Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

maanantaina, syyskuuta 24, 2012

Lisää lappuja

Edellisen postauksen patalappujen jälkeen teki mieleni tehdä lisääkin lappusia.

Huomautukseksi muuten edelliseen postaukseen, vaikka sen kyllä siihenkin kirjoitin, mutta siis se punainen patalappu on yksi ja sama lappu kuvattuna molemmilta puolilta, koska toinen puoli on erisävyistä punaista kuin toinen puoli. Olen tähän törmännyt ennenkin, että jos teen patalapun, jonka puolet ovat eriväriset, ja luonnollisestikin kuvaan silloin molemmat puolet blogiini, niin aina on joku, joka kuvittelee näkevänsä kaksi patalappua, vaikka kyse on yhdestä. Se vihreäsävyinen lappu on sitten eri kuin se punasävyinen lappu. ;) Eli edellisessä postauksessa on esitelty yhteensä kaksi patalappua (1 punasävyinen + 1 vihreäsävyinen).

Tässä postauksessa on viisi patalappua. :)

Patalaput 5 kpl
Tehty ajalla 21.-23.9.2012 
Malli: Perinteisen patalapun ohje Käspaikasta "Rauha-mummin ohje" (ylhäällä vasemmalla), Briketti-patalappu (ylhäällä oikealla), omasta päästä tehty "dominoneliö" (alhaalla keskellä), hymiölaput myös omasta päästä, mutta idea syntyi jostain googlen avulla löydetystä Kodin kuvalehden kuvasta (alhaalla vasemmalla ja oikealla)
Lanka: Novita Isoveli persikka (276), roosa (503), viininpunainen (573), vaaleansininen (166), tummansininen (175), Novita Katri keltainen (281), 7 veljestä musta (099)
Langankulutus: 165 g
Virkkuukoukku: 5 mm
Koko: Perinnelappunen 19x19 cm, Briketti-lappu 18x18 cm, dominolappu 19x19 cm, hymiöiden halkaisijat 20 cm ja 21 cm
Muuta: Töihin arpavoitoksi/myyjäisiin

Muutama sananen näistä lapuista. Tuo ylhäällä vasemmalla oleva patalappuhan on tehty perinteisellä mallilla, joka oli joskus varhaisteinivuosinani "hittituote" seurakunnan myyjäisissä. Muistan, kun olin joskus noin 12-vuotiaana seurakuntamme diakonin kotona jossain ompeluseuroissa, niin siellä kaikki naiset virkkasivat patalappuja juuri tuolla mallilla. Katsoin kiinnostuneena ja kysyinkin, että miten tuo oikein tehdään, mutta kukaan ei alkanut minua siellä neuvomaan, eivät varmaan tajunneet, että olin oikeasti kiinnostunut. ;) No, olisinko sitten arvonnasta voittanut vai ihan ostanut myyjäisistä tuolla mallilla virkatun patalapun, koska sellainen minulle jossain vaiheessa kotiin rantautui, vaikken siitäkään vielä selvittänyt, miten se tehdään. Muutama vuosi sitten löysin onneksi Käspaikasta tuohon ohjeen ja tehtailin muutaman noita lappuja, ja sieltä samasta Käspaikasta minä nytkin tuon ohjeen kurkkasin. Onhan noita blogeissakin paljon nähty.

Kuvassa ylhäällä oikealla olevan Briketti-patalapun löysin netistä ihan vain niin, että pistin Googlen kuvahakuun hakusanan "patalappu", ja sieltä sitten pompsahteli kuvia kaikenlaisista lappusista. Klikkasin tuon lapun kuvaa ja päädyin erääseen blogiin, josta löytyi sitten ohje tähän Briketti-patalappuun. Vähensin hieman silmukoiden määrää tästä omasta lapustani, koska käytin paksumpaa lankaa kuin ohjeessa.

Sitten tuli tehtyä tuo yksi neliönmallinen patalappu ihan omasta päästä, kun halusin johonkin upottaa ne muutamat metrit jämälankoja, joita vielä jäi tuon Briketti-lapun jälkeen. Kokeilin jos jonkinlaista mallia, ja aina kävi niin, että jotakin väriä jäi yli tai loppui kesken, ja purkuun meni monet kerrat. Sitten viimein keksin, että tuolla tavalla jos teen neliötä vähän dominotyyliin, niin siinä saa aika hyvin säädeltyä sen langanmenekin, ja näin syntyi taas yksi lappunen, johon otin sitten keltaista Katria vielä kaveriksi, että lapulle tuli kokoa.

Sitten tuli taas Googlen kuvahakua käytettyä edelleen sillä "patalappu"-hakusanalla, ihan vain huvikseni katselin, että millaisia lappusia on tehty. Siellähän oli myös yksi hymyilevä patalappukuva, jonka lähde taisi olla Kodin kuvalehden sivuilla. En halunnut tehdä ihan samanlaista (tai itseasiassa tämä on ihan täysin erilainen), mutta siitä syntyi vain ajatus noista hymiöpatalapuista, joihin sain upotettua loput Katri-lankaa ja vähän sitten käytin mustaa 7 veljestä kirjailuihin.

