Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

perjantaina, huhtikuuta 05, 2013

Nopea toimitus!

Novitan verkkokauppa on yllättänyt minut positiivisesti tällä viikolla.

Minulla oli jostain jäänyt sellainen mielikuva, että Novitan verkkokaupassa langat ovat kalliimpia kuin niissä halpismarketeissa, joista yleensä lankani ostan. Joidenkin lankojen kohdalla näin onkin, mutta yllätyksekseni hyvin monet langat olivat paljon edullisempia siellä kuin kaupungin halvimmassa lankoja myyvässä marketissa. Näitä edullisimpia lankoja lähtikin tilaukseen tiistai-iltana.

Toinen yllätys oli toimitustapa ja -kulut. Verkkokaupan infossa sanotaan, että he toimittavat Postin välityksellä postiennakolla, ja myös toimituskulut oli ilmoitettu Postin hinnoittelun mukaan. Kun sitten tein tilauksen, yllätyksekseni pystyinkin valitsemaan toimitustavaksi Matkahuollon Lähellä-paketin, jolloin pystyin noutamaan pakettini tuosta parinsadan metrin päästä Siwasta sen sijaan, että mies olisi joutunut lähtemään pyörällä postiin 2,5 km päähän, tai vaihtoehtoisesti itse olisin käynyt hakemassa paketin bussilla. Ja kun toimituskulutkin olivat Matkahuollolla vain puolet Postin kuluista, niin tämä vaihtoehto sopi minulle paremmin kuin hyvin! :)

Kolmas yllätys oli toimitusaika. Novitan sivuilla sanotaan, että he pyrkivät laittamaan paketin postiin kahden viikon kuluessa tilauksesta, eli ajattelin tiistai-iltana tilatun paketin tulevan ehkä kahden-kolmen viikon kuluttua. Sen sijaan kännykkä piippasi tänään puolenpäivän jälkeen paketin saapumisen merkiksi. Ihanan nopeaa! :)


Tämä paketti mahtui juuri ja juuri minun pyörillä vedettävään ostoskassikärrysysteemiini. :) Minulla oli kyllä myös reppu mukanani, varasuunnitelmana avata paketti jo Siwassa ja lastata langat reppuun ja vedettävään ostoskassiin, mutta nyt sain siis avata paketin vasta kotona. :)


Tiistaina jo kerroinkin suunnitelmistani kutoa itselleni ensi talveksi uudet asusteet keltaisen toppatakkini (jossa on vähän harmaatakin) seuraksi, vanhat kun ovat jo nuhjaantuneet käyttökelvottomiksi. Keltaiset 7 veljekset ostin tiistaina jo Kärkkäiseltä, mutta tämä harmaa 7 veljestä oli Novitalla jossain erikoistarjouksessa, joten se kannatti tilata sieltä. Mallikin on jo mielessäni ainakin pipolle ja lapasille - kaulurista tulee todennäköisesti ihan vaan perusmalli. Ja tätä harmaata on tulossa myös esikoisen pipoon, jonka teen myös ensi talveksi, eli näille langoille on tässä vaiheessa kaksikin suunnitelmaa, tai oikeastaan neljä riippuen siitä, lasketaanko pipo + lapaset + kauluri -setti yhdeksi vai kolmeksi projektiksi. ;)


Tiistaina ostin Woolia vadelman, limen, mintun ja lilan väreissä raidoiksi mekkoon, jonka pohjaväriä silloin teiltä arvuuttelin. Kävikö kenelläkään mielessä turkoosi? ;) Kaapissani on varmasti turkooseja vaatteita enemmän kuin minkään muun värisiä, mutta ei niitä näemmä voi liikaa olla. Turkoosit Nallet tulevat mekon lisäksi myös kuopuksen Angry Birds -paitaan (hän haluaa sinisen lintupaidan) sekä kuopuksen villahousuihin. Ja lisäksi teen tietysti itselleni mekkoon sopivat villasukat ja kuopuksellekin olen suunnitellut sinisiä Angry Birds -sukkia paidan ja villahousujen kaveriksi. Tilasin Nallea yhteensä 11 kerää, joista 10 kerää olivatkin ihan avaamattomassa kilon paketissa. En viitsinyt pakettia edes avata tässä vaiheessa, säilyvätpähän paremin noin siihen asti, kun tarvitsen.


