Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

perjantaina, huhtikuuta 12, 2013

Novita kesäkäsityöt

Taas tulee lehtikatsausta, sillä sain kotiini tänään Novita kesäkäsityöt -teemalehden. Lehden ilmestymispäivähän on vasta 16.4., mutta minähän kärsimättömänä tyttönä tilasin sen jo pari viikkoa sitten sähköpostilla heti, kun näin tästä lehdestä maininnan edellisessä varsinaisessa Novitassa, niinpä se tulikin minulle sitten etuajassa. Nämä teemalehdethän eivät tule Novitan tilaajille automaattisesti, vaan ne pitää joko tilata erikseen tai ostaa irtonumerona kaupasta, jos lehden itselleen haluaa.


Vasta pari päivää sitten Novitan sivuille tuli tämän lehden kuvat nähtäväksi, ja silloin ajattelin, että olisipa sittenkin kannattanut katsoa ne kuvat ensin ennen kuin menee lehteä tilaamaan. Toisaalta, kun lehti sitten tuli, niin oli se lopulta vähän kivempi mitä ennakkokuvista olisi voinut päätellä.

Mitä sitten odottaa lehdeltä, jonka teemana on "kesäkäsityöt"?

Kun varsinainen Novita Kesä -lehti ilmestyi, olin vähän ihmeissäni, kun siinä ei ollut juurikaan virkattujen vaatteiden ohjeita, niitä kun yleensä kesänumerot ovat pullollaan, ja niitä tykkään eniten tehdä. Virkkaaminen on kuitenkin enemmän minun juttuni kuin neulominen, mutta kun myös tykkään tehdä vaatteita, niin valitettavasti niitä virkkausohjeita vaatteille on vähemmän kuin neuleohjeita. Kun niitä virkattuja vaatteita ei löytynyt varsinaisesta Novitasta, niin mieleeni putkahti ajatus, että ehkä niitä on sitten tässä "kesäkäsityöt"-teemalehdessä. Siksi siis toiveikkaana tämän lehden tilasin näkemättä sitä ensin.

Mutta ei tässä valitettavasti niitä vaatteita ollut. Muutama vaate oli, mutta nekin neulottuja. Virkkausohjeita taasen oli vaikka kuinka, mutta ne olivat taas sellaisia ihan höpöhöpöjuttuja, joita minä en laske edes oikeiksi käsitöiksi. ;)

Onko todellakin niin, että "kesäkäsityö" tarkoittaa ainoastaan jotain pientä, nopeasti virkattavaa, mutta epäkäytännöllistä juttua? Eikö kesällä voi tehdä isoja käsitöitä? Voiko kesällä neuloa, vai pitääkö silloin aina virkata? Saako kesällä käyttää käsitöissään lainkaan villaa? Onko kesäkäsityön aina oltava sellainen, joka mahtuu rantakassiin, reissukäsityöksi, käsilaukkuun... vai voiko kesälläkin olla ihan vaan kotona sisällä neulomassa tai virkkaamassa?

Entä mitä virkaa on hillopurkin suojuksella, pyyheliinan reunapitsillä, virkatulla tablettitietokoneen pussukalla tai irtokauluksella? Tekeekö joku oikeasti kotinsa koristeeksi virkattuja pikkulintuja? Käytetäänkö niitä tuliaisiksi saatuja patalappuja koskaan, vai onko kaikilla oikeasti kuitenkin kaupasta ostetut patakintaat, joilla ne vuoat otetaan uunista? (kuten ainakin meillä tehdään; käsintehdyt patalaput ja -kintaat ovat vain koristeena, niitä ei ole edes lupa käyttää)

Makuja on tietysti monia, ja tiedän hyvin monien tekevän pelkästään pieniä käsitöitä, ja heitä tämä lehti varmasti palveleekin. Ja ehkä oikeasti näitä mainitsemiani esimerkkejä tehdään ja käytetään, ja niistä tykätään. Minulle pienet käsityöt ovat kuitenkin enemmän sellaisia välitöitä, joita tehdään jämälangoista satunnaisesti. Enkä ole mikään kovin innokas sisustuskäsitöiden tekijä. Minun käsityöharrastukseeni eivät myöskään vuodenajat vaikuta millään tavalla, tai korkeintaan niin, että kesän lähestyessä pyrin tekemään kesävaatteita ja talven lähestyessä talvivaatteita, mutta kun se kesä tai talvi sieltä kuitenkin joka vuosi tulee, niin ei minusta ole ihmeellistä tehdä vaikkapa keväällä villapuseroa seuraavaksi talveksi tai syksyllä kesäneuletta seuraavaksi kesäksi. Ja kyllä minä voin villasukkiakin heinäkuussa kutoa.


