Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

sunnuntaina, tammikuuta 17, 2010

Lampaankakka :)

No niin, tässä sitä ihtiään nyt olisi! :)

Oikein letille käärittynä. :)Ja pitäähän langalla nyt olla vyöte ja nimikin. :) Nimi tuli siitä, kun esikoinen kävi tänään kylppärissä, palasi sieltä nenäänsä pidellen ja sanoi: "Äiti, kylppärissä haisee ihan lampaankakka!" :D No, siltä siellä on kyllä kieltämättä haissut siitä asti, kun eilen pistin tämän vyyhdin huuhteluun ja kuivumaan. :) Ja koska tähän lankaan ei edelleenkään voi koskea ilman, että kädet alkaa tuoksahdella sille itsellensä, niin saapi lanka pitää kauniin nimensä. :)Vyötteen tiedot kertovat sitten kaiken oleellisen. Langan materiaalina oli Pirtin kehräämön hahtuvalanka, eli tämä oli vasta sellainen harjoituserä, jolla opettelin kierteen tekemistä. Helppoa hommaa, jopa meidän 5 v esikoinen osasi kehrätä hahtuvalangalla. Hassuinta minusta on, että sitä hahtuvalankaa minulla oli alkujaan 145 grammaa, mutta äsken punnitessani vyyhdin, painoa olikin 168 grammaa. Nähtävästi kaikki kosteus ei ole vielä pesun jäljiltä haihtunut, vaikka lanka tuntuu sormin koskettaessa ihan kuivalta. Heitin sitten tuohon vyyhtiin painoarvioksi noin 150 grammaa. Metrimäärä voi hyvinkin olla alakanttiin, sillä mittasin vyyhdin ympäryksen noin suurinpiirtein ja sitten vain laskin, montako kierrosta olen tehnyt, ja sillä sain määräksi 243 metriä, mutta se voi hyvin olla enemmän tai vähemmänkin. Jotain sinne päin kuitenkin. :) On siis paksuudeltaan jotain 7 veljeksen ja Isoveljen väliltä.

Tärkein on toki mainittu vyyhdissä, eli: Tuotannollisista syistä lanka sisältää solmuja. :) Ei siis "saattaa sisältää", kuten yleensä lukee, vaan ihan varmuudella sisältää. :) En oikein muuten tiennyt, miten yhdistää kerrattuja lankarullallisia toisiinsa, joten tein sitten solmun. Kyllä ne sinne neuleen sisään piiloutuvat. :)

Kertaamisen jälkeen lanka tuntui ihan kovalta narulta, mutta pesu on pehmentänyt sitä kovasti, ja enää se vain tuntuu napakalta. Karhealta ja pehmeältä yhtä aikaa, niin kuin ehta pässinpökkimä tuntuu. Ja rasvaiselta myös - älkääkä unohtako sitä tuoksua. ;)

Mitähän tästä sitten tekisi? :) Odotan tietysti ensin, että kaikki kosteus haihtuu, eli lanka saa nyt olla vielä jonkin aikaa rauhassa vyyhdillä. Tästä olisi kiva tehdä joku yksi neulottu tai virkattu juttu, johon saisi käytettyä kaiken langan. Voisi sitten sanoa siitä jutusta, että tämä on tehty ensimmäisestä kehräämästäni langasta. :)

Koska ensimmäinen lanka onnistui noin hyvin, oli intoa siirtyä seuraavaan vaiheeseen kehräyksen opettelun taipaleella.Huhut kertovat, että Heivatun Kudelman kotikehräämö olisi aloittanut uuden Möykky-langan tuotannon. ;) Materiaalina Novitan Hahtuvainen turkoosina, ja tässä ensimmäinen 50 gramman satsi kehrättynä. Möykky-langasta on ilmiselvästi tulossa nimensä veroista. ;)

Hahtuvalangan kehrääminen oli todellakin lastenleikkiä verrattuna sitten ihan kuidun kehräämiseen, ja Hahtuvainen kuitenkin on käsittääkseni hyvin pitkälle esikäsiteltyä, että sitä pitäisi olla helppo kehrätä. Mutta eipäs vain ollutkaan niin helppoa, vaan niitä möykkyjä alkoikin tulla oikein urakalla. Tuumasin, että ehkä pidänkin tässä välissä pienen kehräystauon, sillä huomasin etten oikein jaksanut tänään enää keskittyä. Eihän minulla ole mikään kiire tätä asiaa opetella, kun ei ole langoista ainakaan pula, että sen vuoksi pitäisi kiireesti itse kehrätä. :) Joten Möykky-langan tuotanto on toistaiseksi keskeytetty, mutta jatkunee jossain vaiheessa, ehkä jopa odotettavissa vähemmän möykkyistä lopputulosta. :) Niin, ja mikäli tuotanto jatkuu tällaisena, niin Möykky-langasta on tulossa tosi paksua... ;)

Niin, noista kehräämisen materiaaleista kysyttiin kommenteissa. Minä siis aloitin opettelun ihan hahtuvalangalla, eli sillä, mitä myydään kiekoissa 1- tai 2-säikeisenä, ja jota voidaan neuloa sellaisenaankin ihan suoraan kiekolta. Siitähän tehdään mm. vaippapöksyjä tai erilaisia vaatteita huovutettavaksi tai ilman huovuttamista pidettäväksi. Sitä on tosi helppo kehrätä, kun tarvitsee vain tehdä kierrettä lankaan. Sitten on olemassa valmiiksi esikäsiteltyjä villatopseja, joihin en ole vielä perehtynytkään, muuta kuin nyt tuota Novitan Hahtuvaista kokeilin, kun sitä on "muutama" pussi tuolla huovutusvillalaatikossa. Voi olla, että omat kehräilyni jäävät toistaiseksi ainakin näihin hyvin helppoihin materiaaleihin, joita ei tarvitse itse työstää mitenkään, koska mulla ei ole esimerkiksi karstoja olemassa (ainakaan vielä). Eikä mua kauheasti houkuttele villan karstaaminen, ja muutenkin haluan pitää tämän kehräämisen vain sellaisena satunnaisena kokeiluna. Pitäähän sitä aikaa jäädä niiden valmiiden neuleittenkin tekemiseen. :)

Ja pakko vielä kehua tuo isomummuni rukki! Se on nimittäin niin toimiva kapistus, ettei minulla ole ollut sen kanssa ongelmia vielä yhtään! :) Yksi tappi siitä puuttui, sekin kyllä oli paikoillaan vielä silloin, kun olin lapsi, mutta on vissiin jonnekin meidän vintille pudonnut. Isäntä laittoi sen tilalle nippusiteen ja hyvin toimii! :) On siis tosi hyvässä kunnossa, vaikkei sillä ole kehrätty ehkä 60 vuoteen. Äiti on pitänyt sen puhtaana ja säilyttänyt sen hyvin, eli sain sen täysin pölyttömänä eikä siinä ole mitään villarasvoja kertynyt eikä muutakaan. No, jos se on ollut meidän suvun naisten käytössä, niin voin kuvitellakin, että sen puhtaudesta on pidetty hyvin huolta. ;) Pyörii kuin unelma, ja kaikki pelaa muutenkin. Tänään meinasi tulla ensimmäinen ongelma, kun nyöri alkoi liitoskohdastaan jäädä jumiin aina tullessaan puolan uraan, mutta se johtui ihan vain siitä, että olin eilen illalla hoksannut, että se rukin päässä oleva tappi onkin ruuvi, ja innostuksissani sitten ruuvannut nyörit vähän liian kireiksi. Kun sitten hoksasin löysätä ruuvia, niin sitten taas toimi rukki entiseen malliin. :) Voi, miten onnellinen olenkaan, että suvussamme on kulkenut tuollainen aarre, ja että sain sen omakseni! :)

Se kehräämisestä tällä erää, lupaan palata muihin käsityöaiheisiin heti seuraavalla kerralla. :) Olen minä tänään vähän neulonutkin, että en ole ihan vain tuoksutellut Lampaankakkaa. :D

Mukavaa uutta viikkoa! :)

21 kommenttia:

 1. Kaunista lankaa ja kiva nimi sillä ;-). Mukavaa, että rukki pelaa hyvin. Minäkin olen tyytyväinen vanhaan rukkiini ja siitäkin on toinen tappi korvattu rimanpätkällä, mutta hyivn luistaa.

