Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

tiistaina, joulukuuta 16, 2014

Viides villahousu

Eka enkeli,
toka tonkeli,
kolmas kovanokka,
neljas nelijalka,
viides villahousu,
kuudes kullannuppu,
seitsemäs sepänpoika,
kahdeksas karvajalka,
yhdeksas ylimmäinen ja
kymmenes kylänseppä.


Viime päivät tai oikeastaan jo reilusti yli viikko on mennyt ihan vain makoillessa. Toisaalta koko syksy on ollut sellaista tohinaa, että olen ihan mieluustikin ottanut vastaan pakollisen lepojakson. Ja mikäpäs tässä löhöillessä, kun mummun ansiosta pakastimet ja ruokakaapit pursuavat marjoja, kasviksia ja jauhelihaa, niin ei ole ollut tarvetta käydä edes kaupassa, eikä sitä tarvetta tule kyllä vielä muutamaan kuukauteen noiden puolesta. ;) Enkä kyllä ole edes jaksanut olla jalkeilla kuin sen verran, että juuri ja juuri syömässä ja vessassa olen käynyt. Jos en ole nukkunut, olen sohvalla maatessani lukenut - parhaimmillaan 300-sivuisen romaanin päivässä - ja lukiessa kutonut samalla, jos vain olen jaksanut pitää puikkoja käsissä, aina ei ole ollut voimia siihenkään. Neulomisen tahtikin on ollut varsin hidasta siihen nähden, mitä se oli ennen vaakatasoon kaatumista, vaikka sekin oli aika verkkaista verrattuna 2,5 vuoden takaisiin aikoihin, jolloin olin täysin terveenä. Vaan mitäpä tuota vertailemaan entisiin, nyt on nyt. :)

Hitaaseen tahtiin saattoi myös vaikuttaa se, että viime viikolla joinakin päivinä neulomissaldo jäi jopa miinusmerkkiseksi, kun purin kaiken edellispäivän aikaansaannokset, enkä sitten jaksanutkaan enää tehdä niin pitkälle kuin olin jo aiemmin ennättänyt. Voi siis pitää jo pienenä ihmeenä, että saan nyt esitellä käsityön valmiina!

Villahousut
Tehty ajalla: 29.11.-16.12.2014
Malli: Novita Kevät 2014 nro 74, itse muokaten pyöröneuleeksi
Suunnittelija: Susanna Mertsalmi (+ omat muokkaukset)
Lanka: Novita Nalle luonnonvalkoinen (010)
Langankulutus: 380 g
Puikot: 3 mm
Koko: M
Muuta: Tein kaiken pyörönä (ohjeessa tasona)


Villahousujen ohje löytyi alkuvuoden Novitasta, jossa ne oli kudottu raidallisina. Ohje oli myös kirjoitettu perinteisesti tasona neulottavaksi, joka tarkoittaa tietysti saumojen ompelua jälkikäteen. Olen kuitenkin alkanut miettiä entistä enemmän saumattomasti neulomista. En siksi, ettenkö pitäisi saumojen ompelusta - minähän rakastan kaikenlaista neulalla ja langalla käsinompelua! :) Vaan siitä yksinkertaisesta syystä, että neuloessa saumat ovat oikeastaan tarpeettomia. Kankaasta ommellessa on tietysti pakko tehdä saumoja, mutta neulominen onnistuu myös pyörönä - miksi tätä mahdollisuutta ei sitten hyödyntäisi?

Toinen syy pyörönä neulomiseen oli se, että minun neulontatyylinihän on "Continental Combined", joka poikkeaa tavallisesta mannermaisesta tyylistä nurjan silmukan osalta, eli nurja silmukka jää toisin päin kuin oikea silmukka. Tällöin edestakaisin neulottavassa pitsineuleessa oikealle kallistuvat kavennukset eivät onnistukaan ihan vain neulomalla silmukat oikein yhteen, vaan ne täytyy aina kääntää ensin oikein päin. Sen sijaan vasemmalle kallistuvat kavennukset voi neuloa suoraan yhteen ilman ylivetokavennusta. Koska tässä mallineuleessa oli näitä kavennuksia aikamoinen määrä, oli järkevintä neuloa pyörönä, jolloin tätä väärinpäin olevien silmukoiden ongelmaa ei tullut, kun kaikki kerrokset neulottiin oikeilla silmukoilla.