Tässä oli muutamia ajatuksia, joita lehti herätti. En tarkoita näillä, että lehti olisi erityisen huono, koska varmasti tässä on hyviä ideoita erilaisiin tarpeisiin. Itse en vain niitä tarpeita näe omassa elämässäni juuri tällä hetkellä. Siitä huolimatta poimin tuohon ylläolevaan kollaasiin joitakin lehden malleja, jotka olivat minusta kivoja. Ei sillä lailla kivoja, että olisin niitä samantien tekemässä, mutta kivoja katsella, ehkä joskus tehdäkin. Voi olla, että lehdestä löytyy joskus jotain muutakin mukavaa, sitten kun olen vähemmän väsynyt ja enemmän innostunut tekemään ylipäätään mitään. Onneksi minulla on tehtävälistalla käsitöitä jonossa vähintään seuraavaksi 50 vuodeksi, joten uusille ideoille ei ole ihan akuuttia tarvetta. ;)


Lehdestä löytyi pari erittäin mielenkiintoistakin juttua. Ylläoleva kuva liittyy ystävänauhoihin ja siihen, että Rovio julkaisee syksyllä Angry Birds -käsityökirjan! :) Kirja sisältää ohjeita erilaisiin solmittaviin ystävänauhoihin, joihin oli ohjeita myös tässä lehdessä. Lehdessä kerrottin syykin tähän AB-käsityökirjaan, kun ehdin ihmetellä, että kuinkas se Angry Birds nyt jo tälle saralle laajentaa. Nimittäin heidän joku työntekijänsä on hurahtanut noihin ystävänauhoihin ja sitä kautta saanut sitten Rovion innostumaan käsityökirjan julkaisemisesta. Sitä kirjaa siis odotellessa... ehkä voisi vaikka kokeilla lehden ohjeilla solmia pari nauhaa. Jokunen vuosi sitten yhden nauhan opettelin solmimaan (en ole lapsena niitä koskaan tehnyt), mutta olen nyt jo tekniikan unohtanut.


Toinen mielenkiintoinen lehdestä löytynyt juttu liitty isoäidinneliöihin. Nimittäin lehdessä neuvotaan joku minulle uusi tapa virkata neliöt toisiinsa. Tätä tekniikkaa on kyllä pakko kokeilla sitten, kun seuraavan kerran jotain isoäidinneliöistä teen. Nythän minulla on ollut neliövirkkuut vähän aikaa tauolla, yhteen aikaanhan niitä tuli väännettyä putkeen vaikka kuinka. Mutta eiköhän ne pysy matkassa ja kiinnostuksen kohteena jatkuvasti, ja välillä koukullakin. :)

Tämän enempää en osaa nyt tästä lehdestä sanoa. Tulipahan tilattua, selattua ja maksettuakin. Nyt on tosiaan vaihteeksi niin valtaisa väsymys päällä ja sairauden oireet pahentuneet, ettei oikein jaksa uusista käsityöideoistakaan innostua. Siksi tällä kertaa tällainen katsaus, jonain toisena päivänä kirjoitettuna tämä olisi ollut varmasti erilainen.

Ai niin, oli siinä lehdessä sellainen minulle uusi tieto, että Arne ja Carlos on keskenään pariskunta. Olisihan se pitänyt arvata, ei kait muunlaiset miehet nyt käsitöitä tee. ;)

Hyvää viikonloppua kaikille! :)


18 kommenttia:

 1. Omasta puolestani voin sanoa, että meillä on jatkuvassa käytössä teiltä häälahjaksi saadut pyyhkeet. Hyvin on ristipistoilut niissä kestäneet kymmenen vuotta. Yhtään purkaumaa ei ole ja kovalla käytöllä ovat. Ja samaten sun tuliaisiksi tuoma patalappu on käytössä ja sun virkkaamala luutulla pyyhittiin pölyjä viimeksi tänään. Että kyllä pikkukäsitöille on käyttöä (tosin niitä pyyhkeitä en kyllä laske miksikään pikkukäsitöiksi, niissä on ollut paljon pistelemistä).

