Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

perjantaina, marraskuuta 12, 2010

Viimeistelyviikko

Viimeistely.

Mitä mahtaakaan tuo sana tuoda muille mieleen, mutta minun korviini se kuullostaa sellaiselta pikaiselta loppusilaukselta, johon menee aikaa suunnilleen sekunti tai korkeintaan viisi minuuttia. Mistä täytyy suoriutua äkkiä. Tai joka on vain jokin sellainen mitätön pikkujuttu, koska itse työhän on jo valmis.

Ei, ei ja ei. Ei työ ole valmis, jos ei sitä ole viimeistelty. Vaikka kaikki silmukat olisi neulottu tai virkattu, tai joka ainoa ristipisto pistetty kohdilleen, niin valmiiksi ei voi työtä sanoa, jos on neuleen langanpäät päättelemättä tai kädessä pelkkä pistelty kangaspalanen. Valmis se on vasta sitten, kun se on oikeasti "käyttövalmis", jokainen pieni yksityiskohta huolellisesti paikallaan.

Eikä viimeistely ole ihan pikkujuttu - ei sen tarvitse sitä ollakaan! Tämän halusin itselleni tiedostaa siinä vaiheessa, kun luin joulukalenterin viimeistelyohjeita. Siis oikeastiko valmistaja ohjeistaa hutaisemaan viimeistelyn liimalla? Jos olen kaksi vuotta pistellyt tuhansia ristipistoja hartaasti ja huolella paikoilleen, miksi työn viimeistely pitäisi käydä käden käänteessä? Eikö kaiken jälkeen ole ihan kohtuus, että viimeistelyynkin uhrataan muutamia tunteja, tai vaikkapa kokonainen viikko? :)

Viimeistelyviikkoa on siis vietetty. Maanantaiaamuna aloitin ja viime yönä lopetin. Periaatteenani pidin, että jokaisena päivänä koitan tehdä edes vähäsen, vaikka vain puoli tuntia, silloin kun siihen suinkin oli mahdollisuus. Kuvin ja sanoin koitan nyt itselleni ja lukijoilleni kertoa, että se viimeistely ei todellakaan tarkoita mitään pikaista loppusilausta, vaan se on vähintään yhtä tärkeä osa työtä kuin kaikki muukin siinä. :)


Minusta ei tulisi koskaan kirurgia, sillä pelkään leikkaamista ihan hirveästi - mitä kaikkea voinkaan tuhota, jos saksikäsi vähän lipsahtaa. ;) Tuhon omaksi päätyi nyt ensimmäisenä kankaan reunat: rispaantuneet laidat pois, ja pistelyn ympärille jätettiin jäljelle tasan yhtä paljon kaikkialle, paitsi yläreunaan halusin jättää hieman enemmän.


Jos sakset eivät ole ystäväni, niin ei ole ompelukonekaan. ;) Mutta siksakin ompeleminen on ihan kivaa, ja ompeleminen on aina niin kauan hauskaa, kun se rajoittuu reunojen huolitteluun. Nyt pidettiin siis kivaa! :)


Helmien kiinnitys oli edessä.


Sain kaivaa viimein pakkauksesta esille ohuen helmineulan, jonka avulla työ kävikin näppärästi.


Helmiä on 25, yhtä monta kuin kalenterissa päiviäkin. Näihin ripustetaan hahmot kiinni, joten ihan pelkkiä koristeita ne eivät ole.


Seuraavaa vaihetta ei ollut ohjeistettu pakkauksessa, vaan se oli oma ideani. Halusin liimata jokaisen kalenterihahmon taakse numerotarran, josta näkee, minä päivänä se on tarkoitus ripustaa. Voisihan nämä myös ripustaa ihan mielivaltaisessa järjestyksessäkin, mutta kyllä Jeesus-vauva pitäisi kuitenkin tulla viimeisenä. Saahan nämä tarrat sitten vaikka joskus nykäistyä pois, jos ei niistä enää tykkää.

Tarrojen liimaaminen kävi niin voimille, ettei käsi pysynyt vakaana tätä kuvaa otettaessa. ;) Klikkaamalla kuvaa näet sen suurempana, muttet kovinkaan tarkkana.


