Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

tiistaina, syyskuuta 24, 2013

Domino, domino...

Olen miettinyt viime päivinä yllättäen sukka-asioita. Jos kerran sukka on jo keksitty, ja perussukka on ihan hyvä ja toimiva sukka, niin miksi silti aina vaan pulpahtelee uusia sukkamalleja? Vieläpä sellaisia, jotka kehottavat kutomaan sukan ihan eri tavalla kuin se perussukka. Ja ennen kaikkea: jos minä kerran jo osaan kutoa perussukan, niin minkä ihmeen takia haluan yhtäkkiä testata sukan kutomista ihan jollakin toisella tyylillä?

Vaihteluhan virkistää ja totutusta poikkeaminen haastaa aivot jumppaamaan. :) Ja lopulta sukka on aina sukka, oli se sitten aloitettu varresta, varpaista, keskeltä tai kudottu ihan vinksin vonksin. Ainakin näiden sukkien kutominen oli melkoista pyörittelyä, mutta lopputulos näyttää ihan - no, sukalta! :)

Dominosukat
Tehty ajalla: 20.-24.9.2013
Lanka: Austermann Step turkoosikirjava (0160), Drops Fabel luonnovalkoinen (100)
Langankulutus: 109 g
Puikot: 2,5 mm + reunukseen 2,5 mm virkkuukoukku
Koko: Tein 35/37-ohjeen mukaan, mutta lopputuloksena 38/39-kokoiset sukat
Muuta: Kivat tuli! Ohjeesta poiketen lisäsin virkatun reunuksen. Sukkasato nro 11.

En ole koskaan ennen tehnyt mitään dominoneuletta, vaikka onhan se ollut monesti mielessä. Tekniikan kokeilu olisi ollut ehkä fiksua aloittaa peiton neulomisesta, mutta toisaalta samapa se on haastaa itsensä suoraan kutomaan sukat! :) Dropsin ohjeen nähdessäni tiesin heti, että tämä Austermann Step (ostettu kaksi vuotta sitten käsityömessuilta, kuten edellisenkin postauksen sukkalanka) sopisi mitä parhaiten juuri tähän malliin.

Näissä sukissa riitti kyllä mukavasti aivojumppaa. Sinänsä malli ei ole vaikea, mutta ensimmäisen sukan tekeminen vaati aika paljon ohjeen seuraamista - toisen sukan tein jo ulkomuistista. :) Aloitus oli vaativaa, kun silmukoita oli niin paljon, mutta parin ruuturivin jälkeen työ alkoi pysyä pyörittelyssä mukana. Toisaalta sitten tehtyäni kaksi ruuturiviä valmiiksi, huomasin työstä tulevan aivan liian löysän - sitä ennen sukkaa ei oikein voinut edes koettaa jalkaan, joten aika pitkälle piti kutoa ja todeta sitten, että purkuun menee. Aluksi aloitin siis tekemään 38/40-koon ohjeella, mutta vaihdoin silmukkamäärän 35/37-koon mukaiseksi, ja sillä sain aikaan omaan 38/39-jalkaani napakasti istuvat sukat.


Yksi haaste tässä työssä oli se, kuinka saada langat pysymään aisoissaan. Ohjeessa kehotettiin neulomaan jokainen ruutu omalta kerältään ja jatkamaan siitä sitten aina seuraavan rivin seuraavaan ruutuun. Tein tällaisia pikkukeriä jokaista ruutua varten, ja kuvasta näkyykin, kuinka sain ne pysymään kurissa: hakaneuloilla! :) Aina yhden ruudun valmistuttua jäljelle jäi yksi silmukka, enkä suinkaan katkaissut lankaa, vaan laitoin silmukan odottamaan hakaneulalle ja sen ruudun pikkukerän kiinnitin hakaneulalla kiinni niin, ettei se päässyt juoksentelemaan ja sotkeutumaan muihin lankoihin. Todella näppärää! :) Tietysti nuo pikkukerät aina hupenivat, jolloin jouduttiin jatkamaan lankaa ja tekemään uusi pikkukerä, mutta silti tällä tekniikalla tuli huomattavasti vähemmän pääteltäviä langanpäitä kuin jos olisi katkaissut langan aina joka ruudun jälkeen ja aloittanut samalla langalla uuden ruudun.

