Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

lauantaina, maaliskuuta 19, 2011

Novita Kesä 2011

Novita Kesä 2011 -lehti tuli meille jo torstaina, mutta olen toistaiseksi ehtinyt sen vasta selailla kertaalleen läpi, senkin tein puoliunessa iltalukemisena. :) Ehdin kuitenkin saada lehdestä ensivaikutelman, ja sen perusteella tehdään tämänkertainen lehtikatsaus.


Ensmmäinen fiilikseni oli, että lehti ei ollut ihan sitä mitä odotin aiempien Novita Kesä -lehtien perusteella. Yleensähän juuri Kesä-Novitat ovat olleet niitä, mistä minulle on löytynyt eniten tekemistä, ideoita ja ennen kaikkea katseltavaa ja ihasteltavaa - kaikkeahan ei koskaan ehdi eikä tarvitsekaan tehdä, vaan usein riittää pelkkä silmänruoka lehden sivuilla. :) Tykkään puuvillalangasta, virkatuista vaatteista, pitsineuleista, pienistä ja somista virkkuutöistä, kirkkaista väreistä - nautin kesäkäsityölehdistä huokuvasta iloisesta, valoisasta ja värikkäästä tunnelmasta.

Tämän kertaisesta Kesä-Novitasta puuttui jotain kesäkäsityölehdelle ominaista. Missä ovat pikkupikkubikinit, hellehatut, virkatut topit, ranta-asut, pitsit...? Ei sillä, että minä noita haluaisin välttämättä itselleni tehdä, mutta minusta ne vain kuuluvat kesäiseen lehteen. :) Olen tottunut siihen, että kun Novita nimeää neljä kertaa vuodessa ilmestyvän lehtensä teemat vuodenaikojen mukaan, niin kukin lehti myös jotenkin ilmentää kyseistä vuodenaikaa: Syksyllä valmistaudutaan viileneviin päiviin, Talvella pureviin pakkasiin ja jouluun, Keväällä vastaanotetaan valoa ja värejä, Kesällä hillutaan pikkuneuleissa ja virkataan lomalla sieviä pitsejä. Nyt tuli sellainen olo, ikään kuin olisi ilmestynyt kaksi Kevät-lehteä peräkkäin! Toki on monia neulojia, jotka eivät puuvillalangasta ja/tai virkkuutöistä tykkää, ja tämä lehti voi olla suoranainen aarre heille. Enkä tokikaan sano, että lehti olisi huono - se on vain jotenkin erilainen mitä odotin. :)

Tästä lehdestä välittyi mielestäni tunnelma, että kökötetään koko kesä pirtin nurkassa neulomassa ja odotetaan, että tyhmä kesä menisi ohi. ;) Mikä kyllä passaa siinä mielessä minulle itselleni, että minähän nimenomaan istun kesät sisällä odottamassa syksyä, että pääsisi taas ulos - minusta kesässä ei olekaan mitään muuta hyvää kuin ne puuvillalangat ja kirkkaat värit lankakaupoissa. :D Eli kyllä, voisin olla toki sen puolesta tämänkin lehden kohderyhmää - mutta kyllä se minun pirttini on hieman valoisampi, iloisempi ja värikkäämpi kuin tämän Novita-lehden pirtti, joka vaikuttaisi olevan aika tumma, pimeä ja luonnonläheinen. Vaikka ei siinäkään mitään huonoa ole, sillä on sellaisellakin tunnelmalla toki aikansa ja paikkansa ja kannattajansa. Tykkään itsekin, tilanteesta riippuen. :)

Näistä luonnonläheisistä käsitöistä minua eniten viehättivät lukuisat neuleet ja virkkuut, joissa oli yhdistettyinä pellavan (ja luonnonvalkoisen) sävyistä Kotiväkeä ja Virkkauslankaa, kahta tai kolmea lankaa yhtä aikaa virkaten. Usein eri lankoja yhdistämällä saa ihan uskomattoman upeaa pintaa aikaan, ja nyt Novita näyttää siitä hyviä esimerkkejä. Eläväistä pintaa voi ihailla vaikka malli 26 hillopurkin suojuksessa tai malli 27 korissa, neulottuna puolestaan malli 28 tabletissa.

