Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

sunnuntaina, syyskuuta 14, 2014

Kunnon värit!

Olen jo pidemmän aikaa miettinyt, että kuntoutuksessa käyttämäni "jumppavaatteet" pitäisi laittaa värikylpyyn.


Alunperinhän hankin tämän raidallisen t-paidan kirpparilta ihan värittömänä, toisin sanoen valko-vaaleanpunaraidallisena. Toissakesäisellä värjäyskurssilla se pääsi siniseen väriliemeen:


Jotenkin tuo sininen väri on tuntunut haljulta, ja se oli värjäytynyt hieman epätasaisestikin - pinttyneet likatahratkaan eivät tietenkään väriaineella peity. Kuntoutuksessa käyttämäni valkoiset housutkin löysin vuosi sitten kirpparilta. Jo silloin ajattelin, että värjään ne mieluisen väriseksi jossain vaiheessa, mutta niinpä vain tässä on vuosi ehditty kuntoutua ihan valkoisissa pöksyissä...

Värjääminen on lykkäytynyt oikeastaan vain siksi, etten ole päässyt käymään keskustassa asti hankkimassa väriainetta. Eilen kuitenkin huomasin Tokmannilla käydessäni, että sinne oli tullut Nitorin tekstiilivärejä kaipaamassani kirkkaankeltaisen värissä - viimeksi käydessäni sitä ei ollut. Joten ei muuta kuin väri ostoskärryyn ja jumppavaatteet iloiseen liemeen! :)


Koska paita oli sininen, se värjäytyi keltaisessa liemessä tietysti vihreäksi. Värjäsin vaatteet käsin kattilassa, joten tulihan tuosta paidan värjäyksestä edelleen erittäin epätasainen - eipä se uusi värjäys sitä vanhan värjäyksen epätasaisuutta voi poistaa - ja lisäksi rinnustaan jäi kokonaan värjäytymätön eli sininen läiskä. No, minähän näppäränä tyttönä peitin sen kukkasella! :)

Kukka-applikointi
Tehty: 14.9.2014
Malli: Piirsin kukkasen itse asiassa vaseliinipurkin avulla (sain siten tasaisen pyöreät reunat)
Kangas: Joku puuvillakankaanjämä + trikoopusero
Koko: Sopiva peittämään värjäytymättömän kohdan
Muuta: Tollanen nappikin löytyi nappilaatikosta

En muista ennen harrastaneeni applikointia, eikä tämä nyt mikään huipputason applikointinäytös olekaan, mutta tulipahan kokeiltua. :) Jos alkaisin kaikki epämääräiset läntit tästä puserosta peittämään, saisin varmasti applikoida koko puseron täyteen kukkasia. ;) Huomasin kyllä myöhemmin housujen toisen lahkeen takaosassakin värjäytymättömiä läiskiä, mutten ala niitä tähän hätään millään peittämään. Eiköhän ne tuolla kuntouksessa kelpaa läiskäisenäkin. :)


Olin jo aiemmin päättänyt näiden uudeksi väriksi keltaisen, mutta valintani vain vahvistui, kun luin hiljattain erään värejä käsittelevän kirjan, joissa kuntoilijoille suositeltiin nimenomaan keltaista väriä. :)


Ihan hyvinhän näissä kunnon väreissä tuntuu ainakin venyttely onnistuvan! :) Tosi testiin värit pääsevät tulevalla viikolla kuntoutuspäivänä.

Syksyiseen pyhäiltaan sopii eräs virren säkeistö, joka on soinut päässäni tämän viikon aikana:


Nyt hehkuu kauneutta
myös lakastuva maa
.

Puut ruskan kirkkautta
kantavat loistavaa.

Maa täyteydessänsä
tuo sadon ajallaan,

se antaa hedelmänsä
ja kutsuu korjaamaan.

(Virsi 575:3, san. Matthias Claudius, suom. Niilo Rauhala)

Ihanaa uutta viikkoa tänä ilon, värikkyyden, runsauden ja yltäkylläisyyden vuodenaikana! :) Syksy on ihmisen parasta aikaa! :)

16 kommenttia:

 1. Ihanan pirteät noista tuli, varsinkin housut :)
  Mites tuota väriainetta käytetään? Toimiiko kuin kool-aid tai dylon?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nitorin värit ovat vastaavia kuin Dylon, eli kelpaavat puuvillan ja muiden kasvikuitujen värjäämiseen; molemmilta valmistajilta löytyy myös tekstiilivärejä, joilla voi värjätä villaa ja silkkiä (eli eläinkuituja). Nitorilla tai Dylonilla voi värjätä myös pesukoneessa, mutta itse tykkään värjätä mieluummin käsin - pakkauksesta täytyy tarkistaa, onko kyseessä pesukoneväri, vai käykö käsinvärjäykseen. Kool Aid on ihan eri juttu, siinä apuaineena on happo (sitruunahappo), eli se käy vain eläinkuitujen eli villan ja silkin värjäämiseen, eikä se ole edes varsinainen värjäysaine, vaan mehujuomajauhe.

