Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

maanantaina, marraskuuta 18, 2013

Kuplat

Tänä syksynä blogeissa on näkynyt paljon erilaisia kuplalapasia. Monesti minulla käy näiden "joka blogissa näkyvien" mallien kohdalla niin, että ehdin kyllästyä koko malliin ennen kuin saan itse sen puikoille. Kuplalapasten kohdalla kävi melkein samalla tavalla, tuntui että viitsiikö tehdä samaa kuin kaikki muutkin. Toisaalta tarvitsin jonkun kaksivärisen lapasneuleen mallia, ja kuplat tulivat ensimmäisenä mieleeni, enkä jaksanut vaivata mallin etsiskelyllä enempää päätäni.

Kuplalapaset
Tehty ajalla: 14.-18.11.2013
Malli: Kuplalapaset
Suunnittelija: Neulova Narttu
Lanka: La Alpaca luonnonvalkoinen (SFN10)  ja pinkki (8141)
Langankulutus: 60 g
Puikot: 2,5 mm
Koko: Naisen käsi
Muuta: Lahjaksi
 

Jonkin verran tein muutoksia malliin. Ensinnäkin lanka oli selkeästi ohuempaa kuin ohjeessa, joten täytyi muuttaa silmukkamäärää ja mallikertojen toistoa. Mallilapasten tylpästä kärjestä en myöskään tykännyt, joten tein näihin lapasiin ihan perinteisen terävän kärjen. Kuplien teossa käytin Lankapirtin Matleenan vinkkiä, jossa silmukoita ei pureta lainkaan. Olen hänen kanssaan samaa mieltä siitä, ettei kannata neuloa silmukoita vain purkaakseen ne myöhemmin. Muutenhan nämä tunnistaa kyllä mallista tehdyiksi lapasiksi. :)

Malli oli ihan kiva, mutta minua hieman häiritsee neuloksen epätasaisuus, vaikkakin se kuulunee asiaan. Ohjeen lopussa luki, ettei työtä saa pingottaa eikä höyryttää, jotteivät kuplat litisty, mutta minä en kestänyt katsella epätasaista jälkeä, joten höyrytin kiellosta huolimatta.

 

Kuvassa vasemmalla höyryttämätön lapanen ja oikealla höyrytetty. Mielestäni kuplat eivät erityisemmin litistyneet höyryttäessä, ja vaikka tuo höyrytetty lapanenkaan ei erityisen tasalaatuista neulejälkeä ole, niin on se tuohon höyryttämättömään verrattuna kuitenkin paljon paremman näköinen. Vai kehtaisitteko itse antaa lahjaksi tuon vasemmanpuoleisen lapasen? Ehkä kehtaisi, jos neulojalla olisi ikää 8 v... ;)

Kuplia kutoessani tajusin yhtäkkiä, että kuviossa on jotain tuttua. Enkä tarkoita tuttuudella sitä, että kuvio on nähty joka blogissa. Vaan se on tuttu jostain muualta, vieläpä näissä väreissä. Sitten se välähti mieleeni, ja tuskin maltoin odottaa pääsyä kirjahyllylleni tarkistamaan asiaa:


1970-luvun klassikkokirjasarjan "Kauneimmat käsityöt" ensimmäisessä osassa on myös kuplia! :) Tehty samalla tekniikalla eli silmukoita purkamalla, mutta erona vain silmukkamäärä kuvion leveydessä ja korkeudessa. Näinhän se usein menee niin neulemaailmassa kuin muussakin elämässä: kun joku keksii jotain uutta ja mullistavaa, niin joku muu toisaalla on taatusti keksinyt sen jo aiemmin. :) Mutta eipä se haittaa - pääasia että luovuus kukkii (tai kuplii!) ja jaetaan ideoita myös muille. Aina kuitenkin löytyy joku, jolle se on uusi tuttavuus.

Ilon kuplahteluja myös tähän viikkoon teille jokaiselle! :)

41 kommenttia:

 1. Vähän samaa mieltä olen , että samanlaiset ei kauan innosta. Hyvä löytö tuo sinun kirjalöytö. sitäpaitsi tuo lapsen tossumalli voisi ollkain ihan hauska. Höyrytetty parempi! Minä en osaa neuloa lapasia tuolla peukalomallilla, tai siis osaisin, mutten ole tykästynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kirjasarja on lapsuudenkotini kirjahyllyssä, olen siitä aikoinaan alle kouluikäisenä opetellut ensin virkkaamisen salat, myöhemmin tutkinut neulejuttujakin. Itselleni ostin tuon saman kirjasarjan aikuisiällä huutonetistä käytettynä. Olen noita kirjoja selaillut jo yli 30 vuotta, niin muistan melko tarkasti, mitä mistäkin kirjasta löytyy. :)

   Minä en myöskään tykkää tuosta peukalotyylistä, vaan teen aina kiilapeukalon. Tähän malliin ei vain oikein kiilapeukalo istu, siksi oli pakko tehdä tällä tyylillä.

