Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

tiistaina, heinäkuuta 05, 2011

Viidestoista ristipistohassutus valmis :)

Körö körö kirkkoon,
papinmuorin penkkiin,
ruskealla ruunalla,
valkealla varsalla,
aitojen alitse,
peltojen peritse.
Topsis, topsis, topsis - TOP!

Iltakirkko-seinävaate
Tehty ajalla: 14.1.-5.7.2011
Malli: Ateljé Margarethan pakkaus AMA 402
Kangas: 16 ct aidanauha lev. 10 cm valkoinen
Langat: Pakkauksessa 20 väriä, DMC
Pistot: Risti- ja jälkipistoja
Koko: 10x30 cm, 56x175 pistoa
Viimeistely: Seinävaate
Muuta: RPH nro 14 

Näin on viimeinenkin Ristipistohassutuksen (RPH) pistely valmistunut, ja valmishan tarkoittaa, että se on myös viimeistely ja seinällä roikkumassa. :) Tästä talvista kirkkomaisemaa esittävästä seinävaatteesta tulikin minulle merkittävämpi, mitä osasin sitä aloittaessani kuvitella, sillä tätä pistellessäni on tullut pohdittua paljon asioita, jotka juuri nyt ovat tulleet elämässäni pinnalle. Ikään kuin olisi ollut tarkoituskin, että juuri tämä pistelytyö jää tehtäväksi juuri tämän kesän aikana.

Kuten aiemminkin jo kirjoitin, minä näen tässä kuvassa tavallisen talvisen iltakirkkohetken. Ehkä syy, miksi en näe tässä mitään juhlapäivää, johtuu luultavimmin siitä, että minulle juhlapäiviä ei ole olemassa. Minulle jokainen vuoden päivä ja jokainen elämäni päivä on yhtä arvokas, enkä halua nostaa toista päivää korkeammalle kuin jotain toista. Vaikka kalenterissa olisi merkittynä "punainen" päivä, minulle se on samanlainen arkipäivä kaikkine tavanomaisine rutiineineen kuin mikä tahansa muukin. Siksi näen myös tässä kuvassa arkipäivän - tai arki-illan, miksei arkiaamunkin.

Myös kirkko sekä rakennuksena ja instituutiona on ollut koko elämäni ajan enemmän läsnä arkena kuin ns. "juhlana". Tulevaisuudessa kirkko tullee vieläkin lähemmäksi nimenomaan kaikkein arkisinta arkeani, sitä "kahdeksasta neljään" -arkea. Tuo kuvan kirkko muistuttaa erästä kirkkoa ja erästä helmikuista talvi-iltaa kymmenen vuotta sitten, jolloin sanoin sen kirkon alttarin ääressä "tahdon". Eikä kyse ole nyt siitä hetkestä, jolloin myös mieheni sanoi "tahdon", vaikka sekin oli talvi-iltana. Vaan tuona iltana seisoin siinä alttarin ääressä ihan yksin, toki kirkkosali oli silloin täynnä väkeä. Sen jälkeen elämässä on tapahtunut monenlaista, ja viime vuosina kirkko on jäänyt minulle etäisemmäksi. Silti minusta on tuntunut siltä, että jonain päivänä minua vielä muistutetaan siitä, mitä silloin aikanaan on tullut alttarin ääressä tahdottua. Ja on minulla ollut siihen kaipuukin. Tässä ristipistotyössä näen kirkonkellojen kutsuvan juurikin itseäni, nimenomaan siihen "arkiseen" kirkkoon. Hän ei kadu kutsumistaan, hän on vahvuus heikkojen, lauletaan eräässä lempivirsistäni. Tuo säe on soinut mielessäni monta kertaa myös tätä pistelyä tehdessäni.


Tästä pistelystä tulee mieleen myös toinen laulu: Körö körö kirkkoon... Sekin on laulu, joka on ollut läsnä arjen työssäni. Tähän mennessä siinä on ehkä korostunut se "körö körö", nyt olen huomannut, että laulussahan körötellään nimenomaan "kirkkoon". :) Laulu on saanut ihan uuden merkityksen, ja luulenpa että se tulee näkymään nyt aiempaa enemmän siinä arjen työssäni. Tässä ristipistotyössäkin körötellään kirkkoon papinmuorin penkkiin ruskealla ruunalla. :) Voisin kuvitella tähän myös itseni köröttelemässä kirkkoon jonain talvisena hämäränä arkiaamuna - vaikka minun ruunani kyljessä taitaakin lukea "Koskilinjat". ;)

