Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

keskiviikkona, toukokuuta 16, 2012

Sipulinkasvattajan sukat

Sain alkuvuodesta ison kassillisen sipulinkuoria värjäyskokeiluja varten. Kokeiluni kohdistui kolmeen 7 veljestä kerään eli vitivalkoiseen, luonnonvalkoiseen ja harmaaseen. Ajatuksenani oli, että tästä ensimmäisestä sipulinkuorivärjäyskokeilustani tulee aikanaan kiitos sipulinkuorten lahjoittajille. Koska tapaamme heidän kanssaan jälleen muutaman viikon kuluttua, oli jo korkea aika tehdä kiitoslahja valmiiksi.

Ensin sipulin kasvattajalle:

Miehen ruotosukat
Tehty ajalla: 8.-16.5.2012
Malli: Novita Sukkalehti 2011 nro ä
Suunnittelija: Minna Metsänen
Lanka: Novita 7 veljestä sipulinkuorivärjätty harmaa (043) ja sipulinkuorivärjätty luonnonvalkoinen (010)
Langankulutus: 175 g
Puikot: 3,5 mm
Koko: 46
Muuta: Sipulin kasvattajalle 

Sukat näyttävät kuvissa aika löysiltä, sillä mieheni jalka on noin 40-41, ja sukan saajan jalka 45-46. Tähän hätään ei kuitenkaan isompaa jalkaparia löytynyt. Näistähän meinasi tulla vieläkin löysemmät, sillä ohjeessa silmukoita oli 7 veljekselle perät 60 silmukkaa kierroksella. Epäilin koko ajan, että liian isot tulee, koska olen yleensä tätä kokoa tehnyt 56 silmukalla 7 veljeksestä. Ruotsin reissulla sitten pähkäilin purkamisasiaa, ja päädyin tosiaan eilen illalla purkamaan terät, kaventamaan silmukoita vähemmäksi ja neulomaan terät tänään suunnittelupäivän aikana uudestaan. Kannatti nähdä se vaiva, sillä nyt sukat varmasti istuvat paremmin!

Kiitoksen ansaitsee myös hän, joka jaksoi kerätä ja haalia minulle sen valtavan säkillisen sipulinkuoria. Sipuleista heillä ei kyllä ole puutetta, mutta onhan se oma hommansa laittaa niistä kuoret jemmaan tai kaapia jostain kellarin laarin pohjalta.

Naisen ruotosukat
Tehty ajalla: 14.-15.5.2012
Malli: Novita Sukkalehti 2011 nro ä
Suunnittelija: Minna Metsänen
Lanka: Novita 7 veljestä sipulinkuorivärjätty valkoinen (011) ja luonnonvalkoinen (010)
Langankulutus: 115 g
Puikot: 3,5 mm
Koko: 38
Muuta: Sipulinkuorten kerääjälle 

Näitä olikin varsin jännä tehdä. Kerällä ollessaan nämä kaksi väriä erottuvat selkeästi toisistaan, mutta neulotussa pinnassa tulee välillä paikkoja, joissa värit ikäänkuin sulavat yhteen. Se teki välillä neulomisesta ja värien erottamisesta haastavaa. Mutta hyvät sukat tuli silti!


Tässä molemmat sukkaparit yhdessä. Ei uskoisi, että molemmissa sukissa tuo kuviolanka on samasta kerästä tehty, niin erilaiselta se näyttää eri värien kanssa yhdistettynä. Ihanaa on myös se, että vaikka kerällä lanka näyttää hyvinkin tasaväriseltä, niin vasta neulottuna huomaan, että langat ovat värjäytyneet aika epätasaisesti, mikä on vain positiivinen asia. Tykkään kyllä molemmista lopputuloksista, toivottavasti tykkäävät myös saajat! :)

Nämä sukkaparit on taatusti neulottu rakkaudella, ja kirjastosta kävin tänään noutamassa varaamani kirjan, jossa on myös rakkaudella neulottuja sukkia:


Tätä kirjaahan sain selailla jo viime viikolla bussissa, jossa minulle tuntematon nainen sitä selaili. En tosiaan hirveästi ole Cookie A:n sukkien perään - ensin luulin, että se johtuu pelkästään siitä, että sukissa on minun makuuni "liikaa informaatiota" eli ovat turhan runsaskuvioisia. Toisen syyn epäilin olevan siinä, etten tykkää tehdä enkä pitää ohuita villasukkia. Mutta nyt hoksasin, että suurin osa Cookien sukista on lyhytvartisia - siis minun makuuni lyhytvartisia - enkä siksi ole niitä oikein ottanut omakseni. Mutta näistä polvisukista tykkään ja siksi varasinkin kirjan kirjastosta selailtavakseni. Vaan kun kurkkasin polvisukkien ohjetta, niin totesin, että saattaa kyllä hyvinkin jäädä nämä tekemättä. Ohje oli niin täynnä kaikenmaailman taulukoita, että minulla menee todennäköisesti hermot jo ennen kuin saan edes selvitettyä, montako silmukkaa minun pitää luoda. ;) Minulle sukankutominen on enemmän sellaista aivotonta neulomista, jota voi tarvittaessa tehdä vaikka pimeässä tai silmät kiinni. Kaaviot ja matematiikka eivät minun maailmassani oikein yhdisty villasukan kudontaan, ja jos jotain mallineuletta (muuta kuin 2o 2n -joustinta) käytän sukissa, niin tykkään siitä, että se on helposti ulkoaopittavissa. Mutta katsotaan, miten tämän kanssa käy, tuleeko noita sukkia lopulta ikinä tehtyä vai ihailenko vain hetken aikaa kirjan kuvassa ja palautan sitten lainani.

Kouluja on enää kaksi ja puoli viikkoa jäljellä, joten vähitellen näitä ekaluokkalaisen käsitöitä alkaa koulusta kotiutua. Tässä jälleen yksi:


Tämän iloisen kuvan myötä toivotan kaikille oikein rauhallista helatorstaita! :) Minä olen aina pitänyt pääsiäistä vuoden tärkeimpänä juhlana, mutta juuri tänään kuulin, että kirkkoisä Augustinus on sanonut helatorstain olevan tärkein kristillinen juhla, sillä ilman helatorstaita pääsiäinen ja joulu menettävät merkityksensä. Tätä märehtiessäni ajattelin sitten helatorstain viettää.


Juuri ennen blogitekstin julkaisemista ehdin nähdä upean auringonlaskun. Tämän jälkeen on hyvä käydä nukkumaan ja hiljentyä pyhäpäivään. :)

 

6 kommenttia:

 1. Ihania sukkia. Sipulilla värjätyistä tulee niin ihastuttavan maanläheisen värisiä lankoja. :)

  VastaaPoista
 2. Vietän helatorstaita ihaillen sipulisukkiasi.

  VastaaPoista
 3. Vautsi millasen auringonlaskun oot onnistunu tallentamaan. Upea!

  Hienoja sukkia oot neulassu. Nuo luonnonväreillä värjätyt langat on aivan ihania.

  VastaaPoista
 4. Samoin minäkin koen sukankutomisen; silloin, kun ei huvita näpertää tai keskittyä monimutkaisiin ohjeisiin, tulee tehtyä sukkia... Mutta noissa kuvan pitkävartisissa on kyllä todella kaunis tuo pohjemuotoilu... (Tulee ihan mieleen jotkut keskiaikaiset/renesanssiaikaiset miesten sukat - niissä oli käsittääkseni monasti paljon panostettu kauniiseen pohkeenkorostukseen.)

  VastaaPoista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)