Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

sunnuntaina, tammikuuta 27, 2013

Sytomyssyjä

Muistatte varmaan, kun löysin torstaina puuvillalankaa Lidlistä? Silloinhan pohdiskelin, että jos tekisin niistä sytomyssyjä ja toimittaisin ne joko Oysiin tai Lankamaailmaan helmikuussa, kun olen silloin Oysiin menossa. Asiaa tarkemmin pohdittuani tulin siihen tulokseen, että se parin viikon päästä edessä oleva toimenpide on kyllä sellainen, että sen jälkeen on syytä välttää turhaa rasitusta, ja se muistaakseni on sen verran aikaisin aamulla, että ennen sitä ei ehdi mitään myssyjä minnekään toimitella. Sitten hoksasin, että olenhan minä tietysti huomenna maanantaina menossa työterveyslääkärille ja huristelen myös Lankamaailman ohi - voisin siis ihan hyvin paluumatkalla hypätä bussista pois Saaristonkadulla, käydä viemässä myssypussin Lankamaailmaan, ja ajella seuraavalla bussilla kotiin. Menomatkalla ei kannata tuota tehdä, koska siinä joutuu menemään tien yli, kun taas paluusuuntaan pysäkki on käytännössä Lankamaailman oven edessä. :)

Jotta voin huomenna suunnitelmani toteuttaa, täytyy tietysti olla myssyjä vietäväksi. Siispä olen taas kerran uhmannut (ihan vähän vaan) käteni kuntoa ja koukutellut menemään myssyn toisensa jälkeen. Mutta sain kuin sainkin kaikki torstaina ostamani Lidlin langat muunnettua myssyiksi, vieläpä hyvissä ajoin ennen huomista! :)

Sytomyssyt 14 kpl
Tehty ajalla: 24.-27.1.2013
Malli: Perusmyssy päälaelta alkaen
Lanka: Lidlin "Kevät" pinkki (0119), punainen (0031), sitruunankeltainen (445), tummankeltainen (2101), tummanpunainen (0016) ja vaaleanpunainen (0025)
Langankulutus: 600 g eli noin 43 g / myssy
Virkkuukoukku: 3,5 mm
Koko: 55-56 cm kaikissa myssyissä
Muuta: Oysiin menevät      

Kaikki myssyt on tehty ihan samalla perusmallilla, eli päälaelta aloittaen. Jotain pieniä muutoksia tein värien rytmittelyssä ja reikäkerrosten sijoittelussa, mutta aika paljon nämä toinen toistaan muistuttavat. Hauskinta olikin värien yhdistely, joten malli olikin hyvä pitää yksinkertaisena.


Kaksivärisiä myssyjä tein kahdeksan, ja nämä ovat tosiaan muuten ihan samanlaiset, mutta värit vain vaihtuvat. Omat suosikkiväriyhdistelmäni löytyvät tuosta keskimmäisestä rivistä. Hoksasin jossain vaiheessa, että keskellä oikealla oleva pinkki-tummanpunainen-raidoitus on ihan samanlainen kuin yksissä minun kalsareissani, sävykin ja raitojen leveyskin täsmäävät prikulleen. ;) Vähän tällaista Marimekko-henkeä näissä kaksivärisissä myssyissä on, ties vaikka olisi oikeasti olemassakin maripaitoja juuri näillä väriyhdistelmillä. Nämä ovatkin sitten "marimyssyjä", kun ovat Marin tekemiä. ;)


Kaksiväristen myssyjen jälkeen piti alkaa yhdistellä jo kolmea väriä keskenään. Näiden raidoitusrytmissä on kahta eri mallia, eli ylärivin myssyt ovat keskenään kaksoset ja kolme muuta ovat kolmoset, eivät kuitenkaan identtiset. ;) Taas kerran kotoa löytyi samoja värejä, nimittäin ylärivissä vasemmalla oleva myssy tuo mieleen väritykseltään meidän olohuoneen matot, on siis minun lempparini näistä kolmivärisistä, vaikka on tuo keskellä oleva vaaleanpunainenkin aika nami. :)


