Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

torstaina, lokakuuta 16, 2014

Novita Talvi 2014

Edit 17.10.: Kuvia ja linkkejä lisätty. Lisätään loputkin, jos jossain vaiheessa onnistuu.

Jo monen vuoden ajan olette te blogini lukijat tottuneet näkemään täällä neljä kertaa vuodessa lehtikatsauksen Novita-lehden ilmestyttyä. Monta kertaa olen miettinyt näiden katsausten lopettamistakin, mutta perinnettä on ollut vaikea katkaista. Niinpä saatte vielä kerran katsauksen uusimpaan Novitaan. (lisää aiheesta postauksen lopussa)


Lehti tuli tänään sellaisessa tilanteessa, jossa uusiin neulemalleihin tutustuminen oli ehkä viimeinen asia maailmassa, jota haluaisin tehdä. Juuri tällä hetkellä en kaipaa yhtään uutta neulemallia nähtäväkseni (siitäkin lisää postauksen loppupuolella) enkä ylipäätään mitään muutakaan uutta vaatekappaletta (siitä luultavimmin kirjoitan jossain vaiheessa erillisen postauksen).

Mitä siis voin sanoa neulevaatteiden malleja pursuavasta lehdestä silloin, kun oma mieleni ei ole lainkaan vastaanottavainen neuleille? Ihania malleja, niin kuin Novitassa aina, mutta juuri nyt minulla ei ole pienintäkään aikomusta laittaa ainoatakaan tämän lehden mallia puikoilleni. Ehkä mieleni muuttuu jossain vaiheessa, toivottavasti ja todennäköisesti ei kuitenkaan ihan lähiaikoina... ;)

Katsotaan nyt kuitenkin niitä malleja, jotka näyttivät silmääni ihan kivoilta, mutta joita en kuitenkaan siis aio kenties ikinä neuloa.

 Kuvat: Novita

Ensin neulemekkoja. Malli 1 naisen neulemekko on tuollainen mukavan klassinen (samassa kuvassa miehen neuletakin kanssa). Malli 20 neulemekon ohje on onneksi vain isommalle naiselle, muuten tuskin voisin vastustaa kiusausta laittaa tuo puikoilleni - nyt voin huoletta unohtaa koko mekon. ;) Malli 30 kaarrokkeellinen neulemekko on myös nätti, mutta kaikkia lehden neuleiden kuvia ei Novitan sivuilta löydy, joten ette näe siitä kuvaa muuten kuin katsomalla se lehdestä, tai jos kuva joskus nettiin ilmestyy. Sama koskee virkattua tunikaa malli 36, joka oli oikeastaan ihan suosikkini koko lehden neuleista. Hassua vaan, että juuri sitä en sitten pääse blogissani esittelemään.

Edit 17.10.: Kuvat ja linkit löytyivät, ja on tähän nyt lisätty.

Kuva: Novita
Malli 11 naisen neuletakki näyttää mukavalta perusneuleelta, varmasti myös ihanan lämmin. Yksinkertainen, mutta kaunis! Lehdessä oli myös malli 21 paloista virkattu jakku, mutta en löydä siitä kuvaa Novitan sivuilta, joten en voi sitä tähän linkittää. Se on tosin XL-kokoinen malli, mutta ideaa voisi varmasti hyödyntää pienempäänkin jakkuun.

Kuva: Novita
Malli 65 neuletunika on myös tuollainen perusnätti, voisin tykätäkin.

Kuva: Novita
Asusteiden vuoro. Malli 19 naisen kirjoneuleinen asustesetti on vain kertakaikkisen ihana, vaikka värimaailma ei ihan osukaan yksiin oman makuni kanssa. Tässähän on muuten sama idea, jonka itse jo hoksasin aiemmin, eli kaulurista voikin tehdä ponchon ja käyttää takin päällä! (sellaisen kauluriponchonhan toteutin tänä syksynä)

Sukkamalleja tässä lehdessä oli viimeinkin, nehän ovat parista aiemmasta lehdestä puuttuneet. Valitettavasti linkitys ei taaskaan toimi kaikkien osalta, esimerkiksi suosikkini malli 23 palmikkoneulesukkia sekä saman setin lapasia ja myssyä ei Novitan sivuilta löydy. Sukissa oli nimittäin ihan huippukiva idea: palmikot ovatkin sukkien pohjassa, kun taas teräosan päällinen on sileää neuletta! Piti ihan kahdesti katsoa, kun en voinut millään uskoa, että palmikot ovat "väärässä paikassa". Miten tuollaiset sukat sitten käytännössä toimivat, sitä en tiedä...