Hanko-langat ovatkin sitten poikien puuvillapuseroita varten. Vasemmalla on kuopuksen puserolangat, oikealla esikoisen. Kuopukselle olin alunperin tilaamassa noiden neljän ylimmän värin lisäksi roosaa ja vihertävää, mutta niitä ei Novitan verkkokaupasta juuri tiistaina ollut saatavilla, joten vaihdoin värit farkunsiniseen ja khakiin, jotka olivatkin viime vuoden värejä, ja sen takia yli euron halvempia kuin tämän kevään värit! :) Samasta syystä esikoisen puseroon valikoitui tuota samaista farkunsinistä ja beigeä, viimevuotisia poistovärejä nekin. Näistä jää varmaan lankoja ylikin, mielessä on jo paljonkin projekteja, joita voin sitten jämälangoista toteuttaa... ;)


Tiistaina ostin vadelmaista ja beigeä Miamia siksak-jakkua varten, ja nämä Kaste-langat tulevat siihen samaan jakkuun.


Tuon kelta-vihreä-liilan Puro Batikin suhteen mieleni on ailahdellut kyllä laidasta laitaan. Kun näin sitä värikartassa ja netissä, olin ihan varma, että siinä on niin minun väriseni lanka kuin olla ja voi. Livenä lankahyllyillä en ollut varma pyörtyisinkö vai oksentaisinko, sillä niin kamalalta se näytti luonnossa. Mutta lehdessä tuosta neulotut vaatteet näyttivät ihan kivoilta, ja nättejä ovat olleet nekin projektit, joita blogeissa olen nähnyt tuosta toteutettuina. Sitten minusta alkoi vaan tuntua siltä, että luonnonvalkoiseen yhdistettynä tuo lanka voisi muuttuakin kamalasta ihanaksi, joten tilaukseen lähti. Ja kun asettelin langat kuvausta varten valkoisen kanssa rinnakkain, taisin yhtäkkiä alkaa tykätä tästä. Saa nähdä, vieläkö ehdin moneen kertaan tähän vihastua ja ihastua ennen kuin saan siitä valmiin neuleen aikaiseksi... ;) Tästä on siis tulossa kohoneulejakku viime viikolla ilmestyneestä Novitasta - siis sitten joskus. :)

Vanhat blogini lukijat eivät varmaan enää ole moksiskaan siitä, että ostan isoja määriä lankoja kerralla. Mutta uusiakin on selvästi joukossa, sillä niin monia hämmästeleviä kommentteja tuli tiistain shoppailupostaukseen. Siispä pienenä kertauksena ja oppituntina Marin lankailumaailmaan:


 • Ostin tiistaina 3300 g lankaa. Sen määrän neulon tai virkkaan valmiiksi neuleiksi noin kahdessa kuukaudessa.
 • Tässä paketissa tuli 3700 g lankaa. Yhteensä olen siis tällä viikolla ostanut tasan 7 kiloa lankaa. Itseasiassa ostin kaiken tiistaina, koska tilaus lähti tiistai-iltana heti shoppailureissulta palattuani. Se ei kuitenkaan ole edes ennätys, mitä olen kerralla lankaa ostanut. Ennätys on viime vuoden huhtikuulta, silloin ostin yhden päivän aikana 7050 grammaa, eli 50 grammaa enemmän kuin nyt. ;)
 • Tämä nyt ostettu 7 kiloa on kulutettu noin neljässä ja puolessa kuukaudessa.
 • Viime vuonna ostin lankaa noin 20 kiloa ja kulutin kutakuinkin saman verran. En siis osta enempää kuin kulutan.
 • Pidän kevään lankavalikoiman väreistä enemmän kuin syksyisistä, siksi yleensä ostan lankaa keväällä enemmän ja syksyllä en juuri ollenkaan.
 • Olen myös kuluttanut aikoinaan (kaksi vuotta sitten ) lankavarastoni kokonaan loppuun - 28.2.2011 minulla oli täysin tyhjät lankakopat, ei edes yhtä langanpätkää ollut jäljellä. Tämä todisteena siitä, että oikeasti käytän ne langat joita ostan.
 • Ostan lankoja vain, jos niille on olemassa suunniteltu projekti, en koskaan "kaiken varalta". Suunnittelen lankojen käytön jopa niin pitkälle, että ennen ostamista mietin, mitä teen niillä jämälangoilla, jotka suunnitellusta projektista jää.
 • Ostan lankaa useaan projektiin kerralla siksi, että näin langat saa käytettyä taloudellisemmin hyödyksi. Esimerkiksi turkoosista Nallesta on nyt tulossa mekko, pusero, villahousut ja kahdet sukat. Kun ostan kaikki langat kerralla, saan varmasti samaa värierää, ja näin voin jatkaa puseroa samasta kerästä, joka mekosta on jäänyt yli jne.
 • Mietin yleensä pitkällä tähtäimellä, mitä neuleita olen tekemässä tai mille on tarvetta perheessämme esimerkiksi lähimmän puolen vuoden tai vuoden aikana. Esimerkiksi nyt olen ostanut langat ensi talveksi tehtäviin neuleisiin. Kun listaan suunnitelmiani, voin karsia siitä "turhia" juttuja pois, ja toteuttaa vain ne, joille oikeasti on tarvetta tai jotka todella haluan tehdä. Samalla voin tosiaan suunnitella myös sitä, voiko jotain lankaa käyttää esimerkiksi useampaan kuin yhteen projektiin.
 • Teen mieluiten isoja neuleita (puseroja, mekkoja...), joten yhteen neuleeseen yleensä tarvitaan enemmän kuin yksi kerä lankaa. Kun ostan vaikkapaa viiteen puseroon langat, kyllä siitä helposti kolme kiloa kertyy.
 • Tunnetusti Novitan langat ja tietyt värit ovat myynnissä vain sen puoli vuotta, jos sitäkään. Jos jotain tiettyä lankaa tai väriä haluaa, se on ostettava silloin, kun se myynnissä on, sen perään on turhaa haikailla puolen vuoden päästä. Siksi nämä lankaostokset tuppaavat vähän kasaantuvan lyhyelle jaksolle (eli yleensä sille keväälle).
 • Jos kerran on aikeissa tehdä tiettyjä neuleita ja niihin joutuu joka tapauksessa langat joskus hankkimaan, onko sillä väliä, ostaako ne kaikki kerralla vai pienissä erissä? On sillä väliä! Kun ostaa kerralla enemmän, saa tosiaan varmasti samaa värierää ja taatusti kaikki samaan projektiin aikomansa langat. Lisäksi säästää esimerkiksi toimitus- tai bussikuluissa, kun ei tilaa useampaa pakettia tai tee useampaa kauppareissua.
 • Lankavarastoni painaa näiden ostosten jälkeenkin vain hieman päälle 16 kiloa. Mahtuvat hyvin siihen tilaan, jonka olen lankojani varten varannut. Aika monella neulojalla on tuota isompikin lankavarasto, vai kuinka?