  VastaaPoista
 2. PeePee: Shh! Älä nyt paljasta kaikille, että mää oon ite just tuollainen, joka koittaa sijoittaa kaikki väsäämänsä pikkutyöt tuttavien nurkkiin. ;) Mutta kiva, jos niillä on ollut käyttöä. :) Oon minäkin tänään pyyhkinyt pölyjä itsetehdyillä luutuilla, ne on ihan parhaita.

  Joo, siis just tuollaisia "kesätuliaisia" vartenhan tuo lehti on muuten ihan omiaan. Nyt ei vaan tullut ahaa-elämystä noista ideoista. Tai sitten kaikki saa multa tulevana kesänä ystävänauhoja! :D

  VastaaPoista
 3. Voi, miten puhut asiaa; olen ollut jo kauan kiukkuinen virkkausohjeiden puutteesta, mutta olen luullut olevani sitä yksin.. Kyllähän netistä löytyy ulkomaisia, mutta niitä on työ ja tuska kääntää suomeksi kaikkine lyhenteineen. Sitäpaitsi, sitä varten kai käsityölehdet ovat, että ohjeita ja ideoita saisi helpommin omalla kielellään. Itse suunnittelemalla tietty saa, mutta ihanaa olisi joskus olla valmis ohje, ettei virkkaamiseni olisi puoliksi kirjailijan hommaa..
  Terveisin nimim. yritys & erehdys Slip Stitch

  VastaaPoista
 4. Anonyymille kommentoijalle: Juu, siis minäkin kaipaan nimenomaan jotain muuta(kin) kuin niitä pelkillä kiinteillä silmukoilla paksusta langasta virkattavia pikkuvirkkuita, niitä osaan tehdä omasta päästäkin. Onhan niitä virkkauslehtiäkin, mutta niissä sitten on taas ohuesta langasta tehtäviä liinoja yms. Amigurumejakin osaan virkata omasta päästä. Jotain uutta ja mullistavaa olisi kiva saada välillä virkkausrintamallekin.

  VastaaPoista
 5. Mä en ole tainnut koskaan kommentoida, vaikka olen pitkäaikainen lukija (ja onnistuukohan se nytkään, aina tuntuu tekniikka pettävän jos yritän). Mutta pyyheliinan reunuspitsithän on hienot! En tosin ole vieläkään saanut sellaisia virkattua, mutta kadehdin (puoli)siskon pyyhkeitä, joihin hänen äitinsä on moisia tehnyt. Ne ovat värikkäitä ja iloisia, ei sellaisia perinteisiä ohuita valkoisia.

  Ja kyllä meillä käytetään virkattuja patalappuja, patakintaita ei taida enää edes olla. Hmm, kuulostaa siltä että mun pitää ostaa tuo lehti :D

  Ja vielä lopuksi toivotan parempaa vointia!

  VastaaPoista
 6. Ankkuli: En sitä sanokaan, etteikö ne pitsit olisi hienot, kyllä minustakin olisi mahtavaa, jos kaikissa pyyhkeissä olisi itse virkatut pitsit. ;) Oon vaan niin käytännöllinen, etten aina jaksa ymmärtää, mitä hyötyä niistä on. :D

  Onneksi ihmisillä on erilaisia makuja ja mieltymyksiä, niin lehdille löytyy aina kohderyhmänsä. :)

  VastaaPoista
 7. Meillä on patalappujen ja -kintaiden suhteen kyllä niin, että kaupasta ostetut on lähinnä koristeita (jos sellaisia yleensä on) ja itse tehdyt käytössä ihan parhaita. Kaupasta ostetut kuumien kattiloiden kanniskeluvälineet ovat mielestäni järjestään ihan liian ohuita, niin että niitä pitää ottaa useampi päällekkäin, että uunista voi napata padan ulos ja sitä kestää pidellä siihen asti käsissä, että saa laskettua jonnekin aluselle. Itse tehdyissä tätä ongelmaa ei sen sijaan ole, pala vanhaa villakangastakkia tai huovuttunut villapaita voittaa sisuksena tekokuituvanut mennen tullen:)

