Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

keskiviikkona, maaliskuuta 12, 2014

Ompelukysymys - APUVA!

Nyt on pakko kysyä apua viisaammilta. Koska tuli tunne, että joko minä olen tyhmä tai sitten Modan kaavat ovat pyllystä...

Olen siis piirrellyt tässä kaavoja mekkoon. Ihmettelen vain sitä, miten takakappaleen kädentie on useita senttejä korkeampi kuin etukappaleen? Neuletöissä olen tottunut siihen, että etu- ja takakappaleen kädentiet tehdään aina samankokoisiksi, tai ylipäätään etu- ja takakappale ovat neuleissa muuten samanlaiset, mutta poikkeavat toisistaan vain pääntien osalta. Mutta noissa ompelukaavoissa näyttäisi ihan kaikissa olevan takakappale korkeampi kainaloista olkapäihin. Miksi? Eikös olkapään sauma kuitenkin tule olkapään keskelle?

Oma kaavani on hihaton mekon kaava, mutta sama juttu näyttää toistuvan myös hihallisissa vaatteissa. Miten niihin saa muka sen hihan istutettua, jos etu- ja takakappale ovat kädenteiltä eri korkuiset?

Yritin tutkia valmisvaatteitakin ratkaistakseni kinkkisen ongelman, mutten löytänyt selitystä... Näin siinä sitten käy, kun neuloja alkaa ommella vaatteita. ;) En taida vielä leikata kangasta, ennen kuin uskon kaavan olevan oikeassa.

Kiitos, jos joku viitsii auttaa! :)

15 kommenttia:

 1. Heh, poistin kommentin, kun luin tuon sun postauksen vähän huolimattomasti, ja huomasin vastanneeni ihan eri asiaan. :-D Mutta tosiaan, saman olen huomannut Modan kaavoissa itsekin. Kovin vähän en ole niitä itse ommellut, joten en osaa kummemmin syytä sanoa, ihan ok niissä malleissa on kuitenkin ollut istuvuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin sen sinun kommenttisi kuitenkin, koska se tuli sähköpostiini.

   Eli se takakappale on korkeampi kuin etukappale - jos olisi päinvastoin, niin sen olisin osannut selittää tisseillä. ;) Ei ole mitään muotolaskoksia tms. Kainalosta helmaan/vyötärölle on molemmissa kappaleissa sama matka, mutta olkapäältä kainaloon on se pituusero. No, jospa se kuitenkin onnistuisi! Eikä tuo ole pelkästään Modan juttu, vaan näkyi Suuri Käsityölehden kaavoissa olevan samat mitta-erot. Kuten myös vanhassa 70-luvun ompelukirjassa oli takakappale ja etukappale kädenteiden osalta erilaiset. Mutta mun mielestä taas mun valmisvaatteissa ei tätä eroa ole, enkä neulojana pysty sellaista ymmärtämään. :) Mutta ehkä siitä sitten hyvä tulee... Edellisen kerran oon ommellut yläosavaatteita v. 2000, kun ompelukoneen ostin... ;) Ehkä jonkun lapsen puseron olen sen jälkeen surauttanut (10 vuotta sitten).

   Poista
 2. Kyllä se yleensä on kankaasta tehdyissä vaatteissa, takakappaleen kädentie korkeampi.Mutta ei kovin paljon. Ja samalla myös suorempi, kuin etukappaleen !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei se kovin paljon korkeampi ollut, ehkä 3-4 cm. Tuntuu vaan hassulta, kun oon näihin neulevaatteisiin niin tottunut. :)

   Poista
 3. Voisi olla myös että olkapää ei ole ihan siellä keskellä, vaan siirttää pikkusen sinne etupuolelle. En nähnyt koko kaavan, mutta kokeile silti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritin tuota olkapään paikkaa tihrustaa mekon kuvasta, mutta mun mielestä se on siinä ihan keskellä samoin kuin piirroskuvassa. No, katsotaan, mitä siitä syntyy... ;)

   Poista
 4. Olettaisin, että joustamattoman kankaan vuoksi siinä on otettu huomioon väljyysvara.
  Jos ompelisit hihallisen mallin, hihan takakappaleen puoleinenkin kaava on pidempi juurikin istuvuuden vuoksi.
  Lapa(set) liikkuu, jolloin otetaan väljyys huomioon.
  Miettii maalaisjärki...ja jatkaa ikkunoiden pesua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jotain tällaista minäkin pähkäilin. Se vaan näytti niin hölmöltä, kun vertailin piirtämiäni ja leikkaamiani kaavoja toisiinsa.

