Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

keskiviikkona, heinäkuuta 07, 2010

Toinenkin lehtikatsaus perään :)

Eilen tuli selailtua läpi uusi Moda, tänään on vuorossa sitten uusi Novita. :) Siitä ihan tuoreimmat tunnelmat tässä ja nyt.


Ensimmäisenä kiinnitän aina huomion väreihin. Siinä on syy, miksi syysnumeron neulemallit eivät yleensä minuun kolahda, koska syys-talvikauden langoissa on aina minulle sopimattomat sävyt, poikkeuksena ehkä joku luonnonvalkoinen, mutta mieluummin teen vaatteeni jonkun väriseksi kuin ihan valkoiseksi, ja minun värini löytyvät kevään värikartasta. Ja nyt tuli sellainen olo, että tämän syksyn Novita-lankojen värikartta on entistäkin tummempi ja synkempi. Aiemmin on ollut tarjolla edes pieniä värinpilkahduksia, mutta nyt on niin tummaa ja murrettua. Harmi, mutta onneksi kevään värit tulevat taas puolen vuoden päästä, niinhän minulla on aina tapana todeta syksyn värikartan nähdessäni. ;) Ja samalla tuli sellainen olo, että ehkä on pakko käydä vielä hamstraamassa alesta joitakin poistuvia kevätvärejä, sillä tämänhetkinen reilun neljän kilon lankavarastoni ei taida riittää loppuvuodeksi... kysymys on vain, että millä rahalla minä ne langat ostan, kun nämä jokakesäiset neljän kuukauden työttömyyspätkät eivät kauheasti suosi lankaostoksilla käyntejä...

Joka tapauksessa, minulla on edelleen testaamatta moni Novita-lanka juuri tuon värijutun vuoksi: esimerkiksi Puroa en ole vielä kokeillut, enkä taida näitä uusiakaan Puro-värejä kokeilla, jollen sitten tee niistä jotain muuta kuin vaatetta. Tico tico, Tempo ja Alpaca ovat myös testaamatta, eikä näistä löydy edelleenkään sopivia sävyjä, paitsi se luonnonvalkoinen. Rose Mohairin kierrän kaukaa jo pelkästään siksi, että se on mohairia, vaikka siinä on kyllä ollut tarjolla tosi kauniitakin värejä. :) Uutuuslangoista voin sanoa samaa, että luonnonvalkoista lukuunottamatta värit eivät houkuttele, joten Jambo, Crystal ja Softy jäänevät kaupan hyllyille.

Tutuistakin langoista on tullut uusia värejä. Isoveljen värikartta yllätti positiivisesti, sillä siihen ei ole tullut aikoihin uusia värejä, vaan nyt sen värikartta on laajentunut. Tosin vähemmän minua miellyttävään suuntaan, mutta tuota petroolia haluaisin hypistellä kaupan hyllyllä ja nähdä sen livenä, että onko se hyvänsävyistä vaiko eikö. Nalleen on tullut näemmä vain yksi uusi sävy lämmin oranssi, jota voisi ehkä johonkin meidän kodin sisustukseen käyttää, koska vaatteissani en oranssia käytä, mutta sisustuksessa kyllä. Sekin pitäisi nähdä ensin livenä... 7 veljeksen uudet "Linnut"-sävyt eivät näytä yhtään minun väreiltäni, Raita-sävyistä "kirkas monivärinen" (895) on noista houkuttelevimman näköinen, mutta todennäköisesti ei livenä kuitenkaan sävähdytä, mutta sitä aion käydä kaupassa ainakin tutkimassa, miltä se näyttää oikeasti. Polkka-sävyjen uutuus "hilla" (841) löytynee minun ostoskoristani jossain vaiheessa, siinä näyttäisi olevan samat värit kuin Nalle Marjaretki lakka-sävyssä, joka sekin on minulla edelleen ostoslistallani, mutta sehän löytyykin vielä tämänkin syksyn värikartasta. :) Eli jossain vaiheessa lähden hilla/lakkareissulle Halpa-Halliin... ;) Huopanen Lampola vaikuttaa hauskalta "uutuudelta"; harmaat värit eivät niinkään kolahda, mutta nuo sävyjen nimet Liinu, Lissu, Päkä ja Piki saavat hymyn huulille. :)

Värit ovat kuitenkin vain värejä, ja ainahan niitä voi vaihtaa toiseen, vaikka tietysti jos kyseisen langan värikartasta ei löydy miellyttävää väriä, niin sitten ei mahda mitään. Onneksi aika monessa Novita-ohjeessa on vaihtoehto toiselle langalle, eli Puro-ohjeetkin voi teihdä vaikkapa Isoveljestä. :)

