Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

tiistaina, marraskuuta 05, 2013

Mörri-Möykky se sateessa istuu kärpässienen alla...

Joskus materiaali muokkautuu valmiiksi työksi ennen kuin ehtii Mörri-Möykkyä sanoa. Toisinaan taas hieman kestää, eikä kaikissa työvaiheissa välttämättä edes vielä ole tietoa, mitä siitä lopulta syntyy. Yleensä niistä kyllä sitten jossain vaiheessa jotain tulee - tai sitten jäävät perikunnalle jaettaviksi. ;)


Nyt mennään heinäkuuhun 2009, jolloin löysin Prisman poistomyynnistä Novitan Hahtuvaista. Muistatteko vielä tätä huovutuskäyttöön tarkoitettua villaa? Minä taisin vähän hamstrata lempiväriäni turkoosia... ;)


Sitten sain kotiini isomummun vanhan rukin, ja kun olin harjoitellut kierrettä hahtuvalangalla, päätin kokeilla ihan kuidun kehräämistä. Koska olin tullut hamstranneeksi tuota turkoosia Hahtuvaista, kuvittelin kehrääväni sen kauniiksi langaksi. No, eihän siitä tullut yhtään mitään paitsi Mörri-Möykkyä, ja rukkikin siinä rytinässä otti ja hajosi! Isäntä kyllä korjasi sen myöhemmin nippusiteellä. Mutta siihen toppasi kehruuinto vähäksi aikaa. Tämän rullallisen kehräsin siis tammikuussa 2010.


Sitten hypätäänkin ajassa 3 vuotta ja 8 kuukautta eteenpäin! Koko tämän ajan olin kehräämättä, kun niin suivaannuin tuohon turkoosiin möykkylankaan. Tänä syksynä menin kuitenkin kehruukurssille - jossa en oppinut edelleenkään kehräämään muuta kuin möykkylankaa - mutta ennen kurssia oli pakko tyhjentää rulla tuosta vuosia sitten kehrätystä langasta. Sitähän sanotaan, että kehrätyn langan pitää antaa seistä rullalla jonkin aikaa, mutta se tarkoittaa yleensä muutamia päiviä eikä muutamia vuosia, kuten minun tapauksessani. ;) Joka tapauksessa tämä Mörri-Möykky pääsi syyskuussa 2013 viimein vapauteen. Mutta vielä se ei ollut käyttökelpoista lankaa...

***

Sillä välin toisaalla: Loput turkoosit Hahtuvaiset ovat päätyneet huovutuskäyttöön, joten niistäkin viimein syntyy jotain. Sitä jotain katsellessa syntyy idea, josko sen samasta materiaalista kehrätyn aineksenkin voisi hyödyntää...

***


Ja sitten ollaankin marraskuussa 2013, pyhäinpäivässä. Nyt Mörri-Möykky muuttui kerästä vyyhdiksi ja pääsi uiskentelemaan veteen. Kastelun ja kuivumisen jälkeen kehrättyä ainesta voi viimein alkaa kutsua langaksi! :) Lankakirjanpitooni ilmestyikin 54 grammaa uutta lankaa, vaikken ollut käynyt ostoksilla, ja kehrättykin tämä oli vuosia sitten... mutta vasta viimeistely (ja aikomus tehdäkin tästä jotain) teki tästä Virallista Lankaa, joka lasketaan lankavarastoni täytteeksi (kaikkia kehruuyrityksiä sinne ei kannata merkitä).

Kehruukurssin oppien mukaan lanka on tasapainoista, jos se ei ala vyyhdillä ollessaan kiertyä itsensä ympäri vaan roikkuu suorana alas. Tämä todellakin alkoi kiertyä, eli on erittäin epätasapainoista! ;)


Epätasapainoinen Mörri-Möykky on kova muuttamaan olomuotoaan: rullalta kerälle, kerältä vyyhdille, vyyhdiltä kerälle...


... ja sitten puikoille! :) Suurennapa huviksesi kuvaa, niin huomaat langan epätasaisuuden: joukosta löytyy ompelukonelangan vahvuista säiettä, mutta myös niin paksuja klönttejä, ettei niitä tahtonut saada 5 mm puikoilla väännettyä silmukaksi. :D Välillä on tosi tiukkakierteisiä paikkoja, välillä taas ihan kierteettömiä.


Mutta eihän Mörri-Möykky halunnut vieläkään jäädä olomuotoonsa, vaan kävi pyykkikoneessa yhdessä treenipöksyjen kanssa. Tässä on viimein Mörri-Möykyn lopullinen olomuoto, ja tällaiseksi se haluaa jäädä - jollei sitten muuta mieltään.

Työ on silti edelleen keskeneräinen, sillä nämä erittäin käsintehdyn näköiset suikerot ovat vain erään työn osa. Mistä työstä onkaan kysymys, sitä tietoa joudutaan vielä vähän odottamaan... mutta eipä tämän kanssa nyt muutenkaan ole ollut varsinaista kiirettä. :D

Mahtavaa, kun voi 30 vuoden käsityöharrastuksen jälkeenkin tuntea vielä olevansa ainakin joillakin käsityön osa-alueilla ihan aloittelija - ja siltä se työn jälki saa näyttääkin! :)

Mörri-Möykky siis palaa vielä blogiin - olkaa varuillanne! ;)

10 kommenttia:

 1. Hui! Ihan jännittää, miten tämä tarina jatkuu...

  VastaaPoista
 2. Vastaukset
  1. No, jos pitää upeana sellaista, minkä vahvuus vaihtelee puolesta millistä pariin senttiin ja jossa on kaikenlaisia "tupsuja" välissä ja välillä niin kovia kierteitä, että tuntuu käsissä ihan rautalangalta, niin mikäpäs siinä. ;)

   Poista
 3. Onnea matkaan uudella aluevaltauksella! Eihän kukaan ole seppä syntyessään, mutta onnistuit kuitenkin saamaan aikaan ihan oikeaa lankaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Hih, "uudella" - kyse kuitenkin vuosia sitten kehrätystä langasta. :D En ole kyllä jäänyt kehräämiseen ollenkaan koukkuun, sitä on ollut ihan kiva testata, muttei se rukki tuolla nurkassa kovasti minua kutsu. ;)

   Poista
 4. Mielenkiinnolla jään odottamaan mihin nuo suikerot kuuluu :)

  VastaaPoista
 5. Mielenkiintoista, mielenkiitoista, mitähän sie oikein suunnitelet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt en sitten päässytkään kansalaisopistolle tekemään loppuun sitä, mihin nämä suikerot ovat tulossa, kun vointi meni huonompaan. Täytyy yrittää joskus täällä kotosalla tehdä se valmiiksi. Eli joudutte olemaan ehkä pidempään jännityksessä kuin oli tarkoitus!

   Poista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)