Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

tiistaina, toukokuuta 31, 2011

Sateenkaariunet

Sade on kaikista sääilmiöistä minulle mieluisin. :)

Sateen ropina on luonnon kauneinta musiikkia. Sateen tuoksu suorastaan huumaavaa. Sateen aikana ja sen jälkeen ilma on puhdasta ja raikasta hengittää. Sade virkistää luonnon ja mielen. :) Syksyihmisenä pidän tietysti eniten syyssateista, mutta myös kevään ja kesän sateet toivotan aina tervetulleiksi, vaikken muuten kykenekään pitämään keväästä enkä varsinkaan kesästä, vaikka kuinka kovasti yrittäisin. ;) Mutta sateesta nautin - voisinkin laulaa, kuten lastenlaulun kastemato: "Sataisipa aina!" :)

Uudestaan ja uudestaan jaksan myös ihastella sateen "kavereita": myrskyä, ukkosta - ja tietysti mustaa taivasta vasten piirtyvää sateenkaarta. :)

Tammikuun Novita-lehden ja uusien sateenkaariraitalankojen ilmestyttyä olen haaveillut sateenkaari-torkkupeitosta. Maaliskuussa kirjoitin blogiini torkkupeittohimostani, joten en ala tässä yhteydessä uudestaan kertaamaan niitä vaiheita, kuinka päädyin viimein toteuttamaan juuri tietynlaisen sateenkaaripeiton; halukkaat voivat käydä lukemassa tekstin uudelleen tuon linkin takaa

Tänään on tärkeintä, että sateenkaaripeitto on valmis! :)

 Sateenkaari-torkkupeitto
Tehty ajalla: 15.3.-31.5.2011
Malli: Isoäidinneliö
Lanka: Novita 7 veljestä luonnonvalkoinen (010), oranssi (278), punainen (549), sininen (124), siniturkoosi (310), vihreä (309), Novita Katri keltainen (281)
Langankulutus: 2094 g
Virkkuukoukku: 5 mm, reunuksessa 4 mm
Koko: 135x200 cm, 7x10 palaa = 70 palaa
Muuta: Ihana! :)

Halusin tehdä oikein kunnon kokoisen torkkupeiton, enkä mitään jalkapeitettä. Alunperin mittailin, että tästä olisi tullut noin 120x180 cm kokoinen, mutta lopulta siitä tuli vähän isompi, 135x200 cm, johtuen ehä kappaleiden venymisestä ja tuosta ihan kivan kokoisesta reunuksesta. Tämän alla mahtuu köllöttelemään! :)

Yleensähän nämä isoäidinneliöpeitot tehdään jämälangoista, mutta tähän peittoon on joka ainoa lanka ostettu ihan varta vasten. Muistattehan, että helmikuun lopussa kulutin koko lankavarastoni viimeistä grammaa ja senttiä myöten loppuun, joten mistäpä niitä jämälankoja minulla olisi ollutkaan? ;) Ja koska kaikki langat olivat uusia, pääsin toteuttamaan juuri sellaisen peiton kuin halusin, enkä sellaista, mihin sattui olemaan lankaa

Tämän peiton väreissä ajattelin koko ajan sateenkaarta ja sen värien järjestystä. Andran sateenkaaripeitto antoi minulle sen lopullisen idean, miten tämän toteuttaisin. Jokaisessa peittotilkussa värit menevät aina samassa järjestyksessä - joka on sama kuin sateenkaaressa - mutta aloittava väri vaihtelee. Ja kun peitossa on kuutta eri väriä - pää- ja sivuvärit siis; tosin violetin korvasin violettiin vivahtavalla sinisellä - niin tilkkuja tuli myös kuudenlaisia. Palasten yhdistäminen noudattaa myös sateenkaaren värijärjestystä niin vaaka- kuin pystyriveilläkin, ja tällöin "identtiset" palat kulkevat peitossa vinoittain. Ja kuinkas ollakaan, vinoriveistä ikään kuin hahmottuu sateenkaari, sen näkee kaikkein selvimmin, kun tarkastelee peittoa kauempaa tai pienemmästä kuvasta:


Jokainen pala on reunustettu yhdellä "isoäidin" kerroksella luonnonvalkoista ja yhdellä kerroksella kiinteitä silmukoita. Tekovaiheessa tein noita värikkäitä "sisuksia" aina kotona, ja kodin ulkopuolella virkatessa oli helpointa reunustaa paloja luonnonvalkoisella, kun mukaan tarvitsi ottaa vain yksi kerä.