Taas päästiin operoimaan. Jokainen hahmo leikattiin irti tarkasti määriteltyyn muotoonsa ihan ääriviivojen vierestä. Maanantain aikana pääsin viimeistelyssä niin pitkälle, että kymmenen hahmoa oli leikattuna.


Tiistaina jatkoin leikkaamista ja sain kaikki hahmot irti. Tämä oli ehkä viimeistelyn fyysisesti vaativin vaihe. :)


Sitten oli ripustuslenkkien vuoro. Ohjeessahan nämä käskettiin lätkäistä paikoilleen liimalla...


... mutta siitä olisi tullut minun käsissäni pelkkää sotkua ja suttua, joten turvauduin mieluummin neulaan. Langan sai näppärästi pujotettua ristipistojen takaa ja sitten vain solmulla kiinni. Näiden ompeluun meni tiistaipäivä ja keskiviikkoilta.


Hahmot ovat todella pieniä, joten pelkään niiden hukkaamista. Itse asiassa tuossa lenkkien ompeluvaiheessa yksi hahmo olikin jo kadoksissa, kunnes se löytyi sylistäni ponchoni palmikkoihin kätkeytyneenä - huh! :) Jotta hahmot pysyvät jatkossa tallessa, ne tarvitsivat säilytysrasian.


Rasiasta menee kiitokset Lennulle, jolta sain tämän vuosi sitten! :) Toistaiseksi rasia on ollut tyhjillään, mutta nyt se sai ihan oikean käyttötarkoituksen, sillä joulurasiassa ei voi säilyttää mitään arvokkaampaa kuin näitä joulukalenterin hahmoja! :)


Kun hahmot olivat visusti tallessa, pääsin palaamaan taas kankaan kimppuun. Nyt taitoin reunat nurjalle...


... ja kun noudatin pakkauksessa ollutta ompeluohjetta lähes kirjaimellisesti (tein siitä hivenen helpomman sovelluksen), niin sain pistot niin, ettei niitä huomaa liki ollenkaan oikealta puolelta. Aidaa on sitä paitsi helppo ommella, kun ruudut toimivat hyvin apuna kohdistamisessa! :)


Ryppyistä kangasta olisi tehnyt mieleni silittää jo aiemminkin, mutta vasta nyt se oli perusteltua, kun reunatkin oli käännetty, joten sain samalla vaivalla huoliteltua käännöksetkin.


Taustakangaskin oikeni höyryn alla. Se olikin tosi vahvoilla taitoksilla, kun on maannut vuosikaudet pakkauksen sisällä.


Vielä kerran pääsin leikkimään kirurgia, sillä taustakangas oli aavistuksen verran liian leveä. Korkeutta oli täsmälleen oikea määrä - jos olisin taittanut yläreunan yhtä kapeaksi kuin muutkin reunat, olisi taustaa joutunut leikkaamaan myös siltä sivulta sopivammaksi, mutta nyt se oli korkeuden puolesta täydellinen.


Tässä vaiheessa ohje kehoitti taas tarttumaan liimatuubiin, mutta minä tartuin mieluummin neulaan. Pitkään mietin, miten saisin ommeltua taustakankaan kiinni niin, että ompeleita ei näy, eli tulos olisi yhtä huomaamaton kuin liimatessa. Ja näin se kävi: aidakangas on taitettuna reunassa kahtia, joten tuikkasin neulan vain sisemmän kankaan läpi, ja taustahuopa taasen sen verran paksua, etten työntänyt neulaa siitä läpi, vaan varovasti vain osittain kankaan sisälle, jolloin pistot jäivät täysin piiloon huovan ja aidan väliin.