Jospa nämä jollekin kelpaisi, kun vien ne myyjäisiin loppuvuodesta. :)

Joku mainitsi kommenteissa sen uuden patalappu-kirjan. Sen olen itsekin tilannut jo reilu viikko sitten ja odotin sen tulevan viime viikon aikana, koska se oli laitettu keskiviikkona minulle postiin, mutta luultavimmin se tulee sitten tänään tai huomenna.

Kiitos myös hyvää tarkoittavista kommenteista sairasteluuni. Minullahan on työterveyslääkäri yksityisen lääkäriaseman yhteydessä, eli siinä mielessä hoitoni pitäisi olla jo aika hyvissä käsissä. Sitä kautta pitäisi olla mahdollisuus päästä erikoislääkärin vastaanotollekin, mutta niin kauan, kun työterveyslääkäri diagnosoi tämän virukseksi, niin ei hän varmaan erikoislääkärille minua lähetä. Hauskin oli omalääkärini diagnoosi, kun hän laittoi sairaslomani syyksi astman, vaikka minulla ei ole ollut hengitystieoireita kuin viimeksi kesäkuussa. Surkuhupaisaa tämä lähinnä on, vaikka silloin ei kyllä naurata, kun sattuu niin kipeää, ettei pääse kävelemään tai kun taju lähtee ja makaan lattialla rähmälläni. Mutta siis kuulemma tämä johtuu hengitystieinfektiosta. Katsotaan, mitä tämänpäiväinen lääkäri sanoo, työterveyslääkärille olen siis taas menossa, mutta vaihteeksi taas eri tyypille, minun laskujeni mukaan kuukauden sisällä viides eri lääkäri, joka näitä vaivojani saa ihmetellä.

Kaikesta huolimatta jaksan iloita pienistä asioista: syksystä, lapsistani, käsitöistä, äänikirjasta... ja viime viikolla oli ihanaa, kun ystävä soitti, mikä on näin nettiaikana erittäin harvinaista. Olen oppinut ottamaan elämän vastaan sellaisena kuin se minulle annetaan, ja uskon asioiden vielä selviävän ja kääntyvän hyväksi. Ehkä vuosien päästä huomaan, mikä tarkoitus tälläkin elämänvaiheella on, ja millainen siunaus tähän on kätketty. Nyt se on minulta vielä pimennossa.

Hyvää syyskuun viimeistä viikkoa!

 

4 kommenttia:

 1. Moikka!! kivat patalaput jälleen kerran.

  Kirja on minulla ja just tuota ylhällä vasemalla oleva patalappu.SE ohje on myös kirjassa jos en pahasti erehty. Minulle ohje valittavasti ei auennut, harmittaa, haluaisin kokeillaa. Voisitko sinä ehkä jos jaksat selittää sen vähän helpommin vaikka pienellä kuvakurssilla??? Kiitti

  VastaaPoista
 2. Hauskoja patalappuja! :) Toivottavasti sun tauti pian helppaa, varmasti turhauttaa istua kotona, ku olis mielekäs työ, jossa käydä!

  VastaaPoista
 3. Kivoja patalappuja!
  Täälläkin on kolmas tulossa, mutta meillä on viiettä tuon postauksen kanssa ja muutenkaan en ole ihan nopeasti ja paljon aikaabsaava.
  Ihailuni!

  VastaaPoista
 4. Kiva, kun poikkesit! Eipä ole tullut minunkaan kommentoitua tänne pitkiin aikoihin, kun olen ollut niin noiden pistelyhommien lumoissa - ja arjen pyörityksen! (Toiseksi vanhimmalla lapsosella oli viime viikolla kutsunnat ja yo-kirjoitukset alkoivat: viime viikolla ruotsi, huomenna biologia, italia vissiin ensi viikolla... Ja nuorin poika aloitti yläasteen ja tyttären kanssa aloitimme joogan... Joten ihan liian jännää meikäläiselle näin äkkiseltään on kasautunut :D.)
  Onpas veikeitä (ja luovia) patalappuluomuksia. Tuo lumihiutalepatalapun malli (tarkoitan tuolla alempana olevaa punavalkoista) viehättää minua aina vaan. Ostin pari naapurinrouvan virkkaamaa myyjäisistä viime talvena, syksynvärisiä; ne on niin nätit, ja tosi tukevat, käyvät vaikka kevyistä pannunalusista!

  Joo, samaa mieltä minäkin olen tuosta Novitan 7 veljestä -lehden kuvien taiteellisuudesta (välillä joutuu oikein etsimään, että minkäs näköinen tämän mallin valmis työ sitten mahtaakaan olla...), mutta pidän kyllä tosi paljon noista malleista, ja ihan varmasti teen siitä muutakin kuin ne sukat! :D

  VastaaPoista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)