Koko peiton ympäri virkkasin kerroksen kiinteitä silmukoita luonnonvalkoisella, sen jälkeen alkoikin peittoon varatut 750 g luonnonvalkoista loppua, joten loput reunuskerrokset tein peiton muilla väreillä - ja mahtaakohan tässäkin olla väreillä tuttu järjestys. :)

Peitosta tuli juuri sellainen kuin alunperin suunnittelinkin! Oli helppo tehdä paloja, kun olin jo ennen aloittamista tai jopa ennen lankojen ostoa tarkasti miettinyt, montako palaa teen mitäkin, ja tuon reunuksen ja kaikki olin jo silloin aikanaan ajatellut. Päässä se suunnitelma ja mielikuva oli koko ajan, en minä yleensä näitä mihinkään paperille piirrustele. ;)


Peitto täydentää nyt sopivasti meidän kotimme muuta värimaailmaa. Tässä on nyt sitä sinistäkin, mitä mies on toivonut jo pitkään myös olohuoneen puolelle; keittiön verhoista ja väliin liinastakin toki näkyy olkkarin puolelle myös sinistä ja turkoosia, vaikka muuten koko olohuone-keittiö on aika oranssi- ja keltavoittoinen, viime aikoina myös vihreällä maustettu. Ja onhan meillä ollut olohuoneen pöydällä nyt jo useamman viikon ajan pesukonehuovuttamani kukkakimppu, jossa on turkooseja, keltaisia ja oransseja kukkia; se siirtyi sinne keittiön puolelta. Ja nyt sitten on koko sateenkaaren kirjo täyttämässä meidän kotimme - taidankin jättää peiton tuohon tilanjakajana toimivan sohvan päälle ainakin niiksi ajoiksi, jolloin en torku peiton alla.

Tämän peiton alla ei voi olla näkemättä Sateenkaariunia, joista Löytyn Jaskakin laulaa:

Vaikka mustavalkoinen ois maailma
silti oikeus on meillä kaikilla
nähdä sateenkaaren värisiä unia.

Jos totta puhutaan, niin minä olen ehtinyt tämän torkkupeiton alla yhdet torkut ottaakin - eilen alkuillasta köllähdin sohvalle virkkaamaan peiton reunusta, ja jotenkin siinä sitten alkoi silmäluomet painaa... melkein valmis peitto oli jalkojeni päällä ja virkkuukoukku siinä rinnuksilla. Miehen mielestä olin hassu näky. ;)

Sateen ropinaa ja tuoksua päiviisi - ja sateenkaaren värisiä unia! :)

42 kommenttia:

 1. Ihanasti on sateenkaaren värinen, tosi pirteä! Sade on ihanaa ja syksy tietty ihan paras, vaikka olen minä kyllä oppinut tykkäämään kesästäkin viime vuosina. Ihanaa kun on vihreää ja lämmintä :)

  VastaaPoista
 2. No nyt rupes soimaan sateenkaariunet päässä :D Mahtava peitto, tuon nähdessään ei kukaan voi olla huonolla tuulella!

  VastaaPoista
 3. Kiitti vaan päässäni tällä hetkellä soivasta biisisä;)

  Hienon peiton oot tehnyt. Kohtahan se nähdään sitten ihan livenäkin.

  VastaaPoista
 4. Onpas hypnoottinen värisommitelma!

  VastaaPoista
 5. Jösses miten nätti siitä tulikin ;)
  Me kans tykättiin eilen aamulla olla kissan kans sateella ulkona.... kissaakaan ei meinannut saada ulkoa pois :)

  VastaaPoista
 6. Ihana saateenkaari teillä nyt siellä sisällä joka päivä. Hauskasti näyttää ihan erilaiselta pikkukuvassa kuin lähikuviaa. Onnittelut urakan suorittamisesta.

  VastaaPoista
 7. Kaunein torkkupeitto mitä oon nähnyt, vau mitkä värit!
  -Minna-

  VastaaPoista
 8. Siitä tuli kyllä upea! Ihanasti olet suunnitellut ja toteuttanut sateenkaaren kaikin tavoin.

  VastaaPoista
 9. Ihana ja kauniin värinen peitto!

  VastaaPoista
 10. Tämä on kyllä kaunis !
  Kivasti olet yhdistänyt värit ja lappuset :)
  Kun katsoo, tuota yhtä raitaa, se on jotenkin kivan "usvaisen" näköinen !

  VastaaPoista
 11. Upean ja suuritöisen sateenkaaripeiton olet tehnyt.

