Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

sunnuntaina, elokuuta 04, 2013

Kysymyshaaste

PeePee puron varresta pommitti minua haasteella. Eihän tässä varmaan auta sitte muu kuin vastata, vaikka osa kysymyksistä tuntuukin todelliselta haasteelta (lähinnä nuo kesään liittyvät). Mutta eihän tämä mikään haaste olisikaan, jos ei joutuisi miettimään yhtään vastauksia. :)

1. Kaupunkiloma vai rantaloma? Perustelut.

Mun mielestä loma kuuluu viettää kotona, ja koska asun kaupungissa, niin vastaan kaupunkiloma.

Jos kuitenkin puhutaan matkustamisesta (loma ja matkustaminenhan eivät ole toistensa synonyymeja!), niin valitsisin silloinkin kaupunkiloman. Lämpö ja aurinko eivät tee minulle hyvää, joten en voi keksiä ainuttakaan syytä, miksi menisin varta vasten hankkimaan rannalle tai muuhun aurinkoiseen paikkaan itselleni entistä huonomman olon. Joskin nykyisessä voinnissani en kyllä voisi kaupunkilomallakaan tehdä juuri muuta kuin lepäillä neuloa hotellissa. Mutta jos olisin kunnossa, niin voisin kierrellä kaupungissa kirkoissa, museoissa, näyttelyissä, teatterissa, konsertissa jne. (lue: lankakaupoissa)

En kuitenkaan tykkää matkustamisesta, joten mieluummin tosiaan pysyn kotona ja nautin siitä, mitä kotikaupunki minulle tarjoaa. :) Kirpparilla ja kirjastossa kierteleminen riittää minulle hyvin "lomatekemiseksi". :)

Kuvituskuva: rukkeja kotiseutumuseossa

2. Paras asia, joka on tapahtunut sinulle viime aikoina?
 
Nautin ihan pienistä asioista elämässä, en osaa laittaa tapahtumia paremmuusjärjestykseen. Tällä hetkellä iloitsen siitä, että työkaverini kävi meillä kylässä lauantaina. Siitä, että saimme kotiimme sälekaihtimet perjantaina. Siitä, että kuopus pääsi djembe/ukuleleryhmään muskarissa - se oli niin iloinen uutinen, että hihkuin ja taputin käsiäni yhteen, ja olisin varmaan pomppinutkin, jos pystyisin vielä pomppimaan. :) Iloitsen siitä, että olen voinut tänä kesänä kokeilla kasvivärjäystä. Ja siitä, että olen "vanhoilla päivilläni" alkanut oppia puhumaan uutta kieltä. Ja niin hullulta kuin se kuulostaakin, ehkä tämä sairastumiseni on jollain tavalla ollut minulle yksi "paras" asia, koska se on laittanut elämäni jälleen kerran tärkeysjärjestykseen.

3. Paras kesäherkkusi ja mahdollinen resepti?

En syö kesällä mitään sen kummempaa kuin muinakaan vuodenaikoina, samat ruuat pyörivät ruokalistalla. Hoksasin muuten tänä kesänä juurikin tämän haasteen lähettäneen PeePeen blogia lukiessani, että minä en ole koskaan elämässäni grillannut! :) Se tuntuu olevan monille jonkinlainen kesään kuuluva juttu, mutta minä en ole sellaista oppinut harrastamaan, enkä taida opetellakaan. ;)

Sanotaan tähän nyt sitten vaikka kaalipata, joka on kuopuksen lempiruoka, ja kyllä se meille muillekin maistuu. Sitä nimittäin laitoin ruuaksi eilen. Laitan sitä kyllä säännöllisesti ympäri vuoden, mutta erityisen hyvää ja mehukasta kaalipadasta tulee alkukesän varhaiskaalista, joka on vielä sellainen pikkuruinen eikä lainkaan iso "kaalinpää" niin kuin täyteen mittaan kasvanut kaali.

Kaalipataan laitan ainoastaan kaalta, porkkanoita, jauhelihaa ja mausteita. Suhteessa 700 g jauhelihaa + yksi pieni varhaiskaali / puolikas iso kaali (pakastan toisen puolikkaan ja käytän sen myöhemmin toiseen kaalipataan) + 3-5 porkkanaa.

