Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

Virkattu perusmyssy päälaelta alkaen


Tämän myssyohjeen olen itse kehitellyt lähinnä sytomyssyjä virkatessani. Se sopii toki muihinkin virkattuihin myssyihin.

Myssy aloitetaan päälaelta. Ensiksi virkataan ympyrä, johon tehdään lisäyksiä joka kerroksella. Kun ympyrä on halutun kokoinen, jatketaan myssy loppuun ilman lisäyksiä. Sopivankokoisen myssyn aikaansaamiseksi käytän itse seuraavaa laskutoimitusta:Mittaa ympyrän halkaisija (reunasta vastakkaiseen reunaan) ja kerro se 3,14:lla (eli piillä). Jos halkaisija on esimerkiksi 18 cm, saat myssyn, jonka päänympärys on noin 56-57 cm (18 x 3,14 = 56,52). 19 cm halkaisijalla saat noin 59-60 cm kokoisen myssyn (19 x 3,14 = 59,66). 

Voit tehdä laskutoimituksen myös toisinpäin, eli jos haluat esim. 56 cm päänympäryksen: 56 : 3,14 = 17,8 cm, eli halkaisija on noin 18 cm. Jos haluat 60 cm päänympäryksen: 60 : 3,14 = 19,1 cm, eli halkaisijan tulee olla silloin n. 19 cm.

Sytomyssyjä tehdessä myssyn koon kanssa ei onneksi ole niin tarkkaa - kaikenkokoisille myssyille löytyy varmasti käyttäjä!

--- 


Ohje:


(Kuvat suurenevat klikkaamalla!)1: Virkkaa 6 kjs ja sulje renkaaksi ps:lla.Virkkaa renkaaseen 12 p (joista ensimmäinen pylväs korvataan 3 kjs:lla), sulje kerros ps:lla.2: Virkkaa jokaiseen edellisen kerroksen pylvääseen 2 p = 24 p. Aloita kerros 3 kjs:lla (korvaa ensimmäisen pylvään), sen jälkeen virkkaa 2 p jokaiseen seuraavaan pylvääseen, ja lopuksi virkkaa vielä 1 p siihen piilosilmukkaan, jolla edellinen kerros on suljettu (eli se tulee samaan kohtaan alussa virkatun 3 kjs:n kanssa).3: 3 kjs, *1 p, 2 p samaan p:seen*, toista *-* ja lopussa 1 p viimeiseen p:seen sekä 1 p edellisen kerroksen sulkevaan ps:aan = 36 s.4: 3 kjs, * 2 p, 2 p samaan p:seen*, toista *-* ja lopussa 2 p kahteen viimeiseen p:seen sekä 1 p edellisen kerroksen sulkevaan ps:aan = 48 s.

Jatka samaan tapaan, jokaisella kerroksella lisätään silmukka aina samaan kohtaan kuin edellisellä kerroksella, eli lisäyskohdan silmukkaparin jälkimmäiseen silmukkaan. Silmukkamäärä lisääntyy aina 12 silmukkaa / kerros. Jatka lisäyksiä, kunnes ympyrän kehä on haluamasi päänympäryksen mittainen, ks. laskukaava ohjeen alussa. Kun lisäykset ovat valmiit, jatka myssy loppuun ilman lisäysten tekoa, eli virkkaa aina yksi pylväs edellisen kerroksen pylvääseen. Voit myös tehdä erilaisia muunnelmia, ks. vinkit alempaa. Jatka niin kauan, kunnes myssy on haluamasi korkuinen. Viimeinen kerros kannattaa tehdä kiinteillä silmukoilla, myssyn reunasta tulee silloin siistin ja napakan näköinen. Voit tehdä kiinteiden silmukoiden kerroksen jälkeen vielä halutessasi kerroksen piilosilmukoita koristeeksi, tämä toimii parhaiten, kun vaihdat piilosilmukkakerrokselle toisen värin kuin edeltävälle kerrokselle. Reunukseen voi halutessa virkata myös erilaisia koristeita: nirkkoja, ketjusilmukkalenkkejä tms.


 

Vinkkejä erilaisiin muunnelmiin:
 • Tasaraitamyssy: Virkkaa kerrokset vuorotellen kahdella värillä, vaihda väri aina kerroksen vaihtuessa.
 • Reikämyssy: Reikäkuvion voi tehdä haluamaansa kohtaan niin, että korvaa pylvään 1 kjs:lla ja hyppää yhden edellisen kerroksen pylvään yli. Reikäkerros syntyy näin: 4 kjs, *hyppää yhden edellisen kerroksen pylvään yli, 1 p, 1 kjs,* toista *-* ja sulje kerros ps:lla ensimmäisen kjs-ketjun kolmanteen silmukkaan.
 • Ruutuvirkkauskuvioita: Voit tehdä ruutuvirkkauksen tapaan kuvioita niin, että "reikäruutu" syntyy edellä esitetyllä tavalla ja "täytetty ruutu" kolmella pylväällä.  


 • Kohoraita: Virkkaa joka toinen kerros kiinteitä silmukoita raitavärillä normaalisti. Virkkaa pohjavärillä raitojen väliin kerros pylväitä niin, että virkkaat vain edellisen kerroksen silmukan takareunaan.
 • Kiinteät silmukat: Virkkaa välillä kerroksia kiinteillä silmukoilla.
 • Värikkäät myssyt: Värejä voi käyttää vaikka kuinka paljon ja tehdä erilaisia variaatioita. 
Ohje on vapaasti käytettävissä ei-kaupallisiin tarkoituksiin = omaan käyttöön, lahjaksi, sytomyssyihin ja muihin hyväntekeväisyysmyssyihin. Perusohjetta voi soveltaa mielensä mukaan!

4 kommenttia:

 1. Kiitos ohjeesta :) Täällä Konnevedellä aletaan seurakunnan neulekahvilassa neulomaan ja virkkaamaan näitä sytomyssyjä. On tehty jo hurjat määrät villasukkia vanhainkotiin, mukava saada tehdä jotain erilaista välillä.
  Kiitokset myös tosi kivasta blogista, tosi usein luen sitä, mutta laiskasti kommentoin (mihinkään). Oikein aurinkoisia päiviä, toivoo Katja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! :) Kiva, että ohjeesta on jollekin hyötyä.

   Poista
 2. Minä täällä ruudun toisella puolella virkkaan sytomyssyä sinun ohjeellasi Seija Siskon Ystävänpäivähaasteeseen. Kiitti selkeästä ohjeesta!

  VastaaPoista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)