Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

sunnuntaina, joulukuuta 09, 2012

Raitasukat ja muita sukkakertomuksia

Eilen näytin teille uudenlaisen jutun, jolla kokeilin tehdä sukat kärjestä alkaen. Sehän oli siis Neulontakerho-ohjelmasta bongattu kikka, ja ainakin minun sukissani osoittautui toimivaksi. Tässäpä sitten sukat kokonaisuudessaan valmiina:

Raitasukat
Tehty ajalla. 6.-9.12.2012
Malli: Perussukat kärjestä alkaen, ainaoikein-neliöaloitus ja ainaoikein-tiimalasikantapää
Lanka: Novita 7 veljestä Kool Aid -värjätyt Mango, Lemon-Lime, Cherry ja Watermelon-Cherry, kaikissa pohja luonnonvalkoinen (010)
Langankulutus: 135 g
Puikot: 3,5 mm
Koko: 38/39
Muuta: Jämälankaprojekti, ihanat tuli!    

Nämä sukat olivat sellainen jämälankaprojekti, että halusin kuluttaa kaikki loput langat, mitkä olin värjännyt alunperin kirjoneuleliiviä varten. Liivin jälkeenhän tein jämälangoista yhdet kirjoneulesukat, yhdet kämmekkäät, ja nyt jäi tosiaan vielä lankaa sukkaparin verran. Yleensä minulla on tapana tehdä tasaraitaisia sukkia tai jollakin tavalla muuten raitojen täytyy mennä loogisesti. Nyt pyrin tästä tavasta eroon täysin, ja teinkin näihin mahdollisimman epätasaiset ja epäloogiset raidat. Yksi syy moiseen riehaantumiseen oli se, että eri värejä oli jäljellä hyvinkin eri määrä, joten tasaraidat olisivatkin olleet ihan mahdottomat toteuttaa. Raitojen leveys ja järjestys olivat näissä siis ihan sattumanvaraisia, sen verran vain pidin huolen, että kaikkia värejä riitti läpi sukan, eli keltaista ja vihreää käytettiin reilummin ja pientä vaaleanpunaista nöttöstä aika säästeliäästi. Sukista tuli aivan ihanat, tykkään! :)

Yleensä teen sukat "oikein päin" eli aloitan varresta. Minusta se on mukavampi tapa tehdä sukkia kuin kärjestä aloitetut. Mutta silloin, jos tarkoitukseni on kuluttaa jokin tietty lanka loppuun tai langan riittävyys on epävarmaa, kärjestä aloitetut sukat ovat parempi vaihtoehto. Ja toki on myös sukkamalleja, jotka on tarkoituskin tehdä "väärin päin".

Näissä sukissa käyttämäni aloitustapa oli siis minullekin ihan uusi. Ullasta löytyy monia muita vaihtoehtoja kärkialoituksiin. Olen kokeillut aloittaa sukat niin kuin tässä linkissä neuvotaan; sieltä löytyy myös yksi ohje kantapään tekemiseen kärjestä aloitetuissa sukissa. Oma suosikkini - ainakin tähän mennessä - on kuitenkin ollut 8-aloitus, jolla saa tosi siistin sukan kärjen. Haruha-sukkia olen neulonut pari kertaa, ja niissä on jonkinlainen neliöaloitus, mutta siinä tulee pienen neliön ympärille vielä lisäyksiä. Siinä mielessä siis tämä ainaoikein-neliöaloitus on minusta hauska, koska lisäyksiä ei tarvita, ja muutenkin isompaa neliötä on minusta mukavampi pyöritellä kuin pikkuriikkistä.