  VastaaPoista
 8. Mä voin ihan yhtyä sun kirjoitukseen vaikk en tuota lehteä ole kädessäni pitänyt mutt mainoksen luin ja aattelin ett voi pyhä jysäys. Toi on kyll ihan rahastamista tommoset teemalehdet. Pöh.
  Mä oon kyllä kesähelteillä aurinkoisella kalliolla kutonu villapaitoja ja -sukkia. Ei ne kässyt aikaa eikä paikkaa katso:)

  VastaaPoista
 9. Moi!
  Ihanaa - vihdoinkin blogi, jossa on tarpeeksi tekstiä! :) Olen tässä nyt varmaan muutaman tunnin lukenut postailujasi, ja näyttää niin hyvältä, että jään kyllä seurailemaan :) Mukavaa lukea vähän enemmän käsitöitä tehneen juttuja, itse täytän vasta pian 17 vuotta, enkä ole käsitöitä ehtinyt tehdä kuin vasta noin 1,5 vuotta. Lankoja olen kyllä jonkun verran ehinyt hamstrata :D

  Itsekin kaipailisin virkkausohjeita enemmän! Varsinkin lastenvaatteisiin, tykkäisin virkata kaikki lahjat kummitytölleni, vaikka nykyään luotan myös neulontataitoihini enemmän kuin aiemmin..:)

  VastaaPoista
 10. P.S. asutaan edelleenkin suht samalla puolella kaupunkia. Seuraavan kerran, kun olet lähdössä lanka- tai kangasostoksille, laita mulle viestiä, jos haluat kyydin. Itsellekin olisi pelkkä ilo saada ihmetellä lankoja hyvässä seurassa.

  VastaaPoista
 11. Aarnilintu ja KristiinaS: Hauskaa huomata, että löytyy käsityöläisten joukosta sekä samalla tavalla että eri tavalla ajattelevia kuin minä. Ja itsekin saatan jonain toisena päivänä olla ihan eri mieltä kuin toisena. :) Noista patalapuista mietin, että ehkä olen vain tehnyt "vääränlaisia" patalappuja itselleni, kun en ole kokenut niitä hyväksi. Toisaalta taas en raaski käyttää jotain kaunista patalappua, vaan pidän sen mieluummin koristeena. :)

  Neiti Kesäheinä: Kiitos, ja tervetuloa lukijoiden joukkoon! :) Minäkin olen nuorena aloittanut käsityöharrastuksen, sinun iässäsi kutimet olivat minulla mukana lukion oppitunneillakin... kummitytöille minäkin tein silloin kaikenlaista. :)

  SuviL: Täytyypä yrittää pitää mielessä, kun seuraavan kerran menen shoppailemaan (todennäköisesti en nyt ihan heti ole menossa, kun lankaa riittää ainakin loppuvuodeksi...). Kai sinulla on peräkärry isompia lankaostoksia varten? ;)

  VastaaPoista
 12. Itsekin tuon lehden ilmestymistä olen odotellut ja haaveena on ollut kesäiset virkkuumallit ihan vaan päällepantavaksi.
  Kyllähän minäkin tiskirättejä langan lopuista väsäilen käyttöön, mutta virkatut patalaput jää koristeeksi. Ne vissiin pitäisi olla riittävän paksuja ja ei liikaa koristeluja.

  Sivuillasi on mukavaa poiketa ja lukea ajatuksia ja ihastella käsitöittesi värimaailmaa.

  Mukavaa kevään odotusta!

  VastaaPoista
 13. Ellu: Kiitos kivasta kommentista! :) Näemmä monen toiveet jäivät tänä keväänä Novitan taholta täyttämättä, täytynee kurkkia sitten sitäkin ahkerammin muita lehtiä tai muutaman vuoden takaisia numeroita.

