Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

torstaina, maaliskuuta 13, 2014

Mitä jäbä duunaa?

Mikä ihme tämä on?


Onko se lakki?


Vai sittenkin jotain muuta?


Sehän on penaali! :) Esikoiseni ensimmäinen valmistunut työ koulun tekstiilityön tunneilla! :) Esikoinen ei antanut lupaa irroittaa tuota maalarinteipin pätkää, joten hänen nimensä on sutattu kuvankäsittelyohjelmalla.


Ihan huikee idis testata ompelukoneen erilaisia ompeleita ja käyttää niitä samalla penaalin koristelemiseen! :) Vaan on kyllä huikeet koneetkin koululla - ei kait minun aikanani koulun koneilla saanut ommeltua kuin suoraa, siksakkia ja joustinommelta... Itse asiassa en ole omalla ompelukoneellanikaan ikinä ommellut mitään muuta, vaikka juuri äsken konetta vilkaistessani huomasin, että näkyy siinäkin jotain erikoisompeleita olevan. Pitäisiköhän ottaa ideaa tästä koulukäsityöstä ja alkaa koristella omia ompeluksiaan? :)

Joskus pari kuukautta sitten höpötin tuosta koulun käsityön opetuksesta ihan omiani täällä blogissa. Onneksi sain asiaan valaistusta kommenteista - ja hoksasin myös vilkaista kaupungin opetustoimen nettisivuille, jossa asia oli selkeästi kerrottu. Eli 3-4 luokilla opiskellaan tosiaankin kumpanakin vuonna puoli vuotta teknistä ja puoli vuotta tekstiilityötä sekaryhmissä. Vasta 4. luokan keväällä tehdään valinta siitä, kumpaa käsityötä haluaa opiskella 5-6-luokilla, ja taas 7. luokalle tehdään uusi valinta 6. luokan keväällä (useimmilla se on sama kuin 5-6-luokilla opiskelu käsityö). Minä vain kuvittelin tehneeni jo viime vuonna jonkin käsityövalinnan tälle vuodelle: viime keväänähän valintalomakkeella valittiin A1-kieli (joka ei käytännössä ole mikään valinta, sillä niin moni valitsee englannin kielen, ettei saksan, ranskan tai venäjän ryhmiä synny, vaikka niihin muutamia halukkaita olisikin), ja samalla lomakkeella oli mahdollisuus hakea kuvataide-, liikunta- tai musiikkiluokille. Luultavasti tämä erikoisluokille hakeminen sekoitti ajatuksiani, muistin ainoastaan, että lomakkeessa oli muutakin kuin A1-kielen valinta, ja kuvittelin sen olleen käsityö. ;) Mutta ensi keväänä siis vasta katsotaan, kumpaa käsityötä poika haluaa ylemmillä luokilla opiskella - ja sillä lomakkeella pääsee sitten myös valitsemaan A2-kielen, jos siihen haluja löytyy. Kielivaihtoehtojakin näkyy olevan peräti kuusi, vaikka käytännössä ainakin meidän koululla tarjotaan vain saksaa ja ranskaa 5. luokalta alkavaksi, jos ryhmiä syntyy. Paljon on tuossa koulumaailmassa sellaista, jota ei aina näemmä itse hoksaa, vaikka kuinka hyvin luulee lukeneensa tiedotteet. :)

Näitä ompelutöitä saa sitten odottaa kotiin vielä tämän kevään loppuun asti, ja ensi vuonna sitten joko syksyllä tai keväällä! :) Ehkä niitä täällä blogissakin silloin tällöin vilahtaa...

Hyvää loppuviikkoa!


18 kommenttia:

 1. Meillä myös koko ala-asteen on puolet tekstiiliä ja puolet teknistä. Se on tasa-arvoa. Juuri olen taas ompeluttanut samoja paperimalleja ja noin hienosti ommeltuja en ole nähnytkään! Taitava poika!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos pojan puolesta! Nuo käytännöt vähän vaihtelevat kunnittain, miten tekstiili- ja teknistä työtä tarjotaan, mutta pääasia on, että molempia on mahdollisuus kokeilla ja myös tehdä sukupuolesta riippumaton valinta, kumpaa haluaa jatkossa opiskella. Kaikkien ihmisten on hyvä osata käsitellä niin vasaraa ja sahaa kuin neulaa ja lankaakin!

   Poista
 2. Hauska katsoa kuinka työt ovat samanlaisia eripuolillla Suomea. Minäkin teen oppilaiden kanssa juuri tuollaisen penaalin, tarranauhan tilalla vain on neppari ja "valenappi" tulee samalla niiden ompelu harjoiteltua

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo tarranauha on kiinni liimalla, mutta on sitä myös varmistettu ompelemalla. Huomasin vain sen liimajutun siitä, että pojalla on jäänyt muutama sentti ompelematta, mutta nauha pysyy paikallaan silti. ;)

   Poista
 3. Hienosti tehty penaali. Ja pistelty valokranssi on tosi nätti.

  VastaaPoista
 4. Upea penaali
  Ja sinulla on mielikuvitusta, keksiä muitakin käyttökohteita :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos pojan puolesta! :) Jos tarkoitat tuota hattua, niin ei ollut oma ideani, vaan poika tuli kotiin penaali tuolla tavalla päässänsä. :D Täysin menee siis kunnia hänelle siitäkin.

   Poista
 5. Jäbä on duunannu komian kynäkotelon!

  VastaaPoista
 6. Onpa kiva penaali ja mainio tuo hattuideakin! :)

  VastaaPoista
 7. Hieno penaali! Minäkin olen joskus tuollaisia teettänyt. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos pojan puolesta! Ei siis selvästikään ole käsityöopettajan oma tai uniikki idea. :)

   Poista
 8. Onpas "jäbä" tehnyt hienon penaalin!

  VastaaPoista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)