Tähän kankaiden yhdistämiseen olen enemmän kuin tyytyväinen - miehenikin ihmetteli, kuinka olen saanut kankaat kiinni toisiinsa, koska missään ei näy jälkeäkään ompelusta. Paitsi, jos osaa katsoa tarkalla silmällä, ja sen osaa vain ompelija itse. ;)


Enää oli jäljellä ripustimen paikalleen laitto, ja sitten olikin aika mennä unten maille miettimään, mitä tässä olikaan tullut taas tehtyä. :)

Matka on päättynyt. :)

On ihanaa saada käsitöitään valmiiksi, varsinkin niitä, joiden parissa on pakerrettu pitkään. Toisaalta näiden tekemisessä ei ole parasta se valmiiksi saaminen, vaan se matka. On ihan sama, kauanko se matka kestää ja kuinka paljon mutkia ja kuoppia se pitää sisällään, kunhan nauttii joka hetkestä. Ja minä olen nauttinut! :) Välillä ei ole edes halunnut edetä nopeasti, jotta on saanut kestämään matkan pitempään. Mutta sitten, kun loppusuora alkaa häämöttää, en voi koskaan pidätellä itseäni, vaan on ihan pakko vaan edetä eteenpäin, tietäen että enää muutama askel maalilinjan ylittämiseen.

Ja mitä sitten? Helpotus, onnellisuus, tyytyväisyys. Haikeus, ikävä - tässäkö tämä matka nyt oli? Kumpi onkaan tekemisen ilossa se suurempi ilo, matka vaiko päämäärä?

Kyllä molemmat ilot ovat ihan yhtä suuria. :)

Ja nyt ollaan perillä! :) (klikkaa alla oleva kuva suuremmaksi)

Dimensions: O' Holy Night - joulukalenteri
Tehty ajalla: 3.1.2009 - 12.11.2010
Malli: Dimensions O' Holy Night -ristipistopakkaus
Kangas: 14 ct ivory aida + plastic canvas
Langat: Pakkauksessa 24 väriä, ei tietoa merkistä
Pistot: Risti-, jälki- ja solmupistoja, helmiä
Koko: n. 36x51 cm
Viimeistely: Ohjeen mukaan kalenteriksi, pakkaus sisälsi taustakankaan. Ripustin poikkeaa ohjeesta, on peräisin Margarethasta. Liiman sijaan ompelin.
Muuta: Tyytyväinen olen. :)

Vaikken olekaan jouluihminen, olen aina haaveillut ristipistellystä joulukalenterista. Ja nyt se tuntuu erityisen tärkeältä, kun on omia lapsia, joista ainakin esikoinen on ihan joulufriikki, eli ei ole äitiinsä tullut. ;) Olen erityisen onnellinen siitä, että tämä joulukalenteri - tai oikeastaan on mukavampi käyttää nimitystä adventtikalenteri - on enemmän, mistä olen koskaan osannut haaveillakaan. Edes vielä tätä pakkausta ostaessani en ymmärtänyt olevani hankkimassa jotain, missä voisi yhdistyä niin monta tärkeää asiaa:

 • Kestokalenteri. Ekologinen kuin mikä, säilyy vuodesta toiseen, toivottavasti myös sukupolvelta toiselle. Pidän arvossa kestävyyttä monta kertaa enemmän kuin jotain kertakäyttöistä luukkukalenteria.
 • Tässä kalenterissa ei ole tavaraa. Monet adventtikalentereista ovat sellaisia, että niihin piilotetaan pusseihin tms. tavaroita. Tästä kalenterista ei saa itselleen mitään krääsää, ainoastaan ilon siitä, että saa ripustaa uuden hahmon joka aamu. :) Arvostan sitä suuresti aikana, jolloin materialismi ja markkinavoimat koittavat hyökätä kimppuun joka suunnalta. Ilon aihe ei tarvitse aina olla aineellista! :)
 • Tässä ei ole tonttuja eikä pukkeja eikä muitakaan satuhahmoja. En ole niiden ystävä. ;)
 • Sen sijaan rakastan seimiasetelmia ja seimen kuvia. Mikäpä muukaan aihe sopisi paremmin joulukalenteriin? :)
 • Silti tämä ei ole liian "vakava", vaan hahmoissa on mukana aimo annos lapsellisuutta. Puput, oravat ja tiput ovat ehkä siinä rajoilla, onko tämä vähän liiankin lapsellinen kaikessa hellyyttävyydessään, mutta ehkäpä paimenilla oli muitakin eläimiä huollettavinaan kuin lampaita? :)
 • Värit. Niihin ihastuin ensimmäisenä, kun sain tämän käsiini. Ei tontunpunaista, ei kuusenvihreää! Ei tummia tai synkkiä sävyjä! :) Tykkään kirkkaista, keväisistä väreistä ympäri vuoden, ja niitä tämä kalenteri on pullollaan. Ihan minun väriseni! :)
 • 25 luukkua. Olen aina ihmetellyt, miksi suomalaisissa kalentereissa on vain 24? Kyllä Jeesus-vauvan synttäriaamu ansaitsee oman luukkunsa. :)
 • Ja mikäpä voisikaan muusikolle merkitä enemmän kuin musiikki. Vasta ollessani pistelypuuhissani pitkällä tajusin päässäni soivan Adolphe Adamin "O' Holy Night" eli "Oi jouluyö" - yksi kolmesta lempijoululaulustani (linkissä på svenska "O Helga Natt" Jussi Björlingin tulkitsemana). Ja se on soinut nämä kaksi vuotta aina tähän työhön tarttuessani. Kunnes oivalsin, mistä se johtuu: sehän on tämän työn nimi ja lukeekin tuossa alareunassa. :)
 • Myös muutamat ripustettavat hahmot ovat tuoneet mieleeni joululauluja, joitakin hahmoja ei vaan voi olla yhdistämättä tiettyyn musiikkiin.
 • Ja sitten se paras ja itsestäänselvin: tämä on omin käsin tehty. :)
 • Ei, kyllä sittenkin kaikkein parasta on ne kaksi poikaa, jotka saavat tämän kalenterin käyttöönsä. Hekin ovat ihan omilla vehkeillä tehtyjä. ;)
Tämän jälkeen minussa palaa uusi into tehdä valmiiksi lisääkin näitä pitemmän ajan projekteja. Vaikka pikakäsitöitäkin on ihan kiva näprätä, niin jotenkin näistä pitkäkestoisemmista muodostuu ajan mittaan rakkaimpia. :)

Onnellisia käsityöhetkiä sinunkin viikonloppuusi! :)

44 kommenttia:

 1. Kyllä on niin viimesen päälle hieno kalenteri, ettei voi kun ihailla ja huokailla.

  VastaaPoista
 2. Hieno kalenteri ja vielä hieno juttu!

  VastaaPoista
 3. Tää on kyllä kaunein joulukalenteri ikinä!!

  VastaaPoista
 4. Kyllä tuossa on aikaa kulunut kymmeniä tunteja. Mutta jää varmasti vielä jälkipolvillekin. On se niin upea :)

  VastaaPoista
 5. Minä tykkään kans tuosta ajatuksesta, että ei ole tavaraa. Meillä on "kestojoulukalenterissa" ollut monena vuonna suklaata (joka luukussa samanlainen, etti jännitys kävisi liian kovaksi :D), mutta jostain tämäntapaisesta pitäisin vielä enemmän.

  VastaaPoista
 6. Onnea työn valistumisesta! Tämä on kyllä kaunein kalenteri ikinä, niin kuin joku tuossa jo sanoikin.

  VastaaPoista
 7. Ihana joulukalenteri ja niin hienosti viimeistelty. Onnea valmistumisesta :)

  VastaaPoista
 8. Onnea joulukalenterin valmistumisesta! Nyt on teillä mukvaa odotella joulua=o)

  VastaaPoista
 9. Voi ihanuuus kuinka kaunis siitä kalenterista sitten tulikaan!
  Ja herranjestas sentään mikä työ tuossa on ollut mutta on näköjään kaiken työn arvoinen. Todellakin kaunis!

  VastaaPoista
 10. No nyt se on sitten valmis!
  Upea työ ja värit on tosiaan hienot.
  On ollut mukava seurata tätä kalenteriprojektiasi,olen aina tullut hyville mielin kun olen nähnyt kuvia työstäsi.
  Seimi-aiheet on minunkin suosikkejani !
  "Me lapset pienet riennämme,
  nyt Beetlehemin seimelle.."