   Poista
 2. Mitä tollanen väri maksaa?
  Anna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En muista, eikä ole kuittia tallessa. En katsonut hintaa myöskään hyllyn kyljestä. Ei kait ne hirveästi maksa, veikkaisin että alle kympin yksi pakkaus. Noitahan myydään suunnilleen joka marketissa, käy tarkistamassa omasta lähimarketistasi hinta! :) (Tokmanni, Anttila, Cittari, Prisma...)

   Poista
 3. Värit tekevät ihmeitä! Itse olen värjännyt pesukoneessa, kätevää, tulos on aina ollut tasainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en tykkää värjätä pesukoneessa, vaikka siinä saisikin tasaisemman värin. Koska sitä väriä jää yhä pesukoneeseen, eikä se lähde sieltä millään, vaikka kuinka pyörittäisi 90 asteen ohjelman tyhjälläkin koneella. Joskus värjäsin tummilla väreillä (sininen, musta) jotain kangasta pesukoneessa, ja todellakin pyöritin kymmeniä kertoja 90 asteen pesuohjelman, ja kun laitoin seuraavaan koneeseen valkoisen testikankaan, se palasi koneesta harmaana. Käsinvärjäys on minun juttuni, eivätkä pienet epätasaisuudet haittaa, sehän vain tekee vaatteesta eläväisen - tai sitten voi laittaa värjäytymättömän läntin päälle kivan kukkasen. :)

   Poista
 4. Minäkin olen kerran kokeillut värjäystä. Ensin värjäsin pesukoneessa beessit kesähousut taskuun unohtuneella servetillä taskun kohdalta punaisiksi. Sitten ostin tummanruskeaa väriainetta ja värjäsin housut pesukonneessa uudelleen tummanruskeiksi. Hyvin värjääntyivät ja tasaisesti, paitsin beessit koneompeleet jäivät ennalleen, mutta jotenkin ne sopivat housuihin. Pesukonekaan ei värjännyt muuta pyykkiä tämän jälkeen eli oikein onnistunut kokeilu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla onnistuneista pesukonevärjäyksistä! :) Olisikohan se minun aikoinaan käyttämäni musta väri ollut jotenkin tavallista äkäisempää, kun sitä vaan jäi sinne pesukoneen sisään. Lopulta toki aloin pestä siinä pyykkiäkin, ensin tummia vaatteita ja sitten vaaleampia. Ompelulangathan eivät värjäydy, koska ovat keinokuitua, väriaineet tarttuvat ainoastaan luonnonkuituihin.

   Poista
 5. Kyllä noin iloisissa vaatteissa kuntoutuskin sujuu kuin leikki, mie tykkään tuosta paidan kukkasesta, se on hauska ja mukava piristys.
  Oikein iloista syksyä siulle, tiedän että sie nautit tästä vuodenajasta, miut tää tekee surumieliseksi ja jäykkä niveliseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Toivottavasti sinäkin löydät syksystä ilon aiheita, minä en osaa syksyisin muuta kuin hymyillä leveästi. :) Eikä jäykkyydestäkään ole tietoa, siitähän tuo yksi kuva on todisteena... Mutta me olemme niin erilaisia, toisen kroppa reagoi vuodenaikojen vaihteluihin eri tavalla, jotkut taas eivät huomaa mitään eroa kehossaan, oli sitten kesä taikka talvi.

   Poista
 6. Kyllä se väri tekee paljon vaatteessa, taas se tuli todistettua. Sait niin ihanan pirtsakan väriset asun, että se yllä kyllä kohentuu mielikin, jos sattuu olemaan alamaissa. Ja tuo kukka on se piste iin päällä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en kyllä muista, milloin minulla olisi mieli ollut alamaissa - ei se ainakaan näin syksyllä voi olla mitään muuta kuin virkeä ja pirteä täynnä iloa ja energiaa! :)

   Poista
 7. Pirtsakka asu! :) Ja kylläpä sä taivut!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Pikkuhiljaa harjoittelemalla notkeus on lisääntynyt, minähän olin lapsena ja nuorena varsinainen köntys. ;) Viime päivinä on pitänytkin paljon venytellä, kun venäytin selkäni viime viikolla, ei passaa päästää sitä jumiutumaan.

   Poista
 8. Ihan varmasti mukavampi kuntoilla. Hieno lopputulos.

  VastaaPoista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)