Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

lauantaina, huhtikuuta 06, 2013

Kissankelloja

Kissankello kilkkaa, 
ruusunpiikki pistää.
Kukka kukkaan liitetään.
Nyt me ollaan kyykyllään...

Kissankellosukat
Tehty ajalla: 3.-5.4.2013
Malli: Novita Kesä 2013 nro 3
Suunnittelija: Ritva Korpi
Lanka: Novita 7 veljestä luonnonvalkoinen (010), vihreä (319) ja lila (721)
Langankulutus: 136 g
Puikot: 3,5 mm ja 4 mm
Koko: 38/39
Muuta: Tein kantalapusta ja jalkaterästä pienemmän kuin ohjeessa, omaan jalkaan sopivamman.  

Mallissa nämä kukkaset oli tehty pinkistä, mutta kun vaihdoin värin lilaan, niin kissankellothan näistä tuli mieleen! :) Tai ehkä jopa harakankellot, kun ovat noin isoja ja enemmän lilaan vivahtavia. Lapsena kissankellot olivat lempikukkiani, niin haluan siksi ajatella näiden olevan mieluummin kissankellosia. :)

Näiden sukkien ohje oli kyllä tosi kiva ja hienosti toteutettu. Ainoan huomautuksen antaisin kantapäästä, joka tehtiin sileänä kirjoneuleena. Ohjeen mukaan olisi pitänyt tehdä kantalapun korkeudeksi 26 kerrosta, mikä on toki ihan hyvä määrä, jos kantalappu tehdään vahvistettuna neuleena. Itselläni on ainakin nyrkkisääntönä kantalapuissa, että kerroksia on yhtä paljon kuin kantalapun silmukoita, ja niitähän oli tässä juuri se 26 silmukkaa. Mutta kun kantalappu kudotaan sileänä neuleena, silloin tuo sääntö ei päde, ja ohjeessa mainittu 26 kerrosta oli aivan liikaa. Tutkin mallikuvassa olleita sukkiakin, ja kuvasta sain laskettua, että ei niissä mallisukissakaan ollut kuin korkeintaan 18 kerrosta kantalapussa - mistä siis ohjeeseen oli putkahtanut tuo 26 kerrosta? Itse päädyin lopulta neulomaan 16 kerrosta kantalappuun, ja sekin oli ehkä hieman liikaa, mutten viitsinyt enää kolmatta kertaa purkaa.

Jalkaterän silmukkamääräänkin tein muutoksia. Ohjeessa olisi pitänyt neuloa jalkaterä 56 silmukalla, kun varsikin tehtiin vain 50 silmukalla. Yleensä teen tämänkokoisiin naisten sukkiin 7 veljeksellä varren ja terän 44 tai 48 silmukalla, kirjoneuleessa saa toki olla aina enemmän silmukoita kuin tavallisessa sileässä. Päädyin lopulta tekemään jalkaterän sillä samalla 50 silmukalla kuin varressakin. Tuo jalkaterän mallineule kun vaatii, että silmukkamäärä on jaollinen 3:lla + 2 silmukkaa. Tuo on tärkeää siksi, että kuvio jatkuu kauniisti myös kerroksen vaihtumiskohdassa:


Luulisin, että ohjeen laatija on miettinyt enemmänkin tuon kuvion jatkumista kuin käytäntöä, sillä ohjeen silmukka- ja kerrosmäärillä tuo kuvio saadaan asettumaan parhaalla mahdollisella tavalla. Mutta kun viitsii tehdä pieniä laskutoimituksia, niin mallin saa kyllä sovitettua omaankin jalkaan.

Ihailen kyllä tässä mallissa paitsi tuota varren kaunista kirjoneulekuviota, myös sitä, että jalkaterä on suunniteltu sellaiseksi, ettei kerroksen vaihtumista näy, kuten yleensä kirjoneuleissa tai muissakin monivärisissä neuleissa tahtoo näkyä. Tykkään myös ohjeessa olleesta kärkikavennuksesta, siinä nuo värit asettuvat kauniisti:


Ihanat sukat ja ihana ohje kerrassaan, suosittelen kokeilemaan! :) Mutta halusin kuitenkin laittaa nuo omat huomioni vinkiksi, jos joku on näitä sukkia tekemässä.

