Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

torstaina, maaliskuuta 18, 2010

Novita Kesä 2010

Kyllä kannatti odottaa tänään postia! :) Itse asiassa olen koko alkuviikon toivonut, että uusi Novita tulisi vaikka etuajassa, mutta ihan virallisena ilmestymispäivänään se kopsahti luukusta eteisen lattialle, ja se kopsahdus oli niin tutun kuuloinen, ettei siitä voinut erehtyä - meille ei nimittäin muita noin paksuja lehtiä tule, mitkä kopsahtaisivat samalla lailla. ;) Ja pitihän sitä juoksujalkaa kiiruhtaa eteiseen kiljuen ihan vähän vaan "novitanovitanovitanovita..." :)


Tällä kertaa minulla oli normaalia suurempi syy odottaa juuri tätä lehteä. Syy ei ollut ainoastaan se, että yleensä löydän Kesä-Novitoista kaikkein eniten itseäni miellyttäviä malleja - mikä on kyllä sinänsä hassua, koska en ole mikään kesän ystävä, ja tykkään muutenkin pukeutua erittäin lämpimästi ja paksuihin neuleisiin. Mutta kesäiset neuleet ovat vaan niin kauniita ja niitä on kiva tehdä hempeistä ja pirteistä väreistä! :) Se ei kuitenkaan ollut se suurin syy odottaa tätä lehteä, vaan suurempi syy oli eräs malli. Satuin nimittäin viikonloppuna käväisemään Novitan sivuilla vilkaisemassa tämän uuden lehden pikkukuvia, ja sieltä bongasin Juuri Sen Mallin, jollaista olen tässä etsiskellyt. :) Joten en olisi millään malttanut odottaa, että pääsen saamaan lehden ja ohjeen käsiini! :) Mutta taidankin jättää namupalan viimeiseksi, ja aloittelen tämän lehtikatsauksen jostain vähemmän tärkeästä. ;)

Koti

Koti ei ole suinkaan mikään vähäpätöinen juttu, mutta minun tulee harvemmin tehtyä niin sanottuja kodin käyttöesineitä, vielä vähemmän koristeita, paitsi tietty sitten jämälankoja saatan johonkin patalappuun upottaa. Minusta on kuitenkin ihana katsella käsityölehdistä kivoja ideoita kodin sisustamiseen tai ihan tarve-esineisiinkin. :) Nyt täytyy Novitalle oikein nostaa hattua, kun ovat viimeinkin hoksanneet Bambun erinomaisuuden tiskirättimateriaalina: sekä virkattu (malli 73) että neulottu (malli 74) ovat molemmat hyvin sieviä ja helppotekoisia luutumalleja. :)

Kuvat: Novita

Minä olen tietysti ihan hulluna kaikkeen virkattuun ja kukalliseen, joten ei ihme, että ihastuin myös virkattuihin kukkapatalappuihin (malli 75) ja virkattuun kukkapalapeittoon (malli 89). Sieviä ovat myös kukalliset tyynyt (malli 88), virkatut pikkuliina ja pitsikori (malli 84) sekä ihanat orvokkihuovutukset (mallit 80 ja 82) - noista voi napata idean vaikka lapasten koristeluun, jos ei kranssia tai taulua halua tehdä. :) Ohjeiden ulkopuolelta bongasin muuten yhden kivan neulahuovutusidean myös sivun 12-13 artikkelista, jossa haastateltu Marttaliiton järjestöpäällikkö kertoi neulahuovuttavansa lautasliinan päälle - tuotahan voisi joskus kokeillakin! :)

Kassit

Minä hurmaannun aina kangaskasseihin. :) Just sellaisiin ihaniin roikotettaviin, joihin mahtuu vaikka mitä sisälle. ;) Kauppojen puuvillaisia ekokasseja on kertynyt kaappeihin jo kiitettävä määrä, joten pitäisiköhän johonkin niistä virkata päällinen Puro Batikista? :) (malli 1) Tämä olisi kyllä niin mun näköinen:

Kuva: Novita

Ja sitten voisi virkata kukallisen kassin Bambusta (malli 25). :) Tai ihanan nyppyläkassin Bambusta (malli 43). Kaikki kolme on kyllä niin söpöjä... Mulla vaan tahtoo nuo kassitkit olla enempi sellaisia jämälankatöitä, en osaa ajatella että ostaisin varta vasten kassiin lankaa, vaikka kovasti houkuttelisi virkata vaikka kaikista värikartan väreistä tuollaiset kassit. ;)

Sukat

Mitäpä olisi Novita ilman ainuttakaan sukkaohjetta? :) Varsinkin, kun nyt niin kovasti ovat ajelleet sukkarekallaan ja opettaneet kantapään tekoa. ;) Tykkään kyllä sekä mallin 6 että mallin 7 sukista - paitsi että jättäisin perhoshuovutukset ja lyyrakirjailun pois, ilman niitäkin nuo sukkamallit ovat todella kauniit! :) Minua miellyttää eniten just tuollaiset sukkamallit, jotka ovat periaatteessa perussukat, mutta niissä on jokin pieni jippo, yksinkertainen mutta sievä mallineule tai jotain muuta nättiä. :)

Huivit

Tässä lehdessä taitaa parasta antia olla ihanat huivi- ja ponchomallit! :) Jo esikatselukuvista ihastuin näihin, lehteä selatessani vieläkin syvemmin. Nyt taidan joutua viimein kokeilemaan Puro Batikia...

Kuvat: Novita

Koska mulla ei vielä ole kuin noin 40 huivia tai ponchoa kaapissani, joita käytän kutakin ehkä kerran elämässäni, niin tokihan sinne vielä mahtuu ainakin kolme lisää. ;) Malli 17 kolmiohuivi ehdottomasti tuossa samassa ruskeassa Puro Batik -sävyssä kuin kuvassakin, samoin malli 39 kukkaponchon haluan juuri samaisena tummanviolettina, ja tuon lapsen ponchon (malli 64) voisin tehdä sitten vaikkapa Kukkaketo Orvokin väreissä. Miksikähän muuten tuosta orvokki-sävystä ei ole julkaistu yhtään mallia tässä eikä edellisessä Novitassa...?

Vaikka silmäni mieluiten etsivät virkattujen huivien malleja, niin löysivätpä ne todella kauniin neulotunkin huivin ohjeen lehdestä, kerrassaan upea tämä malli 59 ihana vihreä huivi, vai mitä? :)

Kuva: Novita

Toppeja, paitoja ja jakkuja neuloen...

Tuosta huivista päästäänkin sitten neulottujen yläosavaatteiden pariin, koska huivin pariksi oli suunniteltu ihanainen pitsitoppi Bambusta (malli 58). Nuo kyllä muodostavat tosi kauniin kokonaisuuden! :) Kaunis on myös pitsijakku (malli 35); luulin tuota ensiksi virkatuksi, mutta neuloen se taidetaan tehdä. En tiedä kyllä, olisiko minusta neulomaan Bambusta kokonaista jakkua, minun käsissäni Bambu taipuu mieluummin virkkuukoukulla. :)

Tennesseelle oli kaksi kauniin pitsipuseron ohjetta: malli 10 ja malli 13, jossa tykkään noista vajaamittaisista hihoista ja pääntien mallista. Cannesista on puolestaan neulottu aivan ihana ja klassinen kietaisujakku (malli 11) - joko viimein saisin aikaiseksi testata tätäkin lankaa...? ;) Tämä näyttää kyllä kauniilta myös Samoksesta neulottuna (malli 56).

