Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

tiistaina, helmikuuta 05, 2013

Lanka-asioita

Mulla oli tänään asiaa Tokmannille. Jos muistatte, niin meiltähän loppui lähikauppa/tavaratalo tästä ihan vierestä, joten on täytynyt siirtää ruokaostosten teko muualle, ja nähtävästi kaikkien muiden taloustavaroiden (pesuaineet, astiat, LANGAT, jne.) lähin ja paras ostopaikka on Tokmanni tuossa kilometrin päässä. Sen verran kaukana se on, etten nykyvoinnillani jaksa sinne asti kävellä, mutta juuri ja juuri saatan siellä pyörällä käydä, kunhan en nyt ihan joka päivä tai edes joka viikko sitä reissua tee. Sen vuoksi täytyy sitten koittaa yhdellä käynnillä hoitaa mahdollisimman paljon asioita. Olenhan minä toki aina ollut suunnitelmallinen ostosten teossa, mutta tämä sairaus ja tietysti myös perheen autottomuus tekee sen, että ihan hetken mielijohteesta ei parane shoppailemaan lähteä. Nyt olikin jo kertynyt pitkä taloustavaraostoslista, ja kun sattui vielä 7 veljekset olemaan tarjouksessa, niin se jos mikä potki minua liikkeelle. Samalla reissulla sai ostettua siitä Tokmannin vierestä Antellilta runebergintortut perheen miesväelle (itse en ajatellut torttua syödä).

Eilen siis huomasin Tokmannin mainoksesta tuon 7 veljeksen tarjouksen. Siinä menikin sitten eilinen päivä miettiessä, mitä olen ajatellutkaan 7 veljeksestä lähiaikoina neuloa. Minä kun en osta ainoatakaan lankakerää ilman tarkkaa tietoa, mitä aion siitä tehdä - eihän sellaisessa olisi mitään järkeä, eihän? :)


Tarjouskeriä piti ostaa parillinen määrä, joten kymmenen kerää lähti matkaani. Suunnitelmissani on virkatut villahousut viime syksyn Novitasta, siihen tarkoitukseen minulla on turkoosi jämäkerä raidoitukseen, ja lisäksi ostin sinistä, luonnonvalkoista ja vihreää. Uutuusväri lila kiehtoi minua, joten ajattelin tehdä siitä liivimekon, johon ohje löytyy tämän viikon perjantaina ilmestyvästä Novitan Kevät-numerosta. Arvelin, että 600 grammaa riittäisi liivimekkoon ihan hyvin, koska tuumasin raidoittaa mekkoa vielä noilla muilla väreillä sen mukaan, miten niistä villahousuista sitten jämiä jää. Ensin kyllä mietin, että pitäisi ehkä odottaa sen lehden ilmestyminen, jotta voin tarkistaa siitä langanmenekin, mutta koska olin juuri tänään sinne Tokmannille menossa, niin en viitsi toista reissua tehdä ihan heti. Tuskin tuo arvio kovasti metsään menee. :)


Näihin uutuusväreihin ihastuin jo muutama viikko sitten tutustuessani Novitan kevään värikarttaan. Näistä tulee sukkia, kuinkas muutenkaan. Onneksi olivat livenäkin ihanan värisiä! :)


Viime kevään Novitassa ihastuin tilkuista tehtyyn takkiin, lankana siinä Rose Mohair, joka muuttui pelkäksi Roseksi muistaakseni syksyllä. Siitä vanhasta Rosesta ei löytynyt mieluisia värejä, mutta tästä kevään värikartasta löytyi, joten nyt saan sen tilkkutakinkin puikoille.

