Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

maanantaina, heinäkuuta 04, 2011

Vastaus kysymykseen

Kiitos kommenteista! :) Muistin juuri, että yhdessä kommentissa esitettiin minulle kysymys, ja aikomukseni oli vastata siihen jonkun postauksen yhteydessä, mutta vastaan nyt ihan erillisessä postauksessa, koska muuten todennäköisesti unohdan koko jutun... ;)

Kysymys koski siis Barbien vaatteita:

Teetkö nämä barbin vaatteet aina ihan päästä? Miten saatkin ne aina oikean kokoisiksi ja hyvännäköisiksi! Jaksaisitkohan joku kerta laittaa barbin vaatteista jotain ohjetta?

Kyllä, teen yleensä aina omasta päästä, ja malli syntyy tehdessä. Olen myös joskus kokeillut valmista ohjetta, esim. täällä ja täällä on nähtävissä pari Barbien mekkoa, jotka olen tehnyt ohjeesta; samalla ohjeella tein aikoinaan 90-luvulla tosi monta mekkoa kummilapsille ja muille sukulaistytöille. Mutta valmiissa mallissa on se ongelma, että langanvahvuus tulisi olla melko tarkasti se, mikä ohjeessa sanotaan, ja se on yleensä vieläpä todella ohut lanka. Kun taas itse tykkään tehdä Barbien vaatteita jämälangoista, eikä langanvahvuus silloin välttämättä osu yksiin ohjeen langan kanssa. Barbien vaatteet ovat mitä oivallisin keino kuluttaa joku lankanyssäkkä viimeistä senttiä myöten loppuun, eli silloin teen yleensä niin, että teen ensin mekon yläosan ja sitten jatkan helmaa sen verran kuin lankaa on jäljellä. Viimeisestä langanpätkästä virkkaan ketjusilmukoilla nyörin mekon vyötärölle ja siinä on sitten taas yksi lankanyssäkkä kulutettu. :) Valmista ohjetta käyttäessä ei oikein näin voi pelailla jämälankojen kanssa.

Nuo Barbien hääasut olivat sikäli poikkeus, että niihin käytin ihan varta vasten ostettuja lankoja, siis täysiä keriä, koska ensinnäkään minulla ei ollut mustaa jämälankaa (en käytä yleensä mustia lankoja, koska se on inhokkivärini nro 1), ja toisekseen ei olisi ollut kiva, jos lanka olisi sitten loppunut kesken. Samoin noihin aiemmissa linkeissä oleviin mekkoihin käytin suhteellisen täysiä lankakeriä, koska halusin käyttää tuota vanhaa ohjetta, ja sen kanssa sama juttu, että ei olisi ollut kiva, jos lanka olisi sitten loppunut kesken.

Barbien vaatteista saa istuvia vain sovittamalla, sovittamalla ja vielä kerran sovittamalla. Sen vuoksi yleensä virkkaan Barbien vaatteet, koska virkattua on helpompi sovittaa, alkaen nyt vaikkapa siitä ensimmäisestä ketjusilmukkaketjusta, jota heti sovitan Barbien ympärille. Sitten sovitan vaatetta suunnilleen joka kerroksen jälkeen ja katson, miten kannattaa kavennella tai levennellä. Barbien muodothan ovat hitusen erilaiset kuin oikealla ihmisellä, eli niitä kavennuksia ja levennyksiä saa totisesti tehdä! :) Niin, ja minähän virkkasin viime viikolla Kenin housuja uimahallin aulassa, ja tietysti minulla oli Ken käsilaukussa mukanani! Joka kerroksen jälkeen vetaisin Kenille housut jalkaan, tarkistin mitat ja taas jatkoin.

Yksinkertaisimmillaan Barbien mekon voi tehdä niin, että virkkaa tai neuloo tasapaksuisen putken, yläosaan virkkaa ketjusilmukoilla olkaimet ja vyötärölle nyörin, jotta sillä voi sitten tehdä vähän vyötärömuotoiluja. Mutta jos tekee vähänkään monimutkaisempaa vaatetta, esim. hihoja, niin silloin suosittelen, että esimerkiksi vaatteen taakse laittaa nepparit pukemista helpottamaan. Tein viime kesänä ison läjän Barbien vaatteita kummitytölle, mutten laittanut niihin neppareita, ja niitäpä ei sitten oikein saanutkaan puettua, piti suunnilleen pää irroittaa Barbielta, että sai puseron päälle. Helpointa on tehdä selkä avonaiseksi, ommella sinne sitten pikkunepparit, ja neppareita ommellessa voi sitten vielä tarkistaa sitä istuvuutta, ja ommella tarvittaessa sellaiseen kohtaan nepparit, että niiden avulla se vaate lopullisesti muotoutuu. Mutta toki kannattaa vyötärölle tehdä niitä kavennuksiakin, ja kun niitä tekee, niin nepparit on melkein välttämättömät, jos haluaa, että mekon saa vedettyä päällekin.

Ei noihin voi oikeastaan sen kummempaa ohjetta antaa, kannattaa vaan hankkia vaikka joku ihan muutaman euron Barbie ja sovitella sen päälle tehdessä. Onhan sitten toki niitä valmiitakin ohjeita, esim. Sticka till Barbie, joka on ruotsinkielinen sivusto. En ole tuolta koskaan valmiita ohjeita ottanut, mutta joskus olen käynyt kurkkaamassa kuvia, ja vähän ideoita. Mutta ehdottomasti parhaat vaatteet tulee, kun tekee "omasta päästä"! :)

Toivottavasti tämä oli riittävän kattava vastaus kysymykseen! ;)

Mukavaa uutta viikkoa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)