Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

perjantaina, heinäkuuta 19, 2013

Radanvarsicocktail

Maanantaihan se taisi olla, kun lähdin kukkia keräämään junaradan varteen tähän ihan meidän lähimaastoon. Radan ja pyörätien välissä kun kasvaa ihan valtavasti horsmaa ja pietaryrttiä. Toki näitä kukkasia kasvaa muuallakin, mutta kun oli muutenkin sinne päin kauppa-asiaa, niin ajattelin poiketa keruureissulla samalla kertaa. Vaikka kukkia oli siellä runsaasti, niiden kerääminen ei ollutkaan niin helppoa niin vaikeakulkuisessa pusikossa. Horsmikko houkutteli kauniilla kukkasillaan, mutta lähemmäksi mennessä huomasin, että horsmat ovat jotain kolmimetrisiä, ja kasvavatkin pahimmassa tapauksessa jossain ojassa tai kuopassa, enkä uskaltanut niitä lähestyä. Onneksi sitten löytyi helpompiakin paikkoja radanvarresta, ja kun kunnon apajille pääsi, niin nopeastihan niitä kukkia sitten saksi ämpäriin.

Minähän värjäsin jo kesäkuussa horsman lehdillä ja varsilla ennen niiden kukintaa. Nyt päätin kuitenkin kokeilla pelkillä kukilla värjäämistä, tosin mukana oli myös sitä kukinto-osan vartta ja niitä kapeita pötkylöitä, koska en viitsinyt alkaa pelkkiä terälehtiä riipimään. Värjäysoppaassa kyllä sanotaan, ettei kasvien kukilla ylipäätään kannata värjätä, koska ne eivät juurikaan luovuta väriä, mutta päätin silti kokeilla. Sitä paitsi Pieni Ekopuoti näyttää myyvän nimenomaan horsman kukilla värjättyä lankaa, joka oli mielestäni ihan vihreää... Pakkomielteeni tuntien oli siis tätäkin kokeiltava vihreän toivossa! ;)


No eihän tästä tullut kuin taas kerran keltaista! :D Ja kun tarkistin sieltä Pienestä Ekopuodista, niin kyllä se horsmankukkalanka taitaa sielläkin olla enemmän keltaista, kuva vaan on otettu sen verran hämärissä olosuhteissa, että se saattaa vähän hämätä. Tai sitten näen vihreää sielläkin, missä sitä ei ole...


Horsmankukilla tuli itse asiassa aika tavalla samanlainen värisävy kuin horsman lehdillä ja varsilla värjätessä. Vasemmalla on nyt värjäämäni horsmankukkakerä, oikealla kesäkuussa värjätty horsmanlehtikerä. Kerät ovat muuten molemmat 100 g keriä, mutta joskus kerijälaite tekee löysempiä, joskus taas kireämpiä keriä, joten siitä tuo kokoero. Sävyeroa ei varmaan kuvasta helposti erota, mutta luonnossa tuo kukilla värjätty on ihan aavistuksen verran kirkkaampi kuin lehdillä värjätty. Sanoisinkin, että jos horsmalla meinaa värjätä, niin ei liene merkitystä, pistääkö pataan lehdet vai kukat vaiko koko kasvin! Sitäpaitsi kukkia oli tässä satsissa vain noin 900 g, kun taas varsia ja lehtiä oli aikoinaan ehkä 1,5-2 kiloa, eli siinäkin mielessä kukat värjäsivät "tehokkaammin". Tulipahan nyt kuitenkin kokeiltua! :)

Toinen kokeiluni oli pietaryrtti, jonka kukilla värjäämisestä olen haaveillut jo viime syksystä saakka, odottanut olen vain niiden kukkiin puhkeamista. Tässä siis on käytetty pelkät kukat, ja varret lehtineen saivat jäädä sinne junaradan varteen junien ja ohi loikkineen jänöpupun seuraksi. :)


Pietaryrtti eli nappikukka on yksi lempikukkiani siksi, että se on minulle merkki syksyn lähestymisestä. :) Ja kylläpä siitä tuleekin mahtava väri värjätessä - olen pahoillani, että kuva ei kerro totuutta, sillä väri on paljon kirkkaampi ja syvempi luonnossa! :) Ihan varmasti paras värjäämäni lanka tähän mennessä!