Eilen tosiaan laadin listaa neuleista, joita haluaisin tehdä näistä Novitan tämän kevään uutuuslangoista ja väreistä. Tosin en vielä ollut nähnyt uusia värejä livenä, joten suurin osa suunnitelmista oli lähinnä sellaisia suuntaa-antavia ideoita. Toisekseen haluan odottaa vielä maaliskuun lopulla ilmestyvän Novita Kesä-lehden tuloa, ennen kuin säntään ostamaan kaikkia uutuuslankoja, sillä ainakaan siinä tulevassa Kevät-lehdessä ei ole vielä kovin paljon malleja puuvillalangoille, perinteisestihän ne mallit ovat sitten vasta kesänumerossa. Toisaalta taas esimerkiksi viime vuonna kun se kesänumero ilmestyi maaliskuun lopulla, ja heti seuraavalla viikolla menin ostamaan lankoja siinä lehdessä olleisiin neuleisiin, niin Kärkkäisellä ammottivat lankahyllyt jo tyhjyyttään, eli niitä lankoja ei ollut enää saatavilla. Onneksi löysin sitten - tosin vähän kalliimmalla - puuttuvat langat muista kaupoista, mistä ne eivät ihan vielä olleet loppuneet. Kyllä olisi toivottavaa, että lankoja olisi vielä saatavilla siinä vaiheessa, kun niille tarkoitetut ensimmäiset ohjeet ilmestyvät...

Yksi tarkoitukseni tällä Tokmannin reissulla oli myös vertailla vähän lankojen hintoja. Kärkkäisellähän on tunnetusti kaupungin halvimmat langat, mutta joskus Tokmannin ja Anttilan tarjoukset pistävät paremmaksi. Mutta minun kannaltani Kärkkäinen on väärällä puolen kaupunkia, eli jos sinne lähtee lankoja ostamaan, niin täytyy huomioida myös bussihinnat kahteen suuntaan, ja jotta siitä saisi sitten maksimaalisen taloudellisen hyödyn, niin lankaa täytyisi ostaa kerralla järjetön määrä. Kuten vaikkapa viime keväänä ostin kerralla sellaiset kahdeksan kiloa. ;) Ja se saa näyttämään minut muiden silmissä pähkähullulta, vaikka todellisuudessahan olen harvinaisen järkevä: jos bussikorttia käyttämällä edestakainen käynti Kärkkäisellä maksaa 4 euroa, täytyy lankojen yhteishinta olla enemmän kuin 4 euroa halvempi kuin vastaavat langat Tokmannilla (jossa voin siis käydä pyörällä vaikka useamman kuin yhden reissun), ja jos hintaeroa Kärkkäisen ja Tokmannin lankojen välillä on vaikkapa 10 senttiä per kerä, niin saa siinä aika monta kerää ostaa, että saa tarvittavan hyödyn. Osassa lankoja on toki enemmänkin hintaeroa kuin se 10 senttiä. Niin ja tietysti isot kertaostokset minimoivat käytetyn ajan ja ennen kaikkea voimavarat, joten ei suinkaan ole pähkähullua käydä ostamassa suunnilleen puolen vuoden langat kerralla. ;)

Niin: uutuuslankoja, niiden värejä ja hintoja piti siis tutkailemani tänään Tokmannin lankahyllyillä, mutta se osoittautui varsin hankalaksi siksi, että eihän siellä kaikkia uutuuksia ollut! Esimerkiksi Woolia löytyi vanhoja poistovärejä, mutta ei lainkaan uusia, ja nimenomaan Woolia olisin halunnut ostaa, koska siihen minulla on jo olemassa yksi "pakko saada" -malli, johon tarvitsen vain langat. Sen vuoksi myös Nallen uusi turkoosi jäi vielä ostamatta, koska se tulee siihen samaan neuleeseen Woolien kanssa. Kaiku-langan yhtä uutta väriä olisin halunnut tutkia livenä, mutta Kaikua oli vain poistolaareissa vanhoja värejä. Uutuuslanka Usvaa ei ollut hyllyssä lainkaan, mutta toivottavasti sitä tulee, koska siinä tällä viikolla ilmestyvässä Novitassa näyttäisi olevan siitä langasta minulle mieluinen malli, jos vain värisävyt osoittautuvat livenä mieleisekseni. Myöskään uutuuslanka Kastetta ei näkynyt, siinäkin on ainakin värikartan perusteella houkuttelevat värit. Bambua löytyi, ja siinä on pari kiinnostavaa väriä, mutta vielä ei ole sille sopivaa mallia mielessäni. Samoin uutta Pikkusiskoa oli hyllyissä, mutta siinä ei ole oikein minulle mieluisia värejä. Isoveljen turkoosi väri kuulosti houkuttelevalta, ja olin sitä varten yhden mallinkin katsellut, mutta se väri osoittautui livenä ihan haljuksi ja valjuksi, joten jäänee ostamatta, vaikka yleensä ostankin kaikki mahdolliset turkoosit langat.