Kuva: Novita

Mahdollisesti toteutettavien listalleni pääsee tämä malli 32 jakku, joka on niin ikään virkattu kaksinkertaisella langalla Kotiväkeä ja Virkkauslankaa yhdistellen. Hyvin kaunis lopputulos ainakin noista kuvan beigeistä sävyistä - mutta voisi toimia myös joissain muissakin väreissä. On hyvin klassinen ja selkeä malli, ihan minun makuuni! :)

Luonnonläheistä tunnelmaa ja erilaisten lankojen yhdistelmiä löytyy myös esimerkiksi malli 23 neulotusta torkkupeitosta tai malli 24 lattiatyynynpäällisestä. Itse en näitä aio neuloa, mutta ne ovat hyviä muistutuksia siitä, miten joskus kannattaa ottaa useampi lanka kerralla puikolle - saa nopeasti ja helposti mielenkiintoista valmista jälkeä aikaan!

Löytyy sitä pitsiä toki tästäkin lehdestä, tosin hyvin kauniilla tavalla yhdistettynä villaan! Malli 25 tarjoaa ohjeet niin mattoon, aluseen kuin säilytyskoriinkin, kaikissa on ensin tehty huovutettu osa Huopasesta, jonka ympärille on virkattu pitsiä. Malli 63 pannunalusessa puolestaan on kirjottu kukkasia huovutettuun villaan. Tykkään tällaisten ideoiden tarjoamisesta, koska en itse todellakaan hoksaisi, että näinkin voi tehdä. :) Parhaimmillaanhan käsityölehti onkin juuri täynnä ideoita poimittavaksi, ei välttämättä valmiita malleja toteutettavaksi - näitäkään tuskin tulen tekemään, mutta näistä voi poimia talteen hyvän ajatuksen.

Erilaisten lankojen yhdisteleminen taisi olla tässä lehdessä se juttu, johon kiinnitin eniten huomiotani, koska näitä näyttää tarttuneen mieleeni niin monia. Ehkä olen niin paljon tehnyt viime aikoina yksivärisiä juttuja, että kaipaan monivärisiä siihen vastapainoksi, tai ainakin uudenlaisia ideoita. Usein on niin, että samasta langasta ei välttämättä löydy riittävästi mieleisiä värejä monivärisen käsityön toteuttamiseen, ja siksi minusta on hyvä, että langanvalmistaja Novita antaa esimerkkejä, kuinka eri lankoja voi käyttää samaan työhön. Kirjavista langoista saattaa tulla valmiina aika levottomia töitä, mutta kun niitä yhdistää yksiväriseen - tai toiseen kirjavaan! - niin lopputulos voi olla ihan toinen.

Kuva: Novita

Tykkään esimerkiksi malli 34 Puro Batikista ja Miamista neulotusta takista, vaikkei ruskea kenties ole juuri se minun värini. Tässä on niin hauskan eläväisen näköinen tuo helma, jossa on käytetty useampaa lankaa. Tätä neuletta ei ole ainakaan tylsä katsella! :) Toinen, mihin viehätyin suuresti on kasarihenkinen malli 35 neuletunika (kuvassa yllä). Juuri pari päivää sitten muistelin täällä blogissanikin yhtä teinivuosinani neulomaani intarsianeuletta, ja tässä olisi sitten tarjolla vähän uudenlaista näkökulmaa intarsiaan. :) Jännä juttu, miten tuossakin neuleessa on yhtä aikaa jotain 80-lukua, mutta samalla se on kuitenkin jollain tavalla tätä päivää. Tuon voisin itselleni tehdäkin - mieluisat värit vaan kehiin! :) Tykästyin myös malli 47 puseroon, jossa on yhdistetty Tennesseetä ja Puro Batikia. Tässäkin jälleen kiva esimerkki siitä, miten monivärinen lanka raidoitettuna yksivärisen kanssa saa aikaan hyvinkin rauhallisen lopputuloksen. Ehkä tätä mallia ei tarvitsisi välttämättä edes paidaksi asti neuloa, jotta voisi tuota mallineuletta kokeilla - nuo pitsiraidat sopisivat hyvin vaikkapa sytomyssyyn! :)