Kuvat: Novita

Malli 52 pilkullisten sukkien kuva onneksi löytyi, nämä ovat niin kovin nätit! Malli 56 kirjoneulesukat ovat niin ikään upeat, mutta minulla tuppaa muutenkin tulemaan sukista aina vähän liian löysiä, jos teen jollain tällaisella valmiilla mallilla (eli sellaisella, jonka silmukkamäärää on vaikea muuttaa ja jossa on muotoiluja), joten taitavat jäädä tekemättä, ettei tule turhaan tehtyä epäsopivia sukkia.

Siinäpä nämä suosikkini olivat, ja valitettavasti juuri ykkössuosikkini kuva jää teiltä nyt näkemättä. Käykää kurkkaamassa kirjastossa tai lehtihyllyillä, jos omaa lehteä ei tule... ;)

Edit 17.10.: Kuva löytyi.

*****

Tämä oli blogini viimeinen Novita-lehtikatsaus, ainakin toistaiseksi. Lehtikatsaukset loppuvat siitä yksinkertaisesta syystä, että olen lopettanut Novitan tilauksen, ja se päättyy tähän lehteen. Tähän päätökseeni ei liity mitään suurta dramatiikkaa: en ole kyllästynyt Novita-lehteen tai mitään muutakaan sellaista, vaikka olenkin kypsytellyt ajatusta päässäni jo pidemmän aikaan.

Olen aina pitänyt valtavasti Novitan malleista, ja siitä syystä lehti onkin tullut minulle yhtäjaksoisesti nyt yhdeksän vuoden ajan; sitä ennen ostin kiinnostavimmat lehdet irtonumeroina. Mikään muu käsityölehti ei ole onnistunut tarjoamaan minulle niin paljon kiinnostavia malleja kuin Novita! Välillä minulle on tullut muitakin käsityölehtiä, mutta olen jo vuosien ajan tyytynyt lukemaan muut lehdet kirjastossa ja jatkanut ainoastaan Novitan tilausta. Nyt aion siirtyä lukemaan myös Novitan kirjastossa, vaikka se vaatiikin pyöräretkeä pääkirjastoon, Novitaa kun ei tule lähikirjastoomme. Jos lehdestä löytyy mielenkiintoisia malleja, voin lainata lehden tai äärimmäisessä tapauksessa ostaa irtonumerona.

Tärkein syy tilauksen lopettamiseen onkin se, että haluan pienentää omalta osaltani ekologista jalanjälkeäni. Painetun lehden tilaaminen tai irtonumerona ostaminen lisää hiilidioksidipäästöjä, kirjaston käyttäminen on siinä mielessä kannattavampi vaihtoehto. Toissatalvena kierrätin kirpparille suuren osan käsityölehdistäni, ja olen sen jälkeen vähentänyt huomattavasti irtonumeroiden ostamista, käytännössä en ole niitä ostanut lainkaan enkä aio jatkossakaan ostaa. Tarkoitukseni on tänä syksynäkin käydä käsityölehteni jälleen läpi ja viedä niitä kirpparille. Vanhoissa Novita-lehdissä tosin on niin paljon ihania malleja, joita en ole ehtinyt toteuttaa, että todennäköisesti niistä ei kovinkaan moni kiertoon päädy, sen sijaan moni muu käsityölehti saattaa lähteä, koska niitä on edelleen liikaa.

Käsityömalleista on nykypäivänä kertakaikkiaan niin paljon ylitarjontaa, että minulle on tullut suoranainen "malliähky"! Mieleni tekisi toteuttaa yhtä jos toista, ja kun suurin osa mieliteoistani on vaatteita itselleni, se näkyy valitettavasti vaatekaapissani. Sen sisältö paisuu paisumistaan, enkä ehdi kaikkia neulomiani vaatteita edes pitää! Olen myös tosi huono luopumaan neulomistani vaatteista, vaikka niitäkin on pakko alkaa nyt kiikuttaa kirpparille ihan rankalla kädellä karsien. Tärkeintä on kuitenkin pureutua suurimpaan ongelmaan eli neulevaatteiden ylituotantoon! On vain vaikeaa olla tekemättä ihania neuleita, jos niiden malleja tulee kotiin kannettuna neljästi vuodessa ihanan Novita-lehden muodossa! Kirjastossa selaillun lehden malleja on helpompi vastustaa, kun taas tilatun ja maksetun lehden kohdalla tuntuu siltä, että on pakkokin jotain toteuttaa, jotta saisi rahoilleen vastinetta. Vaikka ei Novitan mallien toteuttaminen ole tuntunut pakolta, sillä ne ovat toinen toistaan upeampia!

