Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

perjantaina, joulukuuta 05, 2014

Lumihiutaleita

Tässä syksyllä kävin läpi muun muassa käsityötarvikkeitani miettien samalla myös ristipistoprojekteja loppuvuodeksi. Koska päätin tehdä käsityötarvikkeiden ostolakon toistaiseksi (tai vähintään vuodeksi) halusin nyt pistellä sellaisia ristipistotöitä, joihin tarvikkeet löytyvät kotoa. Sitä materiaaliahan kyllä löytyy, mutta ongelmana tahtoo olla se, että olen ostellut ristipistokankaita ihan mielivaltaisesti, kun olen törmännyt johonkin ihanaan kankaaseen. Niille ihanille kankaille ei vaan tahdo sitten löytyä sopivia malleja pisteltäväksi, ja se malli on kuitenkin kaikkein tärkein juttu pistelytyössä.

Yksi hankala kangas oli pilkullinen pellava, jonka osti muistaakseni joltain käsityömessuilta vuosia sitten ihan vaan heräteostoksena. Kuviollisten kankaiden hankaluus on siinä, miten siihen voi pistellä lisää kuvioita ilman että pohjakankaan kuviot ja ristipistomalli syövät toisiansa. Nyt päätin yrittää etsiä sopivan mallin pisteltäväksi tuolle kankaalle, ja jos sellainen löytyisi jo omistamistani (eli joskus muinoin ostetuista) malleista, niin aina parempi. Olihan niiden joukossa montakin mallia, joka olisi mahtunut tuolle noin 35x35 cm kokoiselle kankaanpalalle. Googlen kuvahaulla etsin ristipistotöitä, joita oli tuolle nimenomaiselle kankaalle pistelty, ja tulin lopulta siihen tulokseen, että kaikki yksiväriset ja herkät mallit ovat poissuljettuja, ja tarvitaan jotain vahvoilla väreillä ja selkeillä kuvioilla.

Alunperin kangasta ostaessani ajattelin, että siihen voisi sopia jokin talvinen malli, koska valkoiset pilkut ovat ikään kuin lumihiutaleita. Mutta vasta nyt tulin ajatelleeksi, että kaapissani odottava Little House Needleworksin "Snowflakes" voisi olla juuri se oikea. Hirvitti tietysti, sillä olisi ollut mahdollista, että tästä tulee ihan korni, eli "cornflakes" (heh). Katsokaa itse ja päättäkää, onko tämä korni vai korea:

Snowflakes
Tehty ajalla: 14.11.-5.12.2014
Malli: Little House Needleworks "Snowflakes"
Kangas: 28 ct Zweigart Belfast pallava luonnonvärinen valkoisilla pilkuilla
Langat: DMC 310, 355, 435, 869, 3782, B5200, 169+931, 433+434, 934+3051
Pistot: Ristipistoja
Koko: 137 x 97 pistoa, n. 17,5 x 24,5 cm
Viimeistely: Pinkeep koko n. 22 x 29 cm, reunuksen nyöri punottu Anchor 2220 -muliinilangasta
Muuta: Positiivinen yllätys, että malli ja kangas sopivat yhteen! :) Pieniä muutoksia piti tehdä väreihin, ei muuta. 

Nyt tässä ainakin on lumihiutaleita yllinkyllin! :) Jos haluat katsoa kuvan siitä, miltä tämän mallin on tarkoitus näyttää suunnittelijan mielestä, voit katsoa sen esimerkiksi tästä linkistä.

Jonkin verran tein tähän muutoksia. Ohjeen mukaan tähän pitäisi käyttää DMC:n lankojen lisäksi muutamia Crescent Coloursin liukuvärjättyjä lankoja. Mutta koska minulla ei niitä ollut, valitsin niiden tilalle ihan DMC:n lankoja siten, että käytin korvaavina lankoina aina kahta värisävyä, molemmista yhtä säiettä eli pistelin kahdella erivärisellä säikeellä yhtäaikaa. Näin yritin saada vähän elävyyttä niihin kohtiin, jotka suunnittelija oli tarkoittanut liukuväreillä tehtäviksi, joskaan sitä liukuväriefektiä ei tietenkään tällä systeemillä saa aikaan. Toinen muutos on tuossa "Snowflakes"-sanan alla, jossa on alkuperäisessä mallissa rivi valkoisia pisteitä, mutta koska ne olisivat sotkeutuneet täysin kankaan valkoisiin pilkkuihin, tein niiden tilalle rivin kullanruskeita pisteitä.


