Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

torstaina, toukokuuta 16, 2013

Neulottuja sytomyssyjä

Olen tehnyt sytomyssyjä reilun kolmen vuoden aikana kaikenkaikkiaan nyt 128 kappaletta, nämä nyt esittelyssä olevat mukaanlukien. Nämä ovat kuitenkin ihan ensimmäiset neulomani sytomyssyt! Tähän saakka olen siis ainoastaan virkannut sytomyssyjä, paitsi viime syksynä tein muutaman isoäidinneliömyssyn, joissa oli virkkauksen lisäksi hieman neuletta joukossa. Joka tapauksessa nyt siis syntyivät ensimmäiset kokonaan neulotut sytomyssyt. Minulla on jonkinlainen päähänpinttymä siitä, että sytomyssyn täytyy olla nimenomaan virkattu. Se voi johtua osittain siitä, että sytomyssykampanjan alussa vuonna 2010 Matleena ja Seijasisko esittelivät ensimmäisinä sytomyssyinä virkatun reikämyssyn, jonka tyylisiä minäkin olen pääasiassa sytomyssyiksi virkannut - se vain näyttää minun silmiini "ainoalta oikealta sytomyssymallilta". Sytomyssylangat ovat yleensä puuvillaa/puuvillasekoitetta, jota minä tykkään mieluummin virkata kuin neuloa. Virkkuutyö sujahtaa neuletta helpommin käsilaukkuun reissukäsityöksi, jollaiseksi sytomyssyt soveltuvat mitä mainioimmin. Myssyn tekeminen ja sovittaminen keskeneräisenä on myös paljon helpompaa, kun siitä ei sojota puikkoja, joten siinäkin vielä yksi syy, miksi suosin mieluummin virkkausta.

Tämä Hanko-lanka vaan on sen verran paksua, että virkattuna siitä olisi tullut melkoisen tönkköjä pipoja, joten siksi päätin tällä kertaa tehdä sytomyssyt neuloen:

Sytomyssyt 5 kpl
Tehty ajalla: 14.-16.5.2013
Malli: Oma
Lanka: Novita Hanko 1. musta (099) + grafiitti (041), 2. khaki (344) + sinappi (230) + beige (631) + grafiitti (041), 3. beige (631) + farkku (013), 4.  farkku (013), 5. beige (631) + farkku (013)
Langankulutus: 1. 78 g, 2. 82 g, 3. 72 g, 4. 84 g, 5. 71 g, yhteensä 387 g
Puikot: 5 mm
Koko: 1. n. 55 cm, 2. n. 58-60 cm, 3. n. 55 cm, 4. n. 58-60 cm, 5. n. 55 cm
Muuta: Oysiin   

Langat ovat niitä jämiä, joita jäi pojille tekemistäni raitapuseroista.

Myssy nro 1:n väri on kyllä minun makuuni varsinainen "Ankeuttaja" (arvaa, mitä kirjasarjaa kuuntelen paraikaa äänikirjana! ;) ), mutta onhan toki sellaisiakin ihmisiä olemassa, jotka käyttävät ainoastaan mustia vaatteita, ja jos he joskus oikein haluavat repäistä, niin saattavat laittaa mustan piristeeksi aina yhtä iloista harmaata, kuten tuossa myssyssä. ;) Tämä myssy saattaa olla jonkun makuun jopa liiankin räväkkä!

Myssy nro 2:een sekoitin kaikkia niitä lankanyssäköitä, joista yksikään ei olisi riittänyt myssyyn pohjaväriksi. Siitä tuli sitten tuollainen iloinen sekamelska, jossa ei ole mitään säännöllisyyttä raidoissa, vaan otin aina sen värin, mikä sillä hetkellä tuntui kivalta. Beigeä lankaa oli kyllä enemmänkin kuin nyssäkällinen, mutta otin sitä myös tuohon myssyyn mukaan, koska arvasin, etteivät ne muut nyssäkät riitä kuitenkaan, eivätkä ne sitten riittäneetkään. Mutta kun beigeä on tuolla matkan varrella jo hieman joukossa, niin ei pistä niin pahasti silmään tuo beigevoittoinen päälaki, kun kaikki muut värit loppuivat. :)

Beigeä ja farkkua oli tosiaan enemmänkin, joten pystyin myssyjen 3 ja 4 kohdalla jopa ihan etukäteen suunnittelemaan niiden käyttöä. Myssy 3:sta tuli tuollainen tasaraitapipo ja 4:sta yksivärinen. Myssy nro 5 on sitten taas viimeisten jämien upotuspipo, ja täpärälle menikin lankojen riittäminen: beigeä jäi jäljelle noin 10 cm langanpätkä pääteltäväksi, ja jos oikein tarkasti katsot, niin farkunsinistäkin olen saanut vielä tuonne päälaelle yhden kerroksen neulottua, siinäkin piti tarkasti laskea, montako silmukkaa siitä saa vielä neulottua, eli se ujutettiin sitten siihen kerrokseen, jossa oli kavennusten jälkeen oikea silmukkamäärä. :)

Nämähän ovat kyllä muutenkin vähän erikokoisia, päälaen kavennuksetkin taitavat olla kaikissa myssyissä tehty eri tavalla. Onpahan sitten vaihtoehtoja erikokoisiin päihin! :)

Tein näistä ihan perusmyssyjä, koska ajattelin näiden värien sopivan enimmäkseen miehille, enkä usko heidän kaipaavan pitsejä tai palmikoita myssyihinsä. :) En olekaan kovin montaa miehekästä sytomyssyä vielä tehnyt, joten on välillä hyvä muistaa heitäkin.

Seuraavaksi puikoille menee taas jotain itselle tulevaa isompaa projektia. Välillä on kiva tehdä näitä pieniä ja nopeasti valmistuvia, mutta aina se mieli vaan kaipaa niiden isojen käsitöiden pariin.

Kiitos jälleen käynnistäsi, tervetuloa uudelleen! :) Mukavaa loppuviikkoa!

6 kommenttia:

 1. Voi vitsi, valmis kommenttini katosi bittiavaruuteen! :(

  No otetaan uusiksi: Kaikki myssyt ovat mielestäni kivoja ja sopivat niin miehille kuin naisillekin. Jos äänestäisin näistä mielestäni kivintä myssyä, niin se olisi joko Ankeuttaja tai Sekamelska.

  VastaaPoista
 2. Kivoja pipoja..vaikea valinta, jos näistä pitäisi valita. Voisin ihan mieluusti valita tuo Ankeuttajan ..mutta ehkä kuitenkin "näin kesän korvalla" nappaisin mielummin tuon Upotuspipon.

  VastaaPoista
 3. Kivoja myssyjä. Minusta tuo "ankeuttaja" on nätti, ja voisin kuvitella moneen päähän. Mutta kauniita ovat kaikki

  VastaaPoista
 4. Kivoja ovat kaikki,minua eniten miellyttää tuo tasaraitapipo,vaaleansininen vain on niin kaunis väri! Ja tasaraita on aina hyvä :)

  VastaaPoista
 5. Minä ehkä valitsisin yksivärisen, vaikka tuppaan raitaa tekemään omiin vaatteisiini. Ankeuttajasta aivan samaa mieltä:)

  VastaaPoista
 6. Kivat myssyt ovat. Minä en vieläkään pysty neulomaan pipoa ilman ohjetta, virkata kylläkin.

  Minua jäi vaivamaan, mitä kirjasarja kuuntelet? ;)

  VastaaPoista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)