Lahkeethan oli tosi helpot muuttaa pyörönä neulottaviksi, samoin housujen yläosa. Ainoa miettimisen paikka tuli haaruksissa, koska tasona neulottavissa ohjeissahan tehdään haarakavennukset silmukoita päätellen ja jälkikäteen ommellaan kaksi lahjetta yhteen haarovälistä. Halusin kuitenkin laittaa molemmat lahkeet samoille puikoille heti haarakavennusten alkaessa, jolloin piti hiukan soveltaa alkuperäisen ohjeen kavennuksia/päättelyitä. Siinä olikin se paikka, jonka tein ja purin ainakin viiteen kertaan, ennen kuin olin tyytyväinen. Jos olisin ollut paremmissa voimissa, olisi mieluinen lopputulos saattanut syntyä jo parilla yrittämällä. ;) Varmasti olisi ollut vielä jokin parempikin ratkaisu, mutta koska nämä näyttävät nyt siisteiltä ja tuntuvat hyvältä jalassa, niin saavat luvan kelvata.

Innostuin saumattomuudesta lopulta niin paljon, että sovelsin sitä myös vyötärökujaan. Ohjeen mukaan silmukat olisi pitänyt ensin päätellä, sen jälkeen taittaa reunus nurjalle puolelle ja ommella se kuminauhakujaksi. Minä päätinkin tehdä taittamisen jo silmukoita päättäessäni, eli päättelykerroksella koukkasin puikolla olevan silmukan lisäksi myös silmukkalenkin nurjalta puolelta mukaan siitä kohdasta, johon olisin sen taitteen myöhemmin ommellut. Käytin kyllä apuna toista puikkoa, jolle poimin niitä silmukoita ennakolta, jotta koukkaus tapahtuu joka silmukan kohdalla samalta riviltä. Päättelyn tein sitten normaalisti aina niillä silmukoilla, jotka olin juuri neulonut yhteen. Vähän niin kuin kolmen puikon päättely, mutta erona se, että se toinen puikko olikin se nurjan puolen lenkki. En tiedä, onko tällaista kukaan koskaan ennen hoksannut, tai en ole ainakaan moiseen missään törmännyt, mutta oli hauskaa ideoida tämäkin vaihe niin, ettei sitä neulalla ompelua tarvittu koko pöksyissä langanpäiden päättelyä lukuunottamatta (ja sitäkin hommaa rakastan! :) ).


Edellisten villapöksyjen kohdalla toivottiin kommenteissa myös "asukuvia", joissa villahousut olisi kuvattu erilaisten muiden vaatteiden kanssa. Totuus vain on, että minä olen päättänyt pitää villahousuja ihan vain tällaisenaan! :) Tai siis toki yläosassakin on jotain vartalon peittona, mutta alaosassa ei ole pakko olla mitään muuta kuin villahousut (+ sukat ja alkkarit), ei siis esimerkiksi enää hametta niiden päällä. Kotona olen siis hipsinyt viime aikoina ihan vaan puserossa ja villiksissä, ja kävinpä tässä jokin aika sitten mm. lääkärissä ja erään juhlatilaisuuden yleisönäkin niin, että minulla oli hieman pitempihelmaisempi neulottu/virkattu tunika, joiden kanssa oli alaosana villahousut ja niiden päälle vedettyinä polvisukat. Ulosmennessä en laittanut villahousujen päälle lainkaan toppahousuja, vaan villikset toimivat myös ulkohousuina. Aiemminhan kalsareita pidettiin alushousuina ja villahousuja välihousuina, mutta sen jälkeen kun kalsareita alettiin kutsua legginsseiksi, onkin ollut ihan soveliasta pitää pitkälahkeisia alushousuja näkyvillä! ;) Miksi siis villahousut eli välihousut pitäisi piilottaa toisten housujen tai hameenhelmojen alle? ;)