  VastaaPoista
 11. Tästä tuli upea! Suuren työn olet tehnyt.
  Kalenteri säilyy toivottavasti suvussa vuosisadat poikien pojille ja taas niiden pojille...

  VastaaPoista
 12. Vau! Upea kalenteri. Tuosta on varmana iloa niin teille kuin sitten lapsenlapsille. Kiitos muuten seikkaperäisistä viimeistelyohjeista! Itsellä on kohta edessä yhden ristipiston viimeistely ja olen miettinyt pääni puhki miten sen saada siististi viimeisteltyä. Nyt on sitten ohjeet, joihin tukeutua! Kiitos.

  VastaaPoista
 13. Ihan kaikista ihanin kalenteri. Ja todellakin, viimeistely on todella tärkeä. Kuin piste iin päälle.

  VastaaPoista
 14. ONNEA upean työn valmistumisesta!! Melkein tippa linssissä täällä seurasin tuota viimeistelyä, ja voi kuinka upea siitä tuli! Olet tehnyt todellisen aarteen.

  VastaaPoista
 15. Onnittelut kalenterin valmistumisesta. Tuo on niin ihana...

  VastaaPoista
 16. On kyllä todella hieno kalenteri! Juurikin sellainen erityisesti tunnearvoa sisältävä joka vuodesta toiseen otetaan esille... Ihana! :)

  VastaaPoista
 17. Tulipa siitä nätti ;).
  Tuohon on mennyt pisto jos toinenkin ja onpa se sitten vaivansa arvoinen.
  Huolellinen viimeistely on aina piste koko hommalle, vaikkei se aina huvittaisikaan ;).

  VastaaPoista
 18. ONNEA! ison työn valmiiksi saaminen on kyllä kova juttu, se kun vaatii pitkäjänteisyyttä ja tahdonvoimaa, että jaksaa tehdä myös silloin kun ei työ jaksaisi vähempää kiinnostaa!
  Olen mielenkiinnolla seurannut kalenterin edistymistä, ja lopputulos on upea!!! Arvostan todella paljon sitä ettet mennyt siitä, mistä aita on matalin(liimaushommat), vaan jaksoit vielä loppusuoralla kiinnittää huomiota työn kunnolliseen viimeistelyyn, sehän on monesti työn kannalta yksi tärkeimpiä vaiheita; ja niinkuin sanoit (huonolla) viimeistelyllä voi myös pilata työn!

  mulla on muuten viime aikoina soinut myös oi jouluyö-laulu päässä, se on yksi hartaimpia ja kauneimpia joululauluja. ;)

  VastaaPoista
 19. MAhdottoman hieno! Vaikken jotenkin tykkää ristipistelyistä niin tuo on ihana!

  Maija

  VastaaPoista
 20. Onnittelut upean työn valmistumisesta. Se on mahtava tunne kun saa pitkän projektin valmiiksi. Mukavia hetkiä joulukuussa sen parissa koko perheelle!

  VastaaPoista
 21. Kalenteri on todella upea. Kirjoituksesi oli hieno, todella nautin lukemisesta! Oli niin ihana lukea tunnelmistasi. Olet niin oikeassa, on turha viime metreillä ruveta hosumaan hutiloimalla viimeistellyn kanssa kun pistelyyn on mennyt niin paljon aikaa.

  Tosi hieno juttu, kaiken kaikkiaan!

  VastaaPoista
 22. Mahtava, upea! Työtä on ollut ja pitkään, mutta kyllä se on sen arvoinen! Saat kyllä taputtaa itseäsi olalle :)

  VastaaPoista
 23. Oikea suururakka! Hienoa että sait sen valmiiksi ja joulukuuhunkin on vielä reilusti aikaa :)

  VastaaPoista
 24. Hieno ja arvokas kalenteri. Kyllä kannatti olla tarkkana viimeistelynkin kanssa. Tästä tulee varmaan vielä sukukalleus jota ihaillaan vuodesta toiseen :)

  VastaaPoista
 25. Onneksi olkoon minunkin puolestani ison työn valmistumisesta. Toivottavasti siitä on paljon iloa joulun odotuksessa. :) Ihanaa, että joku jaksaa viimeistellä asiat huolella, itse olen siinä niiiin huono. :D

  VastaaPoista
 26. Upea kalenteri!
  Hienoa, että sait sen valmiiksi hyvissä ajoin ennen adventtia.