Voisin jatkaa listaa vaikka loputtomiin... :) Mutta nyt muu perhe kutsuu, ja täytyy lopettaa näpyttely tähän. Sitäpaitsi myös neule kutsuu, sen kimppuun siis, niin saatte pian nähdä myös valmiin työn täällä blogissa, eikä ainoastaan lankakeriä! ;)

Edit klo 23.30: Kommentteihin oli tullut hyvä kysymys, johon vastasin pitkästi, käykäähän lukemassa, jos ei tässä ollut vielä riittävästi lukemista yhdelle kertaa! ;)

Hyvää viikonloppua!

10 kommenttia:

 1. Ainakin minä ajattelin turkoosia, jee:)

  VastaaPoista
 2. SAMA TÄÄLLÄ... en oikeastaan mitään muuta aatellutkaan.. Olet sinä taas ahkerasti lankoja hamstraillut, eikä aikaakaan kun ne on jo kulutettu :D

  VastaaPoista
 3. Iso kasa nättejä lankoja jälleen...

  Minulla olisi kysymyskin. Ihan mielenkiinnosta kysyn, että ostatko yleensä muita lankamerkkejä kuin Novitaa ja otatko malleja neuleisiin muualta kuin novitasta? Jos niin mistä ja jos et niin miksi et..?


  Hyvää kevättä toivotellen,

  Ansa

  VastaaPoista
 4. Ansa: Mulle tulee Novita-lehti tilattuna, koska siinä on minun mieleisiäni malleja enemmän kuin muissa lehdissä. Kirjastossa luen säännöllisesti muut kotimaiset käsityölehdet (Suuri Käsityö, Moda ja Kauneimmat käsityöt), ja jos niistä löytyy mielenkiintoinen malli, ostan tai lainaan lehden. Harvemmin tosin löytyy, viime vuonna taisi löytyä Modasta pari kivaa mallia ja Kauneimmista käsitöistä yksi koko vuonna. Novitasta yleensä löytyy useita toteutettavia malleja per lehti.

  Ostan muitakin lankoja kuin Novitaa, aina tarpeen mukaan. Mutta koska teen yleensä Novitan malleista, niissä suositellut langatkin ovat Novitaa, luonnollisesti. Joskus olen vaihtanut langan, esim. vuosi sitten oli Novita-lehdessä kiva pusero Tennesseelle, mutta siitä ei löytynyt mieleisiäni värejä, niin vaihdoin langan toisen valmistajan vastaavanvahvuiseen (tosin pusero on edelleen neulomatta, mutta langat on ostettuna). Tai sitten jos löytyy tosiaan esim. Modasta kiva malli, niin pyrin etsimään joko siinä suositellun langan tai korvaavan, ja usein se lanka on silloin jotain muuta kuin Novitaa.