Näitä voi kutsua lorun tapaan viidensiksi villahousuiksi, koska ne tosiaan ovat viidennet itselleni neulomani villahousut. Tänä syksynä olen tehnyt kolmet ja pari vuotta sitten kahdet, joista toisissa oli neuleen lisäksi virkkausta. Nyt taitavat villahousut riittää joksikin aikaa! :)


Tuosta lastenlorusta taitaa olla melkein yhtä monta versiota kuin on loruilijoitakin, ja lastenloruja sisältävältä sivustolta löysin myös toisen version, joka poikkeaa hiukan alkuun laittamastani lorusta:

Eka enkeli,
toka tonkeli,
kolmas kovanokka,
neljäs nirppanokka,
viides villahousu,
kuudes kullannuppu,
seitsemäs sepän emäntä,
kahdeksas kananjalka,
yhdeksäs ylin ystävä,
kymmenes kyykäärme.

Muitakin versioita löytyi netin syövereistä, mutta kaikissa viides ei ollutkaan villahousu, vaan jotain muuta, ja yhdessä versiossa nelosen kohdalla oli rasistinen nimitys, jota en halua todellakaan blogiini laittaa. Siispä nämä kaksi aika mukavaa versiota palvelevat tarkoitusta tällä kertaa. :)


Löytyipä tuolta samalta sivulta myös ihan toisenlainen numeroloru, jonka haluan myös jakaa käsityöharrastajien iloksi, hoksaatte varmaan miksi:

Kello yks – muna kyps.
Kello kaks – korjaa laps.
Kello kolme – kouluun.
Kello neljä – neulomaan.
Kello viis – virkaamaan.
Kello kuus – kutomaan.
Kello seitsemän – emäntä keittämään.
Kello kahdeksan – kauha käteen.
Kello yhdeksän – ympäri mäkee.
Kello kymmenen – kynttilä käteen.


Vaikka olenkin nyt aavistuksen paremmissa voimissa kuin vaikkapa viime viikolla, en ole kuitenkaan vielä ihan täydessä terässä tai edes lähellä sitä kuntoa, jossa olen ollut viimeisen parin vuoden ajan isomman sairastumiseni jälkeen. Niinpä jatkan yhä sohvalla pötköttelemistä varmasti vielä pitkään, kun ei tässä nyt ole mitään sellaista, minkä vuoksi tarvitsisi kauheasti jalkeilla olla tai kotoa poistua. On oikeastaan ihan mukavaakin, kun ei tarvitse tehdä mitään. :) Juuri siihen suuntaanhan olen yrittänytkin elämääni vähitellen kuljettaa: downshiftaaminen, hidastaminen, yksinkertaistaminen... tuttu ilmiö myös mediassa. Myös tuo saumattomana neulominen oli tietynlaista yksinkertaistamista - miksi tehdä jotain, jota ei ole aivan pakko? Vaikka paljon on vielä itselläkin asioita, joista voisi ihan hyvin luopua, jotta jäljelle jäisi vain ihan välttämättömät hengissä pysymiseksi.

♥♥♥
Kun äidillä ei ole voimia, voi onneksi pistää lapset tekemään pikkuaskareita. Eräänä päivänä lähetin 6-vuotiaan viemään roskapussin ulos. Sieltä palattuaan poika puuskutti:

- Mää en jaksa tehä enää yhtään mitään! Mää jään eläkkeelle!

♥♥♥


Minä en jää ihan vielä eläkkeelle, vaan keräilen hetken voimia jaksaakseni taistella kohti terveyttä ja energisyyttä! :) Levollista tätä viikkoa teille muillekin!