Takapuolen tuijottaminen ei ole tietenkään soveliasta, mutta vilautetaan nyt sitäkin ihan pikkuisen. ;) Vaihtoehtoina taustakankaaksi minulta löytyi myös sinertäväää ja ruskeansävyistä kangasta, mutta päädyin tähän vaaleaan, jossa on hyvin lähelle samoja värisävyjä kuin etupuolen kankaassakin.

Viimeistelin koko komeuden pinkeepiksi, jonka nyörin punoin Anchorin ruskeasta nro 2220 - se on itse asiassa ihan samaa värisävyä kuin yksi noista käyttämistäni DMC:n ruskeasta, mutta en raaskinut DMC:n lankoja nyöriin tuhlata, joten päädyin tuohon aivan joutilaaseen Anchoriin. Sitä menikin nyöriin liki 6 metriä eli kaikki, mitä jostain toisesta työstä oli aikoinaan sattunut jäämään jäljelle.

Reunukseen kiinnitin vielä muutaman koristenuppineulan, joiden värivalinta olikin vaikeaa, sillä sopivia ehdokkaita oli tarjolla valkoisena, ruskeana ja sinisenä. Kuopus ja isäntä auttoivat valinnassa päätyen sinisiin. Hyvä valinta! :)


Vaikka lumihiutalepistely valmistui sattumalta ihan talven kynnyksellä, niin en erityisesti tehnyt tätä "talveksi". Muutamissa ristipistoblogeissa olen törmännyt ilmiöön, että jotkut pitävät syksyisin esillä syksyisiä ristipistoja, talvisin talviristipistoja jne. Minulla ei ole tilaa säilyttää "väärien vuodenaikojen" ristipistoja, kuten ei ole tilaa ylimääräisille verhoille tai liinoillekaan, joten meillä on olemassa vain kaikkien vuodenaikojen tekstiilejä, ristipistoja ja muita juttuja, jotka ovat esillä ympäri vuoden. Niinpä tämäkin talvinen ristipistotyö tulee olemaan tästä eteenpäin ihan ympärivuotisesti tuolla seinällä, jonne sen tänään ripustin. Siinä rinnalla on myös neljän vuodenajan ristipistotyö sekä kuopuksen maalaama syksyinen taulu (+ kello ja rikkaimuri, joita niitäkään en vaihtele vuodenaikojen mukaan ;) ).


Minusta on ihan sopivaa pitää kaikkia vuodenaikoja esillä kaikkina vuodenaikoina. Yhdellä silmäyksellä voi siis nähdä sekä talvisen taulun että pari virkattua pääsiäismunaa, jotka ovat roikkuneet ikkunassa viime kevättalvesta saakka.


Eivätkö vain pääsiäismunat ja lumihiutaletaulu sovikin hyvin yhteen? :) Ja kuten tästä kuvasta huomaa, meillä on esillä myös muiden kuin minun käsitöitäni (kellotaulu on esikoisen hamahelmillä tekemä, suuta esittävä hamahelmityö taitaa olla isännän käsialaa). Kaikkea mahtuu esille, kaappien kätköissä ei tarvitse piilotella mitään. ;) Ja onhan noita lumihiutaleita mahtavaa ihastella sitten kesähelteillä! :)


Huomenna koko Suomi vetääkin lipun salkoon meidän 15-vuotishääpäivämme kunniaksi! :) Itse emme tätä merkkipäiväämme juhlista, olihan se viime vuosituhannella tapahtunut vihkimisemmekin varsin vaatimaton toimenpide ilman isompia kekkereitä. Sinivalkoisia kynttilöitäkään en onnistunut löytämään kummastakaan kaupasta, jossa olen viimeisen kahden viikon aikana käynyt, joten nyt saa luvan kelvata keltainen kynttilä, kun muun värisiä ei kaapista löydy. Onneksi Suomen itsenäisyys ei ole kiinni yhden ihmisen kynttilöiden väristä. ;) Onnellisen avioliitonkin perusta on enemmän toimivassa arjessa kuin satunnaisissa juhlahetkissä. :)

Sattumoisin muuten muistan, että itsenäisyyspäivänä 15 vuotta sitten satoi lunta ihan yhtä paljon kuin tuossa juuri valmistuneessa pistelyssä! Sade hääpäivänä tuo kuulemma onnea, ja ilmeisesti se pätee myös lumisateeseen. :)

Onnellista viikonloppua kaikille! :)