Mitäpä sitten olisi itse malleista sanottavaa...? Aloitetaan vaikka kodinsisustuksesta, joka on se epätodennäköisin mitä tulen näistä tekemään. Minusta on vain hauska katsella tee-se-itse -sisustusideoita, ja joskus näistä tulee jotain tehtyä. Harvemmin kyllä ostan lankaa tehdäkseni jotain sisustusjuttua, vaan enemmän ne on jämälankatöitä. Vaikkapa täytyy myöntää, ettei siitä nyt ole niin kovin kauaa, kun ostin 1,2 kiloa lankaa nimenomaan sisustusneuletta varten, ja siitäkin sain idean vanhoista Novitoista, vaikka lopputulos tulee olemaan ihan jotain muuta... Ideana ja inspiraatiolähteinä nämä sisustusneuleet usein toimivatkin, en välttämättä tee niitä ihan kirjaimellisesti sellaisina kuin ne lehdissä ovat.

Joka tapauksessa, Huopasesta tehdyt pallokuvioiset matto (malli 1), kassi (malli 2), kaitaliina (malli 4) ja alunen (malli 5) ovat raikkaan näköisiä. Neulottu kuultokudos (malli 6) on älyttömän kaunis ja osoittaa taas sen, että vanhoja perinteisiä käsitöitä voi toteuttaa uudella tavalla! :) Neulottu rahinpäällinen (malli 61) on hyvä idea - itse kaipaisin ohjetta kylläkin pyöreälle rahille. Torkkupeitto (malli 62) on myös ihana, vaikkakin aika pieni. ;) Kukkamatto (malli 7) on syötävän suloinen, sille sitten vaan pariksi tyyny kukkasilla (malli 8), raidoilla (malli 9) tai ihan yksivärisenä (malli 10). Kukkamatosta ei kyllä väriä puutu, se on niiiiiiiiiin ihana! :) Ai, mutta sehän onkin kevätlangasta Cottonista tehty kevään väreillä, eipä sitten ihmekään, että ihastuin! :)

Kuvat: Novita

Kukista sukkiin... :) Sukkamalleja ei ole koskaan liikaa, sanoo hän, jolla on korvamerkittynä joka Novitasta ja vielä Ullat ja blogit päälle ihan tolkuton määrä sukkamalleja, joita ei kuitenkaan ehdi ikinä kaikkia testaamaan, ja sitten kun äkkiä pitää jostain löytää sukkamalli, niin sitä tekee jonkun tutun ja turvallisen... Mutta uudet sukkamallit ovat tervetulleita, tulee niistä joskus joku kuitenkin toteutettua. Ihania sukkamalleja on vaikkapa 7 veljestä -pitsisukat (malli 11), toiset pitsisukat (malli 64) tai palmikkosukat (malli 65). Huovutettujen tossujen teko on ollut usein mielessä, muttei ole tullut vielä tehtyä, kenties nyt uuden lehden ohjeella (malli 3) voisi kokeillakin.

Kuva: Novita

Jos olisin viittaihminen... en siis nähtävästi ole, koska en tiedä, missä viittaa käyttäisin, vaikka ne ihan näyttäviä ovatkin jonkun toisen päällä tai lehden kuvissa. ;) Mutta jos keksisin, missä ja miten viittaa pitäisin, niin neulottu viittahihatin (malli 38) vois olla aika hauska - siihen pitäisi sitten käyttää sitä uutuuslanka-Crystaliakin. Palmikkoviitta (malli 40) voisi olla vielä herkullisempi - ja siinä tulisi testattua Tempoa. Tempoa voisi testata myös boleroon (malli 47), jossa on aivan ihana mallineule ja kätevän mallinen tuo on myös. :) Viitoista vielä ihan kivalta näyttää sileää neuletta oleva Alpaca/Nalle/Wool -viitta (malli 63), pinta on siinä elävännäköinen, kun se on tehty kaksinkertaisella langalla.

Kuvat: Novita

Pitsijakussa (malli 43) ja tunikassa (malli 44) on tosi kaunis pitsimallineule - noissa vaan pitäisi olla joku vaaleampi tai kirkkaampi väri, että mallineule tulis paremmin esille, ehkä toinen lankakin voisi auttaa asiaa... Kaunis mallineule on myös pikkujakussa (malli 46), harmi vain että se on Purosta, jonka värit eivät säväytä minua, enkä tiedä, näyttäisikö tuo sitten hyvältä yksivärisenä vaikkapa Isovelistä. Toinenkin nätti Puro-jakku (malli 52) voisi päätyä toteutettavaksi juuri Isoveljestä.

Isoveljelle on nyt pitkästä aikaa upeita malleja, vaikkapa palmikkotakki (malli 45), kuten kuvatekstissäkin sanotaan "ainesta takkiklassikoksi!" :) Hauska nyppyläpintainen jakku (malli 50) on myös sievä.