Langan riittoisuus tuli myös pieneksi haasteeksi. Ohjeessa kyllä sanottiin, että lankaa menisi 150 g, mutta koska kokemukseni mukaan jo 100 grammastakin näin ohutta lankaa saa ihan reilut polvisukat, niin en uskonut, vaan rohkeasti lähdin 100 gramman kerän kanssa touhuilemaan. Kun ensimmäisen sukan varsi oli valmiina, huomasin käyttäneeni siihen jo lähes 40 grammaa lankaa. Siksi otin sitten kaveriksi luonnonvalkoista Dropsin Fabelia, jolla kudoin kantapäät ja kärjen. Hyvä niin, sillä Step olisi kyllä loppunut muuten kesken, vaikka jäi sitä nytkin vielä 4 grammaa jäljelle. Sen verran poikkesin ohjeesta, että virkkasin lopuksi luonnonvalkoisella Fabelilla reunuksen sukan varteen, se jotenkin saa tuon kantapään ja kärjenkin näyttämään "suunnitellummalta". :)


Kyllä, tykkään kovasti näistäkin sukistani, jotka jäävät itselleni, kuten varmaan jo väristäkin voi päätellä. :) Kuinkahan monennet turkoosit sukat nämä ovat sukkalaatikossani... ;) No, sen ainakin tiedän, että nämä ovat yhdennettoista Sukkasato-sukat tälle vuodelle.


Tämä ihana Domino-valssi alkoi soida mielessäni otsikkoa miettiessäni. Se sopii sikälikin tähän sukkapostaukseen, että yhtenä yönä valvoin ihan pikkutunneille kutoessani dominosukkaa ja lukiessani erästä Pariisiin sijoittuvaa kirjaa. Ajantaju katosi sukan ja kirjan parissa ihan täysin... Tuossa valssissa on niin sellaista pariisilaista katukahvilatunnelmaa - ihan kuin siitä olisi itselläni mitään kokemusta, mutta voin kuvitella. :)

Bonsoir, mes amis! :)

39 kommenttia:

 1. Näyttää melkoiselta haasteelta noiden sukkien neulominen, hienosti selätetty malli! Virkattu reunus on minusta kuin piste i:n päälle, pienellä jutulla olet saanut sukkaan ryhtiä ja siistimmän näköiset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kyllähän tuo alkuun pääsyn jälkeen sitten sujuikin. :)

   Poista
 2. Hienot sukat, kyllä ei minulla riittäis kärsivällisyys tuohon malliin.
  Kommentoit geelikynsiäni, kiitos:) Ihmeen hyvin olen näihin tottunut, alku oli vähän hankalaa, pelotti että ne katkeavat ja hyvä kun sain pankkikorttia kaivettua lompakosta.Nyt olen niin tottunut, että en huomaakaan, ainoastaan pöytäluutun vääntäminen on vähän hankalampaa kuin lyhyillä kynsillä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Varmaan kynsienkin kanssa on niin kuin haastavan sukkamallin, eli alussa tuntuu oudolta, mutta sitten kun tottuu, niin alkaa kaikki sujua. :)

   Poista
 3. mahtavaa, että olet ensimmäiseksi dominotyöksesi ottanut sukat! Mä oon kokeillut tehdän pienen liivin vauvalle, mutta sukkiin ei ole ainakaan vielä rahkeet riittäneet

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän tuo domino sinänsä vaikea ole, mutta sukassa on aina omat kommervenkkinsä, on puolikkaita ruutuja jne.

   Poista
 4. Ihanat sukat, tuota mallia olen itsekkin silmäillyt sillä silmällä. Ei vielä ole puikoille kuitenkaan ehtinyt:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ei muuta kuin kokeilemaan - ei nää oikeasti ole vaikeat, mutta vaativat paikoin vähän keskittymistä.

   Poista
 5. Teitpä sie tosi komiat sukat ja mielenkiitoisella tekniikalla.

  VastaaPoista
 6. Teitpä sie tosi komiat sukat ja mielenkiitoisella tekniikalla.

  VastaaPoista
 7. Ihmetyksenhämmästys... Enpä ole ennen dominomallista kuullut, vaikka olen ehkä nähnyt jotain sillä tekniikalla tehtyä. Olet kyllä taitava neuloja! Mä taidan pitäytyä ihan siinä perinteisessä mallissa, mun kestävyys ei riitä ohjeiden lukemiseen saati sitten työn kääntelemiseen eri vaiheissa. Nurinperin se olisi kumminkin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lootps - eikun tuossa pitäisi lukea KIITOS, mutta sormet oli vähän väärällä kohdalla näppäimistön päällä... ;)

   Juu, olihan nuo puikot mullakin aluksi solmussa, mutta sitten kun sai sen kaksi ruuturiviä tehtyä, niin ei se pyöritteleminen ollut yhtään vaikeaa. Kantapään ja kärjen teosta suorastaan nautti, kun se oli ihan tuttua juttua. :)

   Poista
 8. Kauniit sukat erilaisella tekniikalla, tosiaan noita sukan toteutusmalleja on niin paljon erilaisia, että sekaisin menee jos kaikkia alkaa kokeilemaan. Mutta joku simppeli malli antaa toteuttaa itseään monta kertaa, pitäisi pitsisukkia tehdä, ainakin yhdet Kertut meinasin siitä kontaktivärjäyslangasta tehdä, siihen se sopii hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, eihän niitä kaikkia malleja voi millään ehtiä kokeilemaan, eikä ole tarviskaan. Joku malli sitten saattaa kolahtaa niin, että on pakko testata sitä. Välillä taas lanka on niin ihanaa, ettei siitä halua tehdä muuta kuin perussukat, että pääsee esim. värit oikeuksiinsa. Mulle on ollut haastavaa löytää hyvä malli itsevärjätyille langoille, joista ei viitsi ihan perussukkaakaan tehdä, mutta jos ne on vähänkään monivärisiä (käsinvärjätessähän ei koskaan saa tasaista jälkeä aikaan), niin pitäisi mallin olla sitten sellainen, ettei lanka ja malli syö toisiaan.

