Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

sunnuntaina, helmikuuta 05, 2012

Novita Kevät 2012

Se on täällä taas! :) Odotettu uusi Novita, ja ennen kaikkea odotetut uudet kevätkauden langat ja värit, joita olen päässyt peräti lankahyllyillä jo hiplailemaan. Aloitetaanpa ensin niistä.

Erikoista kyllä, Novita ei ole nyt tuonut markkinoille valtavaa määrää uutuuslankoja, vaan lisännyt jopa aika maltillisesti uusia värejä vanhoihin tuttuihin lankoihin. Vaikuttaa siltä, että monen meidän toive on kuultu ja otettu huomioon. :) Uutena lankana näyttää tulleen ainoastaan Hanko, joka on 50% kierrätyspuuvillaa ja 50% akryylia. En ole päässyt sitä vielä lankahyllyillä hiplailemaan, mutta vaikuttaa ihan kokeilemisen arvoiselta, vaikka värimaailma onkin vähän turhan neutraali minun makuuni. Mutta vaikka sytomyssyksi? Ja tiskirättimateriaalinahan tuota suorastaan kehuttiin lehdessä. :)

Vanhoista langoista positiivinen ylläri on se, että Kotiväki muuttuu nyt 100 gramman keriin entisen 200 gramman sijaan - hyvä, sillä joskus on ollut tosi vaikeaa keksiä sille jätti-isolle jämäkerälle käyttöä, kun on ensin ostanut Kotiväkeä vain johonkin pikkuprojektiin. Sen sijaan vähän pienoinen pettymys minulle on se, että Tennesseehen - yksi suosikkilangoistani - ei ole tullut yhtään uutta värisävyä, ja nuo jäljellejääneetkin ovat vähän pliisuja. Tennesseessä on välillä ollut niin tosi ihania värejä, mutta ehkä niidenkin aika vielä tulee? Vai onkohan tämäkin poistumassa vähitellen markkinoilta? Jos on, niin harmi - tai ehkä tilalle tulee jotain vielä parempaa mutta samanvahvuista, toivottavasti.

Kuvat: Novita

Tuttujen ja turvallisten sekä muutoinkin hyväksihavaittujen lempparilankojeni uudet värit ovat suorastaan kuolattavan ihanat. Taitaa taas lankavarastoni paisua tänä keväänä... ;) Miamissa (jota en ole muuten ehtinyt kokeilla vielä, mutta jota on jokunen kerä kaapissani odottamassa) on suunnilleen kaikki uudet värit "mun värejä" - kävin niitä jo kaupassa hypistelemässä. Eli ostoskoriin mahtaa hypätä jossain vaiheessa Miamia niin limenä, vihreänä, liilana (okei, se on vanha väri, mutta mun väri), turkoosina, sinisenä, vaaleankeltaisena kuin unikonpunaisenakin. Vielä kun keksisi näille jonkun kivan mallin? (pitänee selailla viime kevät-kesä-kauden lehti...)

Kuvat: Novita

7 veljestä uutuusväreistä on pakko ostaa ainakin keltaista (kun sitä kerrankin saa!) ja tietysti lempiväriäni turkoosia. Vanhoista väreistä ainakin oranssia lienee syytä hamstrata, kun siitäkään ei ikinä tiedä, milloin ottaa ja loppuu hyllyistä. ;) 7 veljestä Raita -langan uusi roosa-ruskea-luonnonvalkoinen on kans ihan kiva, mutta tätä värimaailmaa on ollut kyllä jo aiemmin Jättiraidassa, Polkassa ja Nalle Colorissa. Eli ei mikään "pakko-ostos" minulle. Sen sijaan ihan pakko-ostos on uusi Polkka-väri kirjava turkoosi. Tuota mulle ja paljon. ;) (ainakin yksiin sukkiin)

Kuvat: Novita

Isovelistä en ole aikoihin tehnyt oikein mitään itselle (pari torkkupeittoa olen vääntänyt), kun ei ole ihan värejä löytynyt mieleisä, mutta nythän tuolla hehkuu ihana kirkas vihreä, joka varmaan löytää tiensä lankakaappiini. Ehkä kaveriksi oranssia ja menisikö siinä tuo fuksiakin, vaikka on kylläkin liian kylmä sävy minulle. Mutta jos ei kasvoja vasten... :)

