Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

maanantaina, maaliskuuta 10, 2014

♪♫ ♥♫♪♫♥♪♪♫♫♥♫

Reilu viikko sitten valmistui ristipistotyö, jonka viimeistelin valokranssin sisälle. Silloin kerroinkin, että minulle tuli noita valokransseja yhden sijaan kaksi, sillä Ateljé Margaretha katsoi ensimmäisen version olevan B-laatuista. Sitä en kyllä enää muista, kumpi noista kransseista oli se parempi- ja kumpi huonompilaatuinen... Joka tapauksessa päätin tehdä ristipistotyöt molempiin.

Oli kuitenkin oma hommansa löytää sopiva malli tähän toiseenkin kranssiin. Koska ensimmäinen on talviaiheinen, ajattelin tehdä toisen enemmän kesäisemmän - tai ehkä syksyisemmän. Mutta sopivaa mallia en tahtonut millään keksiä, vaikka selasin kaikki ristipistolehteni ja netin ilmaismallitkin. Sitten hoksasin kurkistaa omiin ostettuihin malleihini, mistä löytyikin pari hyvää vaihtoehtoa. Ensimmäinen oli pitkään ehdolla, mutta olisin joutunut pistelemään sen tosi tiheälle kankaalle tosi pienillä pistoilla, jotta se olisi kranssiin mahtunut. Tämän mallin löydettyäni (miten voi löytää jotain, joka ei ole ollut koskaan edes hukassa ja joka on itse vuosia sitten hankkimani? ;) ) tiesin, että tässä se oikea nyt on. :)

Le Coeur Musique
Tehty ajalla: 1.-10.3.2014
Malli: Savoir-Faire Vailly: Le Coeur Musique, suunnittelija Isabelle Vautier
Kangas: 14 ct aida luonnovalkoinen/beige/pellava
Langat: DMC 918, 921, 783, 310, 300
Pistot: Risti- ja jälkipistot
Koko: 82x88 pistoa
Viimeistely: Valokranssi
Muuta: ♥

Valitsin tämän mallin kranssiin ensinnäkin siksi, että se oli siihen sopivankokoinen - vaikka hieman arvelutti pistellä sydämenmuotoista mallia pyöreään kehykseen. Toinen syy oli se, että rakastan suunnattomasti tätä mallia, mutten ole keksinyt sille sopivaa viimeistelyä, joten se on siksi jäänyt pistelemättä. Nyt se idea viimeistelystä löytyi, joten en halunnut aikailla hetkeäkään tämän pistelemisen kanssa! :) Kolmas syy valita juuri tämä malli oli se, etten oikein tahtonut löytää kotoamme paikkaa, johon valmiin kranssin sijoittaisin, sen kun pitäisi olla kohtuullisen lähellä pistorasiaa, eikä sellaisia tyhjiä paikkoja liiemmälti ole. Mutta kun päätin pistellä tämän mallin kranssin sisälle, niin samantien se kranssin paikkakin löytyi ihan itsestään:


Pianon päälle olen vuosien varrella pistellut muutamia musiikkiaiheisia tauluja. Vaikka piano on vaihtunut, niin taulut ovat pysyneet, ja nyt kun piano ei ole enää kiviseinää vasten, niin voin alkaa tehdä lisää musiikkiaiheisia ristipistotöitä myös tuohon seinälle. Siihen se kranssikin päätyi - itse asiassa yhteen vanhaan naulanreikään ja toista reikää peittämään - ja juuri sopivasti lähelle pistorasiaa niin, että johto saatiin kulkemaan huomaamattomasti seinänraossa. Meillä varsinkin isäntä on tarkka siitä, että johtoja ei saa olla missään päin kotia näkyvissä, vaan kaikki on siististi upotettu tai kätketty jonnekin. ;)

Uuden ristipistotyön värimaailmakin osuu täydellisesti yksiin ympäröivien värien kanssa! :)


Ilimeisesti ja osimoilleen näin on suunnittelijalla ollut vaikeuksia valita sopivia värejä tälle mallille. Sama mallihan on ollut aikoinaan myynnissä myös ristipistopakkauksena (nyttemmin näiden mallien tekeminen on lopetettu), jossa on ollut jonkun muun kuin DMC:n langat, ja niissä puolestaan värimaailma paljon tummempi, sama värimaailma on myös tämän ostamani mallin kannessa. Mallissa on kuitenkin värikoodit DMC:lle, ja ne värit ovat oranssisemmat. Olen aikoinaan saanut myös koodit niille tummemmille väreille, joten minulla oli vara valita kahdesta vaihtoehdosta mieluisammat. Päädyin näihin kirkkaampiin ja oranssisempiin, koska ne sopivat meille paremmin.

Kun olin pistellyt tuota keltaista väriä suunnilleen jo kaksi kolmasosaa, tajusin etteivät ne sovi työhön ollenkaan, teksti ja keltaiset pisteet eivät erottuneet juuri lainkaan pohjakankaasta. Muistin silloin, että tämä mallihan on julkaistu myös Les Coeurs d'Isa 2 -kirjassa, joka minulla on hyllyssäni. Siinä värit olivat tällaiset kirkkaammat, mutta keltainen kyllä erottui loistavasti pohjasta. Niinpä kurkkasin kirjassa olevia värikoodeja - ja kas vain: siellähän oli muuten annettu samat värit, mutta keltaisessa oli eri värikoodi! Sitten vasta hoksasin myös, että tuossa ostamassani mallissa on sen keltaisen värikoodin päälle liimattu pieni tarralappu, johon on kirjoitettu käsin keltaiselle koodi, joten olisikohan tätä keltaista mietitty joskus moneenkin kertaan, ja lopulta malliin on jäänyt jokin mikä-lie versio...?

Joka tapauksessa purin kaikki siihen mennessä pistelemäni keltaiset pistot - eli noin parin illan työn - ja pistelin ne uudelleen toisella värillä. Ja kyllä olen tyytyväinen, että sen tein! :) Olisi harmittanut, jos olisin jatkanut väärällä värillä ja joutunut katsomaan huonoa lopputulosta koko loppuelämäni. Sitä paitsi purkaminenhan on varsin hauskaa puuhaa, ja mikäs sen mukavampaa kuin saada pistellä ihanaa mallia vaikka vähän useampaakin kertaan! ;)


Vaikka tämä on valokranssi, niin todennäköisesti tämä tulee olemaan meillä pääasiassa ilman valoja. En ole vielä edes keksinyt, miksi ne valot sytyttäisin. Edellisen kranssinhan ajattelin heti lapsille yövaloksi, ja sellaisena se onkin toiminut nyt loistavasti (kirjaimellisesti ;) ). Tälle kranssille en ole vastaavaa funktiota vielä kehitellyt, joten olkoon toistaiseksi ilman valaistusta.

Kannattaa muuten klikata kuvia suuremmiksi, niin näet tuon pohjakankaan, jolle tämän pistelin, se nimittäin ei olekaan ihan yksivärinen valkoinen, vaan jotain kenties pellavan sekoitusta, vaikka aidakangasta onkin.

Tuota pistelyssä olevaa tekstiä olen paljon miettinyt. Mallin nimihän on siinä Isa Vautierin sydänkirjassa ihan vaan Musique, vaikka yleensä kirjassa mallin otsikkona on koko se teksti, joka myös noista sydämistä löytyy. Minun mielestäni tuossa on Musiquen lisäksi myös sanat en, de ja sol. Ranskaa olen nyt opiskellut sen verran, että ymmärrän - tai luulen ymmärtäväni - kaikkien sanojen merkityksen (ja sanakirjasta voi tarkistaa), mutten silti saa noita järjestettyä järkeväksi fraasiksi. Musique on tietysti "musiikki", en on vähän sama kuin englannin in, eli -ssä, -ssa; tosin juuri tänään opin, että sanaa voidaan käyttää myös merkityksessä "sitä", mutta ei sellaiseen lauseeseen mielestäni silloin tulisi tuota Musique-sanaa. De voi myös tarkoittaa monta asiaa, esimerkiksi vastaavaa kuin englannin of eli ilmaisemaan omistamista. Mutta se voi myös ilmaista partitiivia, eli vaikkapa de musique olisi suomeksi "musiikkia". Sol-sana oli minulle vieras, mutta sanakirjasta löysin sille merkitykset: "lattia", "maa", "maaperä". En kuitenkaan osaa järjestää noita sanoja niin, että löytäisin sille sopivan suomennoksen. En musique de sol - "maaperän musiikissa"? De musique en sol - "musiikkia maaperässä"? En sol de musique - "musiikin maaperässä"? (löysin muuten jonkun "sol de musique" -nettisivuston, mikä viittaisi siihen, että tuo fraasi voisi jotain tarkoittaakin, mutten ymmärrä miksi nuo sanat olisi mallissa tuossa järjestyksessä, jos sillä haluttaisiin saada ilmaistua juuri tuo fraasi?) De sol en musique - "maata musiikissa"? Au secours! Nyt olisin onnellinen, jos joku paremmin ranskaa osaava voisi minulle tuon tekstin suomentaa! Vai voisiko tuossa sittenkin lukea vain Musique, ja nuo muut sanat olisivat pelkkiä koristeita...? ;)

(Sol on muuten myös yksi solmisaation tavuista - do, re, mi, fa, sol, la, ti - ja senkin ympärillä olen tätä fraasia pyöritellyt...)

Joka tapauksessa olen niin onnellinen, että olen tämän ihanan mallin viimein pistellyt. Eikä taatusti jää viimeiseksi Isan sydänmalliksi - olen niitä ostanutkin malleina "muutamia" ennen kuin ne ilmestyivät kahtena kirjana... kirjoistahan voin pistellä vaikka kaikki. ;) Mukava tätä ainakin oli pistellä, ei olisi millään malttanut aina lopettaa ja lähteä nukkumaan.

Muistathan muuten myös ristipistoarvontani, aikaa osallistua on vielä lauantai-iltaan saakka!

Oikein sydämellistä ja musiikillista viikonjatkoa! ♥♫♪♥

17 kommenttia:

 1. Hyvät hyssykät miten kaunis. Ihana idea yhdistää kranssi ristipistotyöhon. Upea tuo ristipistomalli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tämä kranssi on nimenomaan tarkoitettu ristipistotyölle, siinä oli valmiina pahvinen tausta, johon työ kiinnitetään. Margarethalta näitä kransseja löytyy. :)

   Poista
 2. Tämä on kyllä aivan ihana. Jotenkin tuo aihe sykähdyttää, kun tytär harrastaa soittamista ja vaikka itse vain sujuvasti kuuntelen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Useimmissa musiikkiaiheisissa ristipistotöissä on jostakin syystä viulu, enkä minä entisenä viulistina voi millään sellaisia vastustaa. Onhan noita soitinten kuvia pisteltynä jo aika paljon kodissamme, mutta näkisitpä, kuinka paljon pistelemättömiä musiikkiristipistoja minulta vielä löytyy... Tai varmaan joskus näetkin sitten, kun niitä valmistuu... :)

   Poista
 3. Aivan mahtava kranssi, tuo sopii hyvin siulle kun musiikkia harrastat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mutta korjaan sen verran, että minä en HARRASTA musiikkia, se on minun TYÖNI. Eihän palomiehestäkään sanota, että hän "harrastaa tulipalojen sammuttelua", tai kauppiaasta, että "harrastaa myymistä". Minä harrastan käsitöiden tekemistä, lukemista ja liikuntaa, mutta en missään tapauksessa musiikkia.

   Poista
 4. Kiva kokonaisuus! Valokranssi on kuvalle kaunis kehys myös ilman valoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, niin minustakin tuo sopii hyvin valottomanakin.

   Poista
 5. Ristipistotyö näyttää noin uudella tavalla aseteltuna jotenkin erilaiselta.
  Ja toi teksti alko härnätä minuakin.. :) Musiikkia maaperästä, juurilta, sisimmästä. Jollain tavalla tuli mieleen myös musiikin perusteet tai perusta. Pohja musiikille. Alkukantainen musiikki. Musiikin maaperä: soitin ja avain nuotteihin. No. Tää taitaa jäädä arvotukseksi toistaiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa pohdintaa sinulla, ihan samaa minäkin olen pyöritellyt mielessäni. Täytynee odottaa, että joku ranskankielen asiantuntija eksyy tänne minua auttamaan - tai sitten pitää vaan jatkaa sinnikkäästi itse ranskan opiskelua. ;)

   Poista
 6. Nyt vasta hoksasin että kävit blogiini kommentoimassa, kiitos käynnistä ja kiva kun kerroit että täällä on probleema :) Ihana tuo työ, sekä malli että viimeistely! Tosi kaunis :)

  Minä luulen että teksti pyörii "clé de sol" -sanojen ympärillä, eli clé (tai clef) de sol tarkoittaa tuota G-nuottiavainta, kun se G on se sol :) Eli oletan että tuo teksti luetaan että "Musique en clé de sol", missä G-avaimen kuva luetaan että "clé". Silloin se tarkoittaa jotain että "Musiikkia G-avaimelle" siis musiikkia diskanttiavaimelle tms. Ja kun viulut vissiin käyttää diskanttiavainta, niin ehkä viulunkin kuva on siksi looginen?

  Näin päättelen, mutta vannomaan en mene :D

  Lennu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hitsi, Leena, sää oot nero!!! :D Mulla oli siis kuitenkin kutina siitä, että se "sol" ei olisikaan "maaperä", vaan solmisointinimitys. Tosin siis "sol" ei ole aina G, vaan se riippuu siitä, missä sävellajissa mennään, eli vaikkapa D-duuriasteikossa "sol" on A. Mutta siis "clé de sol" tarkoittaa kyllä tuota diskanttiavainta, se selvisi heti googlettamalla.

   Kiitos, kiitos, kiitos! :) Voit varmasti kuvitella, kuinka oon tuota pähkäillyt, varsinkin kun oon tuota ranskaa alkanut opiskella tosissani. :)

   Poista
 7. Kaunis pistelytyö.Olen etsinyt viuluaiheista työtä,mutta enpä ole löytänyt.Sanoit tuossa aiemmin,ettää musiikkiaiheisissa ristipistoaiheissa on usein juuri viulu.Mistäpä sellaisen löytäisin???

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osta tämä malli multa, se on joutilaana. :) Jos siis tykkäät juuri tästä.

   Kirjokkaassa (kirjokas.com), on ainakin yksi viuluaiheinen ristipistopakkaus, joka on mulla itsellänikin vielä pistelemättä. Löydät sen helpoiten, kun laitat vasemmassa reunapalkissa olevaan pikahakuun tuotenumeron DIM16656. Samassa paikassa on toinenkin viuluaiheinen, tuotenumero 238.588. Tuota mulla ei ole itsellä, ei ole niin mieluinen minulle.

   Jos ulkomailta haluaa tilata, niin Casa Ceninassa (www.casacenina.com) kun laittaa heti etusivulla olevaan hakukenttään sanan "music", niin alkaa löytyä yhtä ja toista. Sama juttu Sew and So:ssa (www.sewandso.co.uk), siellä on myös etusivulla hakukenttä. Molemmista oon tilannut musiikkiaiheisia ristipistoja. Suosin kyllä tuota Casa Ceninaa, siellä on valuuttana eurot ja toimitus on todella nopea!

   Ateljé Margarethassakin on joskus musiikkiaiheisia ristipistotöitä, mutta heidän nettisivunsa näyttävät kaatuneen, en pysty nyt sinulle sieltä tarkistamaan, onko jotain viuluaiheista tällä hetkellä. Sieltä ei löydy noin helposti hakusanoilla kuin muualta.

   Välillä oon metsästänyt noita musiikkiaiheisia kyllä ympäri maailmaakin, esim. yhden työn näin valmiina työnä jossain missähän lie netissä, ja sitten aloin hullun lailla etsiskellä, mikä sen valmistaja on ja missä sitä myytäisiin... ;)

   Poista
  2. Nyt pääsin tuonne Ateljé Margarethaan, ja sieltähän löytyi yksi viuluaiheinen ristipistotyö, kuten vähän muistelinkin. Suoraa linkkiä en siihen saa, mutta jos googletat "Ateljé Margaretha", niin löydät heidän sivunsa. Siellä sitten vasemmalla olevasta valikosta valitse "Seinälle", siitä avautuvasta valikosta "Taulut", ja sitten kun jaksaa selailla sivuja eteenpäin, niin se löytyy muistaakseni sivulta 4. Itse en varmaan tuota tilaa, on aika hintava, ja tuota pisteltävää minulla löytyy jo yllin kyllin...

   Poista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)