Kuva: Novita

Isoäidinneliö on tietysti nyt Novitan tämän vuoden Se Juttu, jota hehkutetaan joka lehdessä. Ja antaa vaan hehkuttaa! :) Minä olen tietysti osannut virkata jo 30 vuotta elämästäni, ja siitäkin suurimman osan olen taitanut myös isoäidinneliön niksit. Itse asiassa kasvoin isoäidinneliön parissa ihan kirjaimellisesti, sillä lapsena minulla oli päivittäin leikeissäni mukana pikkuruinen tyyny, jonka siskoni oli virkannut isoäidinneliömallilla. Ja siskoni kun ei ole edes mikään käsityöihminen, niin tuo tyyny osoittaa, että isoäidinneliön osaa virkata ihan kuka tahansa! :) Muistaakseni siskokin oli tehnyt sen tyynyn aikoinaan koulussa (kauan ennen minun syntymääni siis), ja siellä minäkin taisin ensimmäiset tilkkuni silloin virkata. Tuntuu siis hullulta, että maailmasta voisi löytyä yksikin ihminen, joka ei osaisi virkata isoäidinneliötä, mutta koska Martat ja Novita ovat lähteneet oikein Suomea kiertämään ja tämän maailman helpoimman ja monikäyttöisimmän neliön niksejä opettamaan, niin pakko kai on uskoa, että niitäkin vielä on, joille neliön opettelu on ihan uutta. Mutta toivottavasti ei ole kauan, sillä kyllähän isoäidinneliö kuuluu jokaisen ihmisen perustaitoihin siinä missä pyörällä ajaminen tai kengännauhojen solmiminenkin! ;) Minä siis tunnustaudun edelleen ihan totaaliseksi isoäidinneliö-faniksi - on uskomatonta, miten yhdellä äärimmäisen helpolla tekniikalla saa aikaan niin monipuolisesti kaikkea mahdollista, mitä vain mielikuvitus keksii! Voi vaihtaa neliön kokoa pikkutilkusta jätti-isoon, yhdistellä useita neliöitä tai virkata vai yhden ison, samaan työhön voi laittaa isompia ja pienempiä tilkkuja, voi vaihdella värejä ihan loputtomiin, erilaisista lankamateriaaleista puhumattakaan... ja aina lopputulos aiheuttaa huokauksia ja ihastuksen väristyksiä. :) Nero on ollut se isoäiti, joka ensimmäisen neliön on virkannut! En varmasti koskaan kyllästy isoäidinneliöihin, kuten en kyllästy villasukkaankaan - siinä on elämän peruspilarit, joilla pötkii pitkälle. :D

Kun nyt näin kovasti hehkuttelen isoäidinneliöitä, niin pakko kait lehden sivuilta on poimia jotain esimerkkejäkin. Lehden sivulla 8 on kivasti esiteltynä, miten erilaisista langoista syntyy neliöitä - ei sillä, ettenkö tätä itsekin hoksaisi, mutta kun niitä tilkkuja on vaan niin ihana katsella ja ihastella. :) Malli 1 peitossa on ihanat värit; toisenlaista värien hehkua on puolestaan malli 20 palajakussa. Malli 30 huovutettu pannunalunen on minusta tosi hauska, koska siinä on yhdistetty Huopasta ja Puroa, ja saatu näin aikaan taas tosi eläväinen pinta. Mielessäni jo kuvittelen erilaisia väriyhdistelmiä, joita olisi kiva kokeilla tähänkin.

