Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

maanantaina, joulukuuta 31, 2012

Käsityövuosi 2012


Vuosi 2012 alkaa olla sillä mallilla, ettei enää viime hetken neuleitakaan valmistu. Se mikä kesken on (yksi käsityö) saatetaan loppuun ensi vuonna. Siispä kurkataan, mitä tänä vuonna onkaan tullut puikoilta, koukuilta, neuloilta ja muilta käsityövekottimilta pudotettua:Käsityövuoden 2012 hauskoja numerotilastoja

Vuonna 2012 käsitöitä valmistui yhteensä 230 kappaletta! Koska edellisvuoteen on mukava verrata, kerrottakoon että edellisenä vuonna 2011 tein vain vaivaiset 168 käsityötä, eli reilusti paremmin on käsityön saralla pyyhkinyt tänä vuonna.

Näistä käsitöistä valmistui:

 • Neuloen 67 kpl
 • Virkaten 137 kpl (joista 13 sisälsi myös neulomista ja 2 sisälsi kukkalaitteella pyörittelyä)
 • Ristipistellen 6 kpl
 • Ommellen 16 kpl
 • Neulahuovuttaen 4 kpl

Suhde neulomisen ja virkkaamisen välillä on säilynyt samana kuin edellisenä vuotenakin, eli virkkaaminen on neulomista suositumpaa, joskin tänä vuonna ero valmistuneiden virkkuu- ja neuletöiden välillä on reilusti suurempi kuin aiemmin. Ristipistotöiden määrä on vain kolmannes edellisenä vuonna valmistuneiden määrästä, pistely ei ole selvästikään maistunut. Ompelutöiden määrä on kutakuinkin sama kuin edellisenä vuonnakin, ja neulahuovutustakin on näemmä tullut taas harrastettua yhden taukovuoden jälkeen.

Näillä erilaisilla tekniikoilla sain aikaiseksi:

 • Puseroita, jakkuja, liivejä yms. 10 kpl
 • Sukkia, tossuja yms. 30 kpl
 • Kortteja 6 kpl
 • Päähineitä 67 kpl
 • Sisustukseen liittyvää 50 kpl
 • Huiveja, kaulureita yms. 4 kpl
 • Leluja 30 kpl
 • Mekkoja ja hameita 7 kpl
 • Ponchoja 3 kpl
 • Villahousuja 1 kpl
 • Lapasia ja kämmekkäitä 4 kpl
 • Muuta 13 kpl

Kuten edellisenä vuonnakin, kärkeä pitävät päähineet (käytännössä sytomyssyt) ja erilaiset sisustusjutut, molempien määrä on hieman kasvanut edellisvuodesta. Muita käsitöitä on valmistunut suhteessa saman verran kuin aiemminkin, eli mitään uutta aluevaltausta ei näytä syntyneet edellisvuoteen nähden.

Käsitöille täytyy löytää aina jokin sijoituspaikka, ja nämä käsityöt ovat päätyneet:

 • Itselle tai omaan perheeseen 100 kpl
 • Hyväntekeväisyyteen 82 kpl
 • Lahjaksi 48 kpl

Edellisvuoteen nähden selvä piikki on noiden hyväntekeväisyyskäsitöiden kohdalla. Sytomyssyissähän ylitin 100 myssyn rajan (kolmessa vuodessa olen tehnyt yhteensä 105 myssyä), ja myös työpaikan järjestämään tapahtumaan lahjoittamani myytävät/onnenpyörävoitot olen laskenut hyväntekeväisyyskäsitöihin, koska tuotto meni hyvään tarkoitukseen. Mutta kyllähän noita käsitöitä eniten silti omassa taloudessa näemmä tarvitaan, kuten ennenkin. :)(paina nuolinäppäintä ja katso video!)