Eiliseen postaukseen oli tullut kommentteihin kysymys, että teenkö minä aina vain Novitan ohjeista ja Novitan langoilla. Kävin siihen vastaamassa kommentteihin, joten asiasta kiinnostuneet voivat lukea vastaukseni sieltä. Vaikka nämäkin sukat ovat 7 veljeksestä ja Novita-lehdestä, niin pistinpäs näiden valmistuttua puikoille sukat ihan jostain muusta langasta ja rapakon takaa peräisin olevalla mallilla. Luvassa siis tulevaisuudessa jotain muutakin kuin novitalaista. Vaikka todennäköisesti seuraava blogissa esiteltävä valmis työ tulee olemaan Nallea ja yllättäen tietystä käsityölehdestä bongatulla ohjeella, sillä tuli sellainen akuutti tarve tehdä eräs pikkuneule huomiseksi. Eilen juuri otin kesäisempiä lankoja kaapista vähän paremmin käden ulottuville, tarkoituksena siis käydä niiden kimppuun lähiaikoina, ja huomasin niitä järjestellessäni, että taitaa tänä keväänä jäädä nuo novitalaiset ohjeet ja langat vähän vähemmälle. Vaikka tuskinpa niiltäkään kokonaan vältytään. ;)

Ihanaa viikonlopun jatkoa kaikille! :) Pidetäänhän puikot ja koukut vauhdissa!

15 kommenttia:

 1. Kaunis kuvio todellakin, kyllä ne kissankelloilta näyttää!

  VastaaPoista
 2. Kauniit! Tuo jalkaterän tiplukuvio on hieno ja siististi toteutettu.

  VastaaPoista
 3. Kauniit sukat olet jälleen kerran tehnyt:)

  VastaaPoista
 4. Kauniit sukat, kunpa saisin aikaiseksi kissankellosukat (Keski-Pohjanmaan maakuntakukka). Voisin joskus kokeilla, mutta kun olen niin hätäinen luonne...

  VastaaPoista
 5. Annekatariina: Kiitos kun muistutit - minäkinhän olen keskipohjalainen syntyjäni! :) (vaikka nykyään kai kotipitäjäni lasketaan Pohjois-Pohjanmaahan, mutta kotiseutujuhlassa laulettiin aina Keski-Pohjanmaan maakuntalaulua, ja sen minä omakseni tunnistan ennemmin kuin "Kymmenen virran maan")

  VastaaPoista
 6. Kyllä me Keski-Pohojammaalta ollaan. Se Pohjois-Pohjanmaa kyltti on tuolla tienvarresa väärässä paikassa:)

  Olit sitten ostanut vähän lankaa:D Ainakin on siis päivityksiä luvassa, kun pääset lankakerien kimppuun oikein kunnolla. Ja nuo sukat on kauniit ja todella kesäiset, vaikka villasukat ovatkin. Mutta säähän taidat käyttääkin villasukkia kesät talvet.

  VastaaPoista
 7. Todella kauniit sukat :) Minulla ei riitä kärsivällisyys noin ihaniin kirjoneulesukkiin...valitettavasti.

  VastaaPoista
 8. Tosi kauniit sukat, sellaset kesäiset kukkaniityt.

  VastaaPoista
 9. Ihanat! Minusta tuolla värityksellä tulee kauniimmat kuin mitä alkuperäinen oli.

  VastaaPoista
 10. Tosi kauniit. Itsekkin ihastuin tuohon malliin. Lila väri sopii malliin paremmin. Tosi upea värivalinta.

  VastaaPoista
 11. Nuo kilpailusukathan piti tehdä 7 Veljeksestä, siksi kukka on minunkin mielestäni liian iso. Keijunmekko on se kukka, jota siinä haen. Ohje on laadittu Novitalla tekemieni sukkien perusteella. Ruutupiirros on mun tekemäni. Olet oikeassa kantapäästä, asia on juuri niin kuin totesit. Ainahan ohjeita on sovellettava omaan käsialaan ja omaan kokoon, sen näköjään osaat. Kiitos huomioistasi. Hienot sukat olet saanut aikaan. Toinen malli on lumikello, mutta olen siitä myöhemmin kehitellyt enemmän lumikelloa muistuttavan mallin.
  Terveisin Ritva Korpi (Rattu)

  VastaaPoista
 12. Hienoa saada sukkien suunnittelijalta kommentti, kiitos! :) Arvelinkin, että tämä sukkamalli on kilpailun satoa, ja että se kantapäämoka on ihan Novitan aikaansaannosta, ei siis alkuperäisen suunnittelijan. Joka tapauksessa olen edelleen sitä mieltä, että malli on varsin nerokas etenkin sen ansiosta, että tuo vinoraita jatkuu jalkaterässä saumattomasti. Eikä minua haittaa tuo kirjoneulekuvion suuri kukka laisinkaan, se on kaunis ja näyttävä juuri tuollaisenaan.

  VastaaPoista
 13. Tosi nätit ja oikein kesäiset sukat :)

  VastaaPoista
 14. Tosi kauniit ja kesäiset sukat <3

  VastaaPoista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)