Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

keskiviikkona, heinäkuuta 02, 2014

Värien leikkiä

Käsityömalleja selatessa tulee välillä vastaan neuleita, jotka haluan toteuttaa ihan sellaisenaan, korkeintaan saatan värin vaihtaa toiseksi, jos kyse on yksivärisestä neuleesta tai virkkuutyöstä. Toisinaan taas törmään malleihin, jotka sellaisenaan näyttävät ankeilta, mutta joista heti syntyy visio, kuinka pienellä muokkauksella siitä saisi ihan mahdottoman kivan. Usein se pieni muokkauskin liittyy väreihin: moniväriseen työhön voin valita itseä enemmän miellyttävämmät väriyhdistelmät - tai muuttaa yksivärisen moniväriseksi.

Uusimmassa Novita Kesä -lehdessä oli ihan kiva valkoinen virkattu liivi, jonka kuvan voitte muistin virkistämiseksi käydä katsomassa tämän linkin takaa. Kiinnitin liivissä heti huomioni hienoon kuvioon etukappaleissa, mutta yksivärisenä kuvion kaikki yksityiskohdat jäivät jotenkin pimentoon. Omissa silmissäni näin tämän kuvion väreissä! :)

Jotta pääsisin muullekin maailmalle näyttämään kuvion sellaisena kuin minä sen näin, oli tämä liivi ehdottomasti toteutettava. Tässä siis minun versioni:

Liivi
Tehty ajalla: 18.6.-2.7.2014
Malli: Novita Kesä 2014 malli nro 18
Suunnittelija: Lea Petäjä / omat muunnokset
Lanka: Novita Kotiväki Kartano beige (614), vihreä (318), liila (743), keltainen (227), pinkki (537), Novita Kotiväki Huvila lime (306) ja oranssi (243)
Langankulutus: 276 g
Virkkuukoukku: 3 mm
Koko: XS/S -ohjeella tehty, mutta on enemmän M-kokoa (johtuen ehkä siitä, että käytin isomaa koukkua kuin ohjeessa)
Muuta: Ohjeesta poiketen tein monivärisenä. Lisäksi virkkasin myös helmaan reunuksen sekä laitoin neljän napin sijaan viisi nappia (Puputsin Puodista). 


Liivin takakappale sai pysyä ihan yksivärisenä, ainoastaan värilliset reunukset tuovat takaosaan hieman väriä.


Ohjeessa ei ollut helmaosassa minkäänlaista reunusta tai muunkaanlaista viimeistelyä. Jatkoin kuitenkin tuota pääntien ja etureunojen viimeisen kerroksen kuviota myös helmaan; samalla kuviollahan on reunustettu myös hihansuut. Jonkinlainen helman viimeistely oli mielestäni tarpeen myös siksi, että etu- ja takakappaleiden helmat oli virkattu eri suunnista: takakappaleen helma on aloitusreuna, etukappaleiden helmat puolestaan lopetusreunoja. Näin ollen helma ei näyttänyt minun silmääni yhtenäiseltä, joten senkin vuoksi tätä reunusta tarvittiin.

Tällaiset viimeistelyyn liittyvät seikat voivat tuntua pieniltä jutuilta, mutta kyllä ne vaan antavat huolitellun ja oikeasti viimeistellyn ilmeen. Miksi nähdä vaivaa käsityön tekemiseen, jos viimeistelyn tekee puolihuolimattomasti? Minusta viimeistely on paras vaihe koko käsityön tekemisessä, ja siihen on ihanaa käyttää aikaa ja vaivaa! :)


Vielä yhden pikkumuutoksen tein ohjeeseen nähden: laitoin liiviin neljän napin sijaan peräti viisi nappia! :) Tämä ihan vain siksi, että näitä kukkanappeja minulla oli juuri se viisi kappaletta, enkä viitsinyt jättää yksinäistä nappia laatikon pohjalle pyörimään. Napit ovat peräisin Puputsin Puodista, eli ovat käsinvalmistettuja. Vuosia sitten jonkun tempauksen (Sukkasato tai Lankahamsterit, kenties?) yhteydessä voitin arvonnassa lahjakortin Puputsin Puotiin, josta valitsin palkinnoksi kymmenen nappia: viisi näitä kukkasia ja viisi lila-pinkkiä sydännappia. Sydännapit jäävät vielä odottamaan sopivaa käyttökohdetta.


Joku on saattanut jo huomatakin tässä väriyhdistelmässä olevan jotain tuttua: samat värithän ovat muutama viikko sitten valmistuneessa mekossanikin. :) Lankoja ostaessani suunnittelinkin käyttäväni mekosta ylijääviä lankoja tähän liiviin, jouduinhan ostamaan noita värilankoja kutakin 100 gramman kerän, vaikka siihen mekkoon meni jokaisesta kerästä vain noin kolmannes, ja tämän liivinkin jälkeen on kaikkia vielä yli puoli kerää jäljellä. Tuskin olisin tätä liiviä tehnytkään, jollen olisi voinut hyödyntää jämälankoja. Ainoastaan beigeä ostin myös tätä liiviä varten (sitähän olen käyttänyt mekon lisäksi jo pitkähihaiseen jakkuunkin), mutta vähempikin määrä olisi riittänyt, sillä beigeä on yhä jäljellä kaksi ja puoli kerää. Kun ostaa samaa lankaa useampaa isoa työtä ajatellen, on hieman vaikeaa arvioida langan yhteismenekkiä. Mutta parempi näin päin, että jää yli kuin että olisi loppunut kesken - kyllä niille jämille aina kohde löytyy! :) Ja suunnitelmiakin niille jo on...