  VastaaPoista
 14. Minäkin niin odottelin tuon lehden ilmestymistä, mutta kun mainoksista katselin, niin saa jäädä ostamatta. Eipä taida taaskaan olla mitään uutta ja innostavaa, vaan pelkkää rahastamista vanhoilla malleilla. Niitä virkattujen puseroiden malleja minäkin olisin halunnut.

  VastaaPoista
 15. Hei! Tulin iloiseksi kirjoituksestaai Puet hyvin sanoiksi sen mitä varmaan moni on lehdestä ajatellut! Olen varmaan KristiinaS:n kanssa hyvin pitkälti samoilla linjoilla tuosta uudesta lehdestä.
  En liioin ole ilahtunut Novitan perusjulkaisuistakaan, niiden anti loppuu mieleastäni siihen, mistä minun mittapuuni mukaan käsityöt vasta alkavat Ehkä ohjeet onkin tarkoitettu niille joilla ei ole kärsivällisyyttä tehdä käsuitöitä rauhallisesti ja huolella, kun niin monet ohjeet ovat paksuille pölkkypuikoille ja pyykkinarun vahvuiselle langalle. Mutta kuka mitenkin, itse en kuulu siihen joukkoon! Terveisin mummeli vm. -49 i

  VastaaPoista
 16. Sude: En huomannut, että tuossa lehdessä olisi varsinaisesti ollut vanhoja jo julkaistuja malleja (paitsi yksi mekko oli kevään Novitassa), mutta ideat olivat kuitenkin vanhoja tuttuja, joita pyörii aina näissä "kesäkäsityölehdissä", niin Novitassa kuin muissakin lehdissä. Siitä siis heräsi tuo pohdinta, että tekeekö ihmiset oikeasti juuri tuollaisia käsitöitä kesällä, vai onko se vain lehtien luoma mielikuva.

  Anonyymi/mummeli: Minä tykkään kyllä Novitan malleista yleensä, aina niistä lehdistä löytyy minulle jotain tekemistä. Mutta aika paljon niissä on myös niitä perusmalleja, jotka eivät itseä innosta. Toki on hyvä juttu, että huomioidaan sekä aloittelijat että kokeneemmat, ja kyllähän kokeneempikin harrastaja kaipaa välillä helpompiakin töitä. Tosin niitä perusjuttuja osaa tehdä ilman ohjettakin. Sellaista lehteä ei varmasti ole olemassakaan, joka miellyttäisi kaikkia. Mutta jotenkin odotan, että jos varsinaisten lehtien rinnalle tarjotaan erillisiä teemalehtiä (sehän on nyt Novitalla ihan uutta), niin ne toisivat mukanaan jotain uutta. Sama juttu oli joulun teemalehden kanssa, se ei minua innostanut. Sen sijaan esim. sukkalehti ja Ipana-lehti olivat ihan mahtavia!

  VastaaPoista
 17. Hei!

  Mukava huomata että on muitakin jotka pitää hömppänä niitä
  "ihania kivoja pikku käsitöitä", joilla ei ole loppujen lopuksi
  käyttöä. Juuri tuohon Novitan lehteen en ole tutustunut, mutta
  jo kuva matonkuteesta virkatusta pikku korista kertoo paljon.
  En enää tilaa mitään käsityölehtiä, vaan selaan lehden
  kaupassa ja ostan vain jos siinä on jotakin järkevää. Tilasin
  vuosikaudet Suurta käsityötä, mutta sen mallit alkoivat käydä
  niin ihmeellisiksi että lopetin tilauksen. Minun käsityöni ovat
  pääasiassa lasten vaatteiden ompelua, ja parhaat mallit tuntuu
  löytyvän niistä vuosituhannen alun lehdistä. Minun mielestä kuitenkin
  arkivaatteissa on tärkeintä käytännöllisyys ja kestävyys, eikä
  monenlaiset koristukset ja saumat ja muotikankaat. Nykyään
  muotikankaat näyttää olevan niitä joustosamettia ja froteeta joista
  jouduin lapsena kärsimään ja olen tyytyväinen että on olemassa
  collegekankaita. Ehkä mä olen vain vanhanaikainen.

  Hyvää kevättä kaikille. Meillä täällä Satakunnassa on kevät
  alkanut, jo kolmena aamuna on mittari ollut plussan puolella.

  Mari K.

  VastaaPoista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)