Kuva: Novita

Entäpä sitten toinen klassikkolanka 7 veljestä: Raglanhihainen kohoneulejakku (malli 51) on yksi tämän lehden helmistä! :)

Kuva: Novita

Ja vielä kolmas klassikkolanka Nalle: lyhyt palmikkojakku (malli 54) on ihan nätti. Vaan vielä sievempi on virkattu pikkupusero (malli 73), nuo hihansuiden ja helman pitsineliöt ovat vaan niiiiin ihanat! :)

Kuva: Novita

Vauvojen ja lasten neuleissa oli paljonkin hyviä ideoita, ja niitä katselinkin sillä silmällä, että tarkoituksenani olisi vielä tämän vuoden puolella ainakin yksi vauvaneule tekaista, sellaisia uutisia on leijunut ilmassa lähipiirissä. :) Ainoa mietinnän aihe on se, että kun noissa Novitan ohjeissa käytetään Nalle Aloeveraa, ja tässä ihan vastikään neuletapaamisessa puhuimme, että onko noilla kaikenmaailman mömmöillä käsitellyt langat ihan sopivia vauvoille? Kun aloevera-allergiaakin on olemassa, vauvojen iho on niin kovin herkkä, ja itse ainakin herkkäihoisena ja hajusteallergisena olen aina käyttänyt lapsillani mahdollisimman mietoja ja ehdottomasti hajusteettomia ja allergiatestattuja pesuaineita ja rasvoja, enkä ole käyttänyt esimerkiksi kertakäyttövaippoja niiden sisältämien kemikaalien vuoksi (enkä itse voi käyttää esim. kertakäyttöisiä terveyssiteitä), niin en välttämättä laittaisi lapselleni aloeveralla käsiteltyä vaatetta. Eihän villa-asu tietenkään tule ihoa vasten, mutta silti valitsisin lapsen neuleeseen jotain "mömmötöntä" lankaa. Joka tapauksessa vauvan huppari, housut ja pipo (malli 12) ovat ihan nätit, vaikkakaan en itse ehkä jaksaisi tehdä noin yksinkertaista mallineuletta. ;) Vauvan neulottu jakku Purosta (malli 13), virkattu jakku Woolista (malli 14), frillajakku (malli 66) tai Tempo-jakku (malli 67) ovat ihan nättejä, mutta minä jos teen vauvaneuleita lahjaksi, niin yleensä teen koko setin housuineen, myssyineen, sukkineen ja lapasineen, enkä pelkkää jakkua, eli nuo jäänevät siksi tekemättä. Ja oikeasti, Tempon paksuisesta langasta vauvaneuletta? 7 veljestä vielä voisi mennä, mutta itse miellän vauvalangan olevan jotain vähän ohuempaa... ;) Kaikkien ihanin vauvaneulepläjäys on aukeamalla s. 90-91: vaikka neulejakku (malli 86) ja haalari (malli 87) ovat malliltaan aika yksinkertaisia, enkä välttämättä juuri noita neuleita tekisi vauvalle, niin värimaailma on kertakaikkisen ihana! :) Luonnonvalkoinen ja hilla-Polkka sopivat täydellisen hyvin yhteen, ja tuo väritys sopii tytölle ja pojalle!

Kuvat: Novita

Sitten vielä Novitasta bongattuja uutisia: Kate Jacobsilta tulee syksyllä uusi kirja Lankakaupan talvi! :) Pistin sen jo kirjastoon varaukseen, minun edelläni oli jo 9 jonossa. ;) Kirjaa odotellessa voisi sitten vaikka osallistua Novitan järjestämään patalappukisaan... :) Molemmista bongauksista oli lehden sivulla 35.

Siinäpäs oli tämä Novita. Yllättävän paljon löysin tästä positiivistakin sanottavaa, vaikka yleensä kun Kevät- ja Kesä-Novitat saavat minut suorastaan haltioitumaan ja huokailemaan ihastuksesta, niin niiden jälkeen Syksy-Novita on aina sellainen "plääh". Oli tämä nytkin vähän "plääh" verrattuna vaikkapa Kesä-Novitaan, varsinaisesti en löytänyt tästä yhtään "pakko saada" -neuletta, joita taas kahdesta edellisestä numerosta löytyi niin paljon, etten ehdi niitä eläissäni kaikkia tekemään. ;) Harmittaa kyllä, kun kevät/kesä-lankoja ei saa ympäri vuoden, sillä voisin hyvin tehdä noita kesäneuleita ja -virkkuita ympäri vuoden. Sinänsä ironista, että tykkään kesälangoista enemmän kuin talvilangoista, mutta inhoan kesää ja niitä kelejä, jolloin kesäneuleita voi pitää... ;) Sen sijaan kaipaan jo syksyä ja pimeää ja syyssateita ja lunta... Teenkin kesäneuleita vain kaappiin ihailtaviksi. ;) Sitten ehkä kerran vuodessa pidän jotain toppia, kun en kesällä kuitenkaan paljon ulkona aikaani vietä, ja täällä kotona sisällä nyt on ihan sama mitä on päällä. :D On minulla nytkin kyllä yksi viime talvena neulomani kesätoppi päällä ja aamupäivällä kaupungilla oli sen päällä vielä neulottu bolero, eli kyllä niitä tulee aina käytettyä, ainakin sen kerran vuodessa. :)