  Dropsin langoista tykkään, aiemmin ostin niitä Lumoavasta Langasta, mutta kun se lopetti, niin ainoa Dropsin myymälä Oulussa tällä hetkellä on Kärkkäinen, jossa on vähän vaihtelevasti noita Dropseja. Kunnon Drops-valikoimaa kaipailisin tänne Ouluun kyllä. Ja Dropsin mallitkin ovat kivoja, käyn niitä netistä todella usein tutkimassa.

  Tykkään tutkia lankoja livenä, joten netistä en yleensä tilaa, paitsi tässä tapauksessa oli helppo tilata Novitalta, kun olin nähnyt langat jo livenä kaupassa. Noita "ei-novitalaisia" lankoja ostan sieltä, mistä niitä vain saa, eli en suosi mitään tiettyä kauppaa, enkä toisaalta boikotoikaan. Mutta jos lähtisin lankakauppakierrokselle Oulussa, niin todennäköisesti menisin ensin Lankamaailmaan, sitten Somikkiin, sitten Nappi-Kikkaan, ja uskoakseni näistä löytyisi jo etsimäni niin, ettei tarvitsisi Villinaan, Maakariin tai Menitaan mennä. Kaikissa olen kyllä käynyt ja olen tainnut kaikista jotain joskus ostaakin. :)

  Viime keväänä taisin Luulajan työmatkallakin jokusen kerän Ruotsista kantaa... ;) Ja käsityömessuilta tulee aina jotain lankoja ostettua, lähinnä sukkalankoja.

  Tuo Novita taitaa kuitenkin minun käsitöissäni olla enemmistössä osittain siksi, että Novitan lankoja on niin helppo ostaa samalla, kun tekee muitakin päivittäistavaraostoksiaan. Inhoan kaupoissa käymistä yli kaiken, joten koitan selvitä lankaostoksistakin niin helpolla kuin mahdollista. Siinä muuten yksi kohta lisää tuohon listaani, miksi ostan lankoja kerralla niin paljon... ettei tarvitsisi käydä kaupassa niin usein. Vaikka lankakaupat on niin ihania, niin shoppailu on työlästä, varsinkin nykyään, kun pitää toisella kädellä tukeutua keppiin ja toisella vetää ostoskassia perässä. Ei jää enää yhtään kättä vapaaksi lankojen hiplailuun. ;)

  VastaaPoista
 5. Ihana lankaostospostaus. Sä olet kyllä viisas ja harkitsevainen, moni voisi ottaa oppia tavoistasi toimia.

  VastaaPoista
 6. Voi kun olet järjestelmällinen. Saisipa senkin päivän nähdä et minun lankavarastoni olisi nolla. Ihailen myös tuota jämäkkää asennettasi et ostat lankaa vain kun tiedät tarkan suunnitelman. Mie sorrun aina ihaniin väreihin ja samantien keksin mitä langasta voisin neuloa, vaikka useita jää ajan puutteen takia toteuttamatta. Mutta jos sitten eläkkeellä....:):)

  VastaaPoista
 7. Jos tykkäät Dropsin langoista niin Kippovalimolta saa tilata ilman postimaksuja lankoja koko huhtikuun ja siellä on paljon Dropsin lankoja. http://www.kippovalimo.fi/

  VastaaPoista
 8. Kiitos, Seijasisko, mutta eiköhän mulla juuri nyt ole lankoja tarpeeksi, eikä ole mielessä mitään neuletta, jota tekisin Dropsin langoista. Sitäpaitsi haluan nähdä langat livenä ennen tilaamista, lähinnä oikeiden värisävyjen vuoksi.

  VastaaPoista
 9. Ahaa ..itse tilaan mielelläni joskus tuttuja lankoja nettikaupoista..mulla itellä nyt ole niin "millin" päälle värysäyjen kanssa. Novitan langat ei hirveesti enää kiinnosta kun parempiakin lankoja on saatavalla ihan kohuuhintaan.

  VastaaPoista
 10. Onnea ihanista lankahankinnoista!
  Tulee aina tunne, että noissa voisi kylpeä kuin Roope kolikoissaan.... Vähintäänkin nuuhkia ja piehtaroida:
  Nyt Mari nenä jo irti oot tainnu nuuhkia ne puhki;)
  Ihania puserovärejä pojille, tuskin maltan odottaa valmiita!
  Ennu

  VastaaPoista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)