Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

keskiviikkona, syyskuuta 16, 2009

Selittää ne hiihtäjätkin :)

Muistavathan kaikki sen seikan, että olen loppuvuoden ajan langanosto- ja vastaanottolakossa? :) Syy tähän on pääasiassa se, että tarkoitukseni on tämän vuoden aikana pienentää lankavarastoani 10 kiloa, ja koska lankaostoksia on tullut tehtyä jonkin verran vuoden aikana, niin päädyin tällaiseen lakkoon, jottei tule ihan tolkuton kiire loppuvuodesta kuluttaa lankoja... aika vinhaan tahtiin saa puikkoja ja koukkua heilutella, jos meinaan tavoitteeni saavuttaa. :)

Nyt kuitenkin kävi sellainen tilanne, että minulle tuli lankaa ja ihan omasta päätöksestäni. Kävin kyllä itseni kanssa kamppailun asian kanssa - tunne sanoi että EI, mutta järki sanoi KYLLÄ. Ja minulla yleensä järki voittaa kamppailun, joten...

Ja nyt OuNen naiset repeävät, ainakin he, jotka muistavat vielä KIPin Rotuaarilla 2007 ja sinne saadut lahjoituslangat nimeltämainitsemattoman paikallisen lankakaupan kellarista... ;) Ette voi uskoa, mikä lanka sai minut tekemään poikkeuksen lankalakkoni kohdalla:


Siinä olisi Novitan Cottonellaa noin 750 grammaa! :D

Siitä parin vuoden takaisesta KIPin lankalahjoitusepisodista johtuen Cottonella on päässyt kärkeen minun inhokkilankojeni listalla. ;) Sitä tuli silloin väkisin neulottua jonkin verran, ja lanka osoittautui silloin ärsyttäväksi neulottavaksi ja vielä varsin riittoisaksi... ;) Tässä kohdin on toki muistettava, että minä en ole suinkaan kaikkia maailman lankoja kokeillut, mutta Cottonella on siis kaikkein ärsyttävintä niistä, joista olen joskus jotain tehnyt.

Mikä ihme masokismi minuun nyt on sitten iskenyt, jos päädyn katkaisemaan lankalakkoni saadakseni itselleni maailman kaikkein inhottavinta lankaa? Tässäpä kootut selitykset:

  1. Löysin tässä taannoin kirpparilta Novita-lehden vuodelta 1999, ja siinä lehdessä oli maailman ihanin virkatun tunikan ohje, ja haluaisin tunikan itselleni. Mutta eiköhän vain lankana ole Novitan Cottonella...
  2. Novitan Cottonellaa ei enää saa mistään, koska sitä on ollut myynnissä joskus viime vuosituhannella, mutta päätin jo tuolloin tuon ohjeen nähdessäni, että jos sitä vielä joskus jossain kävelee vastaan niin paljon, että saan siitä tunikan virkattua, niin ostan.
  3. Teisa kauppasi viime viikolla blogissaan Novitan Cottonellaa luonnonvalkoisena - minun väriäni siis - juuri sen verran, että siitä tuon tunikan saisi. Ja hän pyysi siitä ainoastaan postikulut! Järkeni siis sanoi, että tämä on todennäköisesti ainutlaatuinen tilaisuus saada langat tuohon tunikaan, ja käytännössä vielä ilmaiseksi, joten tilaisuutta ei voinut jättää käyttämättä. Olette varmasti samaa mieltä? :)
Tässä vielä kuva siitä ihanasta tunikasta, jonka vuoksi lankalakkoni katkesi tilapäisesti:


Eikö olekin ihana? :) Oikeastaan tämä on ehkä yksi ihanimmista malleista, tai ehkä jopa ihanin, minkä olen koskaan nähnyt. :) Ja nyt tämä voi olla minun, kun on jo langatkin. :)

