Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

maanantaina, joulukuuta 27, 2010

Hoo, miksi olet noin musta?

Esikoisen 1-vuotiskuvan ristipistoversiosta tuli varsinainen Murijaanien kuningas. ;) Pitemmittä selittelyittä kuvaa esiin:

 Esikoisen 1-vuotiskuva
Tehty ajalla: 9.4.2007-27.12.2010
Malli: X-Stitch -ohjelmalla tehty omasta kuvasta (alkuperäinen kuva JL-Foto)
Kangas: 18ct pellava-aida luonnonvärinen
Langat: DMC 15 väriä, ohjelman laatimat, 3 väriä itse muutettu
Koko: 100x133 pistoa, pistoja tasan 9517 kpl ;)
Viimeistely: En viimeistele lainkaan epäonnistumisen vuoksi
Muuta: Tämä menee uusiksi, ohjelma antoi liian tummat ja ei-yhteensopivat värit

Ei tästä nyt ihan täydellistä katastrofiakaan tullut, mutta ei hyväkään. En aio tätä viimeistellä mitenkään, ainoastaan langanpäät siistin takaa ja silitin. Tämä menee jonnekin epäonnistuneiden töiden varastoon, joskaan en tiedä, missä sellainen varasto on, koska minulla ei ole sellaista. ;) Luultavimmin kaikki fiaskot ovat päätyneet roskiin tms., mutta tätä en aio laittaa roskiin vaan - no, kait minun pitää sellainen epäonnistuneiden töiden varasto jonnekin kehitellä. :) Kuva hämää ikään kuin työ olisi laitettu kehyksiin, mutta nuo kehykset on tehty ihan tietokoneella, oikeasti tämä on kangaspalanen vaan.

Ihan tyytyväinen olen, että tein tämän loppuun, vaikka tiesin ettei tästä tule sellaista kuin pitäisi. Tässä projektissa tärkeintä ei nyt ollut se päämäärä vaan matka, eli tarkoitus oli oppia jotain siitä, miten valokuvasta tehdään ristipistotyö. Tämä versio ei onnistunut, mutta nyt olen kokemusta viisaampi, ja seuraava versio voi jo onnistua. Noita viimeisiä pistoja tehdessäni pohdin paljonkin, mitä voisi tehdä seuraavalla kerralla toisin, täytyykö hankkia uusi tietokoneohjelma, vai voisinko käyttää tuota nykyistä, ja miten voisin itse vaikuttaa siihen, että työstä tulee hyvä, esim. valitsemalla itse langat.

Näitä pohtiessani ja pistellessäni olohuoneen sohvalla toissayönä nostin välillä katsettani, ja huomasin näiden kahden herran tuijottavan minua vastapäiseltä seinältä:


Nämä olen täällä ennenkin näyttänyt, eli isäntä on tehnyt Lennonin ja McCartneyn mini-hamahelmillä. Hän on näiden ohjetta laatiessaan käyttänyt ihan tavallista kuvankäsittelyohjelmaa ja sitten samaa ristipisto-ohjelmaa kuin minäkin. Tajusin näitä katsellessani, että näissähän on käytetty ainoastaan kolmea väriä: musta, harmaa ja valkoinen! Minä käytin tuossa esikoisen kuvassa 15 sävyä, ja jos lataan ohjelmaan mustavalkoisen valokuvan, niin se tarjoaa yli 20 väriä. Mutta mieheni on kuitenkin saanut loistavat lopputulokset ainoastaan kolmella värillä. Kuinka se on mahdollista? :)

Eilen sitten mietinkin, miten paljon värejä uskaltaisi vähentää, jotta kuva voisi onnistua, siis jos kyseessä on mustavalkoinen tai seepia-kuva. Latasin koneelleni myös ilmaisen kokeiluversion PCStitch-ohjelmasta, jos se olisi hieman parempi kuin tuo käyttämäni ohjelma (kokeiluversiossa ei ole tallennus- eikä tulostusmahdollisuutta, eli jos ne ominaisuudet haluaa, niin se pitää sitten ostaa). No, en huomannut tuossa juurikaan eroa X-Stitchiin, jota olen siis tähän saakka käyttänyt, ehkä vähän hienostuneempi versio on, mutta samalla tavalla se ehdottaa mustavalkokuvaan runsaasti värejä ja mm. violettia, sinistä ja vihreää... mutta tarjoaa kuitenkin vaaleampia sävyjä kuin X-Stitch, jossa näyttäisi olevan siis ihan yleinen ongelma, että se ehdottaa tuollaisia tummia lankoja, kuten tuossa nyt valmistuneessa kuvassa. En siis alkanut tehdä uutta versiota sillä eilen lataamallani uudella ohjelmalla, koska olen kuitenkin esikoisen kuvan kuten myös kuopuksen kuvan muokannut (rajannut, poistanut taustat jne.) jo X-Stitchilla, niin olisi ollut kova työ alkaa tehdä sama homma uudestaan toisella. Mutta lähdin sitten kokeilemaan, mitä tapahtuu, jos vähentää värejä. Esimerkiksi jos on kaksi hyvin lähekkäin olevaa vaaleaa tai tummaa väriä, toinen on mahdollisesti liikaa. Kokeilemalla havaitsin sekä esikoisen että kuopuksen kuvan kohdalla, että sopiva värimäärä mustavalkotyössä on 6 värisävyä. Ja tässä on sitten uudet versiot lasteni 1-vuotiskuvista:Kuvat on kaapattu siis siitä ristipisto-ohjelmasta, joten värit ovat vieläkin aika tummat. Mutta nyt kun minulla on olemassa kaikki DMC:n langat, niin oli helppo käydä lankalaatikot läpi ja valita sieltä kuusi suunnilleen samaa sarjaa olevaa harmaan sävyä, joilla nämä työt voisi pistellä. Itse asiassa löysin sieltä aivan erinomaiset kuusi seepiasävyäkin... :) Ehkä tilanne olisi ollut toinen, jos minulla olisi ollut kaikki DMC:n langat vuonna 2007, jolloin tuon pistelytyön aloitin, mutta eihän minulla ollut silloin kuin mitä lie vanhoista töistä jääneitä, eikä niistäkään tallessa että mitä merkkiä ja sävyä ovat. Tilasin silloin koneen antaman listan mukaan langat ja niillä aloitin pistelemään. Nyt on ihan eri tilanne, kun voin omasta varastostani etsiä sopivat. Itse asiassa etsin näihin töihin jo kankaankin... ;)

Mutta juu, en ihan heti ala kuitenkaan pistelemään uudestaan samaa työtä enkä edes tuota kuopuksen kuvaa. Aion pitäytyä Ristipistohassutuksen kohdalla siinä listassa, jonka jo aiemmin laadin, ja ehkä sitten, kun olen saanut ne valmiiksi plus sen ainoan tällä hetkellä keskeneräisen Vervacon patsastyön, niin sitten voisin harkita näiden pistelemistä. :) Uskoisin, että pistelytyö on tällä kertaa mielekkäämpääkin, kun olen vähentänyt värejä, sillä tuota 15 sävyn työtä oli välillä aika kenkkua pistellä, kun joitakin sävyjä ei ollut kahta pistoa vierekkäin, vain niitä oli vain piste siellä toinen täällä. Eli senkin puolesta värien vähentäminen oli varmasti tarpeen. Voihan olla, että näistäkin tulee vielä kokeiluversiot, ja muutaman vuoden päästä olen taas muokkaamassa kuvia uuteen uskoon... ;) Kunhan nyt saisi vaikka ennen poikien ripillepääsyä nämä 1-vuotiskuvat seinälle, sitten voisi alkaa pistellä rippikuvia. :D

Mutta nyt otan vaihteeksi neuleen käteen ja alan katsoa, mitä blogimaailmassa on tapahtunut! :) Eilen en ehtinyt koneella tehdä muuta kuin muokata noita kuvia, nukuttiin ensin koko perhe puoleen päivään, sitten käytiin uimassa ja pääsin koneelle vasta iltasella säätämään. Pistelyn tein valmiiksi viime yönä... :)

Hyvää vuoden viimeistä viikkoa! :)

7 kommenttia:

 1. Kyllä Sinä kuitenkin tuosta lapsesi tunnistat !

  VastaaPoista
 2. Minusta kyllä ovat hienot ja taidolla tehdyt 1-vuotistaulut!..ja juuri noita hamahelmitauluja Lennon/McCartney olen tainnut päästä joskus aiemminkin kehumaan.

  VastaaPoista
 3. Hieno kuva!! Eikun kehyksiin ja seinälle. Ainakin voit nauraa mukaville sukulaiskommenteille. (onpa hieno..kuka se on..ai no ONPA MUUTEN HIENO!!)
  Mutta OIKEASTI tätä sen pitää olla kun taide linjalle lähdetään ja jos olisit esittänyt asiasi 70 luvun taiteellisena lapsesikuvana jota olisi kiva tehdä moninaisissa väreissä niin 'täällähän' oltaisiin oltu värikkäinä kateudesta.
  Ehkä kannattaa ensi kerralla kokeilla puhdasta mustavalkoista jotta ymmärtää paremmin värien painokkuutta. Sitten kokeilla jotain mustavalkoista, mutta jotain muutettua kohtaa väreillä..näkee miten kirkkaus vaikuttaa. Minusta mustavalkoiseen maailmaan pääsee käsiksi hyvin kun kokeilee piirtää sen tapaisia kuvia. Olen itse ihastunut niiden piirtämiseen lapsuudessa ja ne antoivat ymmärrystä myös värien käyttöön. Mustassa ja valkoisessa piilee niin monta kaunista sävyä.
  Jatka vain, älä missään tapauksessa luovuta!!

  VastaaPoista
 4. Zombie muuttui kumminkin ihan tunnistettavaksi vauvaksi :) Hieno työhän tuo on ja mahtava tunne-arvoltaan.

  VastaaPoista
 5. Onnistuhan toi työ hyvin, vaikka värit onkin vähän väärät :)

  Mikä toi ristipisto-ohjelma on, kun itekkin joskus haluisin jotain valokuvaa kokeilla pistellä?? :)

  VastaaPoista
 6. Kyllähän tuosta lapsen hyvin löytää, vaikka värit ovatkin vähän erilaiset. Eikä aina voi 100 % onnistua, joskus pitää tyytyä 99 % tulokseen.

  VastaaPoista
 7. Ei mikään hassumpi, ja oppiahan se on ikä kaikki. Tosiaan, varmaan kyllä vähempikin sävymäärä riittää.

  VastaaPoista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)