Puro Batikin ja Miamin uutuusvärit olivat hyllyissä, ja niin olin niitä odottanutkin. Ehdin eilen jo suunnitella, kuinka tekisin ihania neuleita, joissa yhdistelisin näitä kahta lankaa, koska värikartan perusteella Miamissa olisi ihan samoja sävyjä kuin Puro Batikin kirjavissa langoissa. Mutta voi mikä pettymys! Kun olen katsellut kevään värikarttaa ja Novitan verkkokaupan sivuja, niin ainakin minun koneellani nuo Puro Batikin uutuusvärit näyttävät hempeän pastellisilta, aika tavalla samansävyisiltä kuin Miaminkin vastaavat värit. Eniten minua kiehtoi - siis koneelta katsotun värikartan perusteella - Puro Batikin kelta-liila-vihreä, jota ajattelin yhdistää Miamin keltaisen, vihreän ja liilan kanssa. Mutta meinasinpas lentää selälleni siellä lankahyllyillä! Eihän ne Puro Batikit olleet ollenkaan pastellisia, vaan ihan älyttömän voimakkaita värejä! Nyt on pakko havainnollistaa asiaa itse piirretyllä kuvalla:


Minun koneellani se kelta-vihreä-liila Puro Batik näyttää kutakuinkin tuolta kuin tuossa kuvassa vasemmalla, ehkä jopa vieläkin vaaleammalta, mutta kaikki koneethan toistavat värit vähän eri tavalla. Todellisuudessa värit olivat kuitenkin tuota luokkaa kuin oikeanpuoleisessa kuvassa, ja lisäksi siinä langassa on oranssia ja ruskeaakin. Ero on kyllä kuin yöllä ja päivällä kuvan ja todellisuuden kanssa. Periaatteessa voisin noista voimakkaista väreistä tykätä yksinään, mutta yhdistelmänä ne näyttivät ihan hirveiltä, varsinkin tuon oranssin ja ruskean kanssa (vaikka pidänkin sekä oranssista että ruskeasta). Kun taas pastellisena ne värit olisivat sopineet ihan hyvin yhteen. Joka tapauksessa minulle tuli tuosta väriyhdistelmästä suorastaan paha olo, joten siihen tyssäsivät nekin suuret suunnitelmat. Sama juttu oli Puro Batikin roosa-persikka-värityksen kanssa, sitäkin olin värikartasta katsellut vähän "sillä silmällä", mutta totuus oli ihan jotain muuta. Täytyy sitten keksiä niistä Miami-langoista sellaisenaan jotain kivaa, niissä kuitenkin oli värit ihan sellaiset kuin kuvassakin ja ihan minulle mieluiset.

Muista langoista en niin olekaan kiinnostunut, mutta nämä tuli nyt katsottua - tai pikemminkin jätettyä katsomatta niiden lankojen osalta, joita ei vielä Tokmannilla ollut. Täytyykin nyt sitten tosissaan harkita sitä Kärkkäisellä käyntiä myöhemmin keväällä, jos noita lankoja ei ala Tokmannille vähitellen ilmestyä.