Kuva: Novita

Luxus Cottonille on tehty herkän oloinen kaunis pitsijakku (malli 12). Samaa lankaa ovat myös lyhyt toppi (malli 21) ja pitkä toppi (malli 23), joissa tuo pitsin ja joustimen yhdistely on aika jännän näköistä; noista ehkä tuo pitkä on jopa kivemman näköinen. Woolista on puolestaan neulottu aika kivan näköinen palmikkojakku (malli 41); itselleni ei ehkä sovi tuollainen korkea kaulus, mutta muuten mallissa on jotain todella viehättävää. Aika erikoisen näköinen on kyllä pikkubolero Puro Batikista (malli 26), en ole varma tykkäänkö tästä vaiko en... Mallineule on kivan oloinen, samoin nuo hauskat virkatut pyörylät reunoissa, mutta ehken tekisi tätä kirjavasta langasta, jos tekisin ollenkaan. Jollain tavalla kuitenkin hauska! :)

... kirjoneuloen...

Onpas kyllä hauska idea yhdistää kirjoneuleessa Samosta ja Puro Batikia! :) Ei olisi ihan ensimmäisenä tullut itselleni mieleen, joten kiitos Novitalle oivallisesta ideasta! :) Kaikki kirjoneuleet (mallit 51, 52 ja 53) ovat kyllä omalla tavallaan viehättäviä, mutta kaunein kuviointi ja väriyhdistelmä taitaa olla mallin 51 miehen paidassa - linkki vie tosin saman ohjeen naisen paitaan, mutta se tarkoittamani väri löytyy lehden sivulta 60. Tai sitten värimallia voisi ottaa lapsen kirjoneuleesta (malli 90), tosin ei tuosta väriyhdistelmästä, johon linkki johtaa, vaan siitä toisesta siniturkoosista, josta löytyykin kuva vain lehden ohjesivulta s. 162. Tai sitten väriyhdistelmiä voisi keksiä itse, jos kirjoneuletta alkaa tehdä mieli. :)

... ja virkaten!

Kesälankoja on minusta kaikkein mukavin työstää virkkuukoukulla, joten ei ihme, että tässäkin lehdessä ihastuin eniten juuri virkattuihin juttuihin. :) Näyttää olevan noissa virkkuuohjeissa tarjolla lankavaihtoehdoiksi lähinnä Kotiväkeä ja Bambua, mutta sehän vaan mulle passaa. :) Kotiväelle on tarjolla ainakin ihanan kevyen näköinen pitsijakku (malli 8). Upea palavirkattu tunika (malli 37), menee yhdeksi vaihtoehdoksi listalleni, kun suunnittelen kolmen kauan sitten hamstratun Kotiväki-kerän tuhoa... ;)

Kuvat: Novita

Aiemmin jo mainitsinkin ihastuttavan Bambusta virkatun kukkakassin, ja sillehän sopii pariksi tämä kerrassaan hurmaava pitsitoppi (malli 24). Yksinkertaisuudessaan äärimmäisen kaunis on niin ikään Bambusta virkattu toppi (malli 36). Toinen yhtä kaunis on jakku (malli 38), ja siinä näkyykin olevan sama kuvio kuin topissa, eli nämä sopivat hyvin pariksi. Ehdottomasti nämä täytyisi joskus toteuttaa!

Kuvat: Novita

Ihana on kyllä myös tuo kuvan lila Bambu-tunika (malli 40)! :) Voi, mistä saisikaan aikaa toteuttaa nämä kaikki? :)

Kaikkein kauneimmaksi lopuksi viimein se odottamani ja lupaamani namupala, Bambusta virkattua sekin. :) Ostin siis tummanlilaa Bambua joskus kaksi vuotta sitten, silloin suunnittelin virkkaavani siitä jakun, ja mallikin siihen oli mielessäni. Aikaa toteuttamiseen ei vain ilmaantunut, ja mallikin vaihtui siinä välillä, tai oikeastaan vaan en kuitenkaan nähnyt juuri sitä väriä ja niitä malleja yhdistettävän toisiinsa. Nyt tässä talven aikana hoksasin, että oikeastaan tarvitsisin kesäksi jonkinlaisen kotelomekkotyyppisen topin ja hameen, siis en kuitenkaan kotelomekkoa vaan ylä- ja alaosan erikseen. Ja sen näin kyllä mielessäni juuri tummanlilasta Bambusta virkattuna. :) Vanhoista Novitoista ei vaan löytynyt juuri sopivaa mallia, ja olin jo aikeissa vähän soveltaa paria ohjetta, suunnitelmissani ehdin jopa niin pitkälle, että olisin kenties aloittanut virkkaamisen viime viikonloppuna heti sen vihreän jakun valmistuttua. Vaikkakin tiesin koko ajan, ettei siitä tulisi ihan sellaista, mistä haaveilin. Onneksi en ehtinyt aloittaa virkkaamista, sillä tässä on juuri sellainen malli, mitä etsin:

Kuva: Novita

Ohje on Bambulle (malli 60), ja se on juuri sellainen kotelomekkotyyppinen kaksiosainen asukokonaisuus, minkä olin mielessäni kuvitellutkin. :) Tämän jälkeen ei tarvitse itseni eikä kenenkään muunkaan arvuutella, mikä mahtaa olla ensimmäinen malli, joka pääsee tästä lehdestä koukulleni tai puikolleni. ;) Teen toki ensin nyt keskeneräisen jakun valmiiksi (jonka aloitin eilen, mutta eiköhän se jo viikonloppuna valmistu), mutta kyllä tämä vielä maaliskuun puolella pääsee ainakin alkuun. :) Kiitos jo etukäteen Novitalle ja Marita Metsäkylälle! :)

Huomasin muuten tuota suunnittelijan nimeä etsiessäni, että Novitan suunnittelijatiimissä näkyy tapahtuneen vaihdoksia. Tein itseasiassa sen havainnon jo Kevät-Novitasta. Aiemminhan suurin osa ohjeista oli Arja Viitalan eli Novitan pääsuunnittelijan käsialaa, mutta tässä ja edellisessä lehdessä hänen neuleensa ovat vähemmistöllä, ja Anne-Maija Immosen suunnittelemia taitaa olla nyt suurin osa, ja nyt näemmä on Marita Metsäkylä astunut tiimiin myös (näkyy olevan kyllä jo edellisessä lehdessäkin). Onkohan entinen suosikkisuunnittelijani Arja V. jäänyt eläkkeelle? :) Eipä silti, näkyyhän tuosta lehdestä löytyvän edelleen lempparimalleja minulle, niin paljon ihanaa oli tässäkin lehdessä! :)

Mitäs ihanaa te muut löysitte tästä Novitasta? :) Joko on ensimmäiset mallit puikoilla tai koukulla? :)

25 kommenttia:

 1. Tuli tänne eksyttyä, kiva blogi sinulla. :) Itseäni ei kyllä nyt oikein sytyttänyt tuo uusin Novita, mutta tuo hame-toppiyhdistelmä on kyllä tosi kiva. Osaisinpa virkata vähän paremmin... :P

  VastaaPoista
 2. Minunkin postilaatikkoon tipati sama lehti. Olin iloisesti yllättynyt, miten paljon kiinnostavaa. Kun vaan osais päättää, mitä aloittaisi.
  Pitäisi tuota vanhaa lankavarastoa pienentää.

  VastaaPoista
 3. Mua kans odotti iloinen yllätys Sokokselta palattuani, paitsi kullannuppu soitti jo Novitan saapumisesta ;)

  Olihan taas upeita malleja mun tekemättömien töiden listalle, joka jatkuu vaan..........

  Ja ihan mun kiusaksi oli taas ihania virkkausmalleja, joten pakko kai se perehtyä siihen... tai laittaa äiti asialle. Tahtoo tuon ihanan kukkahärpäkkeen 39 ja se on just mun värinenkin ;).

  Pitää vaan odottaa lankaostoja ensi kuuhun ettei tipu hamsterikisasta :(

  Nyt alan arpoa mitä laitan seuraavaksi puikoille mutten koukulle.

  Leppoisaa viikonvaihdetta teille!

  VastaaPoista
 4. Kiitos katselmuksesta! Niin paljon nättiä näyttisi olevan tarjolla, että taidan minäkin pitkästä aikaa ostaa tuon lehden.

