Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

tiistaina, maaliskuuta 17, 2015

Hyvin pyyhkii! :)

Otetaan jämälankapallero ja luodaan silmukoita sen verran, kuin ihan summassa taitetulla luomislanganpätkällä saa aikaiseksi. Neulotaan ainaoikeaa, kunnes lanka loppuu. Näin syntyy tiskirätti eli Oulun murteella luutu. ;)

Tiskirätti
Tehty ajalla: 15.-16.3.2015
Malli: Ainaoikeaa
Lanka: Novita Hanko luonnonvalkoinen (010) purkulanka
Langankulutus: 35 g
Puikot: 5 mm
Koko: 15x21 cm
Muuta: Jämät pois - liat pois! :) 


Miksipä käsityön tarvitsi olla tämän vaikeampaa? :) Ja nyt sain purkulangan jämänyssäkän käytettyä loppuun! Hieman tuli muhkuroita matkaan, sillä loppukerässä oli aika paljon solmuja (olen ilmeisesti kerinyt myös saumojen ompeluun käyttämäni langat puseroa purkaessani takaisin keräksi), mutta hyvinhän ne langanpäät upposivat nurjalle puolelle. Nypynpoistaja napsi sitten enimmät nukat pois, ettei pöytää pyyhkiessä tule levitettyä luutusta enemmän töhnää pöydälle kuin siinä oli ennestään. ;)

Hanko-lanka ei ole välttämättä parasta mahdollista rättilankaa, tai ainakin itse käytän mieluummin bambu- tai hamppukuitua sisältäviä luutuja. Mutta on meillä näitä Hangosta tehtyjäkin, ja joskus tulee niilläkin pyyhittyä, vaikkakin harvemmin. Jospa tällekin käyttötarkoitus löytyy. :)


Ennen kuin kukaan ehtii kysyä, niin tuo mötikkä hanassa on vedensuodatin. ;) Minähän en voi sairauteni hoidon vuoksi juoda nykyään enää tavallista vesijohtovettä lainkaan, vaan kaikki suustani alas menevä juoma- ja ruuanlaittovesi lasketaan aktiivihiilisuodattimen läpi - kotoa pois lähtiessä täytyy myös muistaa ottaa suodatettu juomavesi mukaan. Vedenpuhdistimessa on kätevä vipu, josta voi valita, haluaako tavallista vai suodatettua vettä, eli vaikkapa luutun viruttamiseen lasketaan tietysti vain tavallista vettä. Huomenna onkin aika vaihtaa uusi suodatin tuohon härveliin, sillä ensimmäiset 3 kk tulee täyteen sekä laitteelle että myös minun hoidoilleni. Ja voin sanoa, että hyvin pyyhkii - niin luutulla kuin minullakin! :D

Superhauskaa viikon jatkoa! :)

6 kommenttia:

 1. Samalla asialla minäkin eli Hankoa tiskirättiin on mullakin tulossa. Tuleepa hyötykäyttöön ja oon ollut tyytyväinen aikasempiinkin rätteihin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! :) Mulla on tosiaan noita bamburättejä niin paljon, että jotenkin on tullut käytettyä niitä enemmän, kuivuvat ainakin nopeammin, kun ovat ohuempia.

   Poista
 2. Moro, teen ekaa etiopianuttuani ja hämmästyin asiaa, jota en oo koskaan ees ajatellu; onko nutun helma oikeasti aivan avoin? Nimimerkki: oliko tyhmä kysymys. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis millä lailla "avoin"? Ei sitä umpeenkaan ole ommeltu, hankala pukea päälle... ;) Eli on "avoin" samalla tavalla kuin normaali puserokin siitä alareunasta. Minkähänlaisella ohjeella sinä olet nuttua tekemässä? Minä teen nutun tällä ohjeella:

   http://langanpaat.blogspot.fi/2009/03/haaste-vastaanotettu-ja-jatketaan.html

   Tuo on minusta helpompi ohje kuin se tasona neulottava, koska pyörönä neulottaessa ei tarvitse ommella sivusaumoja. Alkuperäinen ohjehan on kirjotettu niin, että neulotaan etu- ja takakappale erikseen, sitten ommellaan sivusaumat, mutta miksi nähdä moinen vaiva, kun nutun voi neuloa kainaloihin saakka pyörönäkin.

   Eli nuttu on nuttu, muistuttaa ulkonäöltään puseroa, ei pussia. :) Katselepa nuttujen kuvia vaikkapa täältä:

   http://www.nuttu.info/

   tai täältä:

   https://www.facebook.com/pages/Nuttu/98319402720

   Poista
 3. Olen koko ajan ajatellu nuttua nk. bodyna, et siel ois joku kiinnitys sielä alapäässä. :) Koska en oo ennen tehny, en oo asiaa sen kummemmin aatellu. Nyt ku tein ite, niin havahduin lopuksi ihmettelemään asiaa. :) Ja ihan samaisella ohjeella on tehty, eli pyörönä. Oikeilla jäljillä siis ollaan. Kiitti vaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nutun ideahan on nimenomaan se, että se mahtuu lapselle pidempäänkin kuin vain vastasyntyneenä. Siksi se tehdään joustavalla neuleella. Vastasyntynyttä nuttu lämmittää varpaisiin saakka, isompi vauva (esim. vuoden ikäinen) käyttää nuttua vain puserona, nuttu ulottuu tuolloin ehkä napaan saakka. Siellä eivät vauvat kasva samanlaiseksi "pulleroiksi" kuin ylensyövissä länsimaissa, joten nuttu oikeasti mahtuu pitkään! Nuttu-sivustolla olen joskus nähnyt kuvankin isommasta vauvasta, joka edelleen käyttää sairaalasta vastasyntyneenä saamaansa nuttua, se voi olla hänen ainoa lämmin vaatteensa!

   Poista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)