Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

tiistaina, heinäkuuta 16, 2013

On liljoja, apiloita, on ruusuja, ratamoita...

... niin kauniita kaikki, oi ystäväin.

Tuo laulu on soinut päässäni näiden värjäysjuttujen aikana, ja nyt tuli sopiva tilaisuus laittaa se otsikkoonkin. :)


Eilen laitoin kuvat näistä kahdesta todella epäonnistuneesta vyyhdistä. Niistä tuli osittain harmaita, osittain hailakan beigejä, ihan järkyttäviä siis kaikessa epätasaisuudessaan. Pistin siis ne uudelleen värjäykseen, eikä muuta tarkoitusta ollut kuin saada väri vähän tasoittumaan, ihan sama siis, mitä väriä tulee lopputuloksena.

Piharatamoita kasvaa joka paikassa, ja meidän lähimetsässä siellä, minne ei ruohonleikkuri ole yltänyt, ne ovat vieläpä aivan valtavan suuria. Siispä niitä keräämään, ja ämpärillinen (= kattilallinen) löytyikin vajaassa tunnissa.


Jostain luin, että piharatamosta saisi kullankeltaista. Nämä ratamot olivat kuitenkin jo "vanhoja" ja menettäneet varmasti jo suuren osan alkukesän väreistään, varsinkin kun jaksoin kerätä vain niitä isoimpia. Vastaleikatulta nurmelta jos olisi nyhtänyt niitä pieniä lehtiä, niin niissä varmasti olisi ollut vahvemmin väriä tallella. Täytyy myös muistaa, että kaksi näistä vyyhdistä oli jo kertaalleen värjäytyneet harmaa-beigeiksi.

Väri todellakin tasoittui, eikä lopputuloksesta näe, että vyyhti on ollut monivärinen! :)

Vasemmanpuoleinen saattaa jossakin valossa ja tuossa kuvassakin hieman vihertää, mutta kyllä se on enimmäkseen harmahtavan ruskea. Sen värjäsin ensimmäisenä, ja se oli niistä pilalle menneistä myös ensimmäinen. Jälkiliemeen upotin tuon keskimmäisen, joka oli pilalle menneistä jälkimmäinen. Päätin kokeilla vielä toisessa jälkiliemessä ihan tavallista valkoista, ja siitä tuli hieman punaiseen taittuva vaalea beige.


Tässä kuvassa värit ovat lähimpänä totuutta. Mahtava juttu kyllä tämä värjäys - jos jotain menee pieleen, niin sen voi aina värjätä uudestaan! :)


Näitä lankakeriä on ollut hauska kuvata amppelikukan päällä pitkin kesää. Pakko sanoa sananen myös näistä amppelikukistani, jotka ovat siis lumihiutaleita nimeltään. Siinä on aivan loistava kukka viherpeukalottomalle! Alkukesästä lumihiutale kukki kauniisti, mutta kesäkuun puolen välin jälkeen se oli hetken kukattomana. Sitten se aloitti uudelleen kukintansa, ja kukat suorastaan räjähtivät esiin yhdessä yössä! Pienemmän amppelin kukat tupsahtivat edellisenä yönä, isomman amppelin kukat seuraavana! Ja niin oli aivan täpötäynnä kukkaa, että ihan hengästytti! Sitten lähdimme viikoksi mummolaan, ja melkein arvasinkin, kuinka käy. Parvekelaatikoissa olevat kukat ovat lähellä kaidetta ja parvekkeen ulkoseinämää, joten ne saavat sateen aikana sen verran kosteutta, että arvasin niiden pysyvän hengissä. Etenkin kun toinen laatikko on varjossa, ja aurinkoisemmalla paikalla olevan laatikon kasvit eivät tykkääkään kovin kosteasta mullasta. Mutta nämä amppelit ovat alttiina auringonpaisteelle, mutta niihin taasen ei sade yllä lainkaan. Kotiin tultuamme laatikoissa olevat kukat olivat ihan hyvinvoivia, mutta amppelikukat ihan harmaina kuivuudesta, eikä kukinnasta ollut enää tietoakaan. Kastelin niitä reippaasti, ja jo samana iltana ne olivat jälleen vihreitä ja hyvinvoivia. Ja nyt, kun kotiinpaluusta on muutama päivä, ne ovat alkaneet taas työntää kukkia! :D Jatkossa taidankin ostaa vain tuota lumihiutaletta parvekekukaksi, koska se on kukkiessaan uskomattoman upea, ja nähtävästi kestää myös kovempaakin kohtelua. ;)

Värjäilyt jatkuvat jälleen... Kiitos käynnistä ja mielenkiinnostasi tätäkin postausta kohtaan! :)

7 kommenttia:

 1. Minä pidän lankojen väreistä, jotka on värjätty luonnon kasveilla :)

  Paljon olet jaksanut värjätä....suuritöinen homma tuo värjääminen, mutta varmasti palkitsee :) Niin ihania ovat nuo värit.

  VastaaPoista
 2. Sinnikkyys palkitaan aina, hyviä värejä olet saanut tilalle:)
  Minäkin laitoin eilen uudelleen kultapiiskuvärjäykseen 7-veikkaa ja näkyy tulevan hyvä keltainen vielä ja sitten kääpäliemeen pienen vyyhdin ja vielä sinipuuliemeenkin villavyyhdin.... Annan olla vähän pitempään likoamassa...

  VastaaPoista
 3. Oot sää vaan sitkeä sissi värjäämään.

  VastaaPoista
 4. Olen samaa mieltä tuosta lumihiutaleesta ja on kaunis kukka.

  VastaaPoista
 5. Raparperipostauksen alussa olin varma, että nyt saat sitä vihreää, mutta höh sentään. Kyllä se vihreäkin varmasti vielä onnistuu joku kerta. Kauniita ovat nuokin sävyt, jännä nähdä mitä niistä kaikista sitten aikanaan syntyy!

  VastaaPoista
 6. Nythän ne kirjavat vyyhdit saivatkin hyvän värin.
  Miulla kiehuu raparperin juuret ja liemi on upean värinen katotaan huomenna mitä tekee langoille.

  VastaaPoista
 7. Nämä sinun värisi on niin minua :)
  Tykkään tuhannesti !

  VastaaPoista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)