   Poista
 2. Ihana väriyhdistelmä pallolapasissa ja kyllä höyrytetty lapanen on paljon siistimmän näköinen :)

  VastaaPoista
 3. Minäkin muistin tuon mallineuleen tuosta kirjasta löytyvän ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin nämä vanhat kirjat vaan jäävät mieleen. :)

   Poista
 4. Olen ettiny tollasten tossujen ohjetta, ja nyt tajusin omistavani tuon kirjan.
  - menninkäinen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hyvä, että tästä oli sitten vinkkiä sinulle. :)

   Poista
 5. Sama suhtautuminen mulla noihin "kaikki tekee näitä"- malleihin. Montaa ihastelen, mutta ehdin niihin jo kyllästyä ennenkuin saan itsellä työn alle.
  Ja sama silläkin tapaa, että hupsista...puikoilla ne on mullakin, kuplalapaset :)
  Noi sun on kivan väriset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Yleensähän nuo mallit on tosi kivoja, mitä "kaikki tekee" - onneksi sitten omilla muutoksilla ja sovelluksilla voi saada malleista ihan omannnäköiset. :)

   Poista
 6. Voi kun kauniit. Itse en ole moneen vuoteen tehnyt kirjoneuletta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nämä lapasethan eivät ole kirjoneuletta nähneetkään, kudotaan aina vaan neljä kerrosta valkoisella ja kaksi pinkillä; kuvio syntyy silmukoita nostamalla, eli jätetään vaan neulomatta (alkuperäisessä ohjeessa pudotetaan silmukoita, mutta minä oikaisin siinä kohdassa).

   Poista
 7. Kuplia on todellakin näkynyt joka puolella, mutta minähän tulen aina jälkijunassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehtiihän sitä vaikka 10 vuoden päästäkin. :)

   Poista
 8. Hah, nyt vasta tajusin, että minullakin on tuo kirja hyllyssä. Sain nimittäin kolme osaa miehen siskolta, enkä ole paljon niitä vielä käyttänyt:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noita kirjoja varmaan löytyy vähän sieltä sun täältä, kirppareilla ja divareissakin lienee. :)

   Poista
 9. Mä oon kans sellanen vastarannankiiski, että teen vasta monen monen vuojen jäläkeen ne mitä muut tekkee aivan "tuskassa" ku kaikki muutki. ;) Nämä kuplat kyllä kiinnostais tehä ku on mun silimään mukavan näköset ja lapasia pitäs neuloa.
  Kivat tuli sun kuplista. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle kans tulee joko niin, että en tee ollenkaan tai sitten tosiaan vuosien perästä, kun kaikki muut on sen jo unohtaneet.

   Poista
 10. Minäkin innolla ajattelin, kun eka kertaa näin kuplat, että teen noita joululahjoiksi ja viimeaikoina on ollu sellanen olo tuleeko tehtyäkään. Pitää kai sitä yhdet kokeilla. Mietin että sopiskohan tuohon malliin parhaiten sellainen pehmoinen vähän pörröinen lanka alpakka tai mohair tms. Mullakin on tuo sama kirjasarja..anopin heräteostos 70-luvulla ja on mulle sen antanut 80-luvulla. Ihana retro kirjasarja. :) Kiva tietää että ohje löytyy sieltäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, nyt huomasin että alpakkaa on sullakin näissä lapasissa.

   Poista
  2. Minusta tuntuu, että tämä alpakka ei ollut paras mahdollinen valinta tälle mallille. Alkuperäisessä mallissa lanka on paksumpaa ja "ei niin pörröistä", ja minusta se näyttää paremmalta. Kuplat voisivat päästä paremmin oikeuksiinsa jostain 7 veljeksen paksuisesta ja tyyppisestä langasta neulottuna.

   Poista
  3. Nätit ovat nämä pikkukuplasi ja lanka-asia on varmaan makuasia . Soilen tekemistä minua miellutti eniten ne joissa oli Lett Lopi-lankaa.

   Poista
  4. Varmasti tämä malli sopii monenlaisille langoille.