 Kuvat: Novita

Nallen väreistä varmaan jo arvaattekin, mihin ihastuin eniten: tietysti Kukkakedon uuteen kesäkimppuun, jossa ihan jok'ikinen väri on niin mua kuin olla ja voi! Tästä pitää saada ainakin sukat ja ehkä joku yläosavaatekin... :) Uusia väri-ihanuuksia Nallen yksivärisessä kartassa on tietysti Aloevera-Nallen vaaleanvihreä, keltainen ja oranssi. "Mömmöttömässä" Nallessa on ihanaa ainakin meleerattu vihreä, mutta se ei kuulu myöskään siihen mun "pakko saada" -osastoon.

Kuvat: Novita

Woolin värikartan uutuuksista ihastuttaa tietysti turkoosi (ei varmaan yllätä ketään? ;) ) ja liila, ehkä petroolikin. Hmm... kuvittelenkohan vain, vai oliko tuota petroolia Woolia meidän lähikaupassa...? Aiemmin siellä ei nimittäin ole Woolia myyty, jos nyt oikein muistan. Tai sitten olen nähnyt sitä livenä muualla.

Virkkauslankaan on näemmä palannut taas keltainen ja vihreä... vihreää olen vähän kaipaillutkin, vaikka on sitä ennenkin ollut, liekö tuo uusi väri sitten jotain vähän eri sävyä.

Joka tapauksessa, siinä oli tällainen ensimmäinen silmäys kevään lanka- ja ennen kaikkea väriuutuuksiin - värithän on mulle se kaikkein tärkein juttu neuleessa, sen jälkeen tulee malli, sitten vasta lanka itsessään, ja joku neuletuntuma tai muu langan ominaisuus on ihan sivuseikka. Kunhan on ihana väri ja malli istuu minun vartalolleni tai on muuten kiva tehdä. :)


Ylläoleva teksti on kirjoitettu jo perjantaina, minkä jälkeen olen ehtinyt käydä lankahyllyjä tarkistamassa uudemman kerran sekä ruokakaupassamme että Anttilassa. Anttilassa törmäsin Novitan Frillaan, jota en ole nähnyt kyllä värikartoissa lainkaan, tarkistin sekä tämän kevään että viime syksyn ja kevään kartoista. Eli lienee jokin kampanjalanka, kun oli vielä Anttilassa tarjouksessa. Joka tapauksessa ihastuin Frillassa tähän sateenkaariväritykseen, ja vaikka minusta röyhelöhuivit ovat ihan höpöhöpöjuttuja, niin ostin tämän kerän ihan värin vuoksi. Tehdään nyt sitten itsellekin yksi höpöhöpöhuivi, kun niitä näkyy kaikki muutkin tekevän. Tiedänpähän sitten ainakin, mistä muut puhuvat, vaikken välttämättä röyhelöiden suosiota ymmärräkään. ;) Mutta se väri onkin se ykkösjuttu minulle, sehän tuli jo mainittua. :)

Niin, ja huiviin löytyy ohje tuon Frilla-lankakerän vyötteestä, siitä näkyi muuten olevan maininta lehdessäkin, vaikka itse ohjetta en siitä löytänytkään.

Vaan sitten viimein varsinaisesti lehteen!


Lokakuussa ilmestyneen Talvi-Novitan kohdalla vähän kritisoin ohjesivujen uutta ulkoasua, jossa häiritsi suunnattomasti ne tyhjät valkoiset tilat sivun toisessa reunassa, sivut näyttivät jotenkin epätasapainoisilta. Hyvää tässä uudessa asussa oli se, että nyt ohje mahtuu samalle sivulle/aukeamalle, eikä tarvitse käännellä sivua löytääkseen ohjeeseen jatkoa. Väkisinkin siinä tulee sitten sitä tyhjääkin jonnekin tällä mallilla. Vaan tässä lehdessä se tyhjä tilakin oli täytetty - siihen oli lisätty viivastoa muistiinpanoja varten! Siis WAU! :) Oikeesti wau, minusta ihan loistava ajatus, koska mulla ainakin on tapana tehdä muutoksia ohjeisiin, ja sitten tuhertelen niitä merkintöjäni sinne jonnekin sivun reunaan ahtauteen. Mutta tosiaan, tuon tyhjän tilanhan voi käyttää muistiinpanoja varten, ja nyt kun siihen on vielä tällaista pöljää varten kirjoitettu että "muistiinpanoja" ja vedetty viivat valmiiksi, niin johan tämä pöljä ottaa tällaisen mahdollisuuden ehdottomasti käyttöön! :)

Kaiken kaikkiaan, edelliseen lehteen tehdyt ulkoasuparannukset ovat nyt vain vielä hioutuneet tähän lehteen, ja lehteä on oikein miellyttävä selailla. Kuvat ovat selkeitä, valoisia ja värikkäitä, ohjesivut oikein miellyttäviä katsella nekin.

Mitä itse malleihin tulee, niin tunnustan käyneeni jo viikko sitten kurkkimassa niitä ennakkoon Novitan nettisivuilla, ja tuli vähän sellainen olo, että hirveästi pikkuneuleita ja tosi vähän isompia vaatteita. Ei siinä siis mitään vikaa ole, viime aikoina olen itsekin tehnyt pääasiassa pienempiä neuleita ihan käytännön syistä, kun käsilaukussa on vähän hankalampi kuljettaa jotain isoa tekelettä, ja kotona tulee nykyään tehtyä paljon vähemmän neuleita kuin aiemmin, olen selkeästi nykyään bussi- ja palaverineuloja. ;) Niin, ja torkkupeitto lasketaan pikkutyöksi, jos se koostuu tilkuista. ;) Mutta silti olen jotenkin kaipaillut uusia pusero- ja jakkumalleja, koska ne ovat se juttu, jota ensisijaisesti noista lehdistä etsin, ja niitähän aiemmin enimmäkseen neuloinkin. Siksi nettisivuja selaillessa tuli sellainen olo, että oli tosi vähän (hyviä) puseromalleja ja tosi paljon (aika tavanomaisia) asustemalleja.

Vaan kun lehden sain käsiini, niin johan muuttui mieli ja lehti tuntui olevan täynnä kaikkea ihanaa. Pikkuneuleet tuntuivat kivoilta ja löytyi niistä puseroistakin vähintäänkin "ihan kivoja" malleja.


Ensimmäinen ihastus oli tämä Hanko-uutuuslangasta virkattu ja neulottu ekolaukku. Tästä ei löydy kuvaa Novitan nettisivuilta eikä myöskään ohjetta, koska tämän ohje oli siinä heti lehden alkupuolella, ei siis normaaleilla ohjesivuilla. Sen vuoksi kuvankin olen napannut suoraan lehden sivuilta, toisin kuin muut kuvat, jotka linkitän Novitan verkkosivuilta (ja siksi tähän ei ole tarkempaa linkkiä myöskään). Mutta juu, tällaiseen pikkutyöhön voisin Hankoa testatakin. Joskin pakko mainita, että joskus pari vuotta sitten kun oli sitä kierrätysmuovilanka Flip flopia, niin sitäkin minun piti testata laukkuun, vaan niin jäi laukku tekemättä ja flipflopit ovat jo kadonneet markkinoilta. Ei vaan ehdi tehdä kaikkea, mitä haluaisi, mutta pistänpä tämän nyt kuitenkin itselleni muistiin, että tällaisenkin voisi tehdä, kenties. :)

Lapasosastoa oli tässä lehdessä runsain määrin, johtuen varmaankin siitä, että Tumppurekka on lähtenyt nyt kierrokselleen. Oma lapassuosikkini oli virkatut lapaset (malli 5). Koukuttuja lapasiakin (malli 12) voisi joskus kokeilla, mutta minusta tuossa lehden mallissa oli ainakin vähän rumat ne koukutut lapaset, mahtaakohan johtua siitä, että ovat mustavalkoiset eli minun ehdoton inhokki-väriyhdistelmä. ;) Yksivärisenä voisi koukuttu pinta näyttää ihan kivaltakin.

Kuva: Novita

Sukkamalleista ihastuin täysillä polvisukkiin (malli 32). Syksyllä Sukkalehden ilmestymisen jälkeen laitoin Novitalle palautetta hyvästä lehdestä ja samalla esitin toiveen, että lisää näitä raitalangoille sopivia malleja saisi olla lehdissä, siis muitakin kuin niitä perussukkia. Tämä malli kyllä vastaa toiveitani, ja kun ehdin jo kaupassa ihastua uuteen turkoosiin Polkka-väritykseen, niin nämä sukat pääsevät varmasti puikoilleni. En ole vielä päättänyt, minkä värin ottaisin näihiin sukkiin Polkalle kaveriksi, mutta luultavimmin vastaus lepäilee tuossa tietokoneen oikealla puolella olevassa lankakopassa, jossa olisi tähän tarkoitukseen varsin joutilasta lankaa. ;)

Virkatut ja neulotut tossut (malli 30) vaikuttivat myös ihan kivoilta.

Sisustusneuleista tykkäsin virkatusta torkkupeitosta (malli 29) ja neulotuista tyynyistä (malli 28). Kun tässä jossain vaiheessa alan uudistaa makkarin sisustusta, niin ehkä näistä löytyisi jotain ideaa?

Lasten vaatteissakin oli mukavia juttuja, joita voisi pojille toteuttaa. Tälle talvelle vaan taitaa olla liian myöhäistä alkaa suunnittelemaan neuleita, mutta ehkä sitten ensi talvelle... meidän pojat kun eivät suostu villaista vetämään ylleen kuin pakon edessä eli juuri tällaisilla pakkasilla. Joka tapauksessa palmikkoneule (malli 43) ja raitapaita (malli 49) voisivat olla sellaisia meidän poikien vaatteita ihan hyvinkin. Lastenvaatteissa oli aivan ihanaa värimaailmaakin esillä, voisin niistä napata värivinkkejä omaan pukeutumiseeni esimerkiksi neulejakusta (malli 45) tai vauvan tunikasta (malli 58) ja housuista (malli 59). Ihan mun värejä, eikös? :)

Kuvat: Novita

Ja sitten niihin isompiin neuleisiin, joiden malleja jo kaipailinkin. :) Lucian suunnittelemia puseroita on aina kiva katsella, vaikkeivät olekaan ihan minun tyyliäni. Joka tapauksessa neuletakki (malli 34) on todella kaunis, ja jos Purosta löytyisi joskus jotain minun sävyänikin, niin voisin tuon toteuttaa. Kivalta näytää myös toinen Lucian suunnittelema neuletakki, josta on kuitenkin lehdessä vain pikkukuva eikä lainkaan ohjetta, vieressä vain linkki, että ohje löytyy nettisivuilta, vaan en ole sitä ainakaan vielä sieltä onnistunut bongaamaan, ehkä se on tulossa...

Kuvat: Novita

Kohoneulepuserossa (malli 65) on aivan ihana vihreä väri, samoin kuin oranssissa kohoneulepuserossa (malli 66), ja molemmista malleistakin tykkään muuten, paitsi että minun vartalolleni ei sovi poolokauluksiset paidat sitten ollenkaan. Sama juttu raidallisessa puserossa (malli 67), että tämä voisin mielelläni toteuttaa (ehkä vielä valkoisen tilalle oranssia raitaa), jos ei tuossa olisi noin korkeaa kaulusta. Ja ihan samat sanat pitsiselle poolopuserolle (malli 72), eli nätti malli, mutta... Turkoosi palmikkopusero (malli 69) houkuttelee minua myös ihanaisen värinsä ja mielenkiintoisen mallinsa puolesta, ja vaikkei siinä ole poolokaulusta, niin on tuo pääntie silti minulle vähän turhan korkea. Juu, pakko todeta, että taidan olla neuletakki-ihminen, alle voi laittaa mieluisan t-paidan tai pitkähihaisen, jossa on esim. v-pääntie, ja sitten siihen päälle neuletakki. :) Vaikka on Novitassa ollut puuvillaisia puseroita sitten paljonkin, jossa on ollut minulle sopivia päänteitä, ja niitä olenkin sitten aika paljon tässä vuosien varrella neulonut. Mutta kiva olisi omistaa joku mukava villapuserokin (okei, no juuri sellainen minulla on tällä hetkellä yllänikin, siinä on suorakaiteen muotoinen avara pääntie - Novitasta sekin muistaakseni).