Vihjailinkin eilisessä kirjoituksessani, että näihin raitasukkiin tuli sellainen kantapää, jota en ollut aiemmin kokeillut. Tuskin tämä mikään uusi keksintö on, mutta minulle uusi ja ihan itse kehittelemäni (vaikka varmasti joku muukin on sen oivaltanut). Tässä on siis ainaoikein-neulottu tiimalasikantapää. Ainaoikein-neuleen valitsin siksi, että se sopii hyvin tuon ainaoikein-kärjen kanssa. Tiimalasikantapää puolestaan on minusta paras kantapää kärjestä aloitettuihin sukkiin. Sen kummempaa ohjetta en aio tästä tehdä; tiimalasikantapään ohjeenhan voi käydä katsomassa vaikka Ullasta, ja ainaoikein-neuletta osaa tehdä kuka vaan. ;) Jos tekee tiimalasikantapään keskelle sen yhden kerroksen koko sukan ympäri, silloin tuohon tulee tavallaan yksi "ylimääräinen" oikea kerros (normaalisti ainaoikeassa oikea ja nurja vuorottelevat neuleen oikealta puolelta katsottaessa), mutta se näyttää oikeastaan vaan ihan kivalta.

Noita erilaisia kantapäitäkin olen kokeillut kärjestä aloitetuissa sukissa. Muutamiin sukkiin olen tehnyt kiilakantapään, mutta minusta se ei oikein sopinut kärjestä aloitettuihin sukkiin, näyttää minun silmääni hassulta. Siinä on myös minun mielestäni vähän vaikea hahmottaa, missä vaiheessa sen kantapään teon aloittaa, tiimalasikantapää on jotenkin helpompi saada istumaan kohdilleen. Makuasioitahan nämä ovat, ja mielipiteitä varmasti yhtä monta kuin sukankutojaakin! :) Kuitenkin tykkään kaikista mieluiten edelleen kutoa sukat varresta alkaen viidellä puikolla ja "perinteisellä" kantapäällä, vaikka muunkinlaisia tapoja on hyvä osata.

Tällaisia sukkamietteitä sunnuntain ratoksi. Mukavaa pyhää kaikille!

13 kommenttia:

 1. Todella kauniin raikkaat sukat.
  Tämä tekniikka pitänee laittaa kokeiltavien jonoon.

  VastaaPoista
 2. Tuo kärjestä sukan alotus on hyvä juttu ainaski, jos lankaa rajallisesti, niin varret voi tehdä sen mukaan kun lankaa jäljellä.....minulla vielä tapana tehdä molemmat sukat rinta rinnan/molempi määrätty pätkä vuorotellen niin lanka riittää molempiin;).

  VastaaPoista
 3. Nätit tuli! Kiitos myös noista kantapäävinkeistä!

  VastaaPoista
 4. Mielettömän ihant sukat, oikea väriloisto. Ja mä tykkään sekaraidoituksesta.

  Kiitokset myös edellisen postauksen ohjeest, ehdottomasti täytyy itse jossainvaiheessa kokeilla.

  Ja jänä juttu, olen jo kauan aikaa blogiasi seurannut ja kun otsikossa paljastit tehneesi hameen, niin mieleeni tuli vain yksi hamemalli ja senhän sinä olit onnistuneesti toteuttanut.

  VastaaPoista
 5. Ihanan pirteät sukat! Täytyy itsekin kokeilla tuota kärjestä aloittamista joku kerta :)

  VastaaPoista
 6. Sukat makeat kuin karamelli! :) Kiva aloitus houkuttelee, pitänee siis kokeilla lähiaikoina. Mieluiten minäkin teen sukat "oikein päin" ja usein vielä sillä "tavallisella kantapäällä", mutta aina pitää kokeilla uusiakin tapoja.

  VastaaPoista
 7. Kiitos Mari "yllätyskirjeestä ,jonka sain PeePeeltä.Mistä osasit lukea ajatukseni.koska olin tuota mallia aikonutkin joskus kokeilla.Körttisukat tällaiselle perus körttiselle,siinä on ajatusta.Jaksamista Sinulle.

  VastaaPoista
 8. SK: En mää ihan ajatustenlukija ole, koska kävit itse kommentoimassa silloin taannoin niitä Körttisukkia ja sanoit haluavasi joskus kokeilla mallia. Kiva, että ohjeesta oli iloa! :)

  VastaaPoista
 9. Tosi kivat sukat. Tuota aloitusta täytyy kokeilla joskus. :)

  VastaaPoista
 10. Slurps, mitkä karkkisukat! Mutta onhan sulla nyt nuo raidat kuitenkin samalla lailla molemmissa, et joku roti on säilynyt. ;)

  VastaaPoista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)