Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

torstaina, lokakuuta 23, 2014

Mallit kiertoon!

Eilen kävin läpi työhuoneen hyllyt, kaapit ja laatikot, jotka sisältävät pääasiassa käsityötarvikkeitani, mutta tietysti myös kaikenlaista muutakin. Suurin osa päivästä meni käsityökirjojeni ja -lehtieni läpikäymiseen, itse asiassa puuhailin niiden parissa peräti 6 tuntia! Vaikka laitoin jo toissatalvena ihan valtavan paljon käsityölehtiä ja -kirjoja kirpparille, niin aina niitä vain jostain riittää, vaikken ole puoleentoista vuoteen ostanut yhtään käsityökirjaa, ja lehtiäkin vain kaksi tai kolme (plus tilattuna tulleet Novitat). Muiden kaappien läpikäymisessä ei ollut niin suurta urakkaa, lähinnä vain pyyhin pölyt ja järjestelin tavarat takaisin kaappiin, ihan jotain yksittäisiä juttuja pistin kirpparille, mutten juurikaan käsityötarvikkeita. Vaikkakin tuntuu pöljältä säilyttää kaapissa käsityö- ja askartelutarvikkeita, joita ehkä joskus saatan käyttää, esim. huovutusvillaa, huopaa, massapalloja... Ehkä sitten seuraavalla kerralla pistän nekin kiertoon...

En tiedä, kuinka hyvin käsityökirjat ja -lehdet menevät kirpparilla kaupaksi, joten ajattelin laittaa blogin kautta myyntiin nämä kolme kirjaa:KAIKKI KIRJAT MYYTY, KIITOS!!!
Myyn kirjat 6 e/kpl + postikulut. Kaikki kirjat ovat uudenveroisia, ainoastaan tuosta pehmolelukirjasta olen yhden mallin virkannut ja muita kirjoja vain selannut.

Postikuluja tulee seuraavasti:

1 kirja: 5,40 e (kirjeenä 2. luokassa)
2 kirjaa: 7,60 e (pakettina)
3 kirjaa: 9,00 e (pakettina)

Jos kiinnostuit ostamaan yhden tai useamman kirjan, laita minulle sähköpostia: marska_77@yahoo.com

Jätä myös kommenttilaatikkoon viesti, että olet ostamassa jonkun tietyn kirjan, niin muut näkevät sieltä, jos jokin kirja on jo varattu.
Nämä ovat myynnissä 31.10. saakka, sen jälkeen teen hintalaput kirpparia varten ja vien nämä sinne, jos eivät ole menneet blogissa kaupaksi.

Nämä ovatkin ainoat käsityökirjani, joista luovun ainakin tällä erää. Katsotaan sitten seuraavassa inventaariossa, vieläkö hyllyssä on joutilaita opuksia... Hyllyyn jäi vielä 31 käsityökirjaa, joten eiköhän niissä riitä joksikin aikaa tekemistä.

Lehtiäkin olen laittamassa kiertoon, mutta nämä päätynevät myyntiin ihan kirpparipöydän kautta:


Oikeanpuoleisessa korissa on pelkästään ristipistolehtiä (näemmä yksi hardanger-mallivihkonenkin) ja vasemmanpuoleisessa neule- ja virkkauslehtiä.

Jos teitä kiinnostaa tietää, niin ristipistolehtiä laitan myyntiin 31 kpl mm. Diana Kirjontatöitä, Cross Stitcher, Cross Stitch Gold, Cross Stitch Collection, Cross Stitch Card Shop, The World of Cross Stitch ja mitä näitä nyt onkaan... On siellä joukossa yksi De fil en aiguille -lehti ja muutamia pikkuisia ristipistomallivihkosiakin, yksi hardanger-vihko jne. OSA LEHDISTÄ MYYTY, KIITOS! JÄLJELLÄ LÄHINNÄ DIANA KIRJONTATÖITÄ, CROSS STITCHER JA CROSS STITCH CARD SHOP -LEHTIÄ, TIEDOKSI HALUKKAILLE.

