitettu. Mutta tärkeintä oli, että langat saatiin värjättyä, ja jokaiselle tuli joku käsitys siitä, millaisia värejä näistä sienistä saadaan ja miten se värjääminen toimii.


Näissä kuvissa on kurssikavereideni värjäilyjä. Ylhäällä oikealla on hyvä esimerkki siitä, miten kaunista väriä voi saada myös jälkiliemellä. Veriseitikillä tulee hyvin voimakas punainen sävy, mutta saman sienen jälkiliemi antaa oikeastaan tuollaisen korallinpunaisen sävyn. Melkein harmittaa, etten itse laittanut vyyhtiäni tuohon jälkiliemeen... ;) Toisaalta, nyt kytee himo päästä sienimetsään bongaamaan veriseitikkejä juuri tuon vahvan värin vuoksi ja myös siksi, että veriseitikit on niin helppo tunnistaa ja löytää. Ja tekisi myös kokeilla veriseitikin jälkiliemiä vaikka loputtomiin, vielä vaaleammat punaisetkin ovat varmasti kauniita! :)

Käyttämistämme sienistä suuri osa oli siis perjantai-iltana Sanginjoen metsistä löydettyjä, mutta opettajalla oli mukana myös kuivattuja värisieniä sellaisistakin lajeista, joita emme löytäneet. Ainakin samettijalka ja ryytiorakas olivat näitä opettajan tuomia, niitä emme nähneet metsässä itse, ja verihelttaseitikkiä löysimme niin vähän, että otimme opettajan kuivatuista sienistä täydennystä.


Itselläni oli mukana kurssilla juuri se 200 g lankaa, ja kokeilin vielä kahta erilaista lankaa. 100 g Drops Fabelia vyyhditin 25 gramman vyyhdeiksi ja sitten Hailuodosta ostettua 100% lampaanvillaa oli niin ikään se 100 g jaettuna neljään pikkuvyyhtiin.

Värjäysvaiheessa minulla ei ollut hajuakaan, millaisia värejä mistäkin sienestä saa, paitsi että veriseitikki ja verihelttaseitikki tuottavat punertavia sävyjä. Siksi olikin hauska huomata kotona, että minulla oli sekä 100% villalankaan että Fabeliin tarttunut sopivasti kumpaankin lajiin yksi punainen, yksi kellertävä, yksi vaaleamman ruskea ja yksi tummemman ruskea väri. :)


Kuvassa vasemmalta alkaen:
  • 100% villa, keltavyöseitikin jälkiliemi, puretus rautavihtrilli
  • 100% villa, veriseitikki, puretus viinikivi + aluna
  • 100% villa, samettijalka, puretus aluna
  • 100% villa, punavyöseitikki, puretus aluna
  • Fabel (75% superwash villa, 25% polyamidi), punavyöseitikki, puretus viinikivi + aluna
  • Fabel, ryytiorakas, puretus rautavihtrilli
  • Fabel, verihelttaseitikki, puretus aluna
  • Fabel, tattisekoitus (eniten voitatteja, lisäksi kangas- ja nummitatteja sekä yksi punikkitatti), puretus rautavihtrilli


Tänään päässäni on soinut vain: "Katso luontoa ja huomaa, että Luojan luomaa parantaa ei voi".

On se niin ihmeellistä, kuinka nämä värit sointuvat niin kauniisti yhteen! Miksi eivät sointuisi, kun ne sointuvat myös luonnossa? Hämmästyttävää on nähdä, mitä kaikkea luonto meille antaa, paljon sellaistakin, jota emme osaa hyödyntää. Vaikkapa nämä sienet - jos niitä ei voi syödä, niistä voi saada väriä lankoihin! Tällaisen ihmeen edessä sitä tuntee itsensä niin pieneksi valtavan ja rikkaan luonnon rinnalla. Toisaalta metsässä rämpiessä ja luonnon antimista nauttiessa koen olevani osa luontoa, kuten olenkin.

Joku lähipiirissäni tässä hiljattain ihmetteli kiinnostustani sienivärjäykseen, koska eiväthän nämä luonnosta saatavat värit ole ollenkaan "minun värejäni". Se on kyllä totta, ei minulla ole näistä langoista aikomustakaan tehdä mitään itselleni, ei vaatteiksi eikä sisustukseen. Sen sijaan Kool Aid -värjäyksessä sain aikaan sellaisia värejä, joita voisin kuvitella itsekin käyttäväni. Muutenkin jos vertaa Kool Aideilla värjäämistä sieni-/kasvivärjäykseen, niin ero on valtava. Kool Aidilla kun saa värjättyä vartissa ilman puretusaineita tai tuntikausien keittämistä, ja väriaineitakin saa tilattua helposti netistä. Sieni- ja kasvivärjäys vaatii väriaineiden keräämistä luonnosta pieniä eriä kerrallaan - ja usein niitä tarvitaan todella paljon yhteen liemeen - ja värjääminenkin on paljon työläämpää ja vie enemmän aikaa. Värimaailma on ihan eri, kun käytetään Kool Aideja, joissa ei ole mitään luonnollista, verrattuna täysin luonnosta peräisin oleviin aineksiin.

Vaikka en näistä luonnonväreistä saakaan sellaisia värisävyjä, joita voisin itse käyttää, ei se minua haittaa. Kasvi- ja sienivärjäyksessä ei ole minusta tärkeää saada aikaan valtavaa määrää lankaa työstettäväksi, vaan tällaisen puuhastelun arvo on jossain ihan muussa. Ylipäätään kaikkeen, mitä saadaan luonnosta, tulee suhtautua nöyrällä asenteella: luonto antaa joskus enemmän, joskus vähemmän. Sama kasvi tai sieni voi antaa joskus kirkkaan punaista väriä, joskus ruman ruskeaa. Ne on asioita, joihin ei oikeastaan voi ihminen täysin edes vaikuttaa, vaikka kuinka yrittäisi. Värjäämisessä kiehtoo kokeileminen, yllätyksellisyys ja hämmästys lopputuloksesta.