22 kommenttia:

 1. Minusta pistelystä tuli tosi kiva tuolle kankaalle! Nätti taulu:)

  VastaaPoista
 2. Hyvää itsenäisyyspäivää ja 15-v hääpäivää! Täällä keskisessä Suomessa sataa varmaan vettä huomenna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nähtäväksi jää, sataako ja mitä sataa. :) Onhan tässä jo ollutkin poutapäiviä. ;)

   Poista
 3. En tiennytkään, että ristipistokankaita on kuviollisiakin! Kaunis tunnelmallinen kuva!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Voi, niitä on kuule vaikka minkälaisia. On liukuvärjättyjä/monivärisiä, sitten on jo valmiiksi kudottu esim. ruutukuvio, tai on painettu jokin kuvio päälle, kuten tässä nuo pilkut. Siinä nyt ainakin ne "kuviot", mitä kaapistani löytyy. Ja olen itsekin värjännyt ristipistokankaita värillisiksi ja painanut kuvioita sen kummemmin ajattelematta, että voiko niitä ikinä mihinkään käyttää. ;) Yleensähän ristipistotyöt näyttävät parhaimmilta yksivärisellä kankaalla, mutta joihinkin töihin sopii sitten vaikkapa liukuvärjätty (esim. olen itse tehnyt lapsen iltarukoustaulun sinisävyiselle kankaalle, jossa tausta näyttää ikään kuin taivaalta ja poutapilviltä), ja jotkut mallit on ihan suunniteltukin kuviolliselle tai ruudulliselle kankaalle, vaikka saahan jokainen valita sen kankaan mieleisekseen, jos kangasta ei tule mallin mukana. Niin, ja yhdessä ristipistopakkauksessa oli valmiina painettu ruskeita "halkeamia", joiden piti tulla tiettyyn kohtaan kuvaa, kyseessä kun oli ristipistoversio Michelangelon Aatamin luomisesta. :) Eli kaikenlaista versiota löytyy!

   Poista
 4. Pistelyssäsi on ihana, luminen talvimaisema! <3 (Oi, kuinka rakastankaan syksyn lisäksi talvea pakkasineen. Mitä kylmempää ja mitä enemmän lunta, sen ihanampaa... ;-)).
  Onnellista hääpäivää Sinulle ja miehellesi tänään ja ihania, yhteisiä päiviä myös vastaisuudessa! <3
  Kiitollisena isänmaamme itsenäisyydestä olen kuunnellut Veteraanin iltahuutoa ja sen kiitoslaulu-osaa: https://www.youtube.com/watch?v=JK1WnsYGKio
  (ja muistellut isoisiäni, jotka kummatkin selvisivät sodasta ja jotka sain tuntea viime vuosiin asti).
  Sari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Eiköhän se kylmä ja luminen talvikin sieltä tule, vaikka nyt onkin lauhaa ja liukasta. Veteraanin iltahuuto on ollut minullakin mielessäni oikeastaan koko syksyn ajan, koska lähipiirissämme on yksi veteraani, jonka voinnissa on tämän vuoden aikana tapahtunut paljon käänteitä. Veteraaneja on enää 5000 jäljellä, läheisemme kuuluu nuorimpaan ikäluokkaan, joka vielä joutui rintamalle. Tarkoititko tuolla Kiitoslaululla niitä hengellisiä sanoja, jotka on myöhemmin kirjoitettu Veteraanin iltahuudon sävelmään? Täytyy myös muistaa, että itsenäisyys on paljon muutakin kuin menneet sodat. Hyvää itsenäisyyspäivää!

   Poista
  2. Kiitos Sinulle! :) Tarkoitin Kiitoslaululla (jonka pitäisi aueta tuon mainitsemani linkin takaa) tosiaan hengellisiä, myöhemmin Veteraanin iltahuutoon lisättyjä sanoja. Oikeastaan vasta tänään noita sanoja etsiessäni löysin niille tuon Kiitoslaulu-nimen.
   Olet oikeassa: itsenäisyys on paljon muutakin kuin menneet sodat. Joka päivä itsenäisessä maassa on kiitoksen aihe.
   Sari