Mutta nyt langanosto- ja vastaanottolakko jatkuu kuitenkin edelleen ainakin vuoden loppuun saakka. :) Oikeastaan minulla on nyt entistä suurempi syy pitää tiukasti lakosta kiinni, jotta saavuttaisin tavoitteeni lankavaraston pienentämisen suhteen. Joku joskus jossain kommentissa ihmetteli, mitä järkeä on pitää langan vastaanottolakkoa, että eihän ole mitään järkeä siinä, että kieltäytyy lankalahjoista tai ilmaisista langoista. Mutta siinä sitä vasta järkeä onkin! Koska periaatteeni on nykyään, etten halua itselleni lankaa, jos en tiedä mitä siitä aion tehdä. Toisin sanoen minulla täytyy olla ensin tietty malli, jota varten ostan tietyn määrän lankaa. Ei siis niin, että ensin nähdään joku kiva lankakerä, ja ostetaan se huvin vuoksi varastoon, ja aletaan vasta sitten miettiä, mitä siitä tekisi. Koska yleensä tällaisten lankojen kohdalla minulla on käynyt niin, etten ole tehnyt niistä mitään, ja ne ovat jääneet vuosikausiksi koskemattomiksi. Lahjaksi saatujen lankojen kohdalla tilanne on vielä pahempi, koska langat eivät ole itse valitsemiani, enkä osaa niistä oikein mitään silloin tehdä. Tai jos olen tehnyt jotain lahjalangoista, niin yleensä ne valmiit neuleet ovat menneet eteenpäin jollekin lahjaksi tai hyväntekeväisyyteen, tai jos olen tehnyt itselleni, niin harvoin olen osannut niitä kuitenkaan käyttää - poikkeuksiakin tietysti on. Samaisesta syystä en yleensä osta lankaa netistä, koska haluan nähdä ja tuntea langan livenä ja käydä tutustumassa siihen useita kertoja, ennen kuin voin tehdä ostopäätöksen. Tässä tapauksessa oli vähän eri juttu, kun tiedän kyseisen langan, ja värikin oli taatusti sellainen, että se minua miellyttää, luonnonvalkoinen harvoin pettää. :D

Nyt tämän vuoden tavoite todellakin on edelleen saada lankavarastoa pienennettyä 10 kiloa, jolloin jäljelle vielä jäisi vajaat 7 kiloa. Mutta pidempiaikainen tavoite olisi se, että pääsisin kokonaan eroon varsinaisesta "lankavarastosta", eli että minulla olisi lankaa vain se määrä, mikä on kiinni sen hetkisessä työssä, ja sen lisäksi jämä- tai muuta lankaa niin vähän, että ne mahtuisivat yhteen pieneen laatikkoon. Siihen on vielä matkaa, mutta kovasti tässä on yritystä, että siihen päästäisiin. :) Ei siinä silloin passaa ihan kaikkia vastaantulevia ilmaisiakaan lankoja kotiin kantaa. ;)

Mutta nämä Cottonellat eivät sodi periaatteitani vastaan, vaikka ne tulivatkin tarjolle kesken lankalakon. Sillä näiden kohdallahan minulla oli ensin olemassa malli, johon vain hankin langat, kun tilaisuus tarjoutui. :) Nyt vain sitten puikot suihkimaan - vielä olisi tämän vuoden aikana ainakin viisi kiloa neulottava... ja tietysti ne kaikkein ohkaisimmat langat ovat jäljellä lankakopassa... KÄÄK! :) Vuoden viimeisenä päivänä on sitten tuomion aika, miten mahtaakaan tälle akalle käydä...? :)

