Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

keskiviikkona, joulukuuta 18, 2013

Nallen vahvuisten jämien projekti

Olen varmasti ainakin vuoden suunnitellut "Nallen vahvuisten jämälankojen projektia", joka on lykkääntynyt aina vaan eteenpäin osittain siksikin, että olen halunnut kerryttää oikein kunnolla niitä jämiä laatikkoon. Eli ensin on pitänyt tehdä joku isompi projekti korkkaamattomista keristä, jotta niistä on syntynyt jämiä - ja sitten vielä joku toinen isompi, että saa siitäkin jämiä jäljelle. Hassua. ;)

Mutta nyt niitä jämiä on oikeasti ihan liikaa, joten kävin projektiin käsiksi! Ja koska tuo projekti on ollut minun tämän vuoden käsityösuunnitelmissani, niin ihan hyvä päästä edes alkuun vielä tämän vuoden puolella. :)

Etiopianuttu
Tehty ajalla: 12.-17.12.2013
Lanka: Novita Nalle oranssi (278), Nalle Kukkaketo kesäkimppu (829), Regia 6-fädig Square Color kirkkaat sävyt (01125)
Langankulutus: 77 g
Puikot: 3 mm
Koko: Vauva
Muuta: Etiopiaan

Etiopianuttu
Tehty ajalla: 12.-17.12.2013
Lanka: Novita Nalle Kukkaketo krassi (847), Novita Wool tummanpunainen (547)
Langankulutus: 73 g
Puikot: 3 mm
Koko: Vauva
Muuta: Etiopiaan

Etiopianuttujahan minulla on ollut suunnitelmissani noista jämälangoista kutoa, kuten moni jo arvasikin niistä pimeässä neulotuista aloituksista viime viikolla. Ajattelin aloittaa näistä monivärisistä langoista ja kutoa ne ensin pois nutuiksi, jotta niihin varmasti löytyy sitten jotain yksiväristä lankaa kaveriksi tasapainottamaan. Yksivärisistä jämälangoista on kuitenkin sitten helpompi tehdä raidoituksia itsekin, vaikka olisi pieniäkin nöttösiä jäljellä. Oranssiin nuttuun onnistuin ujuttamaan 4 gramman nöttösen Nalle Kukkaketoa tuonne helmaan ja siitä jatkamaan Regian monivärisellä langalla - näissä oli sen verran samoja sävyjä, ettei välttämättä edes huomaa, että on tehty usealla eri raitalangalla. :) Punaisessa nutussa on ihan vaan Nalle Kukkaketoa, siinäkin vaihtuu välillä kerä ja raidoituksen järjestys, mutta eipä sitä tuosta sekamelskasta niin erota. :)


Viime viikkoina oikean käteni halvausoireet ovat edenneet niin, että käsitöiden tekeminen on tuntunut jo melkoisen hankalalta. Sairauteni alkuaikoinahan opettelin neulomaan ja virkkaamaan niin, että pidän koukkua tai puikkoa oikealla kädellä ainoastaan kiinni ja vasen käsi tekee kaiken kiertoliikkeen. Nyt tuntuu, etten tahdo jaksaa enää tälläkään tavalla tehdä ainakaan pitkiä aikoja kerrallaan samanlaista käsityötä, riippuu sekin toki vähän siitä mitä ja millaisilla välineillä tekee. Olenkin pohtinut, pitäisikö minun alkaa opetella tekemään montaa käsityötä yhtä aikaa, eli että kesken olisi kerralla enemmänkin kuin yksi käsityö. Näin voisi aina vaihdella erityyppisten käsitöiden välillä, niin käsi jaksaisi ehkä vähän paremmin. Tiedän kyllä, ettei moinen minulta onnistu. Nythän minulla oli hetken aikaa peräti kolme käsityötä (+ ristipistotyö) kesken: nämä kaksi nuttua ja huivin virkkaus. Kuitenkin siinä kävi niin, etten osannut tehdä niitä vuorotellen, vaan virkkasin ensin huivin loppuun, sitten toisen nutun ja sen jälkeen toisen. Ristipistotyötä ja neuletta olen nyt oppinut vuorottelemaan, kun vain päätän tekeväni esimerkiksi tiettyyn aikaan päivästä tunnin-pari ristipistoja, vaikka kuinka tekisi mieli neuloa - tai päinvastoin.

Joka tapauksessa täytynee nyt suunnitella noita käsitöitä jatkossa siten, että tekee vähän vaihdellen neuleita ja virkkuita, erivahvuisista langoista ja erityyppisillä puikoilla. Toki sitä vaihtelua on tähänkin asti tullut ihan luonnostaan, mutta nyt täytyy tehdä tästä ihan tietoista. Vaikka siis kuinka haluttaisi kutoa pelkkiä nuttuja tai virkata pelkkiä sytomyssyjä, niin enää se ei varmastikaan tule onnistumaan. Näiden nuttujen jälkeen olenkin nyt aloittanut taas väliin virkkaustyön, vaikka olisi tuossa käsityökorissa odottelemassa Nallea ja Woolia sukankudinta vartenkin; vaan kun olen juuri Nallea ja Woolia kutonut nutuiksi, niin ei taida samanvahvuinen lanka ihan heti taipua käsissäni. Onnellinen olen kuitenkin siitä, että yhä pystyn jotain käsitöitä tekemään, ja taatusti niitä teen niin kauan kuin minussa henki pihisee! :) Saavat luvan laittaa vielä arkkuunikin puikot ja lankaa mukaan... ;) (laitettiinhan Albus Dumbledorellekin hautaan hänen seljasauvansa... ;) )

Erasto (kuvissa) ja minä toivotamme kaikille mukavaa päivänjatkoa! :)

17 kommenttia:

 1. Kauniit nutut.
  Ihailen sinua Mari, miten olet ongelmistasi huolimatta pysynyt noin valoisana ihmisenä.
  Minä olen nyt ollut elokuusta saikulla ja jatkuu ainakin helmikuun loppuun, eikä mikään kiinnosta.
  Vaikka ennen käsityöt on olleet juuri sitä terapiaa, niin nyt nekään ei auta.

  Jaksamista ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   Ehkäpä sinä löydät jotain muuta, joka sinua innostaisi ja virkistäisi mieltä. Pystytkö harrastamaan liikuntaa, sehän virkistää aina! Minäkin olen löytänyt monenlaisia tapoja liikkua, vaikka minulla onkin osittainen toispuolihalvaus.

   Mulla on sairauslomaa vielä kesäkuun loppuun asti ainakin, sittenhän tätä sairautta onkin jatkunut jo yli kaksi vuotta. Mutta kyllä se mieli pysyy silti valoisana, ja on uskoa tulevaisuuteen.

   Poista
 2. Hurjasti olet taas ahkeroinut kaikenlaista! Suloisia nämä nutut. Ja se edellinen hartiahuivi oli ihanan lämpöisen näköinen :)

  Ja täytyy kyllä yhtyä Annelin sanoihin, olet kyllä ihanan inspiroiva esimerkki siitä, miten voi epävarmuuden ja sairauden kanssa elää arkeaan silti luottavaisena ja positiivisena :) Kiitokset siis siitä ja siitä, että olet jakanut sitä meidän kanssamme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kehuista ja ihanasta kommentista! :) Niin kauan on toivoa, kun on elämää - ja itse ainakin uskon elämän jatkuvan vielä maallisen elämän jälkeenkin. Toivoa ei siis kannata menettää, vaikka mikä tulisi. :)

