Tämän myssyohjeen olen itse kehitellyt lähinnä sytomyssyjä virkatessani. Se sopii toki muihinkin virkattuihin myssyihin.
Myssy aloitetaan päälaelta. Ensiksi virkataan ympyrä, johon tehdään lisäyksiä joka kerroksella. Kun ympyrä on halutun kokoinen, jatketaan myssy loppuun ilman lisäyksiä. Sopivankokoisen myssyn aikaansaamiseksi käytän itse seuraavaa laskutoimitusta:
Mittaa ympyrän halkaisija (reunasta vastakkaiseen reunaan) ja kerro se 3,14:lla (eli piillä). Jos halkaisija on esimerkiksi 18 cm, saat myssyn, jonka päänympärys on noin 56-57 cm (18 x 3,14 = 56,52). 19 cm halkaisijalla saat noin 59-60 cm kokoisen myssyn (19 x 3,14 = 59,66).
Voit tehdä laskutoimituksen myös toisinpäin, eli jos haluat esim. 56 cm päänympäryksen: 56 : 3,14 = 17,8 cm, eli halkaisija on noin 18 cm. Jos haluat 60 cm päänympäryksen: 60 : 3,14 = 19,1 cm, eli halkaisijan tulee olla silloin n. 19 cm.
Sytomyssyjä tehdessä myssyn koon kanssa ei onneksi ole niin tarkkaa - kaikenkokoisille myssyille löytyy varmasti käyttäjä!
---
Ohje:
1: Virkkaa 6 kjs ja sulje renkaaksi ps:lla.Virkkaa renkaaseen 12 p (joista ensimmäinen pylväs korvataan 3 kjs:lla), sulje kerros ps:lla.
2: Virkkaa jokaiseen edellisen kerroksen pylvääseen 2 p = 24 p. Aloita kerros 3 kjs:lla (korvaa ensimmäisen pylvään), sen jälkeen virkkaa 2 p jokaiseen seuraavaan pylvääseen, ja lopuksi virkkaa vielä 1 p siihen piilosilmukkaan, jolla edellinen kerros on suljettu (eli se tulee samaan kohtaan alussa virkatun 3 kjs:n kanssa).
3: 3 kjs, *1 p, 2 p samaan p:seen*, toista *-* ja lopussa 1 p viimeiseen p:seen sekä 1 p edellisen kerroksen sulkevaan ps:aan = 36 s.
4: 3 kjs, * 2 p, 2 p samaan p:seen*, toista *-* ja lopussa 2 p kahteen viimeiseen p:seen sekä 1 p edellisen kerroksen sulkevaan ps:aan = 48 s.
Jatka
samaan tapaan, jokaisella kerroksella lisätään silmukka aina samaan
kohtaan kuin edellisellä kerroksella, eli lisäyskohdan silmukkaparin
jälkimmäiseen silmukkaan. Silmukkamäärä lisääntyy aina 12 silmukkaa /
kerros. Jatka lisäyksiä, kunnes ympyrän kehä on haluamasi päänympäryksen
mittainen, ks. laskukaava ohjeen alussa.
Vinkkejä erilaisiin muunnelmiin:
- Tasaraitamyssy: Virkkaa kerrokset vuorotellen kahdella värillä, vaihda väri aina kerroksen vaihtuessa.
- Reikämyssy: Reikäkuvion voi tehdä haluamaansa kohtaan niin, että korvaa pylvään 1 kjs:lla ja hyppää yhden edellisen kerroksen pylvään yli. Reikäkerros syntyy näin: 4 kjs, *hyppää yhden edellisen kerroksen pylvään yli, 1 p, 1 kjs,* toista *-* ja sulje kerros ps:lla ensimmäisen kjs-ketjun kolmanteen silmukkaan.
- Ruutuvirkkauskuvioita: Voit tehdä ruutuvirkkauksen tapaan kuvioita niin, että "reikäruutu" syntyy edellä esitetyllä tavalla ja "täytetty ruutu" kolmella pylväällä.
- Kohoraita: Virkkaa joka toinen kerros kiinteitä silmukoita raitavärillä normaalisti. Virkkaa pohjavärillä raitojen väliin kerros pylväitä niin, että virkkaat vain edellisen kerroksen silmukan takareunaan.
- Kiinteät silmukat: Virkkaa välillä kerroksia kiinteillä silmukoilla.
- Värikkäät myssyt: Värejä voi käyttää vaikka kuinka paljon ja tehdä erilaisia variaatioita.
Ohje on vapaasti käytettävissä ei-kaupallisiin tarkoituksiin = omaan käyttöön, lahjaksi, sytomyssyihin ja muihin hyväntekeväisyysmyssyihin. Perusohjetta voi soveltaa mielensä mukaan!
Kiitos ohjeesta :) Täällä Konnevedellä aletaan seurakunnan neulekahvilassa neulomaan ja virkkaamaan näitä sytomyssyjä. On tehty jo hurjat määrät villasukkia vanhainkotiin, mukava saada tehdä jotain erilaista välillä.
VastaaPoistaKiitokset myös tosi kivasta blogista, tosi usein luen sitä, mutta laiskasti kommentoin (mihinkään). Oikein aurinkoisia päiviä, toivoo Katja.
Ole hyvä! :) Kiva, että ohjeesta on jollekin hyötyä.
PoistaMinä täällä ruudun toisella puolella virkkaan sytomyssyä sinun ohjeellasi Seija Siskon Ystävänpäivähaasteeseen. Kiitti selkeästä ohjeesta!
VastaaPoistaOle hyvä!
Poista