Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

lauantaina, heinäkuuta 28, 2012

Novita Syksy 2012

Uusi Novita on taas täällä! :)

Minulla on ollut tapana aika tuoreeltaan tehdä lehtikatsaukseni, ja se on hyvä tietysti siinä mielessä, että siinä tulee kerrottua ensivaikutelma ja yleensä vielä uuden lehden tuottaman innostuksen siivittämänä. Toisaalta mietin, pitäisikö antaa itselle vähän aikaa - no, olen toki nytkin nukkunut yön yli - että ehtisi rauhassa makustella uutta lehteä, jotta voisi oikeasti sanoa, mitkä mallit aikoo toteuttaa. Mutta totuushan on, että kaikkia kivoja malleja ei kuitenkaan ehdi koskaan tehdä, joten ehkä tämä systeemi on lopulta hyvä, että laittaa tuoreeltaan itselle muistiin kiinnostavat mallit, joihin voi sitten palata myöhemmin pikavilkaisulla ilman, että tarvitsee kaikkia lehtiään selailla läpi, että olikos näissä mitään mielenkiintoista. :)

Tätä rauhassa miettimistä olen vain tuumaillut sen vuoksi, että huomasin edellisen lehden eli Novita Kesä 2012 kohdalla kirjoittaneeni, että lehti oli minulle pettymys. Kuitenkin olen sen lehden ilmestymisen jälkeen toteuttanut lehdestä jo kuusi neuletta ja kahteen muuhun on vielä langat ostettuna ja odottamassa. Voiko sitä siis ihan pettymykseksikään sanoa? :) Ehkä ne mallit alkoivat puhutella minua jälkeenpäin enemmän. Tai sitten siinä oli yksinkertaisesti kyse siitä, että olen tottunut löytämään kesänumerosta kymmeniä itseäni kiinnostavia malleja, ja sitten jos siitä löytyykin "vain" kahdeksan, niin olen aivan masentunut. ;) Kun taas syksynumerosta olen tottunut löytämään ehkä pari-kolme kivaa mallia, ja sitten jos löydänkin siitä viisi ihanaa, niin olen aivan ekstaasissa. :D

Joka tapauksessa, jälleen kerran tuttuun tapaan: Novita-lehtikatsaus! :) Ja vain yhden yön yli nukkumisen jälkeen (lehti nukkui vieressäni yöpöydällä, koska selailin sitä vielä sängyssä ennen nukkumaanmenoani...).


Olen erittäin vaikuttunut siitä, että tässä lehdessä oli Design-teema - en muista, että Novitassa olisi aiemmin ollutkaan tällaisia erityisiä teemanumeroita. Omien suunnittelijoiden lisäksi lehteen oli kutsuttu kymmenen tunnettua suomalaista suunnittelijaa suunnittelemaan jonkin neuleen. Mielenkiintoisinta minusta tässä oli se, että jokaisesta suunnittelijasta oli tehty pieni haastattelu, ja näitä oli äärimmäisen mukavaa lueskella. Sen lisäksi lehdestä löytyi vielä parin muunkin suunnittelijan/yrityksen haastattelu, eli tässä oli kerrankin ihan luettavaa eikä vain kuvien katselua. :) Minusta on siis kiva lukea, miten joku ihminen on päätynyt käsityöharrastajaksi, käsityöyrittäjäksi, neulesuunnittelijaksi jne.

Haastattelujen lisäksi tietysti myös näiden tunnettujen nimien suunnittelemat neuleet kiinnostivat. Pakko on todeta, että noista malleista huomasi heti, kuka suunnittelee enemmänkin neuleita ja kenen työ on yleensä jotain muuta kuin neuleita (esim. ommeltuja vaatteita, sisustusta jne.). Nimittäin ihan ehdoton ykkönen näistä design-neuleista oli Jenni Alavan neulemekko "Tango in the night" (malli 13).

