Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

torstaina, maaliskuuta 19, 2015

Viimeinkin!

Käsitöiden tekemisessä on parasta niiden valmistuminen. Pikkukäsitöissä on se kiva puoli, että valmistumisen ja onnistumisen ilon saa tuntea useammin, mutta toisaalta isomman käsityön valmistuessa ilo on sitten sitäkin suurempi. :) Sellaista suurta iloa sain tuntea eilen illalla, kun melkein kaksi kuukautta työn alla ollut peitto viimeinkin valmistui! :)

Torkkupeitto
Tehty ajalla: 23.1.-18.3.2015
Malli: Idea Annelilta (ei enää blogia, johon voisi linkittää), sovellus oma/isoäidinneliö
Lanka: Nalle kasvivärjätyt, kaikissa pohja valkoinen (011): krappi, sipulinkuori+krappi, pietaryrtti JL+krappi, sipulinkuori+krappi JL, sipulinkuori, sipulinkuori JL, sipulinkuori JL2, sipulinkuori JL3, sipulinkuori JL4+krappi&sipulinkuori JL4, (pietaryrtti JL+krappi):n JL, sipulinkuori+krappi JL 3, sipulinkuori+krappi JL2, krappi JL, pihlaja JL4+krappi, mesiangervo JL3+krappi
Langankulutus: 1395 g
Virkkuukoukku: 3,5 mm
Koko: n. 120x200 cm
Muuta: Menossa lahjaksi tulevan kevään aikana. 


Oikeastaan peiton teko alkoi jo toissakesänä, jolloin rämmin puskissa keräillen kasveja lankavärjäystä varten. No okei, myönnetään: suurin osa tämän peiton langasta on joko krappia tai sipulinkuorta - krapin tilasin netistä ja sipulinkuoria saan monta kassillista lähes joka kerta, kun isäni käy meillä. ;) Eli ei ole tämän peiton eteen tarvinnut rämpiä puskissa kuin pietaryrtin, mesiangervon ja pihlajan perässä. Mutta itse olen kyllä värit keitellyt muidenkin keräämistä aineksista.


Kuvia on räpsitty sekä salamalla että ilman. Tässä kuvassa ei ole käytetty salamaa, noissa vähän kellertävimmissä ja vahvempisävyisissä kuvissa on salama välähtänyt. Totuus on tietysti aina jotain näiden kuvien väliltä.


Peittoon käytin yhteensä viittätoista eri väriä, joista reunuksessa on kahta lähes samansävyistä, mutta eri kasveilla värjättyä.


Aloitin peiton virkkaamalla ensin yhdeksän isoäidinneliötä, jotka yhdistin toisiinsa kulmittain. Siitä sitten jatkoin neliörivin molemmin puolin tasovirkkaamalla "isoäitiä". Näin syntyivät nuo siksak-kuviot. Idean olen bongannut alunperin Annelilta, jolla ei valitettavasti enää ole blogia, jotta voisin sinne linkata.


Peitto eteni loppuvaiheessa aika hitaasti, sillä näin isoa työtä ei tahdo jaksaa pidellä sylissä muuten kuin sohvalla, ja siinäkin tuppaa tulemaan nopeasti kuuma. Reunusta tein puolitoista viikkoa, ja jouduinpa vielä eilen purkamaan viimeistä kerrosta yhden pitkän sivun verran, kun oli tullut virhe, jonka tietysti huomasin vasta pitkän sivun lopussa, kun eivät mennetkään kaaret tasan. Mutta siitähän sain vain lisää virtaa virkata entistä vauhdikkaammin peitto valmiiksi! :)


Peitolla on kokoa noin 120x200 cm, eli on ihan mukavankokoinen torkkupeitto.


Tämä on tarkoitus antaa tulevan kevään aikana lahjaksi tärkeälle ihmiselle, jolla on isot juhlat. Toivottavasti hän ei ole väriallerginen - ja kyllähän jokainen tarvitsee vähän väriä elämäänsä, eikös? :)

Jos jollekulle tuli tästä déjà vu, niin se johtunee siitä, että melkein tasan vuosi sitten blogissani nähtiin vähän samantyylinen - sekin meni lahjaksi samanlaisen juhlan kunniaksi, mutta eri henkilölle, jolla on kuitenkin sama suhde minuun kuin tämänkin peiton saajalla. Pitäähän sitä olla tasapuolinen lahjojen antamisen suhteen... ;)