30 kommenttia:

 1. Ihanat villahousut taasen :) samoin tuo isoäidin neliöistä tehty jakku...aivan ihana ja se sopii kauniisti villahousujen kanssa! Rauhaisaa viikkoa sinne:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Nyt oli kyllä ihan sattuma, että päällä sattui olemaan noinkin hyvin yhteensopiva jakku, en siis pukenut sitä varta vasten kuvia ajatellen. :) Vaikka luonnonvalkoiset housuthan sopivat ihan minkä tahansa vaatteen kanssa varmasti.

   Poista
  2. Sievät pompulavillahousut, kyllä noin koristeellisia pöksyjä kelpaa pitää pelkästäänkin :)

   Poista
  3. Kiitos! :) Isäntä epäili minun tekevän näistä juhlavillahousuja, mutten ala näitä säästelemään siltä varalta, että kävisi kutsu Linnan juhliin, vaan pidän silloin kun huvittaa, oli arki tai pyhä. :)

   Poista
 2. Kauniit villapökät nämäkin! Ja hyvin sopivat yhteen tämän jakun kanssa. Minä en voisi nuo ylläni olla tavallisessa huoneenlämmössä, olen sellainen "kuumakalle". Olen kyllä nyt iän myötä alkanut vähän viilentyä, joten toivoa on, että joskus voisin pukea edes villaptakin tai puseron ylleni. Hieno idea tuo kuminauhakujan päättely. :)
  Toipumista sinulle siitä uupumisestasi! . :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Tosiaan, ei ollut mitenkään ajateltu tuota jakkua yhteensopivaksi housujen kanssa, huomasin sen vasta noita kuvia katsellessani. :) Minäkin siedän nykyään lämpöä huonommin kuin aiemmin, toisaalta välillä palelen ihan valtavasti ja välillä taas pukkaa hikeä. Vaikka on vielä vaihdevuosiinkin kymmenkunta vuotta aikaa! :D Viime viikolla makasin villapeiton alla villahousuissa, villapaidassa ja vielä paksussa ponchossa kuumaa juomaa lipitellen, eli tarpeeseen tulivat ainakin ne edelliset villapöksyt! :) Onneksi nämä tämän sortin taudit eivät ole pitkäaikaisia vieraita, ja toivottavasti tuo pysyvämpikin vieras saataisiin jossain vaiheessa häädettyä pois kehosta tai ainakin vaiennettua hiljaisemmaksi.

   Poista
 3. Meillä molemmilla on näköjään saumaton päivä tänään. ;) Nämä villahousut on kyllä hienot! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Eikö vaan ole mukavaa, kun kaikki sujuu saumattomasti niin elämässä kuin neuloessakin? ;)

   Poista
 4. Onpas kivat ja kauniit villahousut. Hyvää vointia ja vahvistumista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Sitähän sanotaan, että se mikä ei tapa, vahvistaa. :)

   Poista
 5. Kerrassaan hienot villahousut! Minä olen myös sellainen lämminverinen, etten pidä sisällä edes sukkia minään vuodenaikana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Ja minä en voi olla ilman sukkia kuin juuri ja juuri suihkussa käydessäni. :) Kesälläkin vaikka olisi kuinka kuuma, niin sukat on oltava, tosin kovimmilla helteillä riittää puuvillasukat, muulloin villasukat. :) (kesällä on villasukat sitten kyllä öisin) Mulla on tämän sairauden myötä toisaalta lämmönsietokyky heikentynyt niin, että lämpimässä (= sauna, kesäilma) tulee huono olo, mutta toisaalta kehon ääriosat tarvitsevat jatkuvasti lisälämmikettä, eli sukat ja lapaset päällä ainakin sillä sairaalla puolella kehoa. Onneksi vaatetuksella pystyy hyvin säätelemään itselleen sopivan lämpimyyden näin talviaikaan - kesällähän se on sitten täysin mahdotonta, kun on liian kuuma, vaikka alasti riisuisi.