Kuva: Novita

Yksi kevään lankauutuus näyttää olevan Minikerät, jotka tulevat kauppoihin viikolla 14 eli huhtikuun alussa. Vaikuttaa siltä, että niitä myydään 10 erivärisen kerän pakkauksessa, kussakin kerässä 10 grammaa lankaa. Tähän täytyy ehdottomasti tutustua ainakin lankahyllyillä hiplaten, jos ei muuten. Voisivat olla ainakin hyvää Barbienvaatemateriaalia! :) Lehdessä noista minikeristä on loihdittu ihan mahtavia taideteoksia esim. malli 2 Lintupuu-taulu ja malli 3 Linnut-taulu. Ihanaa värileikkiä molemmissa! Ja onpa minikeristä tehty niitä isoäidinneliöitäkin, kuten malli 6 liivissä tai malli 12 kassissa, joka laittaa tämän kassi- ja isoäidinneliöfriikin taas huokailemaan! :)

Kuva: Novita

Tilkkuja on lehdessä yllinkyllin, ja kuten sanoin, niihin ei koskaan kyllästy! :) Jos kuitenkin isoäidinneliöt alkaisivat jossain vaiheessa pursuta joka rööristä ulos, mutta vielä olisi tilkkuiluhimoa jäljellä, niin tekisin Nallesta ihanan kukkaisen tilkkujakun, malli 7. Hmm... taisin itse asiassa juuri hoksata, mistä väristä tämän voisin tehdä! :) Menee ehdottomasti siis to do -listalle.

Kuva: Novita

Jalanlämmittimiä toki tarvitaan kesälläkin, ja siihen apua löytyy malli 38 villasukista ja malli 22 neulotuista Tennessee-tossuista - joita muuten minä luulin ensinäkemällä virkatuiksi, pinta on hyvin mielenkiintoisen näköinen! :)

Pakko vielä mainita muutamia ihastuksen kohteita, vaikkeivät ne omille puikoille olekaan päätymässä. Malli 39 koukuttu vauvan nuttu on niin ihanan aurinkoinen ja suloinen, että se saa ihan hyvälle mielelle. :) Malli 40 kerhokasseissa on myös väriä kerrakseen, ja eiköhän yhdessä kassissa näytä olevan yksi isoäidinneliökin. ;) Lastenneuleista ihan kivalta näyttää malli 55 raitapusero, jonka voisin ajatella sopivan ihan hyvin myös pojille, eli voisin omalla lapselleni tehdäkin - poikamaisemmista väreistä neulottuna myös malli 57 olisi ihan toimiva, ja tykkään tosi paljon tasaraidoista tässä paidassa.

Jos nyt jäi sellainen olo, ettei tässä lehdessä ollut niitä kaipaamiani pitsinvirkkuita ja kesävaatteita, niin olihan tässä toki  pitsiliinoja moneenkin lähtöön sekä neuloen että virkaten, en vain itse niille tällä kertaa syttynyt. Samoin niitä kevyempiä kesäneuleita tarjotaan lehden loppupuoliskolla, niistä ehkä malli 73 pitsineulepusero Miamista on sellainen "ihan kiva", mutta onko kesäpaidaksi liian paksu ja syys/kevätpaidaksi liian lyhythihainen? Malli 77 virkattu tunika Puro Batikista on juuri sellainen kesävaate, jollaisia olen tottunut aiemmissa Kesä-Novitoissa näkemään, ja josta myös tykkään - ainakin se olisi äärimmäisen helppo virkata!

Sellainen oli lehtikatsaus tällä kertaa. Kivoja ideoita ja muutamia ihan toteuttamiskelpoisia mallejakin (suosikkini ovat tässä postauksessa kuvina). Ja totuushan on se, että vaikka ensi vilkaisulta jossain lehdessä olisi 50 miellyttävää mallia, niin todennäköisimmin ehdin tehdä niistä yhden tai kaksi, eli sen puolesta minua ei yhtään haittaa, vaikkei niitä ihastuksia tulisikaan joka lehdestä niin runsaasti. On nimittäin vielä aiemmistakin Kesä-Novitoista pitkä lista, jotka on tekemättä - tällä hetkellä on langat odottamassa kaapissa mm. Kesä 2009 ja Kesä 2010 -lehden pariin malliin. Puhumattakaan sitten niistä kaikista Kevät-, Syksy- ja Talvi-lehdistä. Onneksi mallit ovat yleensä sen verran ajattomia, ettei kaikkea tarvitse olla heti toteuttamassakaan, eikä kaikkea tarvi tehdä koskaan. Aiemmin ehkä enemmän etsinkin käsityölehdistä valmiita malleja, ja siksi olen niitä runsaasti löytänyt ja toteuttanutkin, tällä hetkellä puolestaan kaipaan juurikin eniten vain ideoita, jotka toteutan omalla tavallani, eikä niitäkään ideoita aina kaikkia ehdi toteuttaa.

Nyt palaan perusasioihin, eli isoäidinneliöiden kimppuun! :)

11 kommenttia:

 1. Kiitos Novita-katsauksesta. Itselle ei lehti enää tule niin on hyvä nähdä meneekö sitä ostamaankaan.

  VastaaPoista
 2. Minäkin olin vähän ihmeissäni tästä tämän lehden linjan vedosta, mutta kivoja mallejahan tuossa on toki. :)

  VastaaPoista
 3. Minulle kävi Novitan kanssa niin, että ei mitään pakko tehdä tunteita tullut ollenkaan.
  Se yksi tytön bolero voisi olla kiva Vilmalle, mutta minähän sytyn ainakin vuoden myöhässä näihin malleihin ;-).

  VastaaPoista
 4. Kiitos lehtikatsauksesta. Mun ei tarvitse tuota lehteä edes vilkuilla :-)

  VastaaPoista
 5. Olen samaa mieltä, että ei kovin kesäinen tunnelma tullut lehteä selatessa. Se kumminkin oli plussaa, että nyt oli harvinaisen paljon isoja kokoja. Olivat jopa ihan nättejä, eikä mitään tanttamallia, mitä yleensä lehdissä. Kyllä lihavatkin naiset kaipaa nättejä ja tyttömäisiä vaatteita, eikä vaan pelkkiä säkkejä :)

  VastaaPoista
 6. Kiitokset jälleen kerran katsauksesta! En löytänyt oikein mitään, mikä olisi ensi silmäyksellä kolahtanut, paitsi ehkä tuo mainitsemasi malli 35; olen miettinyt siihen erilaisia väriyhdistelmiä (löytämättä vielä mitään). Omaa lehteä lukiessani mietin, että mitenköhän on löytävätkö ne, jotka yleensä pitävät kesä-numerosta, tästä numerosta kiinnostavia malleja, minä kun en oikein yleensä koskaan syty kesä-numeron neuleille.

  VastaaPoista
 7. Olitpa tehnyt tarkan katsauksen. Jossakin blogissa oli puhe siitä, että Novitan sukkaohjeet on usein sellaisia, että niistä tulee isot.Ainakin nuo pitsikukat, joista olit laittanut kuvankin näyttävät minusta ihan epämiellyttävän lötsöiltä jo tuossa kuvissa. Malli sinänsä on kiva, mutta voisi olla perempi Nalle-langasta. Minä en henk.koht tykkää isoista sukista. Niiden pitää olla napakat, etteivät pyöri jaloissa.

  VastaaPoista
 8. Tosi kiva lehtikatsaus! :) Mukava lukea, mistä toiset tykkäävät ja heidän lanka- tai väripohdinnoistaan! En ole sännöllinen novitan ostaja enkä varsinkaan tilaaja, mutta juttusi luettuani voin jäädä myös ihmettelemään kesäisten neuleiden vähäistä esiintymistä lehdessä.
  Kiitos hyvästä jutusta!

  VastaaPoista
 9. Kiitos katsauksesta! Osaa sitten lehtihyllyllä vilkuilla nopeammin ;)

  VastaaPoista
 10. Vähän sama tunne jäi minullekin, että jotain tästä lehestä puuttui, eikä se löytyny sieltä, vaikka syynäsin useamman kerran. Se vauvan punavalkonen nuttu oli minusta ihan söpö. Mutta ei oo sitä vauvaa nyt tähän hätään.
  Luulin jo, että et oo vielä tehny lehtikatsausta, mut olenkin ite ihan jälessä ja sinulta on suoltunu juttua vaikka kuinka tän jälkeen. :D
  Jos sukassa on reikä, en miäkään jaksa parsia, vaan kutaisen uuen. :D

  VastaaPoista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)