Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

tiistaina, kesäkuuta 28, 2011

Virkaten ja tärkäten

Tärkkääminen näyttää olevan jonkinsortin tuurilaji. Miten muuten voi selittää sen, että kun täsmälleen samalla litkulla koittaa tärkätä eri tuotoksia, toinen tuotos kuivuu yön aikana ja on sen jälkeen kivikova, ja toinen on parin vuorokauden jälkeenkin vielä pehmeä ja tahmea. En siis ole kuitenkaan kaikkia näitä tärkkäyksiäni tehnyt yhtä aikaa, kun minulla on vain kaksi kuppia, jonka päälle sain nämä tekeleeni pingotettua. Mutta jotain kummallista tässä nyt on. Yksi kippo kovettui ihan pelkällä sokeritärkillä, toinen ei kovettunut sokeritärkillä kunnolla, joten käytin toiseen tärkkäyskertaan käsityöliikkeestä ostettua tärkkiä. Kaksi muuta kävivät sokeriliemessä huonolla menestyksellä, toinen tärkkäysyritys oli maissitärkkelyslientä ja nyt on sitten vielä kokeiltu kolmas kerros pistää päälle liima-vesiseosta, mutta vieläkään en ole tyytyväinen. Joka tapauksessa odottelen nyt noiden kahden kipon kohdalla vielä pari päivää, josko ne siitä vielä vähän kuivuisivat ja kovettuisivat, ja päätän sen jälkeen, annanko niiden jäädä vähän pehmeämmiksi (siis ovat toki ihan jo halutun muotoisia, mutteivät vielä "kivikovia" kuten toiset), vai pistetäänkö vielä yksi kerros jotain tärkkelystä päälle. Saattaahan tuohon kovettumiseen vaikuttaa ihan hyvin esim. ilmankosteus, lämpötila tms. - viime viikolla oli ihan selvästi parempi tärkkäysilma kuin nyt. :)

Virkatut kipot 4 kpl
Tehty ajalla: 19.-25.6.2011
Malli: Oma
Lanka: Novita Kotiväki luonnonvalkoinen (010) ja pellava (639)
Langankulutus: Yksi valkoinen kuppi 19 g, muut á 18 g (yhteensä 73 g)
Virkkuukoukku: 2,5 mm
Koko: Halkaisija n. 15 cm
Muuta: KYH 20, 22, 24 ja 25

Kuva hämää ja näyttää kuin kipot olisivat keskenään eri kokoisia ja -muotoisia. Oikeasti ovat kuitenkin täsmälleen samankokoisia ja saman kupin päällä tärkättyjä ja muotoiltuja (tai siis niitä identtisiä kuppeja on minulla kaksi). En jaksanut enää tehdä sitä samaa pitsistä kippomallia, jolla tein kolme kippoa toukokuussa, osittain siksikin, että ne kipot vetivät kaksi karkkipussillista sisuksiinsa, kun taas minä halusin tehdä sellaisia käteviä tuliaiskippoja, joihin saa tyhjennettyä juuri sopivasti yhden kettukarkkipussin, joten siitä syntyi sitten ajatus tehdä itse sellainen kuin tarve vaati. Oli kyllä ihan pakko ostaa se kettukarkkipussillinen ihan vain malliksi, että tulee varmasti sopivankokoinen kippo, mutta ei meidän pojat laittaneet sitä lainkaan pahaksi. ;)

No, nyt sitten odotellaan, josko nuo kaksi takimmaista kuppia vielä siitä jähmettyisivät ilman ekstrataikoja, tai sitten mennään näillä.

 

Aika pitsisiähän nämä ovat, joten mennään Virkkausrinkiin esittelemään aikaansaannoksia. :)

Mukavaa tätä viikkoa kaikille! :)

7 kommenttia:

 1. Nätit on kipot! Ja veikkaan,että ilmakin vaikuttaa tuohon kovettumiseen...

  VastaaPoista
 2. Kauniin näköisiä nuo kipposi kyllä ovat.
  Minä kovetan liimaseoksella , puolet erikeeperiä ja puolet vettä.
  Kyllä ne yleensä yönaikana on kuivuneet ja kovettuneet :))

  VastaaPoista
 3. Olen kovettanut vain kerran, mutta kesti pari päivää ennen kuin se oli kovettunut kunnolla. Käytin siis sokerilientä.

  VastaaPoista
 4. Hienoja. Suosikkini on pellavanvärinen!

  VastaaPoista
 5. Jaa-a, milloinhan
  minä tulen tehneeksi tuollaisia kippoja. On meinaan ollut mielessä, mutta aina joku muu työ ryysii edelle. Hyvä idea tehdä sopivan kokoinen kippo Kettu-karkeille! ;D

  VastaaPoista
 6. Aivan ihania kuppeja! Tärkkäystulos voi tosiaan olla aina erilainen, ihan kiva vertailla eri vaihtoehtoja.

  VastaaPoista
 7. Onpas kauniita kuppeja.
  Minä just tärkkäilin sokerivedellä toistamiseen. Vaikka oli vahva seos niin tuli plörö. Nyt on ilmankosteus ollut niin korkea että sekin vaikuttaa varmasti kovettumiseen. Sekä mersoroitu lanka ei tahdo kovettua millään.

  VastaaPoista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)