   Poista
 11. Nuo kuplalapaset on tosi hauskoja, sie valitsit raikkaat värit omiisi.
  Näinhän se on tämän päivän uusi juttu onkin eilisen vanha:))

  VastaaPoista
 12. Kyllä miekii kauan mietin miten tuo kupla on niin tutun tuntuinen. Ja löytyihän se viimein. Vuoden 1938 käsityölehdessä on tuo samainen kupla, mutta siinä se neuvotaan tekemään nurjalta puolelta. Kuva on tosin sen verran epäselvä, ettei oikein näe lopputulosta, mutta kolme kerrosta alempaa otetaan lanka puikolle ja vedetään läpi.
  Ei siis mitään uutta auringon alla. Kun tarpeeksi vanhaksi elää, niin kaikki on jo kertaalleen, jos ei kahdestikin koettu ja nähty.
  Nätit on joka tapauksessa kuplasi, tykkään punavalkoisesta. Mie en ole noita vielä väkertänyt ja voi olla että jäävät ensi talveen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kierrätys on aina hyvästä! :) Tietokone/kamera saattaa vähän vääristää värejä, tuo punaiselta näyttävä on ihan pinkki luonnossa. :)

   Poista
 13. Olen myös ihastellut kuplia useissa blogeissa, mutta toistaiseksi on vaan kokeilematta. Ja sukkiin niitä varmaan soveltaisin, lapasten tekeminen on ihan liian vaikeaa...
  En koskaan höyrytä neuleitani (paitsi tänä aamuna isoaäidinneliöpeiton), mielestäni neuleen ihanuus on juuri kuohkeassa pinnassa. :o)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä taasen höyryttelen neuleeni, koska käsialani on tosi epätasaista, höyryttäminen tekee jäljestä siistimpää.

   Poista
 14. Nätit lapaset! Itsellä ei kärsivällisyys riitä kirjoneuleisiin tai niiden tyylisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Näissä ei kyllä tarvita enempää kärsivällisyyttä kuin sileässä neuleessakaan, koska nämähän syntyvät vain neulomatta jätetyillä silmukoilla. :)

   Poista
 15. Täällä yksi jälkijunalainen katselee sinun marraskuun töitäsi! ;) Minusta on tullut niin hidas, vai laiskako lienen, etten meinaa ehtiä blogikierroksille ajallaan. Mutta katson sitten kyllä kaikki ennen näkemättömät kerralla.

  Somat ovat nämä sinunkin kuplasi! Oli kiva kuulla, että olet samaa mieltä siitä "turhasta" purkamisesta. Minä en ole höyryttänyt kuplatöitäni, vaikka kovin sitä mietin. Mutta sinun rohkaisemana kyllä höyrytän, jos vielä niitä teen. Kuplat eivät enää minua houkuttele,enin viehätys on mennyt ohi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta myös tuntuu siltä, etten ainakaan ihan heti tee toisia Kuplia, ehkä joskus paksummasta langasta voisi kokeilla. Mulla tahtoo myös nuo blogien lukemiset jäädä, olen nyt keskittynyt noihin käsitöihin ja kirjojen lukemiseen tai äänikirjojen kuunteluun, enkä istu aivan niin paljon koneella kuin aiemmin. Sitten on aina 30-40 blogia ehtinyt päivittyä, kun tänne tulen. Ei sitten viitsi aina kommentoidakaan, kun on niin monta luettavaa.

   Poista
  2. Kuulostaapa niin tutulta tilanteesi blogien seuraamisen suhteen. :) Ja kun on monta postausta lukematta/näkemättä, niin hyvä jos yhteen jaksaa kommentoida.

   Poista
  3. Juu, nytkin näkyy olevan 31 lukematonta postausta, vaikka viimeksi eilen iltapäivällä muistaakseni kävin blogikierroksen...

   Poista
 16. Teit sitten lapaset niin, että ei tarvitse purkaa kudottuja silmukoita, niin ajattelin itsekin kokeilla. Kauniin väriset lapaset nuo on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, suosittelen tätä tekniikkaa! :) Aina kannattaa oikaista, jos se vaan suinkin on mahdollista.

   Poista
 17. Hei,

  Minäkin näin helteiden kunniaksi päätin kokeilla kuplalapasten tekoa. Olen aloittanut sillä purkamistekniikalla, ja ainakin tähän mennessä (1. lapanen on melkein valmis) kuplista on tullut siistejä. En usko, että valmista lapasta tarvitsee höyryttää. Lankana 7-veikka, 3½ puikot (yleensä käytän 4 puikkoja seiskaveikkaan), ja tyyli you tubesta löytämäni videon mukainen. Neuloessani olen miettinyt, olisiko kukaan käyttänyt tuota kuviota sukan varressa tai pipossa, ja päädyin sitten tänne sinun sivustollesi. Kivoja nuo tossumallit! :) t. Sukkapuikko

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käsiala varmasti vaikuttaa siihen, miten tietyt mallit kenellekin sopivat. Tämä ei välttämättä ollut minun käsialalleni paras mahdollinen malli, mutta hyvä kun se sinulle sopii. :) Kannattaa rohkeasti kokeilla mallia muuallekin kuin lapasiin!

   Poista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)