Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

keskiviikkona, helmikuuta 19, 2014

Sormille

Aika paljon olen itselleni neulonut lapasia sekä niihin yhteensopivia päähineitä ja huiveja tietysti. Totuus on kuitenkin se, ettei vähänkään kovemmilla pakkasilla tahdo yhdet lapaset riittää, kyllä niistä vain pakkanen ja tuuli menevät läpi, etenkin pyöräillessä. Kovilla pakkasilla käytänkin lapasteni kanssa myös huovutettuja tumppuja. Kävelykepin kanssa kulkiessani huopatumput ovat kuitenkin liian jäykät, en saa tukevaa otetta kepistä. Olenkin laittanut usein lapasteni alle ihan vain sormikkaat, yhdessä lapasten kanssa ne antavat jo mukavasti lämmikettä.

Mutta nyt tulee nolo tunnustus: lapasten alla olevat sormikkaani ovat kaupasta ostetut! Samoin kuin kaikki muutkin sormikkaani, joita käytän pääasiassa kesätakkien kanssa. Eli ovat sellaisia mitä lie ohuita akryylihanskoja. Talvilapasten alla käyttämäni sormikkaat ovat vähän lämpimämmän oloiset, mutta akryylia varmasti nekin. Kaikkein kamalinta on, että ne sormikkaat ovat mustat! Hupsista - olenhan väittänyt, etten omista ainoatakaan mustaa vaatekappaletta, mutta nuo sormikkaat olen autuaasti unohtanut, ne kun ovat piilossa lapasten alla. ;)

Koska on äärettömän häpeällistä käyttää kaupasta ostettuja tehdastekoisia neuleita, täytyi keksiä jokin ratkaisu. Täytyi tehdä uudet sormikkaat käytettäväksi lapasten alla. Värillä ei väliä, eiväthän ne sieltä alta näy. Mielellään suhteellisen ohuet, kuten ne kaupan sormikkaatkin, mutta lämpimät. Ja mielellään vielä sellaiset, jotka on mukava neuloa ilman, että tarvitsee sormientekovaiheessa pyöritellä miljoonaa törröttävää ja/tai putoilevaa puikkoa...

Tadaa! :)

Sormikkaat
Tehty ajalla: 18.-19.2.2014
Malli: Drops 108-42 ilman liehureunaa ja kapeammilla ranteilla
Lanka: Drops Fabel luonnonvalkoinen (100)
Langankulutus: 48 g
Virkkuukoukku: 3 mm
Koko: M (oma käsi)
Muuta: Kivat! :) 


Dropsin Fabelia minulta löytyi kaapista luonnonvalkoisena, mikä on varsin hyvä väri tällaisiin piilossa pysytteleviin sormikkaisiin. Dropsin sivuilta löytyi myös ohje virkattuihin sormikkaisiin. Alkuperäisessä ohjeessa oli sormikkaiden suussa liehureuna, mutta jätin sen pois. Ranteet tuntuivat omaan käteeni liian löysiltä, joten kaventelin niitäkin itselleni sopivammiksi.

Ensimmäistä kertaa elämässäni koin sormikkaiden teon olevan oikeasti hauskaa! :) Nämä virkattiin ylhäältä alkaen, eli ensin tehtiin sormet, jotka myöhemmin yhdistettiin. Tykkäsin näiden teosta niin paljon, että pistän samantien toisetkin sormikkaat koukulle, tällä kertaa kesähanskat, jotta päästään eroon niistä lopuistakin kaupan hanskoista. ;)


Lämmin kiitos kuvaajille! :) Ylin ja alin kuva ovat kuopuksen ottamia, keskimmäinen (= kädet ristissä) esikoisen räpsäisemä. Kuvamuokkaukset tein kylläkin itse. :)

Hauskaa loppuviikkoa!

33 kommenttia:

 1. Hienot, vois vaikka kokeilla virkata. Yhdet sormikkaat olen kutonut Yhteishyvästä, ehkä, löytyneellä ohjeella, hyvä ohje.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kokeile vaan, oli mukavaa puuhaa! Minä olen muutamat sormikkaat neulonut, mutta en ihan mahdottomasti siitä hommasta tykännyt. Eikä niistä niin hirveän onnistuneitakaan tullut. Yhdet neulomani sormikkaat minulla on kyllä käytössä edelleen.

   Poista
 2. Tulipa näpsäkät sormikkaat. Virkkaamalla voisi yrittääkin, itselläkin on jonkinlainen kauhukuva sormi-osuuksien kutomisesta, kun puikot kulkee omia polkujaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Näissä oli tosiaan vähän erikoista se, että virkattiin sormista ranteeseen, mutta ajattelin, että miksei voisi virkata myös ranteesta ylöspäin. Tosin tällä tavalla pääsee sitten helpommin sovittamaan, että tulee oikein istuvat. Kutomalla sormikkaat ovat melkoisen pyörittelyn takana, varsinkin ilman sormikaspuikkoja... ;)

   Poista
 3. Minusta ei ole lainkaan äärimmäisen häpeällistä käyttää kaupasta ostettuja neuleita. Monet niistä ovat yhtä hyviä kuin itse neulotut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se olikin vitsi, kuten varmasti ymmärsit. :)

   Poista
  2. Ai niin, laitathan seuraavalla kerralla nimesi, kiitos! :) Minäkin kirjoitan täällä omalla nimelläni ja kasvoillani, niin haluaisin että minulle myös esittäydytään silloin, kun kirjoituksiani kommentoidaan. Sehän kuuluu ihan hyviin tapoihin, eikös? :)

   Poista
 4. Sormikkaat on jääny minultakin tekemättä, mutta tuollaiset voisin joskus virkata :)

  VastaaPoista
 5. Kivat sormikkaat! Olen neulonut paljonkin sormikkaita, mutta itselleni yksiäkään. Tosin en yhtään tykkää sormien neulomisesta, mutta kaikesta ei voi tykätä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Sormien virkkaaminen oli ihan mukavaa. Minulla tahtoo neuloessa tulla niistä sormista ihan vääränkokoisia. Tai olen minä tosiaan yhdet ihan onnistuneetkin sormikkaat tehnyt. :) Ensimmäiset sormikkaani tein lukioiässä, niissä oli sormissa vielä kirjoneuletta sormien päällispuolella!

   Poista
 6. Kivat ja nätit! Ja rohkea ostosormikastunnustus :D Kyllä mulle otti koville, kun piti syksyllä ostaa pojalle parit halppisakryylit...sen verran tiuhaan tahtiin hukkui eskarin mustaan aukkoon mun neulomia lapasia ja se otti päähän. No on niistä sentään kahdet löydetty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Juu, on meidänkin pojilla kaupan käsineet... Yhdesti kudoin pojalle lapaset, ensimmäisen päivän jälkeen ne olivat täysin kuraiset, toisena päivänä kotiin tuli enää vain yksi lapanen. Plus että ainakin esikoisella kuluu noin viidet toppahanskat talvessa puhki... ;)

   Poista
 7. Noihan on kauniit,en ole ennen virkattuja sormikkaita nähnytkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kerta se on ensimmäinenkin. :)

   Poista
 8. Kiitos kovasti mukavista toivotuksista.

  Olit löytänyt kivan sormikkaiden mallin, tuotahan voisi joskus kokeillakin! Olen kutonut varmaan kahdet sormikkaat elämäni aikana, ja ihmettelen että ne tulivat koskaan valmiiksi. Sen verran tuskaa oli niiden kanssa... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moni tuntuu jakavan kokemukset sormikkaiden neulomisen hankaluudesta. Sormikaspuikot kuulemma helpottavat niiden sormien tekemistä, mutta siltikin ajatus törröttävien puikkojen pyörittämisestä ei kuulu varmaan kenenkään ykkössuosikkeihin. Mutta olen minäkin tosiaan yhdet ihan onnistuneet sormikkaat kutonut, ne ovat olleet jo seitsemisen vuotta käytössäkin. :)

   Poista
 9. Virkatut sormikkaat ja sormista aloitettuna! No jo oli vekkuli juttu. :) Voin uskoa, että sormikkaiden tekeminen oli hauskaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, on hauskaa tehdä asioita eri tavalla kuin yleisesti on totuttu. :)

   Poista
 10. Onpas sievät! Ja ihan oikeastiko kahdessa päivässä?

  VastaaPoista
 11. Onpas sievät! Ja ihan oikeastiko kahdessa päivässä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Juu, virkatenhan syntyy jälkeä paljon nopeammin kuin neuloen, nämähän on tehty kokonaan pylväillä. Yhteen sormeen kuluu aikaa n. 10 minuuttia, sen jälkeen menee noin 5 minuuttia per kerros, ja kerroksia on muistaakseni 23 sormista alaspäin. Eli yhteensä 5,5 tuntia - mikä tekee kahdelle päivälle jaettuna vain 2 tuntia 15 per päivä. Ei minusta nyt mikään ylivoimainen suoritus. Kokeile vaikka itse! :)

   Poista
  2. Näemmä vielä yliarvioin tuon kierrosajan. Tekeillä on toiset samanlaiset hanskat, ja otin aikaa yhden kierroksen tekemiseen, siihen meni 2 min 20 sek. Eli uusi laskelmani on, että hanskapariin menee aikaa 3,5 tuntia. Mitä se sitten tekee päivää kohden, ei edes kahta tuntia päivässä.

   Poista
 12. Mä neulon sormikkaat sormista alkaen, yksi sormi kerrallaan on helppo tehdä :) Mun mielestä siten tulee myös istuvammat sormikkaat kuin ranteesta aloittamalla. Tykkään neulotuista, kun saan itselleni riittävän ohutta pintaa aikaiseksi. Jos taas teen varresta alkaen, käytän sormien tekoon i-cord -tekniikkaa, jossa sormi tehdään leveänä i-cordina (tuppilonauhana). Niin leveän tuppilon tekemiseen jää väkisin langanjuoksuja, mutta ne saa pienellä virkkuukoukulla virkattua oikeinneulotuiksi silmukoiksi (aivan kuten poimisi koukulla pudonneen silmukan). Tulee siistit ja on helpot, tekemiseen tarvitsee vain kaksi sukkapuikkoa ja virkkuukoukun. Esim. näissä hanskoissa on peukku ja etusormi tehty näin: http://sudrana.blogspot.fi/2012/02/kevatsetti-accessories-for-spring.html

  Olipa ajatusvirtaa! Ajattelin jakaa kuitenkin, kun monen hankaluuden olen kantapään kautta oppinut välttämään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että olet löytänyt itsellesi toimivimman tavan sormikkaiden tekoon! :)

   Poista
 13. En ollutkaan kuullut aiemmin, että hanskat voi aloittaa sormista...
  Minä käytän myös tosi paljon yhdistelmää lapaset ja niiden sisällä hanskat. Ovat monesti paljon lämpimämmät mitä lämpimiksi mainostetut toppakinttaat. Jos ei ole pelkoa käsineiden kastumisesta, niin ehdottoman hyvä yhdistelmä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mää oon varsinkin käsityöharrastuksen myötä oppinut, että asiat voi tehdä aina eri tavalla kuin on totuttu tekemään. Puseronkin voi kuulemma tehdä ylhäältä alas, sitä en ole vielä kokeillut, paitsi jonkun mekon oon tainnut sillä tavalla tehdä. Mutta sitä voi siis soveltaa muuhunkin elämään, miettiä miten voisi asiat tehdä toisin. Maailma pysähtyy, jos asiat tehdään aina niin kuin on tehty ennenkin! :)

   Suosittelen kyllä kokeilemaan huovutettuja tumppujakin, niistä ei taatusti pääse kylmä eikä viima läpi. Tosin ne kannattaa tehdä hahtuvalangasta, monista kaupan huopuvista langoista tulee liian jämäkät tumput, kuten mulla, kun en tahdo saada sitten kunnon otetta kepistä tai pyöränsarvesta.

   Poista
 14. Jaahas! Oonko mie ainoa joka tykkää sormikkaiden neulomisesta?:):) Olen tehnyt niitä ihan perinteisellä mallilla teini-iästä lähtien, ohjettahan ei opiskelijakämpässä ollut vaan siitä vaan alettiin järkeilemään ja niin niistä tuli ihan kunnon sormikkaat. Vieläkin neulon joskus ja en koe puikkojakaan mitenkään hankaliksi. Muistiinpanot olen kuitenkin oppinut kantapään kautta tekemään sitä mukaa kun työ edistyy, et saan just samankokoiset molemmista. Kaksi päivää mieki neulon yksiä sormikkaita, mut siihen saakin tikuttaa tiiviisti koko ajan.
  Nuo sinun virkatut on kyl kauniit, minusta sellaiset fiinit ja olisi mielenkiintoista kokeilla tehdä tuollaiset. Eikä tarviis lankaakaan lähtä kaupasta hakemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tein minäkin ensimmäiset sormikkaani teini-iässä, lukion ekalla ollessani. Harjoitus varmasti tekee mestarin asiassa kuin asiassa! :) Minä en muista kutoneeni kuin kolmet sormikkaat, lukioiässä siis yhdet kirjoneulesormikkaat, joihin tuli kirjoneuletta myös sormiin (mikä haaste ensimmäisiksi sormikkaiksi), eikä niistä sormista tullut kovin nätit; miehelle olen kutonut yhdet yksiväriset sormikkaat, ja itselleni yhdet raitasormikkaat, jotka siis onnistuivat erinomaisesti ja ovat edelleen käytössä. Kyllä minä nytkin mietin sormikkaiden neulomista, ei minulla niitä kohtaan mitään ylitsepääsemätöntä kammoa ole, mutta virkatut houkuttelivat enemmän, ja sitten minä tähän malliin ihastuinkin niin, että oikeastaan vasta sitten aloin ajatella, kuinka paljon mukavampaa virkkaaminen on kuin neulominen. :)

   Ihanan keskustelun tämä sormikasasia on kyllä saanut aikaan, kiitos sinulle ja kaikille muillekin siitä! :)

   Poista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)