   Poista
  2. Kun itse aloitin ompelemaan opiston piirissä, ihmettelin suureen ääneen. Miksi housun takakpl kaava pitää olla suurempi, kuin etukpl?
   Miksiköhän?

   Poista
  3. Heh, sen housuhomman oon kyllä itse tajunnut jo ensimmäisiä housuja ommellessani. Tai itse asiassa se oli housuhame, jonka tein yläasteella, ja varmuuden vuoksi tein siitä "hieman" liian ison (kasvuvaraa pitää aina olla...), joten siinä ei varmaan olisi ollut edes väliä, kumman laittaa eteen ja kumman taakse. :D Mutta neulotuissa housuissakin tulee se takapuoli isommaksi, niin se ei ole sinänsä niin vieras juttu kuin tuo kädentien ero neulotun ja ommellun välillä.

   Poista
 5. Istuvuushan siinä on ajatuksena. Tutkaileppa peilin edessä anatomiaasi, unohda tissit ja kattele sitä kädentien kohtaa, kyllä siellä selän puolella on juuri kädentien kohdalla enemmän matkaa kainalosta olalle. Löysät t-paidat ja hupparit ja yökkärit voivat hyvinkin olla yksinkertaisemmat, mutta istuvat vaatteet , ja varsinkin joustamattomasta kankaasta tehdyt vaativat kaavaan vähän toispuoleisuutta moneenkin kohtaan. Ja jos kaava on noin, niin silloin hiha ja sen kaavakaan eivät ole symmetriset olan suhteen. Olkasauma tulee kyllä olalle, mutta hihassa olan kohta (on yleensä merkitty kaavaan pienellä poikkiviivalla) jakaa hihan niin, että etupuolella on pyöriötä vähän lyhyemmästi kuin takana. Ja yleensä pyoriöön on merkitty lähemmäs kainalokohtaa pieni poikkiviiva, ehkä jopa tekstillä: eteen, merkittynä. Näin saat hihan oikealle puolelle mekkoa! Ompelun iloa.
  Eija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritin mittailla omaa kroppaani olalta kainaloihin edestä ja takaa, mutta se oli yksin vähän hankalaa. ;) Hihaahan tuohon mekkoon ei tule, mutta olen kyllä niitä hihallisiakin aikoinaan ommellut, ja niissä on tosiaan ollut se olkasauman merkki. On sen verran pitkä aika, kun oon yläosavaatteita ommellut - ja ehkä en aiemmin ajatellut sen kummemmin, tein vaan. :) Niin, ja trikoo- tai collegepuseroissahan ei ole tainnut sitten ollakaan niitä eroavaisuuksia.

   Poista
  2. No nyt mittailtiin isännän avustuksella, ja ainakin mun kropassa se matka olalta kainaloon on takana 2 cm VÄHEMMÄN kuin etupuolella... Mutta oisko sitten otettu tosiaan huomioon lapojen liikuttaminen, kuten TeSa tuossa aiemmin mainitsi.

   Poista
 6. Tai kainalosta kainaloon, selän leveys siis, on isompi mitä etupuolen leveys. Sen muista joltain koulun ompelutunnilta, että kaulus on oikealta puolelta isompi,jotta se taittaessa istuu/laskostuu kauniimmin. Samaa sanon tuohon, miksi takakappaleen kädentien kohta on isompi kuin etupuoli, siellä tarvitaan enemmän liikkumavaraa. Ja onko se olkasauma todellakin keskellä olkaa vai vähän etupuolella? Ei sitä silmä välttämättä näe, kun vaate on päällä :) t.liisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin kait se on, ei vaan tule aina kaikkea ajatelleeksi. :) Ja minä kun kuvittelin valinneeni helpon mekkomallin, kun siihen ei tule hihoja eikä vetoketjuakaan... ;) No, tästä on hyvä aloittaa - tai siis virkistää vanhoja taitoja. Ei uskoisi, että olen ennenkin mekkoja ommellut... vaikka oli ne kyllä itsetehdyn näköisiäkin, ei sen puoleen. :D

   Poista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)