Mitä lankavarastolle tapahtui vuonna 2012

 • Vuoden alussa 1.1.2012 lankavarastoni painoi 7987 g.
 • Lankaa kului vuoden aikana 19 891 g (3136 g enemmän kuin v. 2011).
 • Eniten kului lankaa joulukuussa (2424 g); muita yli kahden kilon kuukausikulutuksia tuli maaliskuussa (2413 g), tammikuussa (2227 g) ja heinäkuussa (2047 g).
 • Heikoimmat langankulutuskuukaudet olivat toukokuu (1126 g), helmikuu (1218 g), kesäkuu (1237 g) ja lokakuu (1287 g). Muiden kuukausien kulutukset olivat huhtikuussa 1353 g, syyskuussa 1355 g, elokuussa 1383 g ja marraskuussa 1821 g. Noita muutamia isoja kulutuspiikkejä lukuunottamatta siis aika tasaista tahtia on tullut neulottua ja virkattua läpi vuoden.
 • Keskimääräinen langankulutus oli noin 1658 g kuukaudessa.
 • Ostin tai sain lankaa vuoden aikana 20464 g (oikeastaan 20564 g, mutta yhden 100 g kerän annoin pois, niin siitä tulee tuo korjattu lukema). Näistä langoista arpavoitoksi saatua on 300 g (joista siis 100 g annoin eteenpäin) ja 150 g osti toinen ihminen tilaustyötä varten, minä vain työstin langat valmiiksi käsityöksi.
 • Innokkaimpia lankashoppailukuukausia olivat huhtikuu (8050 g), helmikuu (6100 g), toukokuu (2500 g), tammikuu (1464 g) ja elokuu (1000 g). Heinäkuussa ostin lankaa 900 g, joista 150 g olivat tosiaan toisen ihmisen maksamia lankoja ja niistä tuleva työ meni hänelle. Maaliskuussa sain arpavoitoksi Novitalta 300 g, ja lokakuussa tuli käsityömessuilta hankittua 150 g. 
 • Kesä-, syys-, marras- ja joulukuussa en käynyt lainkaan lankaostoksilla! Suurin syy moiseen taitaa olla sairastelu; kesäkuun olin käytännössä koko kuun sairaana, ja syyskuusta eteenpäin olen ollut yhtäjaksoisesti myös sairaslomalla, eli se vähän rajoittaa ostoksille menemistä; eikä tosiaan tuossa lokakuussakaan tullut kuin käsityömessuilla pieni ostos tehtyä.
 • Lankaa ostin 1214 g vähemmän kuin edellisenä vuonna, eli shoppailuhalut ovat vähentyneet.
 • Keskimäärin lankaa tuli ostettua n. 1700 g kuukaudessa, mutta aika epätasaisestihan tuo ostelu jakaantui.
 • Kasvaneesta langankulutuksesta ja vähentyneestä shoppailusta huolimatta lankavarastoni kasvoi vuoden aikana 573 grammalla.
 • Lankavarastoni painaa 31.12.2012 8560 grammaa.

Harmittaa, kun en päässyt vuoden langankulutuksessa 20 kg yli, mutta onpahan tavoitetta tuleville vuosille...! :) Sekin vähän harmittaa, että tuli ostettua lankaa enemmän kuin kulutin, mutta siinäkin on se positiivinen puoli, ettei tarvitse välttämättä ihan heti lähteä lankaostoksille. Kaiken kaikkiaan kuitenkin edelliseen vuoteen verrattuna on tullut kulutettua lankaa reilusti enemmän ja ostettua vähemmän, toivottavasti linja jatkuu tällaisena.


Suunnitelmien toteutuminen

Vuosi sitten päätin olla tekemättä mitään isompia käsityösuunnitelmia. Joitakin ajatuksia kirjasin ylös, mutta en mitenkään sitovina "uudenvuodenlupauksina" tai suunnitelmina.