   Poista
  3. Nuo Kiitoslaulun sanat tulivat muistaakseni 2000-luvun alkupuolella, koska silloin erään paikkakunnan veteraaniyhdistyksen puheenjohtaja toi ne minulle, oli jostain lehdestä ne bongannut, ja pyysi että laitettaisiin kuoron ohjelmistoon. Ja samana keväänä muistaakseni kaatuneitten muistopäivänä se kuoron kanssa esitettiinkin. Olisiko ollut vuosi 2001 tai 2002. Ymmärtääkseni se Kiitoslaulu on tarkoitettu omaksi erilliseksi kappaleekseen, ja sitten ne alkuperäiset sanat ovat toinen laulu, eli niitä ei lauleta tavallaan peräjälkeen. Ihan hyvä asia, että sävelmään tehtiin myös hengelliset sanat, koska monet toivovat Veteraanin iltahuutoa laulettavaksi veteraanin hautajaisissa, mutta koska kirkollisissa toimituksissa musiikin täytyy olla hengellistä, kaikki kanttorit ja papit eivät sitä iltahuutoa hautajaisiin hyväksy. Toisaalta kyllähän veteraanien hautajaisissa soitetaan uruilla ilman sanoja mm. Narvan marssia tai Oi kallis Suomenmaa, jotka eivät kyllä ole sen hengellisempiä. Kuten ei ole alunperin Mendelssohnin tai Melartinin häämarssitkaan. ;) Meillä ei soitettu muuten 15 vuotta sitten kumpaakaan, koska ne eivät harmoonilla soitettuna kuulosta kovinkaan juhlavalta, ja toisaalta kävelymatkaa ovelta alttarille oli noin 2 metriä. :D

   Poista
 5. Tuo aihehan sopii paremmin kuin hyvin tuolle kankaalle. Sievä talvinen taulu, vähän sai ylimääräisiä lumihiutaleita kankaan myötä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Olen kyllä noita talvisia malleja katsellut sillä silmällä monta vuotta, että mikä sopisi tälle kankaalle, mutta joku lumiukko ei vaan minua sytytä. Enkä jostain syystä vain tajunnut, että tämäkin malli oli tuolla kaapissa odottamassa. On siellä kyllä aika monta muutakin mallia, joita tulee aina hämmästeltyä, että ai onko mulla tämmöinenkin... ;)

   Poista
 6. Ihana taulu! Ja hyvää itsenäisyyspäivää ja hääpäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Hyvää itsenäisyyspäivää!

   Poista
 7. Täällä ollaan aina askelen jäljessä:) Hyvää eilistä hääpäivää! Silloin satoi ihanasti lunta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) No tänä vuonna lumisadekin on päivän jäljessä, täällä sataa sitä tänään.

   Poista
 8. Tosta taulun pyörittelystä tuli mieleen, että voisko tehä kääntötaulun? Toisella puolella talvinen, toisella kesäinen tms.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisihan sen varmaan tehdä, mutta minulle riittää, kun joutuu sitä kesää katselemaan kesäisin ikkunasta, katson seinällä silloinkin mieluummin talvimaisemaa. ;)

   Poista
 9. Ristipistotyöstäsi tuli tosi kaunis, kankaan pilkut kruunaavat kokonaisuuden ja mielestäni versiosi on kauniimpi kuin alkuperäinen malli. :)

  VastaaPoista
 10. Ihana pilkullinen kangas, en tiennytkään tällaisia olevan markkinoilla! Ja sopii hyvin lumihiutaleteemaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Monilla on käsitys, että ristipistokankaita on olemassa vain valkoista aidakangasta (yleensä 14 ct eli 5,5 ruutua/cm), joku saattaa tietää myös pellavakankaat, kenties evenweavetkin, mutta siihen se tietämys monesti päättyykin, koska nämähän on niitä kankaita, joille esim. Margarethalla tai käsityöliikkeissä myytävät ristipistopakkaukset sisältävät, ja metritavarana yleensä myydään ristipistokankaiksi vain sitä valkoista aidaa (ehkä lisäksi peruspunaista, keskivihreää ja tummansinistä, jotka kaikki ovat kyllä sävyiltään ihan hirveitä...). Maailmallahan näitä mitä erilaisimpia kankaita myydään vaikka kuinka paljon, ristipistokulttuuri on täällä Skandinaviassa ihan erilainen kuin vaikkapa Ranskassa tai Amerikassa. Venäjällähän tehdään myös paljon ristipistotöitä, ja muistaakseni kun googlettelin tätä kangasta hakiessani ideoita, millaista työtä sille kannattaisi pistellä, niin ainakin joku kuva johti venäjänkieliseen blogiin. Tämän kankaan valmistaja taitaapi olla saksalainen. :)

   Poista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)