Neule- ja virkkauslehtiä olisi lähdössä 16 kpl: pari Modaa, neljä Novitan teemalehteä (joista yhden lupasin antaa äidilleni), Kauneimmat käsityöt -sarjan teemalehtiä (mm. sukka- ja lapaslehtiä ja jouluteemalehtiä), ja sitten pari ulkomaankielistäkin lehteä, kuitenkin ihan kotimaasta ostettuja.

Suurin satsi on kuitenkin ihan pelkät virkkauslehdet, joita menee kirpparille peräti 39 kappaletta, eli kaikki mitä minulta hyllystä löytyi! Siellä on näitä Diana, Lea yms. virkkauslehtiä, joissa on niitä pikkuliinojen malleja toinen toisensa jälkeen: kun selailin lehtiä läpi, niin huomasin, että monissa lehdissä toistuu samat mallit, yksikin malli löytyi ainakin neljästä eri lehdestä. Ja myös näitä joulu- ja pääsiäisteemaisia lehtiä oli useampia. En käsitä, mistä näitä on minulle kertynyt vuosien aikana! Virkkauslehdet ovat olleet minulle sellaisia heräteostoksia, joita tulee napattua lehtihyllyltä vähän saman tapaan kuin joku toinen saattaa siepata kassajonossa seistessään suklaapatukan ostoskoriinsa. Ne kun ovat yleensä aika halpojakin, ainakin verrattuna moneen muuhun käsityölehteen. Mutta mitä ihmettä minä teen kymmenillä virkkauslehdillä?! Teen kuitenkin suhteellisen vähän pikkuliinoja yms., ja silloin kun teen, niin on tosi työlästä alkaa käymään kymmeniä lehtiä läpi mallia etsiäkseen. Onhan noista joistakin lehdistä tullut jotain tehtyä, mutta osasta en ole tehnyt yhtään mitään, vaan ne ovat seisseet hyllyssä tyhjänpantteina. Nyt pistän kaikki kiertoon, enkä enää osta uusia lehtiä itselleni ikinä! Jos tarvitsen pikkuliinan mallia, niin käyn vaikka kirjastosta lainaamassa pari käsityölehteä tai -kirjaa ja valitsen mallin niistä. Niin akuutti tarve niillä pikkuliinoilla ei koskaan ole, että pitäisi olla kotona hirveä läjä mallilehtiä, jotta pääsee vaikka keskellä yötä vääntämään koukkua... ;)

En siis ole näitä lehtiä myymässä blogin kautta, mutta jos joku tuntee ihan valtavaa kutsumusta ostaa minulta käsityölehtiä, niin niitä voi kysellä sähköpostitse marska_77@yahoo.com. Kerro sähköpostissa, minkä tyyppisistä lehdistä olisit kiinnostunut, niin voin antaa helpommin lisätietoa. Myös näihin lehtiin laitan kirpparin hintalaput 31.10. jälkeen, joten siihen mennessä saa hihkaista halukkuutensa "kuoria kermat päältä". Tosin en ala postittamaan yhtä lehteä kerrallaan, vaan mieluummin sitten myyn useamman lehden samalle ihmiselle.  Luultavasti myös kirpparilla laitan näitä myyntiin jonkinlaisissa nipuissa, koska kirpparipöydän hintaan kuuluu kuitenkin vain 120 ilmaista hintatarraa per viikko, ja yksistään näitä lehtiä on kirpparille lähdössä 86 kpl...

Tässä jäljellejääneet käsityökirjat sekä vasemmalla lehtikotelossa ristipistolehdet
Neulelehdet koteloissaan ja neljä kansiollista tulostettuja tai kopioituja ohjeita

Jäihän sinne hyllyynikin toki riittävästi lehtiä: aiemmin minulla oli 10 lehtikotelollista käsityölehtiä, nyt niitä lehtikoteloita on vain kuusi, eivätkä nekään ole ihan täpötäyteen ämpättyjä. Novitan vuosikerrat 2006-2014 jäivät hyllyyn (eikä lisää tule, koska olen lopettanut Novitan tilauksen), niiden lisäksi jäi neljä Novitan teemalehteä (sukkalehti, vuonna 2006 tai 2007 ilmestynyt 7 veljestä -lehti ja kaksi lastenvaatelehteä) sekä 12 ristipistolehteä. Tekemistä siis riittää taatusti näidenkin parissa pitkään! Lisäksi minulla on neljä kansiota, joissa on esimerkiksi netistä tulostettuja malleja sekä muutamia kopioita niistä käsityölehdistä, jotka olen laittanut kiertoon (joko nyt tai aiemmin), mutta joissa on ollut yksi kiinnostava malli.

Vasemmalla koreissa ristipistokankaita ja oikealla ristipistopakkauksia ja -malleja

Puhumattakaan sitten esimerkiksi ristipistopakkauksista ja -malleista, joita riittää koko loppuelämäksi... Joka kerta malleja läpikäydessäni minulta pääsee syvä huokaus - sekä ihastuksesta että niiden mallien määrästä. Ne sentään vievät suhteellisen vähän tilaa: toiseen muovikoriin mahtuu ristipistopakkaukset, toiseen pelkät mallit. Ristipistokankaat ovat sitten omissa koreissaan, toisessa aidakankaat ja toisessa muut.

♪♫♪♪♫

Tein aiemmin lupauksia, millä saan pidettyä vaatevarastoni kurissa - vähentämällä vaatteiden ostamista ja tekemistä tietysti. Nyt täytynee tehdä sitten päätöksiä, miten saan pidettyä myös käsityötarvikkeiden ja -mallien määrän kohtuudessa:

 • En osta enää yhtään käsityökirjaa enkä -lehteä. Käytän kirjastoa. Ainoastaan silloin voin ostaa lehden, jos laitan siinä olevan mallin heti työn alle ja/tai jos sitä ei saa kirjastosta. Kirjoja en osta lainkaan, vaan lainaan kirjastosta. En osta mitään siltä varalta, jos joskus sattuisin siitä jotain tekemään.
 • Netistä voin tulostaa ohjeen vain, jos olen juuri sillä hetkellä aloittamassa sen. Tietokoneen kirjanmerkkeihin tai omiin kansioihin saan tallentaa, mutta kohtuudella niitäkin... (jonkun pitäisi kyllä joskus ne tietokoneelle tallennetut mallitkin käydä läpi ja poistaa tarpeettomat)
 • En osta myöskään uusia käsityötarvikkeita niin kauan kuin edellisiäkin on jäljellä. Poikkeukset: katkenneen puikon tilalle saa ostaa uuden, tai jos joku puikko- tai koukkukoko puuttuu (ei puutu). Langan loppuessa kesken saa ostaa lisää (jos on pakko). Akuuttiin tarpeeseen voi ostaa, jos ei entuudestaan löydy sopivaa lankaa. Käsityön valmiiksi saattamiseen välttämättä tarvittavia juttuja saa ostaa, esim. nappeja, ompelulankaa, ristipistotyön viimeistelyyn tarvittavaa kangasta tai taulunkehykset - mutta vain, jos omasta kaapista ei löydy sopivaa. Ja vain, jos sitä tarvitaan välittömästi juuri tekeillä olevan työn valmistamiseen, ei "kaiken varalta" (niitä kaiken varalta ostettuja on pyörinyt vuosikaudet kaapissa ilman, että niitä on käytetty mihinkään...)
 • Mitään tupsunteko- yms. laitteita en osta siltä varalta, että jos joskus sattuisin sillä jotain tekemään (sitä paitsi minulla on se tupsuntekolaitekin...).
 • Tämä kaikki koskee myös askartelutarvikkeita, joita tällaisella ei-kovinkaan-usein-askartelevalla on niitäkin ihan liikaa...
   
Ja nämä päätökset pidetään loppuelämän ajan. Tai ainakin siihen saakka, että käsityötarvikkeiden määrä on vähentynyt kohtuullisen kokoiseksi. Saa nähdä, milloin on sitten seuraavan inventaarion ja tavaroiden karsimisen aika...

♪♫♪♪♫

Muistelen kaiholla aikaa ennen blogin perustamista, samoihin aikoihin aloin lukea myös muiden blogeja ja saada niiden kautta tietoa esimerkiksi uusista käsityökirjoista tai -lehdistä, löysin ristipistomallien nettikaupat jne. Varmasti blogin pitäminen on vaikuttanut siihen, että käsityömateriaalia on tullut hankittua niin paljon: ostopäätöstä vauhdittaa helposti se, että tiedän saavani siitä taas kivan kirjoituksen blogiini. Sepäs onkin varsin oivallinen peruste ostaa jotain!

Ennen blogia eli ennen vuotta 2006 minulla oli noin viisi käsityökirjaa ja neljä käsityölehteä (90-luvun lopulla ostamani neljä Novita-lehteä siis). Lankaa ostin aina vain seuraavaa käsityötäni varten, jämälangoista koostuva "lankavarastoni" mahtui yhteen Orthexin muovikoriin. Puikot olivat äidiltä pöllittyjä, niitäkin ainoastaan muutamia kokoja, ja kun yksi sukkapuikko kerran hukkui pimeään bussiin (matkustin siis talvella ilta-aikaan), niin kudoin sukat sen jälkeen neljällä puikolla. Minulla ei ollut to do -listaa. Ristipistomalleja tai -pakkauksia ostin vain, jos olin samantien alkamassa sitä pistellä. Kirjastosta lainasin niin käsityökirjoja kuin -lehtiäkin. Muun muassa oman hääpukuni tein kirjastosta lainatusta Novita-lehdestä, eikä minulla ole hajuakaan edes minkä vuoden lehdestä mahtoi olla kyse. Tosin ei minulla ole enää sitä hääpukuakaan, mitä minä sillä tekisin?

Kuinka voisin palata tuohon aikaan takaisin? Puikot ja koukku suhisivat jatkuvasti, vaikken ollut ympäröinyt itseäni langoilla ja malleilla. Oma äitini on yhtä ahkera tekemään käsitöitä kuin minäkin, eikä hänellä ole tietääkseni yhtään ainoata mallilehteä (paitsi kohta on, kun lahjoitan hänelle Novitan Lapaslehden). Niin, eipä ajassa voi taaksepäinkään palata, mutta jossain vaiheessa täytyy pistää jarrut päälle eikä vain jatkaa entiseen malliin. Toisaalta olen jo parin vuoden ajan hillinnyt ihan kiitettävästi esimerkiksi lehtien ja kirjojen ostamista, kuten alussa mainitsinkin. Kaikkea muutakin olen ostanut maltillisesti. Jos haluat käydä katsomassa, miltä käsityökaappini ja -hyllyni näyttivät toissakeväänä, voit tehdä sen tästä linkistä. Suurta muutosta ei onneksi ole tapahtunut sen jälkeen, paitsi nyt näiden kirjojen ja lehtien osalta. Silti kaikkea on vain liikaa.

Vapauttakaa minut edes noista kolmesta kirjasta! :) Ja Oulun seudulla asuvat: käyttehän sitten kirpparilla ostamassa lehteni pois, jooko? Laitan tänne tiedon, missä ja milloin ne ovat myynnissä, kun pöytävaraukseni alkaa.


Syyssiivoukseni on nyt takana ainakin kaikkien kaappien osalta. Ei ollut onneksi niin iso homma kuin puolitoista vuotta sitten tekemäni kevätsiivous, johon meni muistaakseni viisi viikkoa; tämä oli ohi reilussa viikossa (enkä edes joka päivä ole kaappeja kolunnut). Ensi viikolla alan laittaa tavaroita myyntikuntoon ja kirjoittaa hintatarroja, seuraavalla viikolla voinkin käydä niitä jo tulostamassa ja kiinnittää paikoilleen. Kirpparilla on siis käytäntö, että hintalaput kirjoitetaan valmiiksi netissä, käydään tulostamassa ne kirpparilla, jonka jälkeen ne voi kiinnittää myytäviin tavaroihin kotona etukäteen tai silloin, kun käy laittamassa tavaroita pöytään. Näppärä juttu, vaikka tavarat täytyykin käydä moneen kertaan läpi. Ehkä se on kuitenkin hyväkin juttu siinä mielessä, että silloin viimeistään tajuaa, miten paljon turhaa sitä onkaan tullut kotiinsa haalittua... (vaikka onhan osa ollut ihan käytössäkin, tietysti)

Ihania syksyisiä päiviä teille kaikille! :) Toivottavasti joku muukin inspiroituu syyssiivoukseen!

6 kommenttia:

 1. Kiitos tästä blogista, näitä tavarankarsimis-postauksia on todella mielenkiintoista lukea! Itse olen ollut kirjaston suurkuluttaja yli 30 vuotta, mutta silti vasta tänä vuonna kunnolla tajusin että haloo, ne uutuuslehdetkin voi käydä lukusalissa lukemassa eikä tarvitse ostaa omaksi. Kun aika vähän edes teen mitään mallista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Minä myös olen ollut kirjaston suurkuluttaja sen 30 vuotta, mutta jostain syystä niitä kirjoja ja lehtiä on tullut itsellekin ostettua. Perustelin joskus itselleni, että tietokirjoja voi ostaa itselle, mutta nykypäivänä nekin ovat turhia, kun ajantasainen tieto löytyy netistä. Ja myös niitä käsityökirjoja voi lainata, ei tarvitse omistaa kaikkea. Minulla on tapana laittaa kiinnostavat uutuuskäsityökirjat varaukseen, voin selata niitä rauhassa kotona ja tehdä sen jälkeen päätöksen, ostanko kirjan omaksi vai lainaanko kirjastosta uudestaan sitten, kun aion siitä jotain tehdä. Kirjakauppaan en mene enää ollenkaan kirjoja selailemaan, siellä tulee helposti ostettua, jos näkee muutamia ihania malleja, vaikka sitten lähemmin tarkasteltuna huomaakin, etteivät ne ole sellaisia, mitä tulisi tehtyä.

   Netissäkin on sitäpaitsi niitä malleja vaikka kuinka! Ja kyllä haaveilen kovasti siitä, että oppisin tekemään käsitöitä ilman mallia, tai jotain pikkukäsitöitä toki teenkin omasta päästäni, mutta vaatteita olisi kiva suunnitella itsekin, saisi varmasti paremmin istuvan vaatteen kuin mallista tekemällä.

   Poista
 2. En ole varma,menikö edellinen viesti läpi.Haluaisin ostaa kirjan Unileluja,pehmoeläimiä ja nukkeja.t:Annika V.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sähköposti tuli ainakin perille. Kirja on nyt sinulle varattu. :)

   Poista
 3. Kiitos innoituksesta syyssiivoukseen! Innostuin valtavasti Sinun suunnitelmistasi ja siivouksestasi. Minulla on ollut nyt lähipäivinä niin paljon kaikkea muuta tekemistä, etten vielä ole ennättänyt tehdä listaa omista suunnitelmistani enkä siivota vaate-, käsityötarvike- ja lankakaappejani. Käsityölehteni järjestin jo aimmin, mutta nekin olisi vielä käytävä lehti lehdeltä läpi. Toisaalta on innokas mieli kaappien ja hyllyjen siivoamiseen ja kaiken tarpeettoman karsimiseen, mutta toisaalta mietin, kuinka paljosta olen kuitenkaan valmis (vielä) luopumaan. Teen suunnitelmat kuitenkin jo tänä iltana, ja ryhdyn siivoukseen viimeistään huomenna! (Siivoaminen on minusta ihanaa, joten sitä on kiva odottaa! ;-))
  Sari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, jos tästä on ollut inspiraatiota. Tosin postipoikahan saattaa yllättää sinut pian uusillakin malleilla... ;)

   Poista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)