Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

keskiviikkona, marraskuuta 02, 2011

Mitähän näistäkin nyt sitten tuumaisi?

Aina ei voi onnistua, ei edes joka kerta.

Tekevälle sattuu. Virheistä oppii. Se joka ei ole tehnyt virheitä, ei ole koskaan tehnyt mitään.

Ja niin poispäin. :)

Muistatteko, mitä paistoin viime viikolla uunissa?


Siellä oli siis se puuvillavärjäykseni, jonka väri piti kiinnittää uunissa. Toimin tarkasti opettajan ohjeiden mukaan ja maltoin odottaa säädetyt kaksi päivää ennen langan huuhtelua.

Haluatteko tietää, miten siinä huuhtelussa kävi? Ei se mitään, näytän sen silti:


Kyllä vain, huuhteluvesi oli punaisempaa kuin lanka, ja suurin osa langasta jäi lopulta yhtä valkoiseksi kuin se oli ennen värjäystä.

Mielestäni tein kuten opettaja käski, mutta ehkä minulla on jäänyt jokin oleellinen seikka huomiotta? Toisaalta minä koin, että värjäyskurssin opettaja ei antanut yleensäkään kovin tarkkoja ohjeita, ihan kuin hän olisi olettanut, että me tiedämme kaikki niksit jo valmiiksi. Hän oli enemmänkin ohjaaja, ei opettaja, eli se pedagogiikka jäi vähän puolitiehen. Ja minä kun olen ihan pihalla tästä värjäyshommasta, ikinä ennen en ollut edes nähnyt kenenkään värjäävän mitään! ;) Eli voi hyvin olla, että opettaja on olettanut minun tienneen jotain tärkeää puuvillan värjäämisestä ja jättänyt sen siksi kertomatta. No, minä toimin niin kuin olin ohjeet saanut ja tässä lopputulos. :)

Ei tämä nyt ihan täysin pieleenkään mennyt, koska onhan sitä väriä tarttunut sentään johonkin kohtaan. Sitäpaitsi, tasavärisiä lankoja saa kaupastakin - tätä epämääräistä sotkua on olemassa maailmassa ainoastaan 40 grammaa, eikä taatusti kukaan koskaan saa värjättyä toista samanlaista läjää. ;)

Läjän selvittäminen vei muuten kaksi tuntia, olivat langat menneet aika pahasti solmuun siinä huuhteluhommassa...

No, tulipahan kokeiltua! En varmaan ihan heti värjää puuvillaa uudestaan, taidan pysyä ihan villaisella puolella. :)

Sitä vaan mietin, että miksi ihmeessä joskus ei värjäys onnistu millään, vaikka kuinka yrittäisi, ja sitten on niitä aineita, jotka eksyvät vahingossa väärään paikkaan ja jäävät siihen ikiajoiksi? Vaikkapa nyt muutama viikko sitten, kun kurotin kahvipöydässä ottamaan jotain, niin leveä hihansuuni pyyhkäisi sekunnin ajan teekuppiani, ja nyt siinä hihassa on ikuisesti pieni läiskä Rooibosta. Ei auttanut, vaikka pesin. Tai sunnuntaina pistelin ristipistoja ja olin jättänyt teekupin pöydälle ristipistolankojen viereen, niin eiköhän vaan osa langoista ollut eksynyt käytetyn teepussin päälle, ja nyt ne langat ovat sitten nekin ihan Rooiboksessa. Onneksi langoista voi leikata sen värjäytyneen pätkän pois, en sentään iskenyt sitä valmista työtä teepussin päälle! Tai kun nostin lauantaina paistinpannun kantta, niin sain päälleni kunnon roiskeen kastiketta (joku sieni tms. paukahti juuri silloin nakaten kastikkeet sinne ja tänne), niin eihän se lähtenyt ekassa pesussa mihinkään, mutta onneksi oli sappisaippuaa.

Ja sitten joku Kool Aid ei tartu puuvillaan sitten millään, ei edes etikan avulla ja tarkoilla ohjeilla. Höh.

Vaan matka jatkuu, ja uusia ideoita tulvii ovista ja ikkunoista. Nämä jouduin kyllä hakemaan ihan Itellan toimipisteestä:



Innostuin sitten tilaamaan tuon kirjoneulesukkakirjan Suuresta Suomalaisesta Kirjakerhosta. Vaikka nimen perusteella tuossa luulisi olevan vain kirjoneulesukkia, niin on siinä palmikko- ja pitsisukkiakin. Haaveilin tuosta jo kerran kirjakaupassa käydessäni, ja nyt kuin se oli kerholehdessä, niin päätinpä tilata. Jujukerhosta puolestaan tuli tuo kukka- ja perhoskirja. Itse en noista pikkukoristeista niin välitä, mutta isäntä toivoi itselleen tuollaisen kannessa näkyvän sinitiaisen. ;) Mies kun on työnsä puolesta aitiopaikalla näkemässä kaikki uutuuskirjat, niin hän on vissiin ehtinyt tämänkin siellä selailla. Sitten kun minä mietin Jujukerhon lehteä katsellessani, että pitäisiköhän antaa tuon tulla, niin mies heti kannusti, että joo se on just se kirja, mistä hän oli paria päivää aiemmin mulle puhunut, että siinä on se kiva neulottu lintu. Ei oo kuulemma kiirettä sen linnun kanssa, eli ei tarvi pistää vielä tänään puikoille. ;)

Pitäisi kyllä joskus tutustua paremmin noihin jo hyllyssä oleviin kirjoihin ja lehtiinkin. Aloin nimittäin etsiskellä eilen ensin netistä googlettamalla sitä yhtä lapsen perinnekaulahuivin mallia, ja löysinkin sen ohjeen jostain blogista, joka oli minulle ihan outo. Mutta kun olin ihan varma, että olen sen mallin nähnyt jossain muuallakin, vaan en Novitan ohjehaullakaan onnistunut löytämään, niin melkein jo uskoin kuvitelleeni kaiken. Vaikka kyse on kyllä ihan perinteisestä ja yleisestä mallista, niin olen varmasti törmännyt siihen vaikka missä. Sitten aloin miettiä, että pakkohan se ohje on olla jossain mun omistamistani käsityökirjoista - ja samassa katseeni osui tähän työpöydälleni, jossa lojui "Myssystä sukkiin" - hyvä perusteos, jossa on mm. sukka- ja lapastaulukot eri kokoihin ja eri vahvuisille langoille, mistä syystä se kirja minun pöydälläni onkin, kun olen tekemässä lasten lapasia ja haluan tarkistaa kirjasta sopivat mitat. Ja eiköhän juuri siinä kirjassa ollut se lapsen perinnekaulahuivi... :) Näin huonosti minä kirjahyllyni sisällön tunnen! Oikeasti, tuotakin kirjaa on tullut käytettyä vaan niiden taulukoiden vuoksi, eikä ole tullut muuhun perehdyttyä.
 
Katsotaanpa, miten nopeasti unohdan omistavani nuo nyt ostamani kirjat... Hyvä niitä on kuitenkin olla olemassa, sen totesin viikonloppuna, kun kuopus pyysi minulta uutta käsityöpehmolelua, ja kun menin etsimään ohjetta kirjahyllystäni, niin muistin, että ne minun pehmolelukirjani ovat juuri lainassa työkaverilla... En kuvitellut niitä vähään aikaan tarvitsevani, koska viime aikoina nämä lelutilaukset ovat olleet sellaisia, joihin ei ole ohjeita tarvittu tai ei ole ollut saatavilla (Munamiehet, Angry Birdsit jne.). No, ehkä työkaveri muistaa ne joskus palauttaa...

Huomenna olisi aluetiimipalaveri, täytyy varata taas tavallista runsaammin neulottavaa käsilaukkuun... ;) Hauskaa marraskuun alkua ja jatkoa! :)


14 kommenttia:

  1. Olipas tuossa värjäyskokemusta kerrakseen. Josko ens kerralla kokeilet jollain oikealla väriaineella ja unohdat mehujauheen;)
    PÖrrö ainakin on värjännyt pv-lankaa ja tulos on ollut hyvä ja kaunis.
    Kirjoja onneksi en enää osta, en.
    Varmaan tiedätkin asian, mutta ole varovainen "vihaisten lintujen" kanssa, ettei tule mitään vaikeuksia;)

    VastaaPoista
  2. Sappisaippua on loistava keksintö. Harmi, jos se ei tehoa teehen. Minäkin taannoin hämmästyin, kun lähdin etsimään kirjoneulemallia ja löysin myös täysin unohtamani huivikirjan:)

    VastaaPoista
  3. Heh, nostan nolona käteni ylös, en ole edes kehdannut laittaa blogiini ensimmäisiä värjäyskokeiluideni tuloksia :)
    Kiitos, kun jaoit tämän, ehkäpä saan nyt intoa jatkaa yrittämistä kohti täydellisen ihanaa lankaa.

    VastaaPoista
  4. Välillä noi värjäyshommelit ei vaan onnistu. Meillä oli tarkotus värjätä liukuvärjättyä vihreetä (koulun värjäys tunnilla) ja pohjana oli ihan perus seiska veikka. No lopputulos oli ruskeeta joka vaihtu liukuvasti haaleesee vihreesee. Loppujen lopuks oli tosi nätti väri mut ei saada sitä enää ikinä koska jooku selvästikki meni pielee.

    VastaaPoista
  5. Vaikka värjäys ei mennyt ihan "putkeen", niin oli kiva, kun jaoit sen meidän kanssamme. On nimittäin lohduttavaa huomata, että muillakin käy joskus hassusti.

    Mulla on myös tolkuton määrä neulekirjoja ja -lehtiä hyllyissäni. Pitäisi varmaan joskus tutkia niitä tarkemmin ennen kuin hankin taas uusia. Voisin myös myydä itselleni tarpeettomat kirjat.

    VastaaPoista
  6. Piituski ja perheenlisäys kiittävät onnitteluista :)

    p.s. Tuosta langasta tuli tosihaan omala tavahlaan hauska. Laitahan kuvaa sitte mitä siittä syntyy :)

    VastaaPoista
  7. Puuvilla on kasvikuitu, joten KoolAid ei tartu siihen.

    Itse olen Koolaukseni kiinnittänyt mikrossa ja huuhdellut heti langan jäähdyttyä. Kiinnostaisi tietää, miten opettaja perusteli tuon kahden päivän odotusajan?

    VastaaPoista
  8. Näinhän se on ,että väri pysyy silloin kun sitä vähiten toivoisi pysyvän. Mutta tosiaankin sinulla on nyt uniikkikerä.
    Itselläni on myös hyllyssä käsityökirjoja joiden olemassaoloa en aina edes muista. Voin lainata kirjan kirjastosta ja sitten huomaan omistavani samanlaisen.
    Hyvää marraskuun jatkoa!

    VastaaPoista
  9. Minäkin laittaisin tuon värjäyksen langan piikkiin. Varsinkin merseroituun puuvillalankaan väri tarttuu huonosti.

    VastaaPoista
  10. Olen monesti kehunut värisilmääsi ja -mieltymyksiäsi (samanlainen kun omani). Tilasin just samat kirjat alkuviikosta Bookplussasta. Ja taitaa suurimmalle osalle käsityön värkkääjistä olla tuttua tuo kirjojen ja lehtien haaliminen, nin ettei itsekään muista kaikkia omistamiaan.

    VastaaPoista
  11. Oletpa hankkinut houkuttelevia kirjoja! :) Tuon sukkakirjan olenkin laavannut läpi ja heti minun piti tehdä varaus siitä kirjastoon itsellekin. Näyttää vain olevan niin suosittu kirja, että joka kirjastosta oli lainassa. Mutta jospa tekisi muutamaat lapaset odotellessa. ;)

    VastaaPoista
  12. KoolAidit ja yleensä elintarvikevärit värjäävät proteiinipohjaisia lankoja. ELi villan lisäksi voisi testata silkkiä.
    En ole nettimaailmassa vielä törmäännyt onnistuneeseen KoolAid-puuvillavärjäykseen, nyt oletin, että teillä oli kurssilla sitten käytössä joku erityinen kiinnitysaine. Selluloosapohjaisiin kuituihin vissiin tarttee olla emäs kiinnitteeksi?

    VastaaPoista
  13. No voi harmitus noiden lankojen kanssa!
    Tuo sukkakirja on varmaan kiva mutta yhdyn noihin sanoihisi ohjeiden muistamisesta enkä investoi enää ainakaan sukkakirjoihin joita kyllä löytyy jo tällä istumalla useampi kappale hyllystäni.

    VastaaPoista
  14. On sit tosi mukavaa huomata ettei kaikkien muidenkaan värjäykset aina mene ihan putkeen. Ole kuitenkin iloinen, sun puuvillat on nimittäin ihan kivoja verrattuna mun sienivärjättyihin villoihin. Ja saithan sä roobioksella ihan omanalaistasi flammattua muliinilankaa;-)
    Mulla on kans taipumus ostella kässykirjoja. Niitä on kiva omistaa, mut harvemmin niistä mitän löytyy. Tosin sen vauvakaulurin olisi kyl het muistanu...

    VastaaPoista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)