Toivon siis saavani vaatekaappiini viimein jotain kuria ja järjestystä, kun en ole jatkuvasti ihanien neulemallien ympäröimä. Jo vuosien ajan olen yrittänyt neuloa vain tarpeeseen, mutta jos näen jonkun ihanan mekon neulemallin, en pysty sitä vastustamaan, vaikka oikeasti en tarvitse sitä - toki saan vakuutettua itseni siitä, että juuri sen mekon tarvitsen niiden entisten käyttämättömien mekkojen seuraksi. Novita-lehden tilauksen lopettaminen toivottavasti johtaa jonain päivänä viimein siihen, että ensiksi huomaan akuutin tarpeen esimerkiksi tietynlaiselle neuletakille ja vasta sen jälkeen etsin sopivan mallin - ei siis niin päin, että näen ihanan mallin, ja sitten "huomaan tarvitsevani" sellaisen.

Tai ehkä viimeinkin rohkenen alkaa tehdä kaikki käsityöni ihan omasta päästäni, ilman mallia...

Huomaan, että olen kirjoittanut näistä asioista jo muutaman kerran ennenkin blogissani. Valitettavasti mitään suurta muutosta ei ole vaatekaapissani ja neulontatavoissani edelleenkään tapahtunut, vaikka pienin askelin olen mennytkin tällä saralla eteenpäin. Toivon tämän olevan kuitenkin suuri harppaus kohti parempaa huomista - yhdistettynä marraskuulle varaamaani kirpparipöytään. Sieltä niitä ylimääräisiä käsityölehtiänikin saattaa sitten joku onnekas bongata. :)

Tämä vaatekaappiasia on niin iso juttu, että palaan siihen todennäköisesti vielä paremmalla ajalla syvemmin, kun saan ensin itsekin selvitettyä ajatuksiani. Vaatekaappi on onneksi nyt selvitetty, ainakin tällä erää.

*****

Novita-lehtikatsaukset on hyvä lopettaa myös senkin vuoksi tähän, koska Novitan nettisivut ovat vaihtuneet uuteen Novitaknits-sivustoon. Sieltä on huomattavasti hankalampi linkittää tänne blogiin noita neuleiden kuvia kuin aiemmalta sivustolta, eikä kaikkia kuvia edes löydy (Edit 17.10.: Ei ainakaan heti löydy), eli katsausten tekeminen käy minulle työläämmäksi. Olin kuitenkin tehnyt päätöksen lehden tilauksen ja näiden katsausten lopettamisesta jo viikkoja ennen kuin tiesin tästä muutoksesta, joten se ei ole vaikuttanut asiaan millään tavalla. Mutta nyt tuntuu entistä vahvemmin siltä, että olen tehnyt oikean ratkaisun.


Kiitos teille, kun olette jaksaneet näitä Novita-katsauksiani lukea! :) Mukavaa loppuviikkoa!

10 kommenttia:

 1. Samoin Sinulle mukavaa loppuviikkoa ja viikonloppua!

  VastaaPoista
 2. En ole vuosiin tilannut mitään lehtiä, luen ne aina kirjastossa tai lainaan kotona luettavaksi. Syynä se, että lehti on sitten parin lukukerran jälkeen laitettu paperinkeräykseen - totesin, että silkkaa hullutta sellainen touhu. (Mieheni kyllä sitten tilasi pari lehteä, monen kuukauden lehdet on sievästi samassa pinossa - kaikki lukematta. SE vasta hullua on, mutta kai sillekin touhulle joku selitys....)
  Mukavaa syksyistä viikonloppua !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään ole tilannut muuta kuin Novitan, ja nyt en enää tilaa sitäkään. Anoppi tilaa meille Valitut Palat, sekin joutaa yhden kerran lukemisen jälkeen paperinkeräykseen, ja Pirkka tulee ilmaislehtenä. En oikeastaan ole edes lehtien lukemisesta kiinnostunut, kirjastossa luen tosiaan vaan käsityölehdet, ja jos niistä joku yksi kiinnostava malli löytyy, niin siitä saa otettua vaikka kopion kirjastossa, ja silloinkin usein tulee useampaan kertaan mietittyä, että onko se malli sen arvoinen. Kirjastostahan saa sitten niitä vanhempia lehtiä lainattuakin, voi vaikka laittaa varauksen, jos siltä tuntuu! En osta enää käsityökirjojakaan, vaan varaan kiinnostavan kirjan kirjastosta tarkempaa selailua varten. (en kyllä osta muitakaan kirjoja, paitsi korkeintaan työkirjallisuutta, jos siihen on tarvetta)