  VastaaPoista
 12. Kaunis peitto sinulla! Kyllä tuon päällä (tai alla) kelpaa köllötellä :)
  Minua lämmitti myös alun kuvailusi sateesta, ja siitä ettet tykkää kesästä. Kuin omasta päästäni; en tykkää ollenkaan kuumasta ja helteestä, sadetta sen sijaan rakastan. Ja syksyä. Joten lämpimiä ajatuksia kanssa-sisarelle, meidän kaltaisia taitaa kuitenkin olla vähemmistö.
  Outi

  VastaaPoista
 13. Upeasti mietitty ja toteutettu peitto. Aivan ihana, kelpaa ottaa torkkuja ja päiväunia :) .

  VastaaPoista
 14. Todella kauniit sateenkaarivärit!

  VastaaPoista
 15. Voi "taivas" kun tuo peitto on ihana. Omat 24 ja 48 palan peittoni aivan kalpenevat sen rinnalla. Täytyy varmaan tehdä hyväntekeväisyyspeittojen lisäksi kotiinkoin yksi oikein iso. Saisinkohan Tyttären virkkaamaan sen?

  VastaaPoista
 16. Oih miten upea, wau! Täydellinen sateenkaaripeitto kertakaikkiaan.

  VastaaPoista
 17. Voi apua miten ihana peitto! Värit ovat todella upeat. Tässä alkaa taas itselläkin ihan todenteolla houkuttamaan uuden isoäidinneliötäkin virkkaaminen... :)

  VastaaPoista
 18. Ihana peitto. Värit menevät tosi kivasti. Taas yksi syy aloittaa oman peiton virkkaaminen.

  VastaaPoista
 19. Upea peitto! Värit aaltoilevat kauniisti ja eläväisesti! :)

  VastaaPoista
 20. Onnea peiton valmistumisen johdosta. Siitä tuli upea! Oma peittoni on vasta palasina, enkä sitä ihan heti valmiiksi saakaan, koska huomenna olkaa KYH.

  VastaaPoista
 21. Mutta osaapas olla kaunis peitto! :)

  VastaaPoista
 22. Onpa uskomaton kokonaisuus. Tulee iloinen ja virkistynyt olo jo valokuvastasi. Onnellinen, joka tämän peiton päällä kellii tai alla torkkuu!

  VastaaPoista
 23. Voi apua! Peitto on aivan uskomattoman ihana!!!!!!!

  VastaaPoista
 24. Kiitos, Mari, kommentistasi. Oululaisena yritän joskus ehtiä neuletapamisiinkin.

  VastaaPoista
 25. Upea peitto. Minä täällä kateellisena vaan huokailen... =) Näe kauniita unia tuon peiton alla!

  VastaaPoista
 26. Kauniisti se sateenkaari tuolta peitosta erottuu, hieno on! :)

  VastaaPoista
 27. Aivan läkähdyttävän kaunis peitto, ihan parhautta :D

  VastaaPoista
 28. Hupsista, minä olin tuo edellä oleva anonyymi *virn*

  VastaaPoista
 29. Oletpa tehnyt suuren(moisen) työn tän tilkkupeiton kanssa. Aivan henkeäsalpaavan kaunis, minäkin kun pidän sateenkaaresta ja sen väreistä! Ihana, ihana, ihana.... Suloisia torkkuja sen alla!

  VastaaPoista
 30. Aivan ihana tuli tuosta peitostasi. Myös minä olen syksyihminen ja rakastan niitä syyssateita ja myrskyjä.

  VastaaPoista
 31. Ihastuttava! Minulla on myös keskeneräinen visio torkkupeitosta, mutta sen aika on joskus myöhemmin.

  VastaaPoista
 32. Ai että onkin hieno peite.
  Mie olen kesällä syntynyt vaan syksy on paras vuodenaika mielestäni. Kuulaat kesäillatkin menettelee, vaan nää helteet ei. Sade on niin puhdistavan raikasta. Lisäks olen elementissäni kun taivaan rantaa näkyy silmän kantamattomiin. Aakeeta laakeeta. Helppo hengittää, mukamas :D

  VastaaPoista
 33. Tästä tuli ihana!!! Hauskasti tulee kolmiulotteinen fiilis noista väritysten sijoittelusta. Upea kerrassaan :) Piti varsin tulla katsomaan, mikä se sinun viimeinen rph-työ on, kun en enää muistanut.

  VastaaPoista
 34. Voi upeus mikä peitto.
  Meillä ainakin sateenkaaripeitto toimii ja sen alla nukkuu hyvin. Unia en tosin muista.

  VastaaPoista
 35. Onpas tämä ihana peitto! Aivan mahtava!

  VastaaPoista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)