   Poista
 6. Ihanat pöksyt!!!!
  Pötköttele vaan aivan rauhassa ja keräile voimia. Minulla ei ole mitään varsinaista syytä edes "laiskotella", mutta siitä huolimatta otan rennosti:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Levätä kannattaa aina, kun siihen vain on mahdollisuus. Nykyään monet tuntuvat koko ajan olevan vain menossa sinne ja tänne, ja tärkeimmät eli ravinto, lepo ja liikunta unohtuvat. Minä olen ajatellut, että elämässä ei tarvitse muuta ollakaan kuin nuo kolme tärkeintä, ja kaikki aika käytetään lepoon, mitä en käytä noihin kahteen muuhun. :) Voihan se lepokin olla jollakin tavalla aktiivista, kuten lukemista tai käsitöitä, kunhan muuten ympäristö on rauhoitettu.

   Poista
 7. Lepo tekee todella hyvää, kerää voimia ja aina kun jaksat niin neulo.
  Nuo villahousut on sitten kauniit.
  Miekin tykkään neuloa housut saumattomasti, ainoa jossa tarvii neulaa on kuminauha kujan ompelu ja muutama tikki haarusiin. Villahoust on ihanat just noin pidettynä, ja miten ne auttavatkaan kipeisiin jalkoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Kyllä olen todella edelleen levon tarpeessa, eilen oli pakko käydä asioilla (mm. oman sairauden hoitoon liittyen), ja kyllä meinasin moneen kertaan kupsahtaa, kun ei vaan enää olisi yhtään jaksanut. Mulla ei tullut tosiaan edes kuminauhakujaan eikä haaruksiin ompeletta, ainoastaan langanpäät päättelin alussa ja lopussa sekä kerän vaihdoskohdissa (jotka nekin päättelen aina heti, kun pääteltävää tulee, niin ei tarvitse työn valmistuttua enää haeskella, että missäs niitä langanpäitä taas olikaan). Sen verran kuitenkin piti tyydyttää ompelemisen himoani, että kuminauhaa en suinkaan solminut solmuksi, vaan ompelin kuminauhan päät käsin yhteen. Oli sen verran leveää kumpparia, ettei solmu olisikaan ollut hyvä ajatus, kun taas jossain kapeassa kuminauhassa se kelpaa ihan hyvin. Ja lasten pöksyissä on ihan hyväkin olla solmussa kuminauha, koska lapsen kasvaessa voi vaan avata solmun ja vähän löysätä nauhaa - jollei se ole jo löystynyt, jolloin sen solmun voi tarvittaessa avata ja kiristää. :)

   Poista
 8. Kauniit villahousut nämäkin :)

  VastaaPoista
 9. Olet valtavan taitava, Mari! (Sanon näin, vaikka olenkin aina ajatellut, että kuka tahansa osaa, jos vaan tahtoo, yrittää ja opettelee.) Hienosti olet soveltanut ohjeen saumattomaksi, ja olet tikutellut upeat villahousut! Ne päällä on varmasti ihana olla niin kotona kuin kulkea (paremmin pukeutuneena) "kylillä" - niin kuin tuossa edellä vastasit: arkena ja pyhänä. ;-)
  Tervehtymistä Sinulle ja rauhaisaa ja levollista viikonloppua! Käsitöiden ja liikunnan iloa. <3
  Sari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Taitavuus tarkoittaa tietysti sitä, että on täytynyt aika paljon harjoitella - asioita oppii yrityksen ja erehdyksen kautta, kuten näiden pöksyjenkin kohdalla. Täytyy vain olla rohkea ja kokeilla joskus tehdä asioita vähän eri tavallakin, vaikka pitäisi mennä hetkeksi pois omalta mukavuusalueelta.

   Kiitos myös toivotuksista! Liikunta on yhä minulla "kiellossa", mutta kevyttä kuntopyöräilyä ja venyttelyä uskallan jo tehdä, ja tietty pakolliset asiointireissut hoitaa. Toivottavasti ensi viikolla pääsisi jo vähän jumppailemaan, ja kuntosalillekin tekisi mieleni, kun on jäänyt nyt monta kertaa väliin. Hyvää viikonloppua sinullekin!