   Poista
 3. Ihana tuo nukkesi! Kauniita nuttuja ja nuo värikkäät sopivat hyvin tummille vauvoille. Itselläkin on suunnitelmissa nuttuja jossain välissä.
  Mutta nyt on ihan liikaa töitä ja astma on ärhäkkänä. Tautien kanssa eläminen ei ole aina helppoa. Kaikkein rankinta on jos jää sairauksiinsa jumiin ja katkeruuteen. Sairaudet rassaa ja haittaa ja harmittaakin. Mutta silti kun painopiste on muualla kuin sairaudessa, elämä on mukavampaa, Vaikkakin itsellä aina välillä ainakin ennen kontrolleja tauti tahtoo ottaa vallan. Niin kauan kuin on elämää on toivoa, olen samaa mieltä kanssasi!
  Kaikkea hyvää elämääsi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kaikista sanoistasi! Sairaus kyllä muistuttaa itsestään jatkuvasti, mutta sen kanssa oppii elämään. Kun muistaa, ettei enää pysty tekemään kaikkea mitä terveenä, niin osaa vähän suunnitella tekemisiään nykyisten rajojen puitteissa. Ja kyllähän ne rajat tulevat jatkuvasti vastaan, sitten täytyy vaan ottaa takapakkia. Silti on vielä paljon asioita, joita voi tehdä ja joista voi nauttia; käsitöitä tehdessä kyllä tunnen ja huomaan olevani vajaakuntoinen, mutta en anna sen häiritä. Ihan uusia liikuntalajejakin on tullut nyt kokeiltua, kun sekin puoli on mennyt kokonaan uusiksi. Ja hyvän kirjan parissa unohtaa ihan kaiken muun. :)

   Poista
 4. Ihanan värikkäitä nuttuja :) Minunkin suvustani löytyy kaksi ahkeraa nuttujen tekijää, ovatpa jopa nuttupiirinsä kera päässeet lehtijuttuun. Voimia ja jaksamista sairautesi kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minä olen aiemmin tehnyt muutamia nuttuja, nyt ajattelin tehdä vähän enemmän, että saa noita langanjämiä vähemmäksi.

   Poista
 5. Onpa suloiset nutut ja hyvin olit saanut ujutettua pienetkin lankanöttöset nutun helmaan. :) Tämä malli ja koko idea oli jälleen aivan uusi juttu. Näppärä! Jossain vaiheessa Pikku-Mimmi haluaa kuitenkin nukelleen (joka on vielä pukinkontissa) vaatteita. Tätä tekniikkaa voisi soveltaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noita nuttuja on kerätty Etiopiaan v. 2008 alkaen, vielä ainakin ensi vuoden loppuun asti niitä kerätään. Tuossa tekstissäni on linkki nuttusivuille, sieltä voi tutustua aiheeseen lisää ja vinkata vaikka kutoville ja ompeleville tutuillekin! :)

   Poista
 6. Onpa kauniita nuttuja! Oli mukava sattuma kun tavattiin uimahallissa!! :) Voimia sairauden kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Oli mukava nähdä, melkein arvasinkin, että saatat siellä olla, kun tiedän sinun käyvän usein uimassa. Tänään kävin kokeilemassa samassa rakennuksessa kuntosalia, olihan se hiukan erilainen kuin se, missä käyn kuntoutuksessa, selvästi tarkoitettu enemmän "kehonrakentajille" kuin vajaatoimintaisille kuntoutujille. Vesiliikuntakin oli mukavaa, yritän tässä kuntoutustauon aikana käydä sitäkin harrastamassa enemmän.

   Poista
  2. Saattaapi sitten olla, että satutaan toisenkin kerran jumpalle yhtäaikaa.:) Hyvää viikonjatkoa!

   Poista
 7. ja siltti jaksat touhua :-)

  Suosittelen lämpimästi että sinulla olisi montaa erilaisia käsitöitä saman aikan. Jos yhden kanssa ei meina sujua, otat vaan jokun muun ja eikun menoksi :-)). Iloisia joulunodotusta sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ei minulta onnistu monen käsityön pitäminen yhtä aikaa. Eilen taas yritin tehdä vuoroin virkkuuta ja neuletta, mutta kun en osaa laskea työtä käsistäni ennen kuin se on valmis. Tuntuu kuin heittäisi leikin kesken, jos välillä vaihtaa toiseen käsityöhön! ;) Ei kait tässä auta muu kuin hyväksyä se, että teen vain yhtä käsityötä kerrallaan, vaikka mikä tulisi. :)

   Poista
 8. Suloisia nuttuja :) Voimia ja jaksamisia sairauden kanssa.

  VastaaPoista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)