Ja nyt kun kirjoitin, millaiset ovat minun henkilökohtaiset ajatukseni lankojen hankintaa ja niiden kulutusta kohtaan, niin se ei ole mikään hyökkäys ketään sellaista kohtaan, joka ajattelee toisella tavalla. Ajattelin vain erikseen mainita, vaikka varmasti jokainen ymmärtää, että nämä ovat vain minun mielipiteitäni. Omathan ovat lankani, ja saan tehdä niiden suhteen mitä haluan! :) Joskus olen suhtautunut lankoihin toisella tavalla, en kai muuten olisikaan niitä hamstrannut tällä tavalla, mutta nyt en tunne enää mitään "himoa" lankoja kohtaan, pikemminkin haluan vain päästä entisistä eroon. Ne ovat minulle vain materiaalia, josta saan tehtyä haluamiani neuleita, eivät sellaisia, joita haluaisin keräillä tai omistaa vain omistamisen ilosta. Enkä halua lankaa vain siksi, että se on jotain uutuutta tai se on tarjouksessa, tai kaiken varalta, jos sille joskus olisi käyttöä. Voi olla, että joskus tulee taas toinen aika, jolloin haluan hamstrata, mutta nyt on tällainen aika meneillään. Tämä itsensä kanssa kilvoittelu lankavaraston vähentämiseksi on minulle varsin mielekästä, ja on hauska seurata, miten tavoitteessani onnistun. :) Kaikkein palkitsevinta on tietysti saada "siinä sivussa" ihania neuleita aikaan! :) Mutta kuitenkin jos tulee tämän kaltainen tilaisuus saada jotain oikeasti tarvitsemaansa lankaa, niin toki käytän tilaisuuden hyväksi.

Mainittakoon vielä, että ennen kuin aloitin neulebloggaamisen vuoden 2006 alussa, minulla todellakin oli kaapissa kerrallaan ehkä korkeintaan kilo lankaa, eli ne langat, mitkä olivat työn alla, ja sitten edellisistä töistä jääneet jämät mahtuivat yhteen Orthexin muovikoriin. Uutta ostin aina vain silloin, kun olin siitä jotain aloittamassa, ja aina vain jotain tiettyä mallia varten. Homma ryöstäytyi käsistä tosiaan bloggaamisen myötä, mutta nyt olen todennut, että haluan palata siihen vanhaan malliini takaisin. :)

Kannustavia viestejä lankalaihiksen suhteen otetaan mielellään vastaan! :) Ja ne ei-niin-kovin-kannustavat ja kummastelevat kommentit voi jättää kirjoittamatta. ;) Kiitos! :) Mukavaa päivänjatkoa kaikille! :) Niin ja kiitos vielä Teisalle paketista! :)

23 kommenttia:

  1. Kuule , ju minullakin bloggaamisen myötä on lankavarastossa mopo karannut! Hyvää tekisi joku lakko myös. eikö sinulla ole kova urakka saada noin paljon lankoja hupenemaan ja varsinkin,kun sä välillä teet ristipistojakin. Ne eivät lankaa paljoa kuluta,mutta aikaa sitäkin enempi.

    VastaaPoista
  2. En uskalla miehelleni näyttää tätä kirjoitusta kun keksii vielä että minunkin pitäisi alkaa moiselle lankalaihikselle. :) Onnea sulle projektiin ja jos totta puhutaan niin kyllä minunkin pitäis susta mallia ottaa... :D
    Tunikasta tulee tosi hieno!

    VastaaPoista
  3. Tuo taitaa olla niitä malleja, joka melkein sai minut opettelemaan virkkaamista. Mutta Cottonella, grrr... (edellämainitut lahjoituslangat aiheuttavat edelleenkin puistatusta). Lopputulos on varmaan kuitenkin hieno.

    VastaaPoista
  4. Olen kanssasi samaa mieltä siitä, että hetken mielijohteessa ilman tarkempaa suunnitelmaa ostettu satunnainen määrä satunnaista lankaa jää yleensä kotiin lojumaan. Poikkeuksen tähän tekevät sukkalangat, kun niistä saa aina tehtyä sukat, mutta joskus tulee kyllä ostettua jotain sukkalankaa sellaista väriä, että siitä ei haluakaan sukkia neuloa. Pyrin kuitenkin ainakin välilä tekemään jotain jostain laatikon pohjalle jääneestä langasta.

    VastaaPoista
  5. Minun mielestä nuo langat ja erityisesti niiden käyttötarkoitus oli ihan hyväksyttävä syy poiketa langanostolakosta. ;)

    Mullekin on käynyt aivan samoin: blogin pitämisen myötä lankavarasto on räjähdysmäisesti kasvanut. Aikaisemmin sukkaprojekