Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

torstaina, heinäkuuta 14, 2011

Novita Syksy 2011

Uusi Novita on täällä jälleen! :) Toivoinkin tänään ihan ääneen, että Novita tulisi päivän etuajassa, sillä tänään on juuri sellainen päivä, jolloin halusin lehden seurakseni sohvalle. Toiveeni toteutui - kiitos! :)


Toistan varmasti itseäni, mutta en voi olla sanomatta samaa kuin jokaisen Syksy-Novitan äärellä, että syksyn värikartat eivät ole edelleenkään minua varten. Kun syksy on kuitenkin ihmisen parasta aikaa - värikkäin, iloisin, inspiroivin, piristävin, positiivisin, innostavin, hauskin, ratkiriemukkain... (keksi itse lisää hypersanoja kehumaan syksyä! :) ) ... yksinkertaisesti paras aika vuodesta - niin miksi ihmeessä syksyn ja talven lankakartan pitää olla niin masentava? En pukisi noin tummia värejä ylleni edes hautajaisiin! Ainoa tässä paletissa, jonka edes jotenkuten tunnistan "väriksi" on tuo leijonankeltainen, joka näkyy lehden kannessakin, mutta sekin on tuollainen tumma likaisenkeltainen - kun taas minulle "keltainen" tarkoittaa sitruunaa tai vaikkapa voikukkaa, kirkasta ja puhdasta. Olen ennenkin kertonut, että minun pukeutumiseeni tai kotini sisustukseen eivät vuodenaikojen vaihtelut vaikuta millään tavalla, joten aion jatkossakin pukea itseni ja kotini siihen sitruunankeltaiseen, appelsiinin oranssiin, pastelliseen persikkaan, kirkkaaseen vadelmanpuna-pinkkiin (kuten kuvan matossa), raikkaaseen turkoosiin, limen- tai ruohonvihreään - ja jos haluan joskus jotain hillitympää ylleni, niin sitten nappaan luonnonvalkoista ja hyvin vaaleaa beigeä ja hentoja pastellivärejä. Murretut värit eivät sovi minulle, enkä aio niitä käyttää, vaikka rakastan syksyä yhä edelleen. :)

Tästä voi siis nopeasti päätellä, että minulla ei ole asiaa seuraavaan puoleen vuoteen lankahyllyille. Paitsi, jos olen tekemässä jollekin muulle kuin itselleni (esim. esikoiselle olisi tarkoitus tehdä peitto). Haluaisin mielelläni kyllä kokeilla Novitan uutuuslankoja, sillä nuo syksy/talvisesongin langat ja neulemallit houkuttelisivat paksuutensa vuoksi, mutta jos ei löydy mieluisia värejä (tai ylipäätään mitään, mitä voisi väriksi kutsua), niin eipä niitä sitten varmasti tule hankittua. Minulle langassa väri ja sen täsmälleen oikea sävy on kuitenkin se kaikkein tärkein juttu; materiaali tai vaikkapa langan neulottavuus ovat ihan sivuseikkoja. Hinta on toiseksi tärkein, joten siksi puhutaan nyt sitten ihan vain niistä langoista, joita saa ruokakaupoista. ;) Toisaalta, enpä nyt ole pahemmin testannut Novitan kevät/kesälankojakaan, kyllä minä vaan pitäydyn näissä tutuissa langoissa, joita saa vuodesta toiseen. Siitä syystä tästäkin lehdestä oikeastaan katselin vain sellaisia malleja, joiden lankoja saa todennäköisesti vielä 10 vuoden päästäkin, ja joihin on luvassa jossain vaiheessa taas miellyttävämpiä värejä. Suomeksi sanottuna 7 veljestä ja Nalle. ;)

On muitakin syitä, miksi nuo lehden mallineuleet olisi hyvä tehdä vähän vaaleammista tai kirkkaimmista väreistä: tummasta langasta tehdystä neuleesta ei oikein saa selvää, millainen neuleen malli on. Etenkin, jos tumma neule on vielä kuvattu tummalla taustalla, kuten tässä lehdessä aika monessa kuvassa oli. Novitalla kuitenkin on kauniita neulemalleja, siis huomattavasti kauniimpia minun mielestäni, kuin muissa kotimaisissa lehdissä; ulkomaisia en viitsi edes vilkaista, koska en tykkää niiden neuleiden tyylistä. Olisi hyvä, jos nämä mallit tuotaisiin vieläkin paremmin esille lehdessä, koska nyt moni neule vähän hukkuu joko käytetyn langan väriin tai taustaan tai molempiin - kannattaa muuten tsekata lehden kuvat Novitan nettisivuilta, siellä on paljon selkeämmät kuvat, malli ei huku taustaan eikä neuleen kuviot lankaan!

Novitalla tosin on nykyään hiukan vähemmän neuleita juuri minun makuuni, mikä johtunee siitä, että lempisuunnittelijani Arja Viitala näkyy lähteneen Novitasta kokonaan, hänen mallejaan on ollut lehdessä viimeksi vuosi sitten. Tykkäsin ihan mahdottoman paljon Arja V:n tyylistä, hän osasi suunnitella sellaisia ajattomia klassikkoneuleita, ja tiesin saavani aina itselleni täydellisesti sopivan neuleen, kun vain neuloin hänen mallillaan. On Novitalla toki nykyäänkin hyviä suunnittelijoita, esim. Anna-Maija Immosen neuleet jatkavat melko hyvin Arja V:n tyyliä, mutta monen neuleen kohdalla tulee nykyisin samanlainen olo kuin vaikkapa Modan, SK:n tai Kauneimmat Käsityöt -lehden neuleissa, että "onpas omituisia". Minä jos hankin vaatteen - joko ostan tai teen itse - niin lähtökohta on se, että sen tulee toimia ainakin 10-15 vuotta ilman, että siitä edes huomaa sen olevan "väärältä" vuosikymmeneltä. Eli minkään "trendin" mukaan en ole koskaan lähtenyt enkä aio lähteä. Novitan neuleet ovat minusta yleensä olleet sillä tavalla ajattomia, että ihan hyvin voin kaivaa esille vaikkapa 90-luvun Novita-lehden ja neuloa siitä minkä tahansa mallin, ja se istuu silti hyvin tähän päivään. Ja yleensä ne ovat olleet Arja Viitalan malleja, yllättäen. :)

Pitkän esipuheen jälkeen mennään lopulta niihin malleihin, jotka eniten miellyttivät silmääni tällä kertaa. Kuten jo sanoin, en edes yritä tykätä niistä malleista, jotka on jollekin ohimenevälle kausilangalle suunniteltuja, kun niistä ei kerran löydy minulle sopivia värejä. Siispä tässä suunnilleen lehden 7 veljestä ja Nalle -pläjäys. ;)

Kuva: Novita
Ketään ei varmasti yllätä, kun kerron, että tykkäsin tästä mekosta (malli nro 7) kaikista eniten koko lehdessä. :) Mikä tahansa, missä on isoäidinneliöitä, saa minun sydämeni hypähtämään (vaikka se on kyllä koko kesän hyppinytkin ihan väärässä rytmissä liian lämpimien säiden vuoksi - onneksi syksy tulee pian!). Tämä menee ehdottomasti - ja ehkä ainoana tästä lehdestä - varmasti toteutettavien neuleiden/virkkuiden listalle! Täytyy vain odottaa niitä kivempia värejä 7 veljekseen... kaapista löytyy kyllä muutamia jämiä, jotka jätetään odottamaan tätä neuletta, ja sitten ehkä ensi kevään värikartasta voisi löytyä loput kivat värit, toivottavasti. :) Pohjavärinä en käyttäisi missään nimessä mustaa, mutta luonnonvalkoiseenkin olen jo vähän kyllästynyt. Ehkä se sopiva väri kävelee jossain vaiheessa vastaan, mutta kyllä tähän pitää saada "kaikkia maailman värejä". ;)

Kuva: Novita
Tämä ihana koukuttu jakku (malli nro 70) on ehdoton kakkossuosikkini tästä lehdestä! :) Ihana, ihana ja vielä kerran ihana! Ihan mun näköiseni. :) Tällaisen voisi tehdä puuvillaisenakin, tämähän on nyt Nallelle kirjoitettu. Ihanan yksinkertainen malli, kaunista pitsiä ja vähän nauhaa somisteena, varmasti monikäyttöinen! Ja kun osaan nyt koukutakin, niin... :)


Kuva: Novita
Tästä mekosta (malli nro 26) tykkään myös, siinä on sitä klassista ajattomuutta, johon olen Novitassa tykästynyt. Tähänkin vain sitten joku kirkkaampi väri, niin se on sitten siinä. :)

Kuva: Novita
Tämä neulottu hame (malli nro 33) röyhelöineen on myös ihana, mutta tuosta vinosta helmasta en oikein tykkää, kyllä sen pitää olla suora! Vino helma on just sellaista "trendikkyyttä" jonka päälle minä en ymmärrä - minä ainakin olisin koko ajan kiskomassa toista puolta alemmas. ;)

Kuva: Novita
Hameen kaverina olevat sukat (malli nro 34) menevät kyllä ehdottomasti tekolistalle - siis sille listalle, joka on niin pitkä, ettei siitä ehdi koskaan tehdä kaikkia malleja, varsinkin kun jumitun aina niihin samoihin. Tähän vaan joku pirtsakampi väri - ehkä yksivärinen lanka - niin taas on rouvalla uudet sukat. Näissä on pituuskin ihan minun makuuni! :)

Kuva: Novita
Tässä myös nätti pikkujakku (malli nro 68) 7 veljeksestä. Ihmettelen vain aina näiden villaisten neuleiden kohdalla, että milloin ihmeessä voi käyttää lyhythihaista villaneuletta? Minä kun kaipaan yleensä juurikin eniten käsivarsieni suojaksi lämmikettä, joten jos vetää villaista ylle, kyllä siinä täytyy olla pitkät hihat. Samaa ihmettelen yleensä villaisten mekkojen/hameiden kohdalla, koska minulle hame/mekko = kesä ja villa = talvi. ;) Ehkä nämä on tarkoitettu sellaisille, jotka ajavat omalla autolla kotiovelta työpaikan ovelle ja kävelevät päivässä ulkona kaksi askelta? Minulla tai perheelläni ei ole autoa, eikä tule, joten suhtaudun pukeutumiseenkin sen mukaan. :)

(sivumennen mainittakoon, että kävin ostamassa tällä viikolla kirpparilta kakkospyörän, jonka aion viedä tulevalle työpaikalleni reilun 10 km päähän; suunnittelen kulkevani kotoa töihin bussilla ja sitten työ/virkapaikalta muihin toimipisteisiin pyörällä, jollei bussiyhteydet osu kohdilleen - eli lämmin ja järkevä, myös konttaamisen, kyykkyhyppelyn ja kuperkeikat kestävä pukeutuminen housuihin ja pitkähihaisiin tulee jatkumaan hamaan tulevaisuuteen, vaikka hameet ja mekot olisivatkin ihania)

Kuva: Novita
Lämpimästä pukeutumisesta puheenollen, Novita ystävällisesti muistutti, että minulla on yhäkin neulomatta ne villahousut viime syksyn (vai talvenko?) lehdestä. Siinähän ohje oli Nallelle, ja Nallesta ne varmasti toteutankin; nämä villahousut (okei, niitä väitetään taas joksikin omituisiksi "legginsseiksi", malli nro 75) on suunniteltu Alpacalle. Mulla on varmaan jäänyt ne villapöksyt neulomatta siksi, etten osaa päättää niille väriä. Yksiväriset ja monikäyttöiset vaiko moniväriset? Niin ja kun ei ole niitä värejä muuta kuin se luonnonvalkoinen, pöh!

Kuva: Novita
Mää vähän narrasin, etten muka vilkaissutkaan uutuuslangoille tehtyihin malleihin. ;) Tätä kauluria - tai lehdessä lukee että keeppi ja myssy (malli nro 4) -  en voinut olla huomaamatta, vaikka siinä onkin lankana uutuus Kelo. Pitää tsekata vielä tuo Kelon värikartta, ainakin sieltä löytyy luonnonvalkoista, josta tämän voisi toteuttaa "hillitympään pukeutumiseen", kuvan kamelinruskeakin saattaisi menetellä, mutta pitää käydä omien väriliuskojen kanssa jossain vaiheessa lankahyllyllä tarkistamassa. Malli on ainakin ihan älyttömän nätti!

Kuva: Novita
Toinen Kelo-neule, mihin ihastuin, on tämä upea kirjoneule (malli nro 5). Ajatus paksusta 8 mm puikoilla neulottavasta ja suunnilleen päivässä valmistuvasta kirjoneuleesta tuntuu tällä hetkellä tosi houkuttelevalta, kun olen tikutellut viime aikoina 1,25 mm virkkuukoukulla... ;) Sopivat värit jos löytyisi tähänkin, niin saattaisin toteuttaa.

Kuva: Novita
Tässä muuten hyvä esimerkki mallista, josta ei saa lehdestä mitään selvää, mutta netin kuvasta huomaa, että kyseessä on todella upea ja kaunis malli! Tämäkin on Kelo-uutuuslangalle (malli nro 67), mutta luulenpa etten minä kovin montaa neuletta viitsi siitä luonnonvalkoisestakaan neuloa... ;)

Siinäpä ne mallit sitten olivatkin, jotka minua vähänkin miellyttivät. Todennäköisesti toteutettavat ovat tuo isoäidinneliömekko, koukuttava jakku ja pitsisukat, muut ovat sitten sitä "kiva katsella, mutta tuskin toteutan" -osastoa. Jos näkisitte sen pitkän listani, jolle näitä mieluisia malleja kerään, niin ymmärtäisitte, miksi minulla menee yleensä useampi vuosikin, ennen kuin ehdin jonkun mallin toteuttaa, eli nämä suosikkini menevät ehkä toteutukseen joskus vuonna 2015... ;) Hyvä, että ovat niitä kaipaamiani ajattomia malleja! :)

Seuraavasta päivityksestä ei ole tietoa - virkattavana oleva liina on jo lähellä loppuaan, mutta aion kuvata sen sillä paikalla, minne sen olen tarkoittanutkin, ja se ei ole kotona eikä tämän koneen äärellä. Joten jos minusta ei kuulu mitään vaikkapa seuraavaan kuukauteen, niin minulla ei todennäköisesti ole mitään hätää. ;) Saatan vilauttaa kyllä sitä liinan nurkkaa sitten, kun se valmistuu, jos ehdin. :)

Mukavaa syksyn odotusta - palataan taas joskus asiaan! :)

16 kommenttia:

 1. Kiitos taas tästä Novitalehden purusta! Käyn säännöllisesti lukemassa blogiasi, vaikka äärimmäisen huono olenkin kommentoimaan. Aina uuden Novitan (tai Modan) ilmaantuessa tarkkailen koska kommentoit lehteä; tiedän kannattaako itse vaivautua lehtihyllylle asti selailemaan lehteä! Käsityösi ovat kautta linjan kauniita, erityisesti olen ihaillut ristipistotöitä; niihin kun eivät omat sormet taivu sitten millään.

  VastaaPoista
 2. itse ihastuin kassa tuohon isoäidinneliö tunikaan. Aloitin heti virkkamaan neliöitä. Olen muuten samoilla linjoilla sinun kanssasi,samat suosikit :)

  VastaaPoista
 3. Malli 26 on kiva ja sukat myös.
  Ja totta puhut, jotta värejä vois olla enemmän. Kirkkaita värejä ihan kaikkiin lankoihin.
  Mikähän siinä on ettei Novitalla niitä ole? Varmaan olis ostajia.
  Tämä oli hyvä juttu, pääsi kuikkaamaan sisältöön. Kiitos sinulle!

  VastaaPoista
 4. Kiitos mallikatsauksesta :)
  Menen huomenna hakemaan postit kotoa. Toivottavsti siellä laatikossa odottaa Novita.

  VastaaPoista
 5. Minä myös sain uuden Novitan tänään ja kyllä siinä olikin monta mieleistä ohjetta. Väritkin olivat melko lailla minun makuuni, vaikka syksy-ihmisenä tykkään enemmän ruskan väreistä ja hiukan noita kuvien värejä vaaleammista.

  Minua kyllä usein noissa kuvissa häiritsee se, kuten sanoit sinäkin, että malleista ei saa kunnon käsitystä, Kiitos vinkistä, täytyy katsoa nettisivuilta!

  Kaikkein eniten kyllä häiritsee nuo malli-ihmiset! Isännällekin tuskailin, että laitanko palautetta Novitalle, että älkää herran tähden ottako kuviin ihmisiä, kelle se näyttää olevan suorastaan vastenmielistä! Vaalea kaunis tyttö useissa kuvissa oli juurikin sen näköinen, että kiireesti tästä pois, vaikka kannen kuvassa näyttääkin olevan hymyilevä ja sellaisena todella nätti. Kaikkein kamalimpia ovatkin ne ulkomaiset, suurten muotitalojen tähtösten kuvat, joissa mallit näyttävät riutuneilta ja myrkyn syöneiltä. Minusta se nyt vaan vie huomion niiltä neuleilta tms. mitä he ovat esittelemässä.

  terveisin MaikkuJ.

  VastaaPoista
 6. Kiitokset lehtikatsauksesta :)

  Semmoista tuli mieleen, kun kaipailit paksumpiin lankoihin kivempia värejä... Niin oletkos kokeillut neuloa nallea ja seiskaveikkaa kaksinkertaisena? Mä olen neulonut nallea 6mm puikoilla ja seiskaveikkaa 8mm puikoilla kaksinkertaisena, tosin en novitan malleihin. Mutta seiskaveikka kaksinkertaisena menisi varmaan aika hyvin tuon kelon tiheyteen.

  Mukavaa syksyn odotusta sinnekin!

  -Merja

  VastaaPoista
 7. Kiitos, oli kiva taas lukea Novitaa siun kanssa! Mie oon ihmetellyt myös muutaman kerran noita neuleiden kuvia. Miksi niitä ei tehdä niin, että neuleet pääsevät hyvin esiin? Jonain vuonna oli valkeita neuleita valkealla taustalla. Vaikea oli saada selkoa.

  Legginssit on miun kielessä kalsarit ;)

  VastaaPoista
 8. Uutta Novitaa en lehtenä ole nähnyt, mutta netistä kuvat katsunut, eikä ne mitään ahaa-ilmiötä tai ilon kiljahduksia aiheuttaneet. Yleensä lehdissä laidasta laitaan mallityöt on kuvattu surkeasti, yksityiskohtia ei erota ja esim. vaatteiden leikkaukset piilotettu "taiteellisiin" kuviin. Markkinarako lehdelle, jonka kuvista mallityöt yksityiskohtineen eroittuu selkeästi, olisi varmasti.
  Kiitoksia kertomuksestasi "kirppis päiväpeittooni"! Oli hauska lukea peiton ohjeesta ja näin peitosta tuli "tutumpi".