Lehtihyllyiltä löysin vielä pari puuhalehteä:


Lea Virkkausideoissa oli taas niin monta ihanaa virkkausmallia, että oli pakko ostaa. Ehkä yksi ikkunakoriste päätyy jopa koukulle tänä keväänä. Virkkauslehden alla sitten vähän muuta puuhaa - oletteko muka luulleet, että teen kaiken aikaa vain käsitöitä? ;) Ei pidä paikkaansa, välillä täytyy tehdä vähän aivojumppaakin. En olekaan pitkään aikaan ostanut noita ristikko- yms. lehtiä, koska vanhojakin oli vielä kotona kesken täyttämättä. Nyt olen kuitenkin ne vanhat lehdet täyttänyt loppuun, joten annoin itselleni luvan ostaa ihan uuden puuhasteltavan. Näitä voi tehdä aina silloin, kun ei pysty käsitöitä tekemään (onko sellaisiakin hetkiä?).

Nyt sitten odotellaan vain perjantaita ja uutta Novita-lehteä, sekä ehkä jopa vieläkin innokkaammin maaliskuun lopulla ilmestyvää kesänumeroa. Eiköhän niiden myötä päästä taas lankaostoksille uudestaan... ;)

Reipasta Runebergin päivän jatkoa! :) Tiesittekö muuten, että Runeberg paitsi antoi sanat Maamme-laululle, myös sävelsi itse siihen toisen melodian? Runebergin päivän kunniaksi tuon sävelmän voi kuunnella vaikkapa tästä videosta:


Minusta tämä on aika tavalla kauniimpi kuin Paciuksen sävelmä, mutta näillä mennään! ;)

6 kommenttia:

 1. pitkä kirjoitus sinulla on :-)

  näistä väristä puhuen: olen itse asiassa todella pettynyt näistä uudesta raitalangoista

  värikatralla ovat värit paljon voimakampi kuin todellisuudessa
  heillä on varmasti hyvä kuvakäsittelyohjelma, kontrastia vaan kovempia tehdään ja väri näyttää heti paljon paremmin
  minulta jäivät molemmat värit ostamatta ja myös se mukaan turkoosin sävyjnen monivärinen Nalle... vain yks ainoa uusi polkkakerä pääsi mukaan, se oli siinä :-)

  VastaaPoista
 2. Kauniita lankoja olet hankkinut. Noista saa paljon aikaan. Onneksi Tokmannilla on seiskaveikka aika usein tarjouksessa. Taitaapa olla suosikkilankani.

  VastaaPoista
 3. No on sinulla suunnitelmaa kerrakseen!
  Tosta Runebergin sävellystaidosta ei ollu minulla tietoakaan!

  VastaaPoista
 4. Tekaisin noista seiskaveikan uusista raitalangoista lapsille sukkia, ja muksujen kommentit olivat osuvat: karkkipussisukkia! Tosi somat väriyhdistelmät!

  VastaaPoista
 5. On ne maratonkuvat siellä blogissa, mutta aika hankalan reitin päässä. Mia on tehnyt niille oman sivun, ja sitä ei taida löytyä sivupalkista. Täytyy eka selata päivityksiä, että löytyy ao. asiaan liittyvä päivitys, ja mennä sitä kautta... Yritän vihjaista Mialle, jos laittaisi sivupalkkiin sen kans!
  Muuten on aika paljon siirtynyt fb:n puolelle tuo rp-yhteisö...

  VastaaPoista
 6. Juu, katopa vaan, siellä se linkki on :). Juu, ei siellä vielä eilisiä kuvia ole, kun monet meistä laittaa omansa vasta tänään näkyville, ja Mia niitä sit kerää sinne yhteen :).

  Jaa, ei mulla ole niin huonoa käsitystä fb:stä :D, mutta kai se on sitten se, kun en sinne sen intiimimpää laita kuin noiden blogipäivitysten linkit ja jotain ristipistojuttelua :). Ristipistokirppis siellä on ainakin toiminut ihan mukavasti :). (Nimim. "Kun halvalla saa...")

  VastaaPoista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)