Kuva: Novita
Tästä mekosta näkee, että se on todella suunniteltu neulottavaksi, siinä on sopivasti neulojalle mielenkiintoa, ja lisäksi tämä on tyylikäs. Voisin neuloa ihan hyvin itsellenikin! :)

Kuva: Novita
Toinen design-neule, josta näkee suunnittelijan pitkän kokemuksen, on tämä virkattu poncho (malli 14), joka on Novitan entisen pääsuunnittelijan ja minun suosikkini Arja Viitalan käsialaa. Tämä on siis päivitys muutaman vuoden takaisesta verkkoponchosta, ja sen myötä myös Teddy-lanka on näemmä tehnyt paluun lankahyllyihin. Tosin minä ajattelin tehdä tämän ponchon Crystal-langasta, koska ohje on kirjoitettu Teddylle tai Crystalille. Ja kun satuin kevättalvella sitä Crystalia voittamaan Novitan arvonnassa kolme kerää, niin täytyyhän se johonkin käyttää. :)

Kuva: Novita
Kolmas suosikkini design-neuleista on Marimekon Noora Niinikosken suunnittelemat virkatut villahousut (malli 17). Oikeastaan tämä on ihan ykkössuosikkini näistä design-neuleista ja melkeinpä koko lehdestä. Virkatut villahousut! :) Virkatut - rakastan virkkaamista! Villahousut - rakastan villahousuja! :) Siis virkatut villahousut!!! Olen ihan myyty... :) Ja hei, jos joku nauraa mulle, kun jonain kauniina päivänä astelen virkatuissa villahousuissani ihmisten ilmoille, niin voin sanoa, että nämä on kuulkaas ihan designia, oikein Marimekon suunnittelijan suunnittelemat. Tahtoo tällaiset! :)

Jos design-neuleet olivat tässä lehdessä ihania, niin kyllä Novitan omatkin suunnittelijat osaavat. Kun vielä muutama vuosi sitten ihastuin kaikkiin Arja Viitalan suunnittelemiin neuleisiin, niin nykyään taitaa kaikissa toteuttamissani Novita-neuleissa lukea suunnittelijan paikalla Lea Petäjä. Niin myös näissä neuleissa, jotka nousivat lehdestä lemppareikseni:

Kuva: Novita
Siksak-hame (malli 4) on tämän lehden supersuosikkini melkein rintarinnan virkattujen villahousujen kanssa. :) Ajattelin tutkailla, saisiko tällaista neulottua Miamista, jota minulla on jäänyt vähän liikaa yli muista neuleistani. Ohjehan on 7 veljekselle, mutta eiköhän sitä voi soveltaa. Tää on niin ihana! :) Sanoo siis polvekeraitojen ystävä... jotenkin tuntuu, että mulla nää tietyntyyppiset mallit aina osuu silmään vuodesta toiseen. ;)

Kuva: Novita
Mekoista on tullut nykyään suosikkejani. Niinpä ihastuin myös tähän Nallesta neulottuun mekkoon (malli 75), joka menee myös mahdollisesti toteutettavien listalle. Tosin jos pitäisi valita tämän tai tuon ylempänä esitellyn sinisen design-mekon välillä, niin kyllä se design-mekko veisi näistä kahdesta voiton. Mutta ihana on tämäkin, just sellainen, jonka voisin kuvitella ylleni. :)

Kuva: Novita
Tähän ponchoon (malli 62) ihastuin tosi paljon ja se olisi kyllä kiva toteuttaa. Ainoa miinus on tuo värimaailma, sillä uutuuslanka Kaikusta ei löydy kuin noita neutraaleja ja vähän "tylsiä" värisävyjä, jotka eivät ole minun makuuni. Ainakin harmaan tilalle olisi kiva löytää jotain muuta. Kaikussa on aika reippaasti akryylia, eli en oikein tiedä sen soveltuvuudesta värjäämiseen, sillähän se ongelma kyllä ratkeaisi ja saisi sellaisia värejä kuin haluaa. Laitetaan harkintaan. :)

Aika moni neule tässä lehdessä oli taas niitä "ihan kivoja" juttuja, jotka miellyttävät kovasti silmääni, mutta jotka todennäköisesti jäävät minulta toteuttamatta syystä jos toisestakin. Yksi syy voi olla se, että en juuri nyt koe tarvitsevani sellaista neuletta. Toinen syy voi olla se, että ohjeen langasta ei tällä hetkellä - tai kenties ei koskaan - löydy minun mieleistäni väriä. Ja näinhän useimmiten on juuri syksyn ja talven värikartassa, koska murretut värit eivät sovi minulle. Vaikka muuten toki syksyä ja talvea rakastankin! :) Sen vuoksi en tällä kertaa osaa oikein mitään sanoa noista uutuuslangoista ja väreistäkään, siellä on monta kivaa juttua - vaikkapa 7 veljestä Nostalgia ja Tweed -langat tai Nalle Luontopolku -langat, mutta jäädään odottelemaan, josko niistä tulisi kevätpuolella sitten minulle mieleisempiä värejä. :)

Kuvat: Novita

Tässä onkin sitten joukko niitä malleja, joissa on mielestäni ideaa, mutta joihin en usko löytäväni sopivanvärisiä lankoja, jotta pääsisin ne toteuttamaan. 7 veljestä Raita-langasta tehdyissä puserossa (malli 50) ja neuletakissa (malli 56) tykkään tavasta yhdistää raitalankaan yksiväristä lankaa, joka onkin jotain ihan eri väriä kuin raitalangassa. Jotenkin kivasti rauhoittaa tuota raitalangan kirjavuutta. Samantyyppistä ideaa on Puro-neuletakissa (malli 5), jossa on liukuvärjätyn langan seassa yksiväristä raitaa.

Voi, kun Purosta löytyisikin minulle sopiva värimaailma edes joskus, pääsisin viimein sitäkin lankaa testaamaan! Silloin voisin neuloa esimerkiksi pitkän kohokuvioisen neuletakin (malli 58) tai vaikkapa tuon Lucian suunnitteleman hihattimen (malli 79). Tuossa hihattimessa on melkein minun värimaailmani ainakin kuvasta päätellen, mutta kun kaupan hyllyllä hiplasin juurikin tuota samanväristä kerää, niin totesin, että eipä osunut taaskaan Puron värimaailma yksiin minun värimaailmani kanssa. Lucialla on muuten yleensä aika kivoja neulemalleja, vaikkakin usein juuri Purolle suunniteltuja. Erityisesti kiinnitin tässä lehdessä huomion noihin säärystimiin, joihin ei löydy lehdestä ohjetta, mutta Novitan sivuilta kylläkin, ohjeeseen linkki tässä. Hauskaa minusta on tuo tapa, miten säärystimiä käytetään korkokenkien kanssa, harmi vain etten itse osaa korkokengillä kävellä, en edes sellaisilla parin sentin koroilla. Siksi kaikki kenkäni ovatkin tasapohjaisia vailla minkään sortin korkoa. Mutta jos siis omistaisin yhdetkään korkkarit, niin tekisin tuollaiset Lucian säärystimet oikopäätä! ;)

Purosta oli neulottu myös huivi (malli 26) , joka näyttää minusta kivalta ja aika yksinkertaiselta huivimallilta. Jostain itsestäänraidoittuvasta langasta (vaikkapa vironvillasta) voisi tuolla mallilla huivin kokeilla tehdäkin.