Taivaan harmaudesta voi päätellä, että meillä sataa vihdoinkin vettä oikein kunnolla - IHANAA! ♥ Pari päivää sitten katselin puita, joiden lehdet nuokkuivat surullisina, kohta varmaan olisivat pelkästä hipaisusta murentuneet ja rapisseet kuivuuttaan maahan. Kunnon sade tuli siis enemmän kuin tarpeeseen - se virkistää upeasti luontoa, ja siinä samalla myös meitä ihmisiä! :)

♥ Sataa, sataa yhtenään, 
saimme kauniin sadesään! ♥

Nautinnollista ja virkistävää sadepäivää kaikille - ja onnittelut kaimoilleni! :)

22 kommenttia:

 1. Kivan pirteä liivi! Kuvio tulee tosi hyvin näkyviin värillisenä. Vai sataa teillä vasta nyt; meillä on satanut ainakin viikon verran (tai ylikin) joka päivä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Juu, ei täällä kyllä ole aikoihin satanut, tai en ole ainakaan huomannut, maanantaina ripsautti pari pisaraa. Tuskastuttavan kuuma (n. 20 astetta) on ollut monta päivää, yritin yhtenä päivänä virkata parvekkeella varjossa, mutta alkoi niin uuvuttaa, että oli pakko tulla sisälle. Tänään on ihan eri tavalla virkeä olo! :)

   Poista
 2. Toi on ihana liivi, kuvio on kaunis ja antaa iloisen ilmeen liiville joka sopii siulle tosi hyvin.

  VastaaPoista
 3. Väreillä on uskomaton vaikutus; liivi on ihan eri näköinen kuin alkuperäisessä versiossa. Pirtsakka kesävaate! Meillä on satanut melkein joka päivä, joten nyt kyllä riittää! En minäkään hellettä kaipaa, mutta en näin koleasta ja sateisestakaan kesästä tykkää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Täällä on ollut tosiaan melko sateeton kesä, uutisissakin oli, että on ollut keskimääräistä vähäsateisempi. Viileää ja pilvistä on kyllä ollut, oikeastaan suorastaan täydellistä, kun on ollut helppo ulkoilla. :) Muutaman päivän ajan on ollut taas vähän turhan kuuma, lapsetkin ihan hikimärkänä ulkoa tullessaan.

   Poista
 4. Sinä saat niin paljon aikaiseksi! Ihana liivi ja ihana se aiemmin valmistunut mekko. Kiva ristipistotyökin: tuttu malli itsellenikin, kun äitini teki sen taannoin veljeni huusholliin ja antoi ohjeen minulle. Vaan minä en ole paljon ristipistoja tehnyt viime vuosina (nyt olen vähän innostunut)...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Nythän olen saanut tavallista vähemmän tehdyksi käsitöitä, kun en vaan ole jaksanut. Tänäänkin on tullut tehtyä oikeastaan kaikkea muuta, mitä nyt aamulla tuohon liiviin vielä napit ompelin. Pelisivustot ja paperilla täytettävät pulmatehtävät houkuttelevat enemmän, saatan jumittua niihin joskus koko päiväksi. :) Noita tuon sarjan ristipistopakkauksia on ollut Margarethassa myynnissä useampiakin, pari niistä pelkästään kerhokäsitöinä joskus muinoin, jolloin en itse vielä kerhoon kuulunut, joten olen joutunut noita sitten vähän huhuilemaan, että saan koko sarjan itselleni. Tuon Kanala-mallin olen ihan sieltä "kerhottomalta" puolelta ostanut, mutta siitäkin on jo yli 6 vuotta aikaa, ovat poistuneet myynnistä. Ristipistot ovat kyllä ihania, tällä hetkellä tykkään niistä oikestaan eniten kaikista käsitöistä! :)

   Poista
 5. Ai vitsi, kun on hieno liivi. Onneksi sulla on noita visioita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Ihan itsestään ne visiot ei yleensä synny, vaan tarvitaan tällaisia inspiraation lähteitä kuten tuo yksivärinen malli oli. :)

   Poista
 6. Värit tekevät liivistä ihan erilaisen, se on hauska ja pirteä!
  Sadetta olin minäkin odottanut, ei millään haluaisi kasvimaalle tuhlata hanavettä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! :) Juu, kyllähän se paljon vaivaa säästää, kun ei tarvitse kastelukannulla vettä kantaa. Meidän parvekekukille ei paljon vettä ripsottele, mutta eihän niistä sentään kosteus haihdu niin nopeasti kuin hellesäällä.

   Poista
 7. Vau, aivan ihana liivi. Oikein hieno muunnos, kolahtaa tälläiseen "värihulluun" todellakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Mukavaa, että on muitakin värien ystäviä, vaikka tokihan niitä "värittömiäkin" ihmisiä saa maailmaan mahtua. :)

   Poista
 8. Pirteä, kyllä värit vain vaikuttaa malliin paljonkin. Sanoisinko hyvin Marimainen liivistä tuli.
  Tykkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, mukavaa kun tykkäät! :)

   Poista
 9. Kivan kesäistä väri-ilottelua. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Vaikka minusta se värikäs vuodenaika on kyllä syksy, kesä on tällaista tasaisen vihreää. ;)

   Poista
 10. Aivan sanomattoman kaunis ja ihana liivi. paljon kauniimpi väreissä kuin yksivärisenä.

  VastaaPoista
 11. Tosi kiva idea/ ideointi. "Perusliivistä" jotain ihan muuta. Takaa kaunis, mutta eessä se yllätys piilee. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sellaisiahan me naiset ollaan, takaa kauniita, mutta... eiku, puhuitko sittenkin liivistä? ;) Kiitos kommentista! :)

   Poista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)