Kaikki nuo kaksi- ja kolmiväristen myssyjen väriyhdistelmät ja raitarytmitykset suunnittelin ennalta, mutta lopuista jämälangoista pyöräytin sitten myssyn, jota ei voinut ennalta suunnitella ollenkaan. Piti vain katsoa, mihin langat riittävät niin, ettei jää mitään kovin pitkiä pätkiä ylijäämää (ylijääneillä pätkillä sidoin myssyihin kiinni "pesulapun", jossa on kokomerkintä, materiaalitiedot ja pesuohje), ja tällainen hassunhauska raitamyssy syntyi. Osa raidoista on kaksivärisiä, kun oli kahta lankaa sen verran jäljellä, ettei kummastakaan olisi saanut enää yksistään yhtä raitaa, ne on tehty sitten kirjovirkkauksella. Tämä taitaa muuten olla ihan ensimmäinen tekemäni sytomyssy, joka ei ole "reikäinen", kaikki aiemmat myssyni ovat olleet enemmän tai vähemmän reikäisiä, mutta täytyy välillä tehdä näitä peittävämpiäkin.

Tarkistin juuri muistiinpanoistani, että ensimmäisen sytomyssyni aloitin 28.1.2010, eli huomenna tulee täyteen tasan 3 vuotta sytomyssyilyä minun kohdallani! :) Se onkin sitten varsin hyvä päivä toimittaa uusi myssysatsi eteenpäin. Yhteensä kolmessa vuodessa olen tehnyt 119 myssyä.

Nämä pääsevät nyt sitten myös Sytomyssyjä Ystävänpäiväksi -kampanjaan mukaan. Osallistuhan sinäkin, yhden myssyn tekee hetkessä! :)

Ehkä tässä yhteydessä voinen kertoa, että syöpäsairaus on koskettanut hiljattain omaakin lähipiiriäni. Syksyllä eräs läheiseni sairastui syöpään, mutta hänen kohdallaan syöpä saatiin poistettua kokonaan leikkauksella, eikä sytostaattihoitoja tarvittu. Leikkauksesta toipuminen toki vie aikansa, mutta ehkä se kuitenkin oli parempi hoitomuoto kuin sytostaatit, jota tarjottiin toisena vaihtoehtona. Kaikki syöpäpotilaat eivät valitettavasti voi sytostaattihoitoja välttää, joten toivottavasti sytomyssyt tuovat heille edes hieman iloa rankkojen hoitojen keskelle. Syöpätyyppejäkin on niin monenlaisia, esimerkiksi läheiselläni oleva syöpä kuuluu niihin, jotka ovat ihan kärkipäässä paranemisennusteissa, enkä sen vuoksi osannut edes huolestua, kun kuulin läheiseni sairastumisesta. Toisaalta tuttavapiiristäni on aikojen saatossa aika moni kuollutkin syöpään, tosin suurin osa vuosia sitten, jolloin syöpähoidot eivät olleet niin kehittyneitä kuin nykyään. Ja paljon on varmasti heitäkin, jotka ovat sairastaneet kaikessa hiljaisuudessa, eiväthän kaikki halua syövästä kertoa, etenkin jos se on saatu tosi nopeasti ja huomaamattomasti parannettua. Toivottavasti näidenkin myssyjen saajat voivat vuosien päästä katsella myssyään muistona ajasta, josta selvittiin takaisin terveiden pariin entistä ehompana ja onnellisena! Eihän näillä myssyillä voi lahjoittaa terveyttä, mutta ainakin toivoa ja uskoa parempaan huomiseen.

Parempaa huomista ja uutta viikkoa sinullekin! :)

19 kommenttia:

 1. Voi hyvänen aika, miten nopea virkkaaja sinä olet! Noin iloisen värisistä hatuista on varmasti paljon iloa syöpäpotilaille.