Nykyään, kun en jaksa enää pilkkoa aineksia käsin, silppuan porkkanat ja kaalin monitoimikoneessa, jolloin kaalista tulee sellaista aivan ohkaista suikaletta. Siitä tulee itse asiassa parempi kaalipata kuin isommista palasista! Laitan porkkana- ja kaalisilput kattilaan ja lisään aivan pikkuisen vettä, oikeastaan huuhtelen vain monitoimikoneen kylmällä vedellä ja kaadan sen huuhteluveden + koneeseen jääneet kaalinsilput kattilaan, ja siinä vesimäärässä sitten hauduttelen kaalia ja porkkanaa yleensä noin nelisen tuntia tai kunnes vesi on imeytynyt ja haihtunut niin, ettei sitä enää juurikaan ole kattilassa. Jossain vaiheessa paistan jauhelihan, lisään mausteiksi suolaa, mustapippuria, paprikajauhetta, meiramia, sipuli- ja valkosipulijauhetta. Tänään laitoin kokeeksi sipuli- ja valkosipulirouhetta sekä jotain yrttisekoitusta, mutta se yrttisekoitus oli siinä vähän liikaa, sen sijaan meirami on kaalipadassa ihan pakollinen. :)

Jauhelihan lisään kaalin ja porkkanan sekaan, ja tosiaan kaalipata saa hautua hiljaisella lämmöllä pitkään niin kauan, ettei siellä sitä vettä enää ole, sitten se voi vetäytyä hetken, ja eikun syömään! :) Tuo hauduttaminen tekee padasta hieman makean oloista, siksi se varmasti maistuu lapsillekin niin hyvin. :)

No eihän se nyt enää niin hyvältä näytä, kun siitä on jo puolet syöty ja se on ollut monta tuntia jääkaapissa... mutta hyvää oli, ja hyvää on myös seuraavana päivänä lämmitettynä! :)

4. Kesäperinteesi?

Jaa-a, eipä meillä kesällä tehdä sen kummempia asioita kuin muulloinkaan. Mutta ehkä jonkinlainen perinne on mummolassa käynti, koska emme käy siellä muulloin kuin kesällä, jolloin olemme perillä muutaman päivän, tänä kesänä olimme viikon. Mummolaperinteisiin kuuluu vierailla aina samoissa kyläpaikoissa, eli lasten kummeilla, ja omia sisaruksianikin pyrin näkemään, jos ovat kotona tai käyvät samaan aikaan mummolassa. Vaan onpa joskus jäänyt jokunen vuosi väliinkin, ettei ole tullut sisaruksiani tavattua, siskoani en ole nähnyt vuosikausiin (hän ei tosin asukaan kotiseudulla päin, eikä hänkään siellä aivan joka vuosi vieraile).

Perinteeksi voisi kutsua myös lasten uimakouluja, jonne ilmoitamme lapset joka kesä, vaikka uimakouluja toki järjestetään talvellakin, mutta kesällä se kulkeminen on jotenkin helpompaa, kun lapset voivat itse ajaa uimahallille pyörällä. Tänä kesänä esikoinen ei enää mene uimakouluun, koska hän osaa jo uida, ja koulussa on kuitenkin uimakouluviikko joka talvi. Kuopus on ollut kahtena kesänä vesileikkikoulussa, ja aloittaa huomenna kaksi viikkoa kestävän alkeisuimakoulun. Pojat ovat käyneet myös kahtena kesänä telinevoimistelukurssilla, joka kestää viikon verran, joten koska tämä kesä on jo toinen vuosi peräkkäin, niin ehkä sekin lasketaan "perinteeksi". ;)

Kuvituskuva: Matkalla mummolasta kylään puronvarteen

5. Paras viimeisin sisustusostoksesi?

Sisustusostos - mikä se on? ;) Meillä yleensä sisustusjutut tehdään itse tai löydetään roskiksesta. :D

Paras ja viimeisin sisustukseen liittyvä juttu on kuitenkin sälekaihtimet, joskaan sitä ei voi laskea ostokseksi, koska emme ole itse niistä mitään maksaneet. Olemme asuneet tässä samassa asunnossa nyt viisi vuotta, joten saimme "palkinnoksi" valita jonkin asukasedun noin kymmenen eri vaihtoehdon joukosta. Tämä etu toistuu aina viiden vuoden välein pitkäaikaisille vuokralaisille. Vaihtoehtona oli mm. kodinkoneita, mutta kun esim. jääkaappi ja liesi on uusittu ihan vastikään edellisten hajottua, niin niille ei ollut tarvetta. Oikeastaan me toivoimmekin, että sälekaihtimet olisivat yhtenä vaihtoehtona, joten ei tarvinnut hetkeäkään miettiä, minkä edun valitsisimme. Perjantaina kävivät asentajat, ja meillä on tosiaan nyt kaihtimet kaikissa ikkunoissa saunan ja kylppärin ikkunoita myöten. :)