   Poista
 3. Kiitos tästä viimeisestäkin Novita-lehden lehtikatsauksesta! On ollut mielenkiintoista lukea ajatuksiasi lehdestä, joka on itsellenikin tullut jo vuosien ajan. Minulle lehti tulee edelleen, mutta olen itsekin kypsytellyt jo ainakin vuoden ajatusta siitä, että lopettaisin käsityölehtien tilaamisen ja ostamisen. Vielä on ollut ihana, kun käsityölehti kopsahtaa postilaatikkoon tai kun löytää lehtipisteessä olevan käsityölehden, jossa on kaunis malli...
  Sinä olet kuitenkin tehnyt varmasti viisaita päätöksiä. Kiitos siis puhuttelevista ajatuksistasi. Minunkin pitäisi käydä käsityölehteni läpi, ja ottaa talteen vain toteuttamiskelpoisimmat ideat ja mallit. Vaatekaappikin olisi käytävä jälleen läpi, ja jättää sinne vain vaatteet, joita ja joista todella pidän. Taidan vihdoin tarkistaa, olisiko Hyvän mielen vaatekaappi -kirja lainattavissa. Voisin tarvita lisää rohkaisua turhasta luopumiseen...
  Sari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Novita-lehti on ollut minulle pitkään vuoden kohokohta (neljä kertaa vuodessa siis), joten tilauksen lopettamispäätös ei syntynyt ihan hetkessä. Totta on, että tuo Hyvän mielen vaatekaappi -kirja on omalta osaltaan vaikuttanut tähän päätökseen. Tulehan huomenna lauantaina uudestaan vierailemaan blogissani, tänne tupsahtaa silloin lisää tätä pohdintaa aiheesta, saat kenties jo siitä pientä rohkaisua. :) Olen siis kirjoittanut tekstin jo tänään (päässäni hahmotellut jo pidempään), mutta se tulee ajastuksella huomenna.

   Poista
 4. Minäkin olen pohtinut Novitn tilauksen lopettamista. Minulla tosin syynä on se, että en ehdi toteuttaa juuri mitään, joten tuntuu turhalta kun uusia lehtiä vain tulee, enkä edellisistäkään ole ehtinyt toteuttaa välttämättä mitään :( Tänä aamuna sanoin tyttärelle, joka kahden tunnin käsityötunnille lähti, että voi kun minäkin voisin tulla mukaan ja keskittyä kahdeksi tunniksi vain neulomaan... Haaveita, haaveita, jotka varmaan mummoiässä toteutuu, siispä sitä odotellessa Mukavaa Viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sama juttuhan se on minullakin, että to do -listan häntäpäähän tulee lisää juttuja nopeammin kuin alkupäästä ehtii neuloa. En minäkään ole enää aikoihin pysynyt lehtien tahdissa, vaan monet neuleet teen vuoden-parin viiveelläkin. Osittain sitä tarkoitinkin tuolla "malliähkyllä", eli tavaraa tulee nopeammin sisään kuin ehtii toisesta päästä ulostaa... ;) Täytyy vaan jossain vaiheessa viheltää peli poikki tilanteen rauhoittamiseksi, vain sillä tavalla oppii näkemään oleellisen.

   Minäkin olen koko päivän suunnitellut neulomista, mutta tässäpä tämä päivä on taas mennyt, ja olen saanut vain langanpäät pääteltyä... ;)

   Poista
 5. Älä ihmeessä laita Valittuja Paloja tai muita lehtiä suotta paperinkeräykseen, vaan kiertoon. Halukkaita lukijoita löytyy varmasti, ja hiilijalanjälki on suhteessa pienempi. Työpaikassani hoivakodissa on vanhuksilla jatkuva puute luettavista lehdistä, ja olettaisin tilanteen olevan sama kaikkialla Suomessa. Myös esim. taloyhtiön tiloihin,
  odotushuoneisiin, sairaaloihin, kirppareille jne. voi toimittaa hyväkuntoisia lehtiä, samoin ainakin oman kuntani kirjastoihin. Ja tietysti lehtiä kannattaa kierrättää myös tuttavien kesken.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti kaikkeen ei riitä voimia.

   Poista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)