Ja eiköhän noille langoille aina joku loppusijoituskohdekin löydy. :)

 

Novita 7 veljestä -lehti

Novita 7 veljestä -lehti langan 40-vuotisjuhlan kunniaksi tupsahti postiluukusta odotetusti perjantaina, olinhan sen ennakkoon itselleni tilannut.


Odotukseni lehden suhteen olivat etukäteen ihan ennakkoluulottomat ja toiveikkaat, onhan 7 veljestä edelleen yksi lempilangoistani, ja juhlalehdestä voisi olettaa löytyvän vähän tavanomaisesta poikkeaviakin helmiä.

Minusta on hienoa, että Novita on tehnyt tässä lehdessä yhteistyötä esim. Kalevala Korun, Metsähallituksen, Saimi Nousiaisen ja Duudsonien kanssa (siinä varmaan näkyvimmät), eli juhlalehteen oli siinä suhteessa panostettu. Mutta sekä minä että mieheni huomasimme heti lehden ensiselailulla, että kuvat eivät ole tässä lehdessä oikein onnistuneet. Niiden värejä on selvästi muokattu luonnottomiksi, ja osa kuvista on niin epäselviä, ettei niistä näe, millaisesta neulemallista kuvassa on kyse. Kun lehden päätarkoitus on esitellä neulemallit niin, että ne houkuttelevat lukijan kaivamaan puikot ja lankaa kaapista, niin minusta on aika oleellista nähdä kuvasta, millaisia mallineuleita on käytetty, näyttääkö työ haasteelliselta vai jopa liian simppeliltä. Minun mielestäni se, että kuviin on saatu mukaan huippumalli ja pari julkkispelleä, ei anna oikeutta tehdä kuvista niin "taiteellisia", että itse neule jää jopa taustalle. Jotkut neuleet on tehty myös liian tumman värisistä langoista, jolloin mallineuleet eivät kuvissa erotu kunnolla. En toki tarkoita sitä, että kaikki neuleet pitäisi tehdä valkoisesta, sillä on ihanaa katsella eri värisiä neuleiden kuvia. Mutta kyllä siitä mallista täytyy selvää saada.

Novitan normaalilehdissä on minun mielestäni ollut ihan hyviä kuvia tähän mennessä, ehkä joku vähän huonompi kuva tai heikkotasoisempi lehti on sattunut silloin tällöin joukkoon, mutta pääasiassa malleista on saanut hyvin selvää. Kyllä tässäkin lehdessä oli enimmäkseen niitä hyviä kuvia, mutta muutaman kuvan kohdalla tämä "ylitaiteellisuus" oli ihan silmiinpistävää. Se on kuitenkin ainoa kritiikki lehteä kohtaan, muutenhan minä tästä tykkäsin ihan kohtalaisen paljon.

Kuvat: Novita

Sukkamallit kiinnostavat aina, varsinkin kun pidän paljon 7 veljes-sukkia. Malli 8 kirjoneulesukat ovat ihanan yksinkertaiset ja vähän vanhanaikaisen oloiset, siis kauniit. Malli 18 lasten sukat ovat suorastaan ylisöpöt. Koska rakastan pitkävartisia sukkia, niin tietysti ihastuin myös malli 24 pitsineulesukkiin. Polvekeraitojen ystävänä kiinnitin huomioni myös malli 27 siksak-sukanvarsiin.

Kuvat: Novita

Siksak-sukkien kaverit malli 25 lapaset ja kynsikkäät ja malli 26 pipo ilahduttivat silmääni myös. Muista asusteista tykkäsin malli 11 ja malli 12 piposta ja lapasista - näissä on ihana vihreä värikin. Malli 23 kirjoneulelapaset taas ovat niin perinteikkään oloiset, ja perinteiset mallithan ovat aina ihan parhaita.

Kuvat: Novita

Jos ette vielä ole huomanneet, niin olen oppinut viime aikoina pitämään mekkoja ja hameita - tai jos en pidä niitä niin paljon ylläni, niin pidän niistä, niiden neulomisesta ja siitä, että niitä on kaapissani olemassa, olivat ne käytännöllisiä tai eivät. ;) Mekko- ja hamemalleihin ihastuin moniin, mm. malli 29 naisen neulemekkoon, malli 31 naisen kohoneulemekkoon (huolimatta erittäin epäselvästä kuvasta...), malli 34 hameeseen ja malli 37 neulemekkoon.

Kuvat: Novita

Neuletakkeja ja -puseroitakin voisin tästä lehdestä tehdä. Vaikkapa malli 30 kohoneuletakin, malli 38 neuletakin tai malli 39 neuletunikan.

Vaikka näitä kivoja "voisin ehkä tehdä" -malleja oli tosi paljon, niin sellaista "pakko saada" -neuletta en tällä kertaa lehdestä bongannut. Kivoimmaksi asuksi äänestäisin malli 34 hametta ja malli 38 raidallista neuletakkia, ja sukkamalleja tulee varmaan joskus kokeiltua. Mutta ehkä tämä kuuluu taas niiden lehtien joukkoon, joita täytyy makustella vähän pidempään. Onhan tässä ihan vasta käynyt niinkin, että lehden ilmestyessä olen todennut, että enpä nyt tiedä, mutta seuraavalla viikolla olen jo ostanut langat seitsemään sen lehden neuleeseen. :)

Joka tapauksessa kiitos Novitalle - 7 veljestä ansaitsee oman juhlalehtensä! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)