Omista ostoksista tulee mieleen lähinnä parvekkeen puusäleikkö ja matto, mutta eihän niitä voi laskea sisustukseksi, kun ne tulivat ulos... ;) Joten ehkä joudutaan menemään aivan viime syksyyn, jolloin ostimme - käytettynä, tietenkin! - olohuoneeseen ison sohvapöydän. Se oli kyllä hyvä hankinta.

Kuvituskuva ajalta, kun pöytä ja sen päälle virkattu liina olivat vastatulleita

6. Millainen on unelmiesi asuinympäristö?

Uskoisin asuvani juuri nyt unelmieni asuinympäristössä: vuokralla kerrostalossa kaupunkilähiössä. Koulun vieressä, erinomaiset pyörätiet ja hyvät julkiset kulkuyhteydet ihan kotinurkilta. Mahtavat ulkoilualueet: metsikköä, lenkkipolkuja, merenranta, mustikkamättäät ja vadelmapuskat... kaikki ihan vieressä. Ainoa puute on isomman ruokakaupan puuttuminen omasta lähiöstä; Halpa-Halli lähti alkuvuodesta, eikä syksyllä tuleva Sale sitä oikein korvaa. Mutta pyöräilyetäisyydellä on kyllä kauppoja, että siinä mielessä tuo on pieni puute, mutta kyllä minä unelmieni asuinympäristöön lisäisin kunnon ruokakaupan/tavaratalon kävelyetäisyydelle kodista. Myös kirjasto on hyvä olla lähellä kotia, ja sellainen tässä suhteellisen lähellä onkin. Unelmien asuinympäristöstä löytyy myös monta kirpparia pyöräilyetäisyyden päästä, niin täältäkin.

Kuvituskuva: meidän lähiympäristön ulkoilualuetta muutama syksy sitten

7. Suomen kielen kaunein sana?

Tämä olikin vaikea kysymys. Tykkään tosi paljon sanoista, mutta eniten viehätyn sanoilla leikittelemisestä: riimittelystä, sananvääntelyistä ja kääntelyistä, sanojen monimerkityksellisyydestä, hassuttelusta... Yksittäinen sana ei tee minuun vaikutusta, asiayhteys on tärkeämpää.

Löysin silti yhden sanan, joka kuulostaa ja tuntuu kielen päässä hyvältä: LUMI. :)

Kuvituskuva: Lumienkeli (enkelikin on kaunis sana!)

8. Millaisia kesäsuunnitelmia sinulla on tai oli?

Kalenteriin merkittyjä: esikoisen synttärit, omat lääkärikäynnit, lasten jumppaviikot ja uimakouluviikot, Haapajärven Herättäjäjuhlat. Muita suunnitelmia: mummolassa käynti (sijoittui noiden körttibileiden yhteyteen) sekä papan luona käynti. Kaikki toteutuneet tai toteutumassa (isomman jumppa ja pienemmän uimakoulu vielä edessä). Kaikkien suunnitelmien kohdalla on ollut myös varaus, että jaksanko ja pystynkö. Sen vuoksi tätä elämää ei oikein pystykään suunnitella kovin tarkasti, enkä haluakaan. Ihan tavallinen arki on tärkeintä, aamulla herätessä ei tarvitse vielä tietää, mitä päivän aikana tapahtuu.
 
9. Paras vuodenaika?

SYKSY! :) Syksy, syksy, syksy, syksy, syksy, syksy... ja vielä kerran SYKSY! :) Olenko mahtanut koskaan mainitakaan, että syksy on lempivuodenaikani? ;) No, jos se on jäänyt epäselväksi, niin sanon vielä kerran: SYKSY.