  VastaaPoista
 9. Minä ihan kihisin innosta, kun katselin uutta Novitaa! Eivät nuo tummat sävyt minuakaan välttämättä säväytä (heh, tulipas pöljä tautologia...), mutta lankahyllyjähän toki kannattaa kiertää. Nythän siellä varmaan rupeaa olemaan vanha varasto taas alessa :).

  Tuota kellohelmaista mekkoa katselin "sillä silmällä", samoin pitkiä sukkia (tosin sitä malli nro 1:stä), kynsikkäitä, tuota paksua villatakkia, puolihamosta, keepiä... Kyllä tekemistä piisaisi, mutta mistähän tuon ajan ottaisi :D. No, aina kannattaa haaveilla, se on halpaa, edes (tehokasta työ)aikaa se ei kuluta!

  VastaaPoista
 10. Hei! Väreistä olen jälleen kerran samaa mieltä kanssasi. Tosin minusta tuntuu, että novitalla pyörivät ne samat sameankeltaiset, viininpunaiset ja totta kyllä poikkeuksena herneenvihreät kaikissa langoissa vuodesta toiseen.
  Haikeana muistelen parinkymmenen vuoden takaisia, jolloin Anttilassakin oli monen eri valmistajan eripaksuisia ja ennen kaikkea erivärisiä lankoja. (markettilankoja minäkin usein ostan) Silloin oli helppo tehdä sävykkäämpiä kirjoneuleita.

  VastaaPoista
 11. Kiitos mielenkiintoisesta lehtikatsauksesta. Osa suosikeistasi oli samoja kuin minulla. Minä yleensä tykkään eniten juuri syksyn lankakartan väreistä, mutta kevään kartasta ei löydy oikein mitään. Novita voisi joskus sekoittaa vähän noita lankakarttoja, että jokaiselle löytyisi mieluisia värejä.

  VastaaPoista
 12. Malli 68 on Novitaksi yllättävän kiva! Muut ovat aivan hirveitä. Värimaailma sen sijaan miellyttää omaa silmääni jonkin verran, pukeudun tummiin vaatteisiin vaikka kotini onkin sisustettu valkoiseksi ;)

  VastaaPoista
 13. Kun näin tuon koukutun jakun kuvan lehdessä, ajattelin heti, että se varmasti löytyy sinun lehtikatsauksestasi! :)

  Muakin ärsyttää, että neuleet näyttää lehden kuvissa niin epäselviltä. Nuokin pitkät sukat oli tukittu korkeavartisten kenkien sisään, joten eipä siitä kauheasti saanut käsitystä, että mitä ne esittävät.

  VastaaPoista
 14. Pitkästä aikaa muistin tämän blogin. Luulen, että Arja Viitala on jäänyt ansaitulle eläkkeelle, koska hänen suunnittelemiaan malleja olen ihaillut jo vuosikymmeniä. Ensimmäiset muistaakseni jo 70-luvulla Muoti plus Kauneus-lehdessä.

  VastaaPoista
 15. Olipas paatosta, mut pitäähän sitä mielipiteitä olla ;) Miusta leijonankeltainen on aivan upea väri!

  Hyvännäköiset nuo sukat, jonoon menevät kunhan saan tuon lehden ostettua jostain. Ostan aina Novitasta vain syys- ja talvinumerot, muissa ei ole mitään neulottavaa (miulle).

  Maanantaina nähdään ;)

  VastaaPoista
 16. Vai tämmöistä tiedossa. aika tummalta näyttää. Íte en oo viel saanu lehteä, joten nää oli ihan uutta. En yleensä kuikuile uusia malleja ees Novitan sivuilta, niin ne tulee yllätyksenä. Hullua, että lehti on jo tullut, kun on vielä ihan kesä. Talvella sitä aina oottaa kevät ja kesä -lehtiä, mut kesällä ei oo mitään kiirettä saada syys - tai talvinumeroita.

  VastaaPoista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)