   Poista
 10. upeat, hifistellyt villahousut oot tehny! Ja viel Nallesta, joka on niinkin ohut. Toisaalta ohuemmat on varmaan mukavamman tuntuset jalassa. Minuu alkaa kutittaa jo pelkkä ajatus, että ois pelkät villahousut jalassa. Jalkaterissä viel kestää villasukat, mut nekii välil tuppaa kutisee.
  Kalsareista tosiaan tuli leggingsit. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Olihan nää hivenen hitaammat kutoa kuin ne kahdet edelliset, mutta tarvitsee niitä vähän ohuempiakin villapöksyjä. Ja voisin kyllä tehdä vielä yhdet tosi ohuet esim. Fabelista yksinkertaisena. Minä kärsin kyllä pitää villaa ihoa vasten, mutta meillä ilmeisesti vetää tässä asunnossa niin pahasti, että nytkin on alla ensin 60 den sukkikset ja niiden päällä villahousut - tosin virkatut eli aika reikäiset pitsivillikset. :) No, tämä tasapainottaa sitä, että meillä oli ilmastointilaite rikki 4-5 kk (eli juuri kesän hirveimpien helteiden aikana), jolloin täällä oli ihan tuskaisan kuuma ja happi meinasi loppua, varsinkin sitten syksymmällä, kun ei enää voinut pitää ikkunoitakaan auki, mutta ilmanvaihto ei pelannut. Nyt on kone korjattu, ja ilmastointi pelaa liiankin hyvin, eli koko ajan on kylmä. Vaan sepäs ei haittaa, kun voi vetää villaista päälle niin monta kerrosta kuin vain kaapista löytyy! :)

   Lapsena mua hävetti, kun äiti käski pistää jalkaan pitkät kalsarit, nehän olivat poikien alushousut! (vaikka olikin ostettu tyttöjen osastolta) Kaverithan nauraisivat, kun näkisivät ne liikuntatunnilla vaatteita vaihtaessa... Ja nyt sitten samanikäiset tytöt kulkevat pelkissä kalsareissa (eli legginsseissä) ihan julkisesti ulkona. Niin se maailma muuttuu. Mun aikana yläasteella oli noloa pitää pipoa päässä (minä ja mun kaveri oltiinkin ainoita pipopäitä), ja nyt samanikäisiä pojankosseja ei saa riisumaan pipoa edes sisällä kesälläkään. ;)

   Poista
 11. Tuosta ei villikset enään juur kauniimmiksi muutu. Upeat.
  Tulipa mieleeni kun tyttösenä kuljettiin talvellakin mekko päällä ja joka tyttö omisti jos ei pitkiä niin ainakin lyhytpunttuiset villapöksyt. Kuljimme naapurin tytön kanssa yhdessä koulumatkat ja joka aamu naapurin emäntä muisti kysyä: Onhan Sinikallakin villahousut, eikös olekin? Välin hävettikin kun ne vilkkui juostessa mekon alta, äidiltä salaa joskus riisuin ne laukkuun aapisen lämmikkeeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Niin, ajatella, ettei siitä ole pitkäkään aika, kun tytöt ja naiset tosiaan pitivät hameita talvellakin, ja olihan sitä lämmikettä silloin oltava. Itse kyllä tykkään olla täällä kotona hameessa tai mekossa, ja jos on lauhempaa, niin vielä ehkä ulkonakin, mutta olen kyllä kiitollinen, että naisetkin saavat rauhassa vetää nykyään villahousut ja sen päälle toppahousut, kun on pakkasta. Kyllä pukeutumisessa kuitenkin on tärkeintä käytännöllisyys eikä se, näyttääkö se just niin kovin hyvältä. Nimimerkillä "eilen liikenteessä turkoosissa polvipituisessa toppatakissa ja neonoranssissa heijastinliivissä". :D

   Poista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)