  VastaaPoista
 2. Ihania, iloisen värisiä hyvänmielen myssyjä!! <3

  VastaaPoista
 3. Se on kaunis toivomus, että myssyjen saajat olisivat vielä vuosienkin päästä täällä ja myssyt enää vain muistoina sairastamisajasta. Hyvää alkavaa viikkoa sinne suunnalle!

  VastaaPoista
 4. Huh Huh, mikä urakka! Kauniita ovat!

  VastaaPoista
 5. Niin kauniin värisiä myssyjä! Ja marimaisella nopeudella teit taas. :) Minusta on muuten noista kivin tuo hassunhauska raitamyssy. Sen voisin vaikka valita itselle, jos olisin valitsemassa.

  VastaaPoista
 6. Minunkin ensireaktio oli "hyvänen aika"! Miten voikin noin nopeasti tehdä ja vielä käsivaivan kera, huh ja vau! Iloisia myssyjä kyllä, voin uskoa että ilahduttavat kovasti saajiaan!

  VastaaPoista
 7. No voi mahoton.... :O
  Olet sinä ollut oikein pipokone :)

  Minä en ole niistä Lidlin langoista koskaan mitään tehnyt, vaikka lehteä selailenkin.

  Kiva kun tykkäsit siitä aamunajatuksesta, minustakin se on niin hyvä !

  Hyvä vointia Sinulle Mari !

  VastaaPoista
 8. Kylläpä olet ollut ahkrana! Pirteitä myssyjä! :)

  VastaaPoista
 9. Onpa niin pirteän värisiä myssyjä, että varmasti ilahduttavat saajiaan :)

  VastaaPoista
 10. Onpa iloisia myssyjä. Iloa tekijälle ja saajille!

  VastaaPoista
 11. Ihka aitoja marimyssyjä, hih :) Pirteitä ovat, toivottavasti myös piristävät käyttäjiensä päiviä.

  VastaaPoista
 12. Piristäviä värejä myssyissä. Ja tärkeään kohteeseen menevät. Olet todella nopea käsistäsi -ja kaunista on jälkikin. :)

  Itsekin voisin jossain vaiheesa myssyjä neuloa. Viime kesänä tein aika monta (ja sain äitinikin mukaan hommaan); ne menivät sitten eläinsuojeluyhdistykselle orpojen eläinpoikasten pesiksi, lämmittimiksi, virikkeeksi jne. missä niitä tarvitaan joka kesä kovasti. :)

  VastaaPoista
 13. Voi, miten kaunitta ja ihanan iloisia myssyjä! Miten paljon! Olet tosi kone!

  VastaaPoista
 14. Mahtava kasa marimyssyjä. Hienoa, että jaksat tärkeälle asialle aikaasi antaa. Tässä kohtaa voisi ottaa opikseen ja tehdä edes joskus jotain hyvään tarkoitukseen.

  VastaaPoista
 15. Raikkaat värit myssyissä ja totta, tosi nopeat olet. Täällä on onneksi kampanja 15.4 saakka, joten jopa minä saan useamman myssyn aikaiseksi.

  VastaaPoista
 16. ihanan pirteitä, varmaan ilahduttvat jo väreillään!

  VastaaPoista
 17. Wau miten pirtsakoita myssyjä olet tehnyt.

  VastaaPoista
 18. Voi Mari miten kauniisti kirjoitit sytomyssyjen jutusta. Minulla on tehtynä sinne aivan liian vähän, mutta lupaan parantaa tapani.
  Liian monta läheistä on vähän ajan sisällä menehtynyt syöpään.
  Olen edelleen reissussa ja taas kerran minulta jäi toi Lidlin lankajuttu väliin.
  Ennenkuin lukaisin jutun, katsoin kuvat ja ajattelin itsekseni, että ihan Marimekon myssyjä.
  Niin kauniita, että uskon myssyjen lämmittävän myös sydäntä.

  VastaaPoista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)