  VastaaPoista
 2. Hahtuvainen on ihan kivaa kehrättävää, siitä tulee pehmoista lankaa. Ainoa miinus on hinta, joka on villaksi melko korkea, kun ei yhdestä 50 grammasta kovin paljon lankaa tule. Ostan itse kaikki villat preparoituina, sillä aikani ei riitä villan käsittelyyn. Kotimaasta on hiukan haasteellista etsiä valmiiksi käsiteltyä ja värjättyä villaa, joten olen välillä värjäyttänyt valkoisia ja harmaita villoja "mittatilaustyönä", lisäksi ostan villaa valmiiksi värjättynä Etsystä. Olen erityisen ihastunut karstalevyyn (batts), ne ovat monipuolisia ja ihanan kirjavia.

  Minulle kehrääminen on se luovempi harrastus, voin kehrätä monivärisiä ja itselleni outoja värejä helposti, sillä kehrääminen on se juttu. En välttämättä neuloisi samanlaisia lankoja kuin kehrään.

  VastaaPoista
 3. Vau! Hieno vyyhti lankaa. Vanhoja rukkeja lienee useammallakin lapsuudenkodin/mummulan ullakoilla. En tiedä, miten kestävät vuosien säilytystä ja kosteutta.

  VastaaPoista
 4. Hih hauska nimi langallasi, ja sehän on oikeaa lankaa, hyvä Mari!!!!!

  VastaaPoista
 5. Onpas täällä taas tapahtunut paljon. Viikonloppu meni niin, että en juurikaan blogeja ehtinyt kurkistella. Onpahan tänään lukemista vapaapäiväksi.

  VastaaPoista
 6. Onnittelut ensimmäisestä omasta langasta! Osaatko kuvitella, miltä meidän kylpyhuone (ja koko huusholli) tuoksui viimevuosituhannella, kun tein märkähuovutuksia suoraan lammastilalta tuodusta säkillisestä luonnonväristä ja pesemätöntä hahtuvalevyä...
  Hyvää viikon alkua!

  VastaaPoista
 7. Kaikin puolin (nimeä myöten :-) tyylikäs ensimmäinen vyyhti!

  Kiva muutenkin lukea tästä kiehtovasta, mutta itselle täysin tuntemattomasta harrastuksesta.

  VastaaPoista
 8. Vau! Aivan upea vyyhti ja niin hauska nimikin! :)

  VastaaPoista
 9. Aika hieno vyyhti ja hauska on nimikin:)

  VastaaPoista
 10. Hih, muista että kalliit Noro-langatkin ovat "möykkyisiä", eli Möykky-lanka ratsastaa ihan muodin aallonharjalla! :D

  VastaaPoista
 11. Onpa muhkea kerä Lampaankakkaa ympärillään mainio vyöte! ;D

  VastaaPoista
 12. Vai lampaankakkaa täällä on kehrätty :D
  Hauska on nimi, ja hienon näköistä on valmis lankakin :)

  VastaaPoista
 13. Onpas oiva nimi, kaunis vyöte ja ihan kunnollisennäköistä lankaa!
  Onnittelut täydellisesti onnistuneesta kokeilusta!

  VastaaPoista
 14. Upea lankavyyhti -nimeä myöten!

  VastaaPoista
 15. Onnittelut eka lankavyyhdistä. Hyvännäköistä lankaa ja hauska on langannimikin!:D

  VastaaPoista
 16. Wau, niin sitä kehrätään lankaa melkein kuin vanha tekijä. Hyvät on langoilla nimet ;)

  VastaaPoista
 17. Onnea uudelle harrastukselle! Voiko kehräämällä yhdistellä eri materiaaleja? Ei nyt kyllä tule mieleen, että mitä, mut vaikka jotain valmista liian ohutta neulottavaksi + jotain kehrääntyvää.
  Ite en oo ikinä kehränny. Meillä kehrää vain kissa ja sitäkään ei oo ollu kymmeniin vuosiin :D

  VastaaPoista
 18. Rukki ja aivan itse kehräämää lankaa. Varmaankin mukavaa nähdä omien kättensä tulos ;) Hienoa - minä katselen vielä takavasemmalta .

  VastaaPoista
 19. Wautsi! Mä olen ihan pihalla kaikesta kun en ole ehtinyt blogeissa käydä kuikuilemassa. Kai sulla kohta on vähintään nettikauppa? Tuo langan nimi on niin mielenkiintoinen, että sitähän olisi pakko ostaa heti ihan vaikka vaan nimen perusteella...

  VastaaPoista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)