Mutta jos sanoin olevani neuletakki-ihminen, niin olihan lehdessä toki kivoja neuletakkejakin. Kohoneuletakki (malli 75) on tosi söpö, vaikkakin vierastan hieman ajatusta mohairista. Yhden mohairhuivin olen kerran tehnyt, ja se riitti minulle siitä lankatyypistä. Mutta ehkä tälleen toisen langan kaverina (ohjeessa Nalle) se menisi? Neulotussa viitassakin (malli 87) on käytetty Nallea ja Rose Mohairia rinnakkain; viitta on aika tyylikäs, joten voisin sitäkin ehkä kokeilla, paino sanalla ehkä, ja tietysti aika lailla reippaammista väreistä mitä mallissa. ;) Jos sitten ihastuisin neulomaan mohairia yksistään, niin ehdottomasti voisin tehdä ihanan tilkkuhelmaisen takin (malli 79). Rose Mohairissa ei kylläkään ole tällä hetkellä mitään minulle mieluista väriä, mutta toisaalta näin Menitassa käydessäni ihan mielettömän upeita värejä jossain toisessa mohairlangassa, eli jos siinä vastaisi tiheys Rose Mohairia, niin ehkä saattaisin tätä takkia varten kokeillakin mohairin neulomista uudelleen siitä ei-novitalaisesta mohairista.


Kuva: Novita

Mutta olihan lehdessä toki muitakin ihania neuletakkeja kuin noita mohairtakkeja. Vaikkapa hauska neuletakki, jossa on röyhelökoristus edessä (malli 82). Tuli heti mieleen, että jos joskus jää sellaisia vajaita keriä raitalankaa, joista ei enää yhtä sukkaparia saa tehtyä, niin tällaiseen jakkuun voisi ne loput raitalangan jämät sitten upottaa. Ehdottomia lemppareitani neuletakeista ovat Woolista virkattu jakku (malli 89) sekä Kotiväestä virkattu jakku (malli 93). Pitkähihaiselle puuvillajakulle olisi tarvettakin, mutta en ole onnistunut vieläkään sitä tekemään, vaikka olen siitä jo vuosia haaveillut. Tai tein kyllä yhden joskus yli neljä vuotta sitten, jolloin odotin kuopusta, enkä varmaan hoksannut silloin, että se silloinen olotilani oli ohimenevää, ja tein siitä jakusta aivan liian suuren... ;) Niin että uudelle olisi tilausta, ehkä se malli on sitten tässä. :)

Kuvat: Novita

Pusero-jakkuosastolta löytyi toinenkin, jonka todennäköisesti tulen joskus toteuttamaan ja jollaista olen oikeastaan toivonutkin. Nimittäin kirjoneuleliivi (malli 84). Tässä hiljattain lankoja värjätessäni mietin, että olisi kiva joskus tehdä kirjoneulepusero itse värjätyistä langoista, ja tässä olisi siihen tosi kiva malli. Pitäisi enää vain tilata lisää Kool Aidia ja värjätä sopiva määrä lankoja puseroa varten... :) Tässä mallissa kun ei haittaisi, vaikka tulisi vähän epätasaistakin värjäystä, kuten käsinvärjätessä yleensä tuleekin.