  VastaaPoista
 5. En vielä ehtinyt lukea kirjoitustasi, mutta tämä oli pakko kirjoittaa heti. Eli kun Novita tuli ja avasin sen, ajattelin heti, että Mari löytää täältä vaikka kuinka monta kivaa mallia itselleen.

  VastaaPoista
 6. En löytäny minäkään oikein mitään uusimmasta Novitasta. Ovat liian samantyylisiä lehdestä toiseen. Kivoja värejä sentään löytyi.-Leena-

  VastaaPoista
 7. Mietinkin eilen kun lehden löysin postilaatikosta että pitää tulla vilkaisemaan sun raportti että mistä tykkäsit. :) Näkee nuo mallit ihan uusin silmin kun lukee sun blogia.

  VastaaPoista
 8. Kiitos taas mukavasta Novita-katsauksesta! Itselleni ei nyt tullut tuota lehteä, kun päädyin lopettamaan tilauksen, sillä minulle tulee muutama muukin käsityölehti. Tosi nätti tuo suosikkimallisi, varmasti tulee hyvännäköinen tumman lilasta bambusta tehtynä.

  VastaaPoista
 9. Mä tykkään tuosta sun tavasta tehdä syväluotaava analyysi Novitan lehdistä :) Jotenkin mulle itselleni avautuu moni malli sitä kautta, mitkä muuten siis ohittaisin vain olankohautuksella. Mutta sama ongelma täällä :) Lisätunnit vuorokauteen olisivat tervetulleita, kuitenkin ihania toteutettavia malleja olisi vaikka toisille jakaa!

  VastaaPoista
 10. Toi toppi-hame yhdistelmä on kyllä ihan sinun oloisesi ohje :)
  Voin kyllä hyvin kuvitella tuon asun päällesi!

  VastaaPoista
 11. Multa pääsi tuo sama huuto, kun pääsin töistä kotiin ;) Itse en yleensä löydä kesä-lehdestä mieluisia malleja, mutta tässä oli kyllä monta ohjetta, jotka aion toteuttaa.

  VastaaPoista
 12. Kiitos Novita-referaatista.Olen selaillut lehteä jo kerran jos toisenkin ja aina löytänyt jotain uutta.Nyt katselen sitä taas aivan uusin silmin.Kiitos Sinun vaivannäkösi!- Kauniin mallin olet itsellesi löytänyt.Ollapa vielä nuori ja olispa vartalokin vielä nuoruuden mitoissa ja mallissa,niin heti laittaisin tuon puikoille! :):)

  VastaaPoista
 13. Voi, kylläpä alkoi tehdä mieli taas pitkästä aikaa virkata! Itse en yleensä olen pehmeiden kevätvärien ystävä (=omassa käytössä siis, monelle muulle istuvat kadehdittavan kauniisti), joten pastellisävyt niin kauppojen valmisvaatteissa kuin lankahyllylläkin aiheuttavat useimmiten väristyksiä. Silti sävyjen hempeytyminen saa aina aikaiseksi sellaisen hassun kevätolon!
  Itse en ole tähän Novitan lehteen tutustunut kuin nettisivuilla olevien neule/virkkausohjeiden kautta, joten oli kiva saada yleiskatsaus siitä, että minkä tyyppistä tämä lehti tarjoaa.

  VastaaPoista
 14. kiitos todella paljon lehtikatsauksesta, täytyy mennä ostoksille. Tuo vihreä lehtikuvioinen huivi näytti oikein kivalta. Sukkien suhteen olen kanssasi samaa mieltä, kirjailut ja kuviot niissä ovat... tökeröt.

  VastaaPoista
 15. Minä tykkäsin myös lehdestä. Eniten kolahti se cannes-jakku, jos vaikka vihdoin ehtisi jotain itselle tehdä. Tosin en vielä ehtinyt oikein syventyä koko lehteen.

  VastaaPoista
 16. Kiitos vinkistä, en tiennytkään uuden lehden ilmestymisestä, olisikohan jo kirjastossa, hyvä päivälenkin kohde, kiva blogi sulla! Taija tekeleiden kautta lienee joskus bongannut, nyt vasta eksyin uusille sivuille.