Mutta nyt neulomaan! :)

12 kommenttia:

 1. Kiitos raportista. Novita ei vielä tänään saapunut meidän postilaatikkoon. Huomenna tulen vasta illalla kotiin, joten pääsen nauttimaan lehdestä vasta perjantaina

  VastaaPoista
 2. Ei kolahtanut minunkaan luukustani vielä Novita, sitä odotellessa siis...

  Luen lehden yleensä tarkkaan, ja haaveilen monenkin mallin neulomisesta, mutta eihän mulla löydy aikaa neuleille :-( Viime talvena ostin yhteen edellisvuoden lehdessä olleeseen malliin langat, mutta enpä ole päässyt vielä aloittamaankaan... Mutta jos kohta lomalla aloittaisi *haaveilee*

  VastaaPoista
 3. Kiitos raportista : ) Lehti kolahti meidänkin postilaatikkoon tänään, mutta kansi oli niin luotaantyöntävä että en sitä vielä edes avannut. En halua vielä miettiä syksyä... Nautitaan kesästä vielä hetki : )

  VastaaPoista
 4. Mullekaan ei Novita tullut vielä. Mutta Suuri käsityölehti tuli tänään :o)

  VastaaPoista
 5. Minäkään en vielä saanut Novitaa...

  VastaaPoista
 6. Oli kiva "esikatsella lehti näin, meillekkään kun ei sitä vielä ole tullut.
  Aurinkoista loppuviikkoa :)

  VastaaPoista
 7. Kiva tosiaan kun laitoit raportin Novitasta. Nyt voin "selailla" sitä kotona rauhassa ja miettiä, onko siinä mitään minkä takia se pitäisi ostaa. Aika usein tulee ostettua käsityölehtiä ja kotona huomaa, että ei siinä ollutkaan mitään minua varten. Sitten harmittaa :)

  VastaaPoista
 8. Odottelen että omani odottaa tänään postilaatikossa kun töistä menen kotiin. Tuota raglanhihaista kohoneulejakkua pitänee vilkaista vähän tarkemminkin lehdestä. Tykkään mallista ja tuosta väristäkin, jolla malli on neulottu.

  VastaaPoista
 9. Heippa ja kiitos lehtikatsauksesta! En ole Novitan tilaaja, joten oli kiva nähdä kuvat jo blogistasi ennenkuin menen kauppaan arpomaan ostanko lehden vai en. Seurailen välillä blogiasi ja ihastelen, kun valmista näyttää syntyvän ihan tähtitieteellisellä nopeudella!
  terv. Katriina R (ei omaa blogia)

  VastaaPoista
 10. Voi kun meillä on kirjasto kiinni tuonne elokuulle muuton takia. Muuten säntäisin sinne heti selaamaan tuon Novitan itse läpi, jotta näkisin, kannattaako se todella ostaa. Kuvaustesi perusteella houkuttaisi kovasti.

  VastaaPoista
 11. Minäkin sitten menin ja tilasin Novitan! ;o) Ja minä taas tykkään näistä syysnumeroista ja -väreistä..

  VastaaPoista
 12. Piti vielä tääkin tulla lukemaan nyt, kun miäkin sain lehen käsiin. Kattelin kyllä jo netistä, että ei oo kummosia. Useamman kerran lehteä selattuani muutama malli oli ihan ok. Alotinkin jo niitä yksiä sukkia (ei niitä, joiden kuvan olit laittanu).
  En miäkään niitä mainitsemias lankoja oo kokeillu, paitsi Rose Mohairia. Värit on kanssa vähä surkeita. Petroolia en tykkää ollenkaan. Ja toi hilla-valkonen vauvaneuletakki pisti minunkin silmään. Oli sielä semmonen Nallesta tehty pitkähihainen lyhyt neuletakkikin, jota kattelin vähä sillä silmällä. Ois yks joululahjatoive, johon sitä vois hyödyntää.
  Toivotaan että seuraavassa lehessä ois taas jotain lisäinspiraatioita. Vaikka niitä vanhoja lehtiä tulee kyllä plärättyä ja aina niistä löytyy tekemättömiä juttuja. :D

  VastaaPoista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)