Kertakaikkiaan rakastan syksyssä ihan kaikkea: ruskan väriloistoa, sadesäitä, syksyn tuoksua, pihlajanmarjoja, marjojen ja sienten keruuta (vaikka se jääkin aika vähäiseksi), omia synttäreitäni, lätäköitä, pimeneviä iltoja, lehtien lentämistä, tuulta, syysmyrskyä, märkien lehtien hajua, lehtikasoissa pomppimista, kynttilöiden polttamista, pakkasöitä, aina vaan pimeämpää ja pimeämpää syksyä... syksy on niin IHANAA! :)

Ja lopulta on se vaan niin ihanaa, kun loppusyksystä sataa ensilumikin, ja tulee talvi. Talvi on heti toiseksi lempparein vuodenaika, vaikka siinä on mukana myös se haikeus, että joutuu taas melkein vuoden odottamaan seuraavaa syksyä... Kevään koittaessa alan yleensä miettiä, että pianhan se onkin taas ihana syksy, ja kesän yli selviän tarkkailemalla, joko ensimmäisiä syksyn merkkejä olisi ilmassa. :) Tänä kesänä on ollut jotenkin syksyinen olo jo kesäkuun lopusta saakka, ja nythän ollaankin ihan täydessä syksyssä ainakin minun mielestäni.

SYKSY! :)

Kuvituskuva: monta syksyä sitten napsittu

10. Mikä saa sinut onnelliseksi?

 • Syksy. :)
 • Lapset - lähinnä omat, mutta myös muiden lapset.
 • Se, että isäntä keittää joka ilta minulle kupillisen rooibosta.
 • Lankojen värjääminen.
 • Lankojen neulominen.
 • Ja virkkaaminen.
 • Ristipistot.
 • Kirjat. Ja äänikirjat.
 • Vastasiivottu koti. 
 • Siivoaminen.
 • Värit: mitä enemmän ja voimakkaampia, sen parempi.
 • Hali tai pusu joltakulta elämäni kolmesta tärkeimmästä miehestä. :)
 • Syksyn tulo. :)

Mutta ehkä tähän kysymykseen täytyy kertoa vastaukseksi eräs pikku tarina. Olin jostain syystä jälleen kerran levittänyt lankakeräni keskelle työhuoneen lattiaa ja istuin itse niiden keskellä. Luultavimmin järjestelin lankojani uuteen järjestykseen, sillä tykkään ylipäätään siivota ja järjestellä usein kaikkia tavaroitani, mutta kaikista mukavinta on järjestellä lankojani. Ja minulla kaikki järjesteleminen tapahtuu niin, että tyhjennän kaikki tavarat kerralla hyllyiltä ja koreista lattialle, ja siinä sitten istun kaaoksen keskellä luomassa järjestystä. Mies yllätti minut kerran tästä lankojen järjestelypuuhasta, ja totesi: "Nyt sinä olet onnellisimmillasi." Mies tuntee minut todella hyvin. :)

Joskus saatan levittää langat lattialle ihan vain katsellakseni niitä... ;)

Kuvituskuva: Tuossa kasassa olisi kiva pyöriä... (tämä kuva on otettu päivänä, jolloin kerijälaite saapui taloon)

Tämä haaste pitäisi ohjeiden mukaan lähettää viidelle, mutta olen taas kerran niin huono valitsemaan viittä, jotka haluaisin haastaa, eivätkä kaikki edes haasteista tykkää. Joten saat napata tämän mukaasi, jos haluat näihin kysymyksiin vastata! :)

Ihanaa sunnuntain jatkoa! :)

4 kommenttia:

 1. Olipas kiva lukea! Hyvä ohje kaalipataan, kiitos !

  VastaaPoista
 2. Minä myös tykkäsin lukea tämän, ja kaalipatakin kuulosti houkuttelevalta! Kaalilaatikko kuuluu omiin suosikkeihini, joten tätäkin voisi kokeilla. Eri asia mitä 2v. poika joka eläisi pelkällä potulla jos saisi itse päättää siitä tykkäisi, mutta ainahan voi kokeilla... :)

  VastaaPoista
 3. Hauska kuulla että on muitakin kotonaviihtyjiä. Vähän aina pelottaa kyselyt "mitä lomana tuli tehtyä", kun yleensä tuli lomailtua vain kotona :).

  VastaaPoista
 4. Kun tuo minun blogini on ollut huono päivittymään niin nappasin tämän mukaani. Oli kova homma vääntää vastauksia, meni ihan monta tuntia eikä tullut tehtyä mitään muuta.

  VastaaPoista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)