Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

keskiviikkona, kesäkuuta 27, 2012

Puhdistusliinat :)

Hih, nyt olen tehnyt ihan oikeasti puhdistusliinoja, vaikka sitä otsikkoa tarjosin jo pari päivää sitten virkatun pöytäliinan kohdalla. ;) Silloin tosiaankin viittasin vain siihen äänikirjaan, jota kuuntelin liinan virkkauksen aikana; kommenteissa muutama arvasikin, että Sofi Oksasta oli silloin kuuntelussa. Nyt on jo uusi kirja vaihtunut soittimeen ja uusia käsitöitäkin valmistunut. Ja nämä ovat kuin ovatkin puhdistamiseen tarkoitettuja liinoja, joita meillä päin kutsutaan luutuiksi. Yleisemmin käytössä olevaa tiskirätti-sanaa en osaa käyttää edelleenkään (paitsi noissa kuvaotsikoissa), luutuja olen ikäni viruttanut ja luutuja tulen aina viruttamaan. :) Vähän sama juttu neuloa-sanan kanssa: blogissa kirjoitan neulomisesta, mutta puhun aina kutomisesta. Eli jos blogissa väitän neuloneeni tiskirättejä, niin oikeasti olen kutonut luutuja. ;)

Tiskirätit 3 kpl
Tehty: 27.6.2012
Malli: Novita Kesä 2012 nro 16 (helmineuleluutut), oma malli (reikäluutu)
Suunnittelija: Minna Kivioja (helmineuleluutut), omaa suunnittelua (reikäluutu)
Lanka: Novita Hanko luonnonvalkoinen (010)
Langankulutus: 117 g
Puikot: 6 mm, virkkuukoukku 6 mm
Koko: 22x22 cm (helmineuleluutut), 21x21 cm (reikkäluutu)
Muuta: Reikäinen luutu tehty langanlopusta sen mukaan, mitä sattui lankaa olemaan jäljellä

Hanko-lankaa jäi tosiaan edellisen postauksen hihattimesta sen verran yli, että päädyin kutomaan näitä luutuja. Tulivatkin tarpeeseen, sillä meidän vanhat neulotut tiskirätit (eli kudotut luutut) ovat yhtäkkiä alkaneet reikiintyä, eli ovat selvästikin loppuun kulutetut. Yksi vanha luutu vielä taitaa olla ehjänä, sillä sitä on vähemmän käytetty, mutta uusille oli nyt akuutti tarve. Eiköhän näillä nyt vähän aikaa taas pyyhi.

Uusin Novita Kesä -lehti alkaa olla myös jo puhki kulunut, sillä viime aikoina en ole paljon muualta mallia katsonutkaan. Nyt olen tehnyt siitä jo neljä mallia, ja vielä olisi langat olemassa neljään muuhun malliin samasta lehdestä, eli eiköhän tuo vielä tuosta luetumman näköiseksi muutu. Sehän on toki vain positiivista, että saa lehtitilaukselleen vastinetta, eli neulottavia ja virkattavia malleja löytyy. Tätäkään tiskirättimallia en silloin lehden ilmestyessä vielä bongannut, mutta kun sitten Hankoa kutoessani mietin, sopisiko lanka myös pöytien pyyhkimiseen, niin lehdestähän se vastaus löytyi, eli juurikin sille langalle rätin malli. Katsotaan nyt sitten ajan kanssa, miten se käytännössä toimii ja miten sillä pyyhkii.

Seuraavaksi ajattelin laittaa taas vähän isompaa työtä puikoille (samasta Novita-lehdestä yllättäen...), joten ihan näin tiheään ei varmastikaan päivityksiä ole lähipäivinä enää tulossa. Mukavaa loppuviikkoa! :)

 

3 kommenttia:

 1. Hauska lukea luutuista ja viruttamisesta, tuli niin kotoinen olo. Paitsi, että minä en kudo enkä neulo niitä luutuja vaan tikkaan. Sen verran lähempää ruotsinkielistä rannikkoa olen kotoisin että meillä tikataan.
  Sinulla on aina niin kauniita käsitöitä. Ja saat hurjan nopeasti valmista aikaiseksi. Olen niin kade!!! Hehhehhee...
  tiinaliisa

  VastaaPoista
 2. Nuo luutut/rätit on mukavia tehdä kun saa nopsaan valmista.
  Minä sanon lattialuutua luutuksi ja tiskirätti oli lapsuudessani käytössä astioita pestessä. Sillä ei pyyhitty pöytiä tai lattioita.
  Minäkin kudon ja sanonkin että sukankudinta ei voi sanoa neuleeksi.

  VastaaPoista
 3. Minäkin virutan, mutta kylläkin tiskirättiä. Tosi pitkään kudoin, mutta neuleblogin myötä neulominen on syrjäyttänyt kutomisen myös puhekielessä. Suomenkieli on kyllä hauskan vivahteikas!

  VastaaPoista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)