  VastaaPoista
 27. Se on aivan upea, pitkä uurastus on palkittu ja on varmasti ollut vaivan arvoinen!

  VastaaPoista
 28. Voi että, nyt se on valmis! On ollut mukava seurata kalenterin edistymistä. Kiitos hyvistä viimeistelyajatuksista -ja vinkeistä. Mie oon vähän semmonen sählä, että viimeistelyyn ei tosiaan saisi kulua sitä viittä minuuttia kauempaa. Tässä kalenterissasi tuo viimeistelyn osuus oikein korostui. Todella kaunis!

  Mie vasta haaveilen pistellystä kalenterista, sopivaa ei oo tullut vastaan,enkä oo hirveesti ehtinytkään kun ohan noita muitakin ristipistojuttuja tehtävänä...

  VastaaPoista
 29. Onnea valmiista, upeasta työstä! Kyllä tuosta nyt kelpaa ottaa esille aina joulun tullen, aivan ihana kalenteri :)

  VastaaPoista
 30. Onko kukaan vielä sanonut, että tulipa siitä IHANA! :) Oikein timantti, kun sanavahvistuskin on DIMANDI! ;D

  VastaaPoista
 31. Siis tavattoman ihana, kertakaikkiaan!!!

  VastaaPoista
 32. Ei voi kuin ihailla, upea kalenteri!

  VastaaPoista
 33. Toi on siis niin todella hieno kalenteri!!!

  VastaaPoista
 34. Onnittelut kalenterin valmistumisesta ja vielä pari viikkoa etukäteen! Kyllä pojilla on nyt ja tulevina vuosina mukavaa puuhaa joulukuun aamuina :)

  VastaaPoista
 35. On kyllä tosi kaunis kalenteri! Ja uudestikäytettävä! Upea kaikin puolin, tuollainen kelpaisi minullekin... :-)

  VastaaPoista
 36. Onnittelut pitkän projektin loppuunsaattamisesta! Lopputulos on vain sanoinkuvaamattoman hieno ja upea. Viimeistelynkin jaksoit tehdä vielä niin huolella ja rakkaudella, että lopputulos on kerta kaikkisen upea!

  VastaaPoista
 37. Mahtava kalenteri, ei voi kuin ihmetellä, miten jotkut osaa!

  VastaaPoista
 38. Hienosti valmistui juuri sopivasti ennen joulukuuta. :) On todella upea ja varmasti tuo paljon ilo pitkän aikaa. Onnea hienosta valmistuneesta projektista.

  VastaaPoista
 39. AIVAN IHANA KALENTERI! Ja olet tehnyt ison työn sen kanssa, vau!

  VastaaPoista
 40. Ihana! Jospa joskus osaisi tehdä tuollaisen!

  VastaaPoista
 41. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 42. Laitetaas uusiks, kun julkaisussa joku tökki ja kirjoitusvirheitäkin tuli:
  Hehee, kerronko, mitä meillä "viimeistely" tarkoittaa? Ei nimittäin ompeluhommia ollenkaan, vaan poikamme tarkoittavat sillä kuollettavaa iskua. Kuulemma käsitteen em. käyttö on peräisin Taru Sormusten herrasta -kirjasta/elokuvasta/pelistä (jostain niistä, meiltä löytyy kaikki versiot :D.)

  VastaaPoista
 43. Oi miten kaunis adventtikalenteri siitä tulikaan, tosi ihana, onneksi olkoon! Upea! Hienosti viimeistelit sen.

  Ihana että rasiakin pääsi noin arvokkaaseen käyttöön, onpas aivan mahtava juttu :)

  VastaaPoista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)