Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

sunnuntaina, heinäkuuta 08, 2012

Museossa

Minunkin kotipaikkakunnallani - siis siellä, missä olen syntynyt ja lapsuuteni viettänyt - on kotiseutumuseo. En vain ole tullut siellä koskaan käyneeksi, tai siis olen minä siellä muutaman kerran käynyt körttiseuroissa ja yhden kesän ajan meillä oli partiokolo museon piharakennuksessa. Mutta että olisin ihan varta vasten mennyt museoon katsomaan siellä olevia esineitä, sellaista en muista. Mikä varmastikin johtuu siitä, että museo ei ole avoinna muuta kuin yhden viikon vuodessa kotiseutuviikolla. ;) No, se yksi viikko vuodesta sattui olemaan juuri nyt, kun olimme mummolassa käymässä, joten päätimme käväistä museossa katsomassa vanhoja esineitä, ja niitähän on varsinkin pojille kiva esitellä, millaista oli ennen vanhaan. Tosin minun ja mieheni tiedotkin eri esineistä olivat peräisin pääasiassa Koiramäki-kirjoista... ;)


Museon pihalla on vanha aitta. Takana näkyy puolestaan vanhan osuuskaupan rakennus, se ei kuulu museoon, vaikka mahtaa olla sekin jo melkoisen vanha rakennus.


Aika vanha menopeli se tämäkin on, mahtaisiko enää kulkea mihinkään?

Vaan löytyi sieltä sellaistakin, mikä kiinnostaa eritoten käsityön tekijää:
Vanhoja poljettavia ompelukoneita... :)
Rukkeja ja lähikuvassa rukinlapa. Kotipitäjässäni asui aikoinaan mies, joka oli erityisen taitava rukinlapojen veistäjä. Hänen kodissaan on ainakin joskus ollut kotiseutuviikon aikana rukinlapanäyttely, kävinkin siellä joskus lapsena, jolloin mies oli vielä elossakin. Onhan noita rukinlapoja meillä kotonakin, siis lapsuudenkodissani, niitähän on aikanaan jokainen mies varmasti veistellyt. :)


Kaapin päältä tunnistin vyyhdinpuut. :) Melkein meinasin nuo pölliä itselleni, sillä minultahan tuo härpäke vielä puuttuu, vyyhditän langat esim. värjäämistä varten aina sillä häkkyrällä, mikä on varsinaisesti tarkoitettu vyyhtien kerimiseen keräksi. Onnistuu niillä toki vyyhtien tekeminenkin. Mutta siis tuollainen kuvassa näkyvä laitos olisi kyllä näppärä omistaa.

Seinällä roikkuva esine mahtaa olla sitten sukkablokki eli sukanpingotin. :) Minä kun luulin, että se on joku nykypäivän keksintö, kun en ole sellaiseen törmännyt vasta kuin netissä. Eihän meillä nyt niitä perussukkia ikinä pingoteltu - langanpäiden päättelyn jälkeen suoraan jalkaan vaan! :D Mutta kun olen katsellut vanhoja sukkakirjoja, niin kyllähän ne perinteiset polvisukat ovat varmastikin sen pingottamisen vaatineet. Luulisin siis, että tuo sukan mallinen vekotin on siis siihen tarkoitukseen veistetty.

Olihan siellä museossa paljon muutakin, mutta en viitsinyt enempää kuvia ottaa. Tässähän ne tärkeimmät. :)

3 kommenttia:

 1. Hei! Hienojapa olet saanut taas aikaiseksi, vaikka lomalla olet! Tuohon edelliseen postaukseen: itse opettelin virkkaamaan viisivuotiaana. Äitini ohjauksessa syntyivät lapaset vastasyntyneelle pikkuveljelleni, tuonaikaisen muodin mukaan ruskean eri sävyissä. :-D Ihan asialliset lapaset niistä tuli, käytössä olivat varmaan pikkuisen koko ensimmäisen talven. Ne kun löytäisi jostain, vaan mahtavat olla jo pois heitettyjä aikaa sitten...

  VastaaPoista
 2. Harvoinpa tulee tosiaan oman alueen museoissa käytyä. Hassua. Pitäisi kyllä.
  Hienosti olet poiminut käsityöaiheiset jutut! =)

  VastaaPoista
 3. siis ei mitään uutta auringon alla - sukkapingottimetkin olivat jo ennen.

  Edelliseen postaukseen olin alle kansakouluiän kun sain ekakerran langat ja puikot käteen. Varmaankin patalappuja neuloin. Koulussa vasta virkkasin. Olen asunut lapsuuteni melkein kuin Lindgrenin satujen Melukukylässä: ei sähköä, talkoilla tehtiin heinää, puitiin jne,kasvatettiin lampaita, karstattiin, kehrättiin, neulottiin sukat ja vanttuut, matot kudottiin, vaatteet ommeltiin aika lailla itse jne. Olen saanut olla mukana ja tehdä kaikenlaista.
  Eikä siitä nyt kauheasti ole aikaa! ;)

  VastaaPoista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)