  VastaaPoista
 17. Mukava katsaus taas. Koska olin jo ite nähny lehen ennen tämän lukemista, pääsin vähän hajulle sinun jutuista. Minulla oli kyl vähä samansuuntasia mielihaluja. Toi hame-toppi -setti on tosi hieno. Samoin toi toppi, jossa on harteilla toi pikkukuvio.
  Ongelmana on vaan se, että minul ei oo hirveen paljo puuvillasia-kesäsiä lankoja, siis määrältään samoja. (Vielä... ) Mitään en oo vielä alottanu, kun en oo ehtiny tekemään vielä kivoja juttuja sieltä edellisestäkään! Enkä Modastakaan! Mihin tää aika oikein menee? Aina joutuu jättää kivoja juttuja taakse koskemattakaan niihin. Eihän ne tietty mihinkään katoa.
  Nyt täytyy lähteä hoitelemaan tipuperhettäni.

  VastaaPoista
 18. Sama Novita -huuto kuului meilläkin kun sain lehden :D Ihania malleja taas kerran!

  Aloitin jo sitä valkoista tennessee -puseroa, jossa sivuilla on sileää neuletta ja keskellä pitsikuvio. Bambusta aion tehdä sen yhden puseron sekä luxus cottonista topin. Ja sit tiskirättejä ja ne villasukat ja.... Eli paljon löytyi toteutettavaa. Olisipa vaan aikaa enemmän ;)

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 19. Oli todella kiva yllätys kun töistä kotiuduttua uusin Novita odotti pöydällä. Häthätää sain ulkovaatteet päältäni kun piti jo käydä selailemaan lehteä. Nyt ei kyllä hirveästi ollu mun makuun juttuja tässä lehdessä, mutta kyllä varmaan jotakin puikoille/koukulle pääsee. Tota hame-paita yhdistelmää ihailin itsekin. Se on kyllä kaunis.

  VastaaPoista
 20. No on tosiaan ihan valtavasti kauniita - ja toteuttamiskelpoisia - malleja! Itse asiassa kun näin eilen tämän postauksesi, menin samantien liittymään Novita-klubiin. Olen joskus aikaisemminkin siihen kuulunut, mutta on ollut nyt pitkä tauko. Lehden irtonumeroita olen kyllä silloin-tällöin ostellut. Täytyis vissiin lopettaa Suuren Käsityölehden tilaus vastineeksi, se kun ei ole aikapäiviin enää vastannut odotuksia, mutta en tiedä, raaskinko kumminkaan...

  VastaaPoista
 21. minen osannu yhtään ees oottaa tätä lehtee vielä, vastahan se kevätlehti ilmesty. taaskaan ei löytäny oiken mitään. niinko ei yleensäkään kesälehdistä. tai no, oli siellä pari semmosta mitkä saattasin ehkä tehä. 26, 27 ja 28, mutta jostain eri langoista mitä lehdessä..

  VastaaPoista
 22. Ihan varta vasten tätä novita-katsausta varten tänne tulin ku ite lopetin viime vuojen viimeseen numeroon tillaukseni. Siis että kannattaako ostaa uusin lehti. Vielä jäin miettimään sillä noita kesän juttuja en ylleensä tee ollenkaan, mistä lie tuoki johtuu. No äsken juuri ilimaantu juhulat ens kesälle ja niihin vois jotaki kyllä tehä, siis jos ois aikaa. ;)Kiitos joka tappauksessa kattavasta lehtikatsauksesta! :)

  VastaaPoista
 23. Mukava katsaus lehden sisältöön, näin kun ei itselle tule.

  VastaaPoista
 24. Minä otin lapsen neulotusta punaisesta rullareunaisesta piposta kavennusohjeen neulottuun sytömyssyyn. Neuloin pv-langasta, 104 silmukalla, 3 puikoilla, mahtuu hyvin 56-58 kokoiseen päähän, eikä kiristä mistään. Kavennukset tein 8 silmukan jaolla. t. Lea P

  VastaaPoista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)