Kuva: Novita

Tässäpä tämänkertaiset suosikkini! :) Aikaa meni taas katsauksen kirjoittamiseen sellaiset kolme päivää, mutta on tässä tehty välissä toki muutakin. Ja on ollut kiva selailla lehteä rauhassa moneen kertaa ja miettiä, mitä tästä olisi tällä kertaa sanottavaa.

Ihanaa sunnuntaipäivän jatkoa ja jännittävää vaalien tulosiltaa! :) Illalla istutaan kutimien kanssa torkkupeittoon kietoutuneena teekuppi vieressä olohuoneessa, eikös? :)


10 kommenttia:

 1. Tuntuu kuin olisi lukenut uuden Novitan paremmin ja uudelleen.Monia asioita "löysin " vasta nyt.Kuinka hutiloiden sitä sivuuttaakaan monet hyvät mallit.Kiitos ,kun teit näin perusteellista työtä!

  VastaaPoista
 2. Minäkin kiitän sinua tästä perusteellisesta Novitan lankojen ja lehden esittelysta. Oli kiva tehdä kanssasi katsaus lankoihin, puuttui vain se hiplaamisen ihana tunne sormista! Minäkään en siitä frillahuivista pidä enkä ainakaan itselleni sellaista halua, mutta frillamyssyn olen suunnitellut tekeväni. ;)

  VastaaPoista
 3. Mielettömiä värejä Novitalta tulossa... pienen tauon jälkeen itsekin taas neulon :)

  VastaaPoista
 4. Frillasta on kuvat ja värit tuolla :http://www.novita.fi/index.php?cms_cname=tuotelista&oid=94120&tuoteryhma=94120&ryhmanimi=Frilla

  VastaaPoista
 5. Varsin kattava katsaus. Turkoosi ihastutti, taidan olla tulossa kipeäksi :D Toivoo tummien sävyjen ystävä

  VastaaPoista
 6. Aivan ihania uutuuslankojen värejä! Turkoosejakin on vaikka kuinka monta, joten kyllä tässä täytyy itsekin lankaostoksille mennä. Täytynee tuo Novita lehtikin itselle tilata, kun se on nyt lähiaikoina tullut ostettua, niin onhan se mukavampi kun tulee suoraan kotiin asti.
  Kiitos onnitteluista! Elämä on aika ihanaa!

  VastaaPoista
 7. Kiitos kattavasta katsauksestasi. Jotain lähden tutkimaan tarkemminkin...

  VastaaPoista
 8. Itsekään en tykkää ahtaista kaula-aukoista, joten ymmärrän tuskasi. Olen oppinut katsomaan malleja "sillä silmällä", eli mitä niistä voi jättää pois. Vaaleanpunainen poolopusero on siitä kiitollinen, että kaula-aukko on aika syvä. Siinä voi tehdä kaulusresoria vain muutaman sentin, eihän ole mikään pakko kutoa pooloa.
  Samoin turkoosi neulepusero. Koska resorietumus on silmämääräisesti 5cm, voi päätellä silmukat jo parin sentin jälkeen (ja kutoa olkakappaleia vastaavasti 3cm pidempään), näin kaula-aukkoa saa suurennettua helposti.
  Kiitos seikkaperäisestä katsauksestasi! taidanpa suunnistaa kauppaan minäkin!

  VastaaPoista
 9. Minä mietinkin, kun noita värejä katselin, että kyllä on "marimaisia".

  On kyllä Novitassa taas paljon kivoja malleja; pitäis vaihtaa taas joskus välillä puikkoihin...

  VastaaPoista
 10. Hei! Satuin huomaamaan kommenttisi Novita-lehdessä olevasta ekokassista.. En minäkään malttanut pitää näppejäni erossa siitä lehdestä, joten aloitin juuri sillä ekokassilla.. Tein siitä mustan, ja onnistuikin niillä ohjeilla niin hyvin, että tein toisenkin, beigen. Yksi asia minua vaan ihmetytti, nimittäin langan menekiksi oli ilmoitettu 400 g, mutta minä sain tuon 400g menemään pelkästään etu-ja takakappaleen alaosaan..Ei muuta kuin lankakauppaan uudestaan.

  VastaaPoista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)