Kuvaussession aikana pariin viimeiseen kuvaan ilmestyi taustalle kolme tilausajobussia, jotka veivät tänään lähikoulun oppilaat ja henkilökunnan hiihtoretkipäivään Virpiniemeen (Oulun pohjoisosassa). Mukaan olisi saanut ottaa myös mäenlaskuvälineet, mutta meidän poika ilmoitti haluvansa vain hiihtää koko päivän ja jätti liukurin kotiin. Bussiin kyllä kannettiin vino pino koulun pulkkiakin, joilla meidänkin poika oli päässyt laskemaan. Kuulemma oli aivan mahtavat pulkkamäet, mutta vielä paremmat mäet olivat ladulla! :) Ja muutenkin oli suksi luistanut erinomaisesti - hyväntuulinen ja selvästikin koko päivän aktiivisesti liikkunut lapsi palasi retkeltä kotiin! :)


Liukkaita mäenlaskuja kaikille loppuviikkoon - pulkilla, suksilla tai ihan vaan pyllymäkeä huristellen! :)

20 kommenttia:

 1. Onpa upea peitto! Kiva ollut seurata blogiasi, kun keittelit väriliemiä ja esittelit värjättyjä lankoja. Nyt sitten lopputulos on valmis ja nähtävissä. Minun blogista (valitettavasti) ei löydy aivan niin selkeitä "polkuja".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Niin, onhan se jännää, että joskus niistä langoista valmistuukin jotain... :D

   Poista
 2. Onpa todella upea peitto ja niin mahtavat värit. Jotenkin tulee väreistä mieleen retrotunnelma :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Mulla tuli itselleni kans sellainen 70-luvun fiilis tästä peitosta. Ehkä silloin vielä värjäiltiin itse värit peittoihin? Tämä peitto sopisi värien puolesta kyllä meillekin, mutta menee nyt toisaalle. Täytynee joskus omaa peittoa varten tilata lisää krappia, niitä sipulinkuoria tuolla kaapissa onkin muutama kassillinen... ;)

   Poista
 3. Kerta kaikkiaan upea, ihana ja mahtava peitto! :D Ja nuo värit...tykkään! Kyllä nuo luonnon värit vaan sopivat hyvin yhteen ja ovat sävyltään tosi kauniita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Sehän näissä on niin ihanaa, että uskaltaa ihan rauhassa iskeä samaan peittoon 15 eri värisävyä, ja silti tulee harmoninen kokonaisuus. Vaikka nämäkin ovat kaikkein vahvimpia sävyjä, mitä olen onnistunut värjäämään, niin ei tule kuitenkaan levoton vaikutelma. Tietysti vähän piti miettiä, mihin järjestykseen laittaa värit, että tulee kiva kokonaisuus.

   Poista
 4. Voi kuinka huikea peitto! Ihanat lämpimät värit itsevärjättynä, iso ja lämmittävä-mikä lahja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Toivottavasti saajakin on samaa mieltä. ;)

   Poista
 5. Upea peitto,upeat värit <3 Kiva kuulla että vointisi on kohentunut,mukavaa ja aurinkoista kevään jatkoa sinulle ja perheellesi -Päivi-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Mukavia talvipäiviä sinullekin! :)

   Poista
 6. Aurinkoinen peitto; langat ja värit lämmittävät.

  VastaaPoista
 7. Upea peitto! Toivottavasti sen saaja osaa arvostaa työtäsi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Olen yrittänyt miettiä, millaista lahjaa olisin itse vastaavassa tilanteessa toivonut, ja silloin joku tällainen torkkupeitto olisi ollut mitä mieluisin. Ihmiset ovat tietysti erilaisia, mutta eiköhän lahjan saaja tämän mieluusti ota vastaan. :)

   Poista
 8. Ompas upea peitto! Värit on ihanat ja isoäidinneliöitä käytetty eri tavoin kuin perinteisesti. Miä en oo koskaan oikein ollu sinut noiden neliöiden kanssa, ehkä siks, kun niistä tulee liikaa perinteitä mieleen. Noin uuelleen aseteltuna ne on ihan eri näkösiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Tuossahan ei varsinaisesti ole niitä neliöitä kuin ne yhdeksän peiton keskellä, siitä on vain jatkettu "isoäidinraitaa", mutta samaan tyyliin toki kuin niissä neliöissä eli kolme pylvästä, yksi ketjusilmukka jne.

   Poista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)