 • Uusia käsityötekniikoita ei tullut tänä vuonna vastaan, mutta kasvivärjäykseen pääsin tutustumaan. Itsenäisesti värjäsin kotona alkuvuodesta sipulinkuorilla lankoja ja syksyllä sain ihan opastusta värjäyssienten löytämiseen ja niillä värjäämiseen. 
 • Käsityötempauksiin en aikonut tänä vuonna osallistua, enkä osallistunutkaan. Tuntuu hyvältä tehdä käsitöitä ihan oman fiiliksen mukaan, ei minkään tempauksen raameissa. Kirjoneulesukkakilpailuun lähetin yhdet sukat, jos sitä nyt voi jonkinlaiseksi "tempaukseksi" laskea.
 • Vuoden alussa kirjasin toiveen hyväntekeväisyyskäsitöiden määrän lisäämisestä, ja siinä olen kyllä suorastaan ylittänyt itseni. En ole edes muistanut, että tällaisenkin toiveen olen vuosi sitten kirjannut, vaan hyväntekeväisyyskäsityöt ovat syntyneet "itsekseen", halu siihen on siis selvästikin minulle luontaista. Vuoden alussa kirjoitinkin, etten aio tehdä hyväntekeväisyyteen pakolla tai paineen alla, vaan ainoastaan silloin, kun itsestä siltä tuntuu. Näin on käynytkin, ja hyvä niin.
 • Lankavaraston kasvattamisen tai pienentämisen suhteen en tehnyt mitään suunnitelmaa vuoden alussa, vaan luotin siihen, että osaan toimia ostosten ja kulutuksen kanssa järkevästi. Tämän järkevämmin tuskin olisin osannut toimiakaan, vaikka pari kertaa lankahyllyjen äärellä sainkin muilta asiakkailta ihmetteleviä kommentteja osakseni. 
 • Käsitöitä olen tehnyt koko vuoden ihan omien fiiliksieni mukaan, kuten vuoden alussa suunnittelinkin, ja se on tuntunut oikein hyvältä. Vaikka välillä on ollut kesken enemmänkin kuin 1-2 käsityötä, niin kaikki ovat ajallaan valmistuneet, ja periaatteessa tuossa parissa käsityössä ollaan pysytty.
 • Vuoden alussa listasin joitakin käsitöitä, joihin oli langat hankittuina ja joille oli suunnitelmat olemassa. Kun nyt katson tuota listaa, huomaan että osa langoista on muuntunut juuri siksi käsityöksi kuin aioinkin, osa sukkalangoista taasen on edelleen lankakerinä kaapissani.
 • Ristipistotöitä suunnittelin tekeväni enemmänkin tänä vuonna, mutta vain yksi listalla olleista valmistui, ja loput tekeleet olivat lähinnä onnittelukortteja. Mutta onpahan nyt sitten vuoden takainen lista valmiina siirrettäväksi tulevalle vuodelle. ;)

Kaikenkaikkiaan käsityövuosi meni ihan odotusten mukaisesti, koska halusinkin tällaisen vähän rennomman käsityövuoden ilman paineita. Harrastushan tämä on! :)


Blogitilastot

Tänä vuonna Heivattuihin Kudelmiin ilmestyi 217 postausta, mikä on 11 postausta enemmän kuin edellisvuonna. No, onhan käsitöitäkin valmistunut reilusti enemmän, eli kirjoitettavaa on riittänyt senkin puolesta. Kävijöitä blogissa on ollut vuoden aikana noin 153 500, kun edellisenä vuonna oli noin 90 000, eli kävijämäärä on lisääntynyt huimasti - kiitos siitä teille! Kuitenkin kommentteja on jätetty tänä vuonna vain noin 1330 kpl (+ ne lukuisat julkaisematta jätetyt roskakommentit), kun edellisenä vuonna kommentoitiin noin 2300 kertaa. Ihmettelenkin, miten kommenttien määrä on voinut noin rajusti laskea, vaikka kävijämäärä on noussut reippaasti? Enhän minä toki tätä blogia kommenttien vuoksi pidä, mutta olisihan mukava saada kävijöiltä jonkinlainen viesti käynnistään, kun teitä kuitenkin täällä noinkin paljon vierailee. Olisiko siinä lukijoilleni uudenvuodenlupauksen paikka? :) Tarkastelin myös noita kuukausittaisia kävijämääriä, ja suurin piikki on ollut tänä vuonna lokakuussa, jolloin blogissa vieraili 18 442 kävijää; vähiten puolestaan kävi kesäkuussa, jolloin täällä piipahti vain 8893 vierasta.

Joka tapauksessa lämmin kiitos jokaisesta vierailustanne ja kaikista pienistäkin kommenteistanne! :) Toivottavasti jaksatte käydä ja kommentoida täällä myös ensi vuonna!


Palataan vielä käsitöihin...

Käsityöt ovat blogini tärkein ja oikeastaan ainoa tärkeä asia, ilman niitä blogin pitäminen olisi turhaa. Siksipä haluan vielä nostaa tähän muutaman helmen tämän vuoden käsitöistäni. Vaikka omia tekeleitäni ovatkin, niin kyllä niitä kehtaan vielä esitellä uudestaan ja uudestaan. ;)

Kun katselen noita tänä vuonna valmistuneita töitäni, kyllä niistä selvästi taas pomppaa muutama teema esille:

1. Virkkaus
Virkatut korvikset
Mighty Eagle (yksi monista tänä vuonna virkkaamistani leluista)

2. Sytomyssyt
Sadas sytomyssyni

3. Sisustaminen
Pallinpäällinen, yksi tämän vuoden hauskimmista käsitöistäni
Ehdottomasti yksi kauneimmista tänä vuonna tekemistäni käsitöistä - ihmettelen vain, miksei tämä liina saanut koskaan ainoatakaan kommenttia sen esittelypostaukseen? Aina ei nähtävästi oma suosikki herätä lukijoissa mielenkiintoa.

4. Kirjoneuleet
Kirjoneulesukkakilpailuun lähettämäni oma sukkamallini
Sama sukkamalli, mutta enemmän itseäni miellyttävällä väriyhdistelmällä

5. Värjääminen
Ensimmäinen iso neule itse värjätyistä langoista
Yksi vuoden hauskimmista tapahtumista - sukan kutominen pimeässä elokuvateatterissa 3D-lasit päässä; itse värjätyistä langoista tämäkin

Käsityövuoteni yksi kohokohdista: sienivärjäyskurssin satoa

Vuoteen 2012 mahtui siis monenlaista. Elämä toi mukanaan yllätyksiä, mutta saan olla kiitollinen siitä, että olen voinut tehdä edelleen käsitöitä, ehkä sairastumisen ansiosta enemmänkin kuin tavallisesti. Paljon ihania hetkiä näiden näperrysten parissa on vietetty. Kiitos tästä vuodesta langoilleni, puikoilleni, koukuilleni, värjäyskattiloilleni, mittanauhalleni, saksilleni... ja tietysti teille jokaiselle, jotka jaksatte näitä tekeleitäni käydä täällä ihmettelemässä!

Uusin kujein ja suunnitelmin palataan sitten ensi vuoden puolella, eli huomenna! Hyvää vuodenvaihteen odotusta siis teille kaikille!

15 kommenttia:

 1. Parempaa uutta vuotta sinulle vanhoja muistellen ja uutta suunnitellen.

  VastaaPoista
 2. Rauhallista ja idearikasta uutta vuotta 2013!

  VastaaPoista
 3. Niin marimaisen paljon olet taas ehtinyt tekemään, ja niin monenlaista. Mielenkiintoista nähdä, millaisia uusia kujeita sinulla on ensi vuonna. ;) Minä meinaan jatkaa aivan niillä tutuilla kujeilla.

  Siunattua tulevaa vuotta!

  VastaaPoista
 4. Wau, Uskomaton määrä lankaa, uskomaton määrä valmiita erilaisia käsitöitä saatu langoista joksikin käsin ja silmin ymmärrettäväksi valmiiksi tuotteksi!

  Hyvää Uutta Vuotta Sinulle ja perheellesi!

  VastaaPoista
 5. Miekin ihmettelen tuota valtavaa määrää lankaa, jonka olet ehtinyt tehdä monenmoiseksi kauniiksi käsityöksi. Taidat olla pieni tilastotieteilijä sinäkin, mie myös tykkään laskeskella yhtä ja toista! Mua kutkuttaisi, jos urakkasi olisi minun aikaansaannosta, laskea noin suunnilleen kuinka monta "silmukkaa" on tullut pyöritettyä tavalla tai toisella. Yhdessä käsityössä on varmasti keskimäärin sadoista tuhansiin silmukkaa ja koska sen verran osaan tehdä itsekin, niin tiedän, ettei ne ihan itsestään synny. Hattua, eikö nyt pitäisi sanoa myssyä, nostan myös siitä, kun olet jaksanut olla noin ahkera ja uuttera sekä aikaansaava vaikka olet niin kovasti sairastellut. Toisaalta onhan mieluinen tekeminen vähän kuin lääkettä.

  Kolahti kyllä kun kirjoitit kommenteista, useammin on minullakin ollut hyvä tarkoitus kirjoittaa, mutta tapanani on lueskella uusimpia postauksia ja kommentoida sitten myöhemmin, vaan kun aika on rajallista, niin on jäänyt.

  Liinasi on todella kaunis!

  Pyrin parantamaan aktiivisuudessa!

  Parempaa (terveyden kannalta) uutta vuotta koko ihanalle perheellesi!

  VastaaPoista
 6. Aivan uskomaton määrä hienoja töitä vuoden aikana! Nopea olet kaiken muun lisäksi! Nostan hattuani!

  Oikein hyvää tulevaa vuotta!

  VastaaPoista
 7. Yksi syy kommentoinnin vähenemiseen saattaa olla nää padit. Kerran kirjoittelin syksyllä kommentin, jonnekin se vään hävisi. Enkä saanut aikaiseksi uudelleen kirjoitella. Mitenköhän nyt käy? Ihmettelen kyllä kuinka paljon olet tehnyt käsitöitä ja jaksanut kaikki esitellä. Itsekin neulon kohtuullisesti, mutten saa kuvattua ja esiteltyä blogissani.
  Hyvää vuodenvaihdetta!

  VastaaPoista
 8. No minä ainakin tunnustan lukeutuvani siihen porukkaan, joka ei läheskään aina jätä kommenttia. Joskus vaan tuntuu, ettei tämmöinen "peukalo keskellä kämmentä"-tyyppi osaa sanoa mitään järkevää, kun toinen on tehnty hienoja käsitöitä.

  Toki voi siis kommentoida, että hieno on yms., mutta monesti sitä haluaisi sanoa jotakin muuta ja jättää sitten kokonaan sanomatta, kun ei oikein osaa. Kun tuntuu, että pelkkä "hieno" ei kuvaa sitä mitä haluaisi sanoa, muttei toisaalta ole oikein oikeita sanoja muutenkaan. Olipas sekavasti selitetty.

  Mutta yhtä kaikki, ahkera ja aikaansaapa oot käsitöiden saralla ollut! Se pallinpäällinen ja siihen liittynyt postaus taitavat tältä suunnalta saada suurimmat "pisteet" tämän vuoden käsitöistä.

  VastaaPoista
 9. Hurjan paljon olet tehnyt käsitöitä vuoden aikana, ihailin nyt joulukuussa tekemiäsi sukkia, ne ovat kaikki niin kauniita. Ja juu, minä olen yksi heistä, jotka usein täällä käy ja en aina tule jättäneeksi kommettia. Aikaa on niin vähän ja kivoja blokeja monia, mutta koetan parantaa tapani ja jättää kommenttia useammin.

  VastaaPoista
 10. Kommentoimaton lukija ilmoittautuu:)Ihanan tuottelijas tekijä olet ja postauksiasi on mukava lukea
  -J-

  VastaaPoista
 11. Luen jokaisen postauksesi, mutten taida näkyä tilastoissasi, koska teen sen (lukemisen) yleensä googlen syötteenlukijalla. Samasta syystä harvemmin jaksaa kommentoida, vaatisihan se ainakin paria klikkausta lisää ;) (vitsin yritys).

  Olet todella nopea neuloja, senhän todisti se yksi videonpätkäkin aiemmin blogissasi. Ei siis ihme, että lankaa kuluu ja valmista syntyy! Ja kaunista valmista!

  Käsityörikasta uutta vuotta sinulle ja toivotaan terveysongelmiesi syyn selviämistä ja sitä kautta niiden paranemista!

  VastaaPoista
 12. Eija: Minäkin luen blogit aina syötteenlukijan kautta, ja tiedän, ettei nämä lukemiset näy ainakaan kävijälaskureissa (jollei sitten klikkaa sivuille kommentoidakseen). Eli todellisuudessa lukijoita on vieläkin enemmän, mitä kävijälaskuri antaa ymmärtää! (ja kommentoija siten suhteessa vieläkin vähemmän...)

  Noita kävijämääriä en ottanut kävijälaskurista, vaan Bloggerin keräämistä tilastoista, en sitten tiedä, osaako se laskea myös syötteenlukijan kautta tehdyt lukukerrat mukaan. Jotenkin kuvittelisin, että se huomioisi ainakin Google Readerin kautta tehdyt luvut, koska samasta firmasta kyse.

  Juu, onhan siinä aina hirveä homma klikata itsensä syötteenlukijasta blogiin kommentoimaan, varsinkin kun yleensä ensin luen sen teksti loppuun syötteenlukijasta, sitten teen päätöksen, onko tekstissä jotain kommentoimisen arvoista, jonka jälkeen täytyy taas selata takaisin kirjoituksen alkuun, että pääsee klikkaamaan itsensä kommentoimaan. Näin ainakin Readerissa. Eli eihän sitä milläään jokaiseen postaukseen jaksa kommentoida, minullakin kuitenkin seurannassa noin 300 blogia. :)

  VastaaPoista
 13. Voi mahdoton mikä määrä valmistuneita töitä ja kulutettua lankaa... Huh! Olet melkoinen tekijä kyllä :)

  Itse olen huomannut että kommentointi blogeihin on (ehkä entisestäänkin) vähentynyt, koska usein ehdin selata blogeja vasta iltasella nukkumaan käydessä puhelimen kautta, ja sitä kautta kommentointi on jotenkin vaan hankalaa vaikka kuinka on nykyajan älypuhelin ja blogien luku käy vallan mainiosti. Jätän usein sitten blogimerkintöjä "ei luetuiksi" että kommentoisin myöhemmin, mutta sitten kun joskus tietokoneella luen ne samat jutut uudestaan, on jotenkin ne menneet jo ohi ja tuntuvat "vanhalta" ja sitten se kommentointi vain jää. Nyttemmin olen taas itse ehkä oman pienoisen bloggausaktivoitumisen johdosta muistanut kuinka ihanaa niitä kommentteja on kuitenkin saada, joten olen kyllä itsekseni ajatellut aktivoituvani myös kommentoinnissa jatkossa... ainakin yritän :)

  VastaaPoista
 14. Itse olen innostunut käsitöistä aivan vast´ikään. Luen tätä blogiasi tosi mielelläni, jotenkin kaikki nämä tilastosi ja suunnitelmasi ovat niin mielenkiintoiset, vaikka en itse voisi kuvitellakaan, että osaisin pitää kirjaa, olen sellanen huithapeli.:) Itse voisin tehdä ainakin sellaisen lupauksen, että kommentoin enemmän, koska arvostan sitä, miten jaksat laittaa kaikki tänne ja kirjoittaa mainioita tekstejä. -Annika

  VastaaPoista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)