   Poista
 9. Aivan tavattoman ihanat dominosukat. Mä olen tehnyt dominolla sekä tossut,että lapaset. Dominotekniikkakin on koukuttavaa.

  VastaaPoista
 10. Hauskat dominot. Teksniikka on minulta vielä opettelematta, mutta ehtiihän sitä vielä:) Hienot luusukat myös alenpana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kaikkea ehtii opetella niin kauan kuin henki pihisee. :)

   Poista
 11. Hauskat dominosukat, nyt vaan pelaamaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai niinku että laitetaan jonoon dominosukkia ja sit tökätään yhtä niin kaikki kaatuu? Pitäis kyllä siihen tarkoitukseen olla muutamat sukat lisää... ;) Tavallisilla sukilla kyllä saa jo aikaan dominoefektin - kun omistaa varmaan kohta 100 paria itsekudottuja villasukkia, ja sit koittaa korinpohjalta ottaa just ne tietyt sukat, niin kaikki leviää pitkin lattiaa... ;)

   Poista
 12. Tuli semmonenkin tunne, että tossa valssissa on myös jotain venäläistä. Onko sinusta? Melodiassa?

  VastaaPoista
 13. Tuli semmonenkin tunne, että tossa valssissa on myös jotain venäläistä. Onko sinusta? Melodiassa?

  VastaaPoista
 14. Tuli semmonenkin tunne, että tossa valssissa on myös jotain venäläistä. Onko sinusta? Melodiassa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohhoh, jopas tuli monta kertaa sun kommentti. :) En mää kyllä kuule tuossa venäläisiä piirteitä, mulle tää on jotenkin niin ranskalainen haitareineen päivineen. :) Säveltäjähän on italialainen, ja laulun alkuperäiskieli tosiaan ranska. Mutta musiikkihan luo ihmisille erilaisia mielikuvia, jokainen kokee musiikin omalla tavallaan, joten mikseipä siinä joku voi sitten kuulla venäläisyyttäkin. :)

   Poista
 15. Älytsin mielenkiintoiset sukat, kivan vinkerät! Vaikuttaa aika työläältä. Ja niin romanttista musiikkia - kiitos musiikkivinkistä, kävin kuuntelemassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, olihan ne vähän työläämmät kuin perussukat. :)

   Poista
 16. Wau! Todella upeat sukat!...tykkään :)

  VastaaPoista
 17. Mahtavat sukat. Kiva että olit laittanut linkin mistä ohjeen löytää. Muakaan ei enää perussukkien teko miellytä. Tässä näkyy olevan haastetta seuraaviin sukkiini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitäpä vaan kokeilemaan! Laitatko muuten seuraavalla kerralla nimesi, niin tiedän kuka olet. :)

   Poista
 18. On siinä ollut sukissa haastetta kerrakseen, mutta hieno on lopputuloskin :)
  Ei riittäis itsellä kärsivällisyys...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Voihan sitä välillä haastaa oman kärsivällisyytensä - minäkin olen aika (= erittäin) kärsimätön ihminen, mutta joskus pitää vähän kasvattaa luonnetta tällaisilla harjoituksilla. ;)

   Poista
 19. Wau! Hienot sukat! Monesti olen domino-tekniikkaa katsellut ja mietiskellyt, mitä sillä voisi toteuttaa. Ehkä minä lähtisin kokeilemaan eka peittoon tms vähän helpompaan. Sinä oletkin niin taitava neuloja, että suoraan saat sukat onnistumaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Dominotekniikalla tulee kyllä hienoja peittoja, pitäisi joskus itsekin sitä kokeilla, ohje on kyllä tuolla jossain kansiossa.

   Poista
 20. Vau mitkä sukat! Täällä on niin paljon kehuttu dominotekniikkaa, et pitänee itsekin joku pvä sitä ruveta kokeilemaan. Eli itsellänikin jäänyt testaamatta. Mutta tuskin aloitan sukista, jos pikkupeitosta. ;) Sulla on kyllä taitoa, että ihan hyvä, jotta lähdit suoraan sukkaan soveltamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun on hyvä ohje, niin kyllä sen mukaan osaa tehdä vaikka mitä. En siis ole millään lailla itse tätä "soveltanut", eli kunnia kuuluu ohjeen kirjoittajalle.

   Poista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)