Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

lauantaina, joulukuuta 08, 2012

Sukan aloittaminen kärjestä

Tässä sairauslomani aikana olen monena aamuna - jos suinkin vain olen herännyt ajoissa - katsellut aamiaisen lomassa Neulontakerhon ties kuinka monetta kertaa pyöriviä uusintoja. Olenhan toki nähnyt kaikki jaksot jo kertaalleen ensimmäisten esityskertojen aikana, mutta välillä noita on kiva katsoa, jos vaikka jäisi jotain sellaista mieleen, mitä ei ole aiemmin hoksannutkaan.

Jokunen päivä sitten Neulontakerhossa kudottiin sukkaa kärjestä aloittaen, ja kiinnitin huomiota erikoiseen aloitukseen. En ainakaan itse ole tämän tyyppistä aloitusta koskaan kokeillut. Niinpä tekaisin testikappaleen, ja laitankin teille nyt kuvallisen opastuksen, kuinka tämä aloitus tehdään, jos joku muukin haluaa kokeilla:


Ensiksi luodaan tietysti silmukat. Silmukoita luodaan sen verran kuin haluamasi kokoisessa sukassa on silmukoita yhdellä puikolla. Esimerkiksi tässä sukassani on 12 s/puikko, yhteensä siis neljällä puikolla 48 s. Loin siis 12 silmukkaa.


Sen jälkeen kudotaan ainaoikein-neuletta niin, että kerroksia on lopulta tuplasti sen verran kuin silmukoita on puikolla. Koska tässä on 12 s/puikko, kerroksia on 24 krs (eli 2x12). Nurjien kerrosten muodostamia "harjanteita" on samanverran kuin silmukoita puikoilla, eli 12 "harjannetta".


Työnnä nyt puikot molempiin sivuihin näihin nurjien silmukoiden muodostamiin "harjanteisiin". Itse asiassa "harjanteista" muodostuu kuja, joihin puikot on helppo sujauttaa. Nyt sinulla on näillä kahdella uudella puikolla molemmilla yhtä monta silmukkaa kuin ensimmäiselläkin puikolla, tässä tapauksessa siis kaikilla puikoilla 12 s.


Neulo ensimmäisen sivun juuri poimimasi silmukat oikein. Poimi tämän jälkeen aloitusreunasta yhtä monta silmukkaa kuin toisillakin puikoilla (tässä tapauksessa 12 s) ja neulo ne oikein. Neulo vielä toisen sivun poimitut silmukat oikein. Nyt sinulla on työssä neljä puikkoa, joista jokaisella on yhtä monta silmukkaa. Esimerkkikuvassa jokaisella puikolla on 12 s ja työssä yhteensä 48 s.


Sen kummempia lisäyksiä ei tarvita, vaan voit jatkaa nyt kaikilla silmukoilla sukkaa normaalisti.


Vaikka sukan kärki on aluksi neliö, kyllä se siitä pikkuhiljaa pyöristyy nätisti.

Lähipäivinä luvassa sitten valmiit sukat tällä tyylillä. Tulette kohtaamaan myös hieman erilaisen - tai ainakin minulle uudenlaisen - kantapään. Sitten näette myös, kuinka tällainen sukan kärki istuu jalkaan. Palataan siis! :)

Hyvää viikonloppua ja mukavaa Sibeliuksen ja suomalaisen musiikin päivää! Taas liehuu lippu salossa. :)

24 kommenttia:

 1. No nyt tuli pitkästä aikaa vastaan tekniikka, johon en ole aikaisemmin törmännyt :-D. Onpa mielenkiintoista kuulla, miten tuo kärki alkaa muotoutua käytössä, aina oikein -neule tietysti joustaa eri tavalla kuin pelkkä sileä. Jään mielenkiinnolla odottamaan kantapäätä, josko sekin on uusi tekniikka, vaikka aika monta erilaista kantapäätä jo hallitsen ja muutaman muun tiedän lisäksi...

  VastaaPoista
 2. Kiitos tuosta sukan kärkialoitusvinkistä. Itse en ole tullut katsoneeksi kuin ehkä yhden Neulekerho-ohjelman. Tulenpa kurkkaamaan sen kantapäänkin kunhan olet sen tehnyt.

  VastaaPoista
 3. Olipa kiva ja selkeä ohje, sitä voisi kyllä kokeilla :)

  VastaaPoista
 4. Mielenkiintoinen, ihan uusi aloitus.
  Kärkialoituksia olen jonkusen tehnyt mutta en tällä tavalla. Mielenkiinnolla odotan miten asia etenee.
  P.s. patalappumallini loppuivat toistaiseksi, jotain muuta välillä.

  VastaaPoista
 5. Hei! Olipa mielenkiintoinen postaus, tuota voisin kokeilla! Mikä sinun mielestäsi on näppärin kantapää kärjestä aloitettuun sukkaan? Varresta aloitettuja olen tehnyt lukemattomia, mutta koskaan en ole uskaltanut kokeilla tuota kärjestä aloitettua, koska juuri nuo alkuvaiheet ovat vaikuttaneet niin monimutkaisilta... mutta tosiaan, mikä sinusta olisi sellainen kantapää, jota uskaltaisi ensimmäisellä kerralla kokeilla?

  VastaaPoista
 6. VAU, tuolla tavoin voisin minäkin aloittaa sukat kärjestä - sitä "normaalia" tekniikkaa olen kyllä jo kokeillut... Odottelenpa vielä kommenttisi kantapäästä ja harkitsen sitten omaa yritystä. Hyvää Sibeliuksen päivää!

  VastaaPoista
 7. Siis noin se aloitetaan, kiitos hyvistä ohjeista.

  VastaaPoista
 8. Olen katsonut neulekerhot moneen kertaan, mutten tuollaista muista. Kärkialoitusta olen kyllä kokeillut tossuihin ja tämä kyllä sopii ainaoikein tossuihin paremmin kuin hyvin.

  VastaaPoista
 9. Kiitos vinkistä, tuota en olekaan kokeillut. Täytyy tarkkailla vielä se kantapään tekeminenkin :)

  VastaaPoista
 10. mielenkiintoisen näköinen aloitus, tuota voisi kokeilla ekoihin varpaista aloitettaviin, kun ne kuitenkin ovat kokonaisuudessaan harjoituskappaleet. neulekerhoa kun en koskaan muista katsoa, puhumattakaan että edes tietäisin minä päivinä se tulee. jään myös odottamaan kantapäätä

  VastaaPoista
 11. Onpa jännä! Ja ihanat värit...! Odotan innolla kantapään opetusta!

  VastaaPoista
 12. Oho, kylläpäs me tehdään toi eri tavalla! Aion kyllä kokeilla tätä sun tyyliä seuraaviin sukkiin :), näytti helpommalta kuin oma sovellukseni.

  VastaaPoista
 13. No johan on... katsoin monta kertaa, ja sukka tuosta neliöstä tuli. Hauskan näköisetkin. Samoin nuo isoäidinneliö kämmekkäät, kauniin pirtsakat.

  Mukavaa sunnuntaipäivän jatkoa, ja paranemista !

  VastaaPoista
 14. Pakko oli heti eilen laittaa puikoille. Aloitus oli tosi selkee, ainakin näin huonosti ohjeita ymmärtäväiselle. Nyt saa jämälangat kyytii kun sukkaa kutoo. Ainut ongelma mulle tuottaa se, mihin kohtaan alan tekee kantapäätä. Sellai normaalisti olen kerran tehnyt ainakin tollai kantapään miten sinäkin. Mut musta se ei silloin oikee näyttänyt miltään. Tosin olin silloin aloittelija kantapäissä.
  Mut kiitos selkeestä ohjeesta.

  VastaaPoista
 15. Tuo vaikuttaa kokeilemattakin huomattavasti helpommalta tavalta aloittaa kuin mihin olen tottunut. :)

  VastaaPoista
 16. Kiitos, tämä oli aivan mainio ohje!
  t. Katriina

  VastaaPoista
 17. Onpas näppärästi neulottu sukan kärki. Kiitos että vinkkasit tännekin.:)

  VastaaPoista
 18. Tämäpä on hieno uusi juttu. Olen kyllä aloittanut sukan kärjestä mutta tämä menetelmä näyttää paljon mukavammalta. Täytyy pikaisesti kokeilla. Kiitos!

  VastaaPoista
 19. Kiitos helponnäköisestä ohjeesta. Hommasin messuilta ihanan pehmeää lankaa ja nyt siitä olisi tarkoitus tehdä löhöilysukat. Tuli vaan ostettua sitä niukanlaisesti, joten kärjestä on varmaan parempi aloittaa, ettei lanka lopu ennen varpaita :)

  Tästä ohjeesta on hyvä aloittaa.

  Teija

  VastaaPoista
 20. Kiitos tästä ohjeestä. EN tajua noita muita kärkialoituksia ja tämä pelasti Missä kuljimme kerran blogin jämäsukkalankajoulukalenterin aloituksen, kun siellä tehdään kärjestä kantapäähän sukkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, jos tästä oli apua!

   Poista
  2. Taas piti etsiä tämä ohje, tosin muistin sen ulkoa, mutta oli hyvä tarkistaa. Tästä tulee nätimpi kärki kuin siitä magic loopista.

   Poista
  3. Kiva, että jo toistamiseen löysit tämän!

   Poista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)