Ristipistoja tehdessä ajatukset virtaavat ja tulee aina mietiskeltyä monenlaista. Tällaisia ajatuksia minulla on ollut tätä pistellessäni - joskin nämä asiat ovat olleet viime viikkoina muutenkin pinnalla. Halusinkin ripustaa tämän pistelyn seinälle ihan työpöytäni ylle, jotta se muistuttaa minua näistä tärkeistä - arkisista - asioista joka päivä. Ja näin kesällä on ihanaa katsella tuota lumista maisemaa ja ikävöidä talvea ja aikaa, jolloin yöllä on taas pimeää. :)

Ristipistohassutus on nyt minun osaltani takana, ja keskeneräisiä ristipistotöitä on enää vain yksi. Olen ajatellut, etten aloita uusia ristipistotöitä, ennen kuin tuo yksi työ - aloitettu lokakuussa 2003 - on valmiina. En kuitenkaan aseta itselleni mitään päämääriä, mihin mennessä sen pitäisi olla valmis. Elämässä tapahtuu nyt niin monenlaisia muutoksia, että täytyy katsoa päivä vain ja hetki kerrallansa (taas yksi virsi putkahti mieleeni ;) ) ja tehdä käsitöitä sen mihin sattuu aikaa jäämään. Eilenkin kuvittelin ehtiväni koko päivän virkata, mutta sitten sainkin inspiraation säveltää... :) Katsotaan, mitä tämä päivä tuo tullessaan. 

Tiukujen helinää tiistaipäivääsi! ;)

17 kommenttia:

 1. Kyllä siitä tulikin kaunis ja niin talvinen.
  Toivottavasti se seinällä virkistää sinua, kun helteet taas palaavat.

  Mukavia sävellyshetkiä :))

  VastaaPoista
 2. Nyt ei muuta puutu kuin lumi :)
  Nätti pistely jälleen kerran.

  VastaaPoista
 3. Ihania ajatuksia ristipistelyjen ääressä.

  VastaaPoista
 4. Käsityöt ovat ovat ihania, kun niitä tehdessä saa ajatella ja miettiä ja järjestellä ajatuksiaan: menneitä ja tulevia ja nykyisiäkin.
  Kaunis pistely!

  VastaaPoista
 5. Olipas kiva kirjoitus! Ja onnea rph:n selättämisestä! Itsellänihän on vielä matkaa AIKA paljon :) Ja onnea ilmeisesti uudesta työstä. Heti alkoi uteliasta kutkuttaa, että mitähän se Mari on menossa tekemään ja minne :)

  VastaaPoista
 6. Kaunis työ, mutta minä ihastuin nyt sinun kirjoitukseesi. Se herätti paljon ajatuksia.
  Sitä tulee vaan touhotettua kaikkea ja unohtaa sen pysähtymisen tärkeyden.

  VastaaPoista
 7. Kiitos postauksesta! Käsityöt ovat ihmeellisiä, ajatus saa kulkea ja mieli vaeltaa ja löytää tärkeitä asioita elämässä.
  mukavaa kesän jatkoa ja uutta , mitä lienee tulossa.

  VastaaPoista
 8. Siitä tuli kaunis,tunnelmallinen, minusta niin jouluinen;)

  VastaaPoista
 9. Täällähän on ihan talvinen tunnelma. Hieno siitä tuli.

  VastaaPoista
 10. Hieno ristipistotyö. On siinä saanut pistellä yhden jos toisenkin piston.

  VastaaPoista
 11. Niin kaunis talvityö :)

  Voi miten mukavaa kun pääset Herättäjä-juhlille,minä kuuntelen sitten Körttiradioita taas netin kautta :)

  VastaaPoista
 12. Kaunis on tuo työ, todella!!!

  Onnea komeasta suorituksesta! Kaikki RPH- työt valmiina, vau! Minulla on jonkinmoinen matka tuohon määränpäähän... mutta hetki kerrallaan, kuten totesit!

  Kaikkea hyvää sinulle!!!

  VastaaPoista
 13. Hei Mari!
  En oo unohtanu, että voitit arvonnassa. Leikkasin silloin paidan osat, jotka löysin nyt kun siivosin kaappia. Poika on varmaan kasvanut ainakin seuraavaan kokoon, joten neuvotellaanpa sähköpostilla yksityiskohdat kuntoon.

  VastaaPoista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)