Mutta ei näin mahtavaa väriä saanut ihan ilman varjopuolia. Pietaryrttiliemi haisee nimittäin ihan sukkamehulle, ja vielä erittäin voimakkaasti! Eihän nämä kasvivärjäilyjen tuoksut ole missään vaiheessa olleet mitään lempparihajuja, mutta tämä kyllä vei löyhkäämisen käsitteen ihan uusiin ulottuvuuksiin... ;)

Toinen haittapuoli oli roskat. Värjäyskirjassa neuvottiin jättämään kukat liemeen vielä langanvärjäyksen ajaksikin, koska kukat painuvat kattilan pohjaan. No, painuivathan ne kyllä, mutta kun langan upotti sekaan ja vähän pyöräytti tasaisen värin aikaansaamiseksi, niin ne kukathan takertuivat lankaan, ja siinä sitä olikin sitten siivoaminen huuhteluvaiheessa! Puhumattakaan niistä monesta miljoonasta kirvasta, tai mitä lie olivatkaan: pieniä pisteen kokoisia roskannäköisiä, jotka kuitenkin osasivat lentää ja kävellä, mutteivät nähtävästi uida, koska lankoja huuhdellessa ne eivät enää lentäneet eivätkä kävelleet. Äsken lankojen kerimisen jälkeen vielä sain imuroida niitä lattialtakin jokusen sata kappaletta... Surettaa vähän noiden hyönteisraukkojen puolesta, jotka kokevat kohtalonsa minun värikattilassani. :( Ei niitä millään saa pelastettua pois kasvien seasta, jotkut ovat niin tyhmiäkin, että kun yritän niitä saalistaa siirtääkseni ne takaisin luontoon pois varmalta kuolemalta, niin ne pakenevat takaisin sinne kattilan tai ämpärin pohjalle. On tämä elämä julmaa!


Tässä värivertailussa vasemmalla pietaryrtti ja oikealla horsmankukka. Huomaatte varmaan nyt, kuinka vahva tuo pietaryrtin väri on, sillä horsmankukan värikin on luonnossa vielä vahvempi kuin tuossa kuvassa. :)

Näiden kahden vyyhdin jälkeen alkoi sitten cocktailien sekoittelu! :)


Tämä lanka ui sekoituksessa, jossa oli sekä pietaryrtin ja horsmankukan jälkiliemiä sekoitettuna yhteen. Taas kerran kuvassa vyyhti näyttää hailakammalta kuin luonnossa.


Tässä kuvassa kaikki kolme edellämainittua: vasemmalla horsmankukka, oikealla pietaryrtti ja keskellä niiden jälkiliemien cocktail.

Osan jälkiliemistä säästin vielä krapin kanssa leikittelyyn:


Krappia ja pietaryrtin jälkilientä yhdistettynä, namskis! :) Tämän sekoituksen tein ihan värjäyskirjan ohjeen mukaan, eli litra krappilientä ja viisi litraa pietaryrtin jälkilientä, tuloksena tuo vasemmanpuoleinen mahtava oranssi väri. :) Oikeanpuoleinen on sitten saman sekoituksen jälkiliemi, ja ihana väri on sekin.


Tässäkin on mukana krappia horsmankukan jälkiliemen kanssa, mutta väri on aika vaisu. Syynä varmasti se, että krappia oli joukossa hyvin vähän, vain pari desilitraa krappilientä horsmankukan viittä litraa vastaan.


Mutta verrattuna pelkkään horsmankukkavyyhteen, niin onhan tuo krapin kanssa sekoitettu hieman punertavampi väriltään: vasemmalla siis krappi + horsmankukan jälkiliemi ja oikealla pelkkä horsmankukka.


Tässä vielä kaikki krappisekoitukset, tuttuun tapaan myös porkkana vertailun vuoksi. :) Meidän jääkaapissa oli vain kaksi porkkanaa, piti valita kuvaan se vähemmän ruma... ;) Langat vasemmalta alkaen: krappi + pietaryrtti, edellisen jälkiliemi sekä horsmankukka + krappi.


Vielä kaikki tämän viikon värjäilyt yhdessä: ylhäällä pietaryrtti, pietaryrtti + horsmankukka, horsmankukka; alhaalla krappi + pietaryrtti, edellisen jälkiliemi, horsmankukka + krappi.


Kerta kiellon päälle, tällä kertaa vähän erilaisin kameran asetuksin. Vasen rivi ylhäältä alas: horsmankukka, horsmankukka + krappi, krappi + pietaryrtti jälkiliemi. Oikea rivi ylhäältä alas: pietaryrtti, pietarytti + horsmankukka, krappi + pietaryrtti.

Näihin kuviin, näihin tunnelmiin... :) Hyvää viikonloppua!

10 kommenttia:

 1. Hieno keltainen väri! Ja samaten tuo oranssi. Syksyn tuntua jälleen kerran.

  VastaaPoista
 2. Kauniita sävyjä. Minulla odottaa se raparperi+nokkonen liemen keitto ja olen kerännyt ison satsin just pietaryrttiä ja eilen vesisateessa puna-apilaa varsineen, en ole apilalla ennen värjännyt, katsotaan mitä tulee... kaunis aamu tänään... värjäykset alkavat kohta liemenkeitolla.

  VastaaPoista
 3. Onpa tullut nyt ihanan värisiä lankoja. Itse en ole ollut kiinnostunut värjäyksestä, mutta eilen löysin tytön vanhan yläasteen käsityökirjan ja siellä kerrottiin perusasioita värjäyksestä ja ihan mielenkiintoiselta vaikutti. Mutta mitä lukee näitä juttuja, niin onhan se työlästä hommaa. Ja voisi perhekin kyllästyä, kun ruoka-aikana katsovat kattilaan "ai, tätä nokkoslientä taas ruokana" :)

  VastaaPoista
 4. Kiitos onnitteluista. Laulaminen kokouksen aluksi olisi ihan mukava tapa, harmi vaan, ettei juuri nyt oikein ole laulajia porukassa :)

  VastaaPoista
 5. kauniin värisiä lankoja olet värjännyt:)

  VastaaPoista
 6. Nythää sie sait mahtavat värit, tuo pietaryrtti anto upeen keltasen, harmi kun tässä läheellä ei niitä kasva, vasta tuolla 10 km päässä enkä jaksa sinne asti kävellä.
  Mutta sit toi oranssi, IHANA, nyt täällä on joku kade:))))

  VastaaPoista
 7. Aivan ihania lankoja jälleen ♥ hirmuinen värjäyshimo alkaa olla valloillaan, vaan vieläkin joudun odottelemaan. ensi viikko on vielä puolestani varattu, mutta ehkäpä sitten pääsen tositoimiin.Tuota pietaryrttiä voisin kokeilla, väri vaikuttaa hienolta ja sitä löytyy lähistöltä.

  VastaaPoista
 8. Olen koko kesän laiminlyönyt blogien lukemista, osasyynä se, kun siirryin feredlyyn enkä oikein tykkää siitä. Uuden opettelu on vaikeaa.
  Mutta siis ihania värejä ja lankoja sulla blogi täynnä! Tekee itekin mieli lähteä keräämään pietaryrttiä ja ostaa krappia. Lankoja olisi jokunen kerä. Mutta omasta värjäyskurssistani on niin monta vuotta ja sekin tehtiin sienillä, etten kyllä ilman opasta lähde kokeilemaan mitään.

  Ja se pyöryläjakku, ottaisin heti sen itselleni, jos se sopisi ja saisin. ;) On se niin ihana!

  VastaaPoista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)