Isoveli-langasta neulottu mekko (malli 52) näyttää mukavalta perusmekon mallilta, joka täytyy pitää mielessä, jos joskus tulee mieleisiä värejä Isoveljen värikarttaan tai jos vaikka innostun värjäilemään. :)

Kuva: Novita
Kodintekstiileistä silmäni iski torkkupeittoon (malli 46), jonka voisi toteuttaa melkeinpä mistä vaan langasta, ei ainoastaan ohjeessa olleista Hanko tai Isoveli -langoista. Laitetaan tämäkin muistiin! :)
                                      
Kuva: Novita
Joka lehdestä täytyy tietysti bongata suosikki sukkamallien joukosta. Tällä kertaa se on tämä kirjoneulesukkamalli (malli 70). Se kivasti muistuttaa siitä kirjoneulesukkien neulontakilpailusta, johon itsekin olen ajatellut osallistua. :) Ehkä nämäkin sukat menevät minulla joskus toteutukseen.

Vielä on pakko nostaa esille lehden lopussa olleet kolme hääpukua, joista en linkitä kuitenkaan nyt kuvia tähän. Itsehän neuloin aikoinaan oman hääpukuni, ja pakko huokailla näin jälkikäteen, että voi kunpa siihen aikaankin (1999) olisi ollut neulottujen hääpukujen ohjeita lehdissä! :) Tosin sain ihan mainion hääpuvun tehtyä ilman ohjettakin, tai olihan siihen ohje jossain Novitassa, pidensin vain kotelomekon helman täysimittaiseksi ja boleron lyhyet hihat pitkiksi, talvimorsian kun olin. Kauniita ovat kyllä nämä Novitan hääpuvutkin, voisin hyvin kuvitella syys- tai talvimorsiamen näitä käyttävän. Yhtä asiaa vain ihmettelen: miksi hääpukujen lankana on 7 veljestä, Wool tai Huopanen? Löytyyhän Novitalta juhlavampiakin lankoja, kun kuitenkin juhla-asusta on kyse. Itse voisin kuvitella tekeväni hääpuvun vaikkapa paljettilanka Crystalista tai mohairlanka Rosesta, ehkäpä metallisia Goldia tai Silveriäkin ripsauttaisin joukkoon. Oman hääpukuni tein aikoinaan Novitan Brillasta, joka oli jotain puuvilla-viskoosisekoitetta. Ihan hyvin se kävi talviseen hääpukuun, ei sen talvellakaan tarvitse villaa olla! :) Ja viskoosin ansiosta lanka kiilteli sopivan juhlavasti.

Lehden ohjesivuille täytyy taas kerran antaa kiitosta. Nehän ovat tässä viimeisen vuoden aikana uudistuneet kivasti, jokaisessa lehdessä on ollut aina jokin uusi positiivinen muutos. Nyt kaikkien aiempien hyvien uudistusten lisäksi jokaisen ohjesivun reunaan on ilmestynyt mittanauha. Ihan kuin Novita olisi lukenut ajatukseni, sillä olen koko kesän ajan neuloessani miettinyt, että miksi sitä mittanauhaa ei voi painaa joka sivun reunaan vaan ainoastaan yhdelle sivulle. Siispä on pakko taas sanoa: Kiitos Novita! :)

Tykkäsin siis tästä lehdestä kovasti, ja hauskaa olisi, jos jatkossakin olisi tällaisia teemanumeroita. Pianhan on muuten tulossa 7 veljestä -erikoislehtikin, joka pitää kylläkin tilata erikseen. Itse laitoin jo tilauksen eilen illalla menemään. :) Sitä ja ennen kaikkea SYKSYÄ odotellessa... :)

 

11 kommenttia:

 1. Tosi kiva oli taas lukea sun perusteellinen lehtikatsaus. Itsekin istuin äsken pihalla ja liimailin post it -tarroja minua miellyttävien ohjeiden kohdalle.

  VastaaPoista
 2. Niin oli kiva katsaus. Olen jo kaksi kertaa selannut lehden läpi ja vasta nyt tässä katsauksessa löysin kivoja malleja. En tiedä, miksi tämä uudistunut lehti ei iske. Jotain siinä on, että ne neulemallit jää jotenkin taka-alalle.
  Mistä sitä 7 veljestä lehteä saa tilata?
  Käväisin Novitan sivuilla, mutta ainakaan vielä en sieltä sitä tilausjuttua löytänyt.

  VastaaPoista
 3. Minulle oli pettumys kun lehti ei tullut eilen vaikka olisi pitänyt. Puikoilla minulla on kuitenkin jo tuo polvekeraitainen hame, ken sen ohjeen jo aiemmin sai Novitan sivuilta. Jää nyt vähäksi aikaa tauolle kun tarvitsee saada eräälle miehelle sukat ensi viikoksi Nalle luontoretki kaarnasta.
  Minulle oli ilo, että Nalle luotoretki ei ole käsitelty aloeveralla. Saa allerginenkin nallesta muita kuin yksivärisiä vaihtoehtoja.
  Netin kuvasta olen sitä Huopas-Wool hääpuvun helmaosaa katsellut ja miettinyt, että siitä voisi tehdä aika kivan käyttöhameen kanssa. Saa nähdä mitä ehdin toteuttamaan kun vähän koulujututkin painavat päälle.

  VastaaPoista
 4. Minä täällä taas.

  Kiitos kommentista, vasta sen huomasin. Minäkin olen neulonut sen Novitassa olleen jakun, se oli minulla muuten päälläni, kun olin työpaikka haastattelussa nykyiseen virkaani.

  http://seijap.vuodatus.net/blog/527607/tiistain-turinat/

  Sittemmin tämänkin jakun on saanut työtoveri, joka siihen niin kovasti ihastui ja minä taisin pikkuisen tuosta koosta kutistua.

  VastaaPoista
 5. Sirutuuli: Lehden ihan alkusivuilla oli ohjeet, miten sen seiskaveikkalehden voi tilata.

  VastaaPoista
 6. Lueskelin eilen lehteä ja ensin tuumin, ettei tässä nyt iske mikään. Kuitenkin tänään huomaan tekeväni Isostaveljestä tyynyä meidän tummanharmaalle sohvalle. Pitihän se tarttua koukkuun, kun Ukkokulta lupasi langat, ilman, että ne vievät ostosaldoa.... siispä oranssia tyynyä pukkaa =).

  VastaaPoista
 7. Kiitos taas lehtikatsauksesta! Nuo suomalaisten suunnittelijoiden mallit kiinnostavat, pitääpä selailla lehti marketissa joskus tarkemmin :)

  VastaaPoista
 8. Näitä sinun lehtikatsauksia on kyllä kiva lukea. Minulle ei uusin Novita kovin paljoa tarjonnut vaikka yleensä pidänkin syksyn lehdistä eniten. Tänä vuonna vain langat on vähän liian paksuja minun makuuni. Minulla ei ole niin paksuille neuleille käyttöä.

  VastaaPoista
 9. Kiva lehtikatsaus! Mun mielestä tämä lehti oli ihan herkkua, aloitin jo tuon siksak puro villatakin kun langatkin löytyivät kotoa. Moni muukin mieleiseni löytyi listastasi.

  VastaaPoista
 10. Minä ihastuin heti ensi vilkaisulla tuohon siksak -hameeseen, mutta kun pidän niin harvoin hameita, niin jääköön tekemättä :-))

  VastaaPoista
 11. Vitsivautsi! Hieno lehtikatsaus oli, pidin kovastikin. Osaat antaa kritiikkiä lehdelle sitä kuitenkaan haukkumatta! Mahtavaa, koska näin ei tule ennakkoasenteita ennen kuin lehden saa oikeasti käteen..

  Olisikohan mahdollista saada jonkinlaista kuvaa siitä sinun hääpuvustasi? Haluaisin itsekin neulotun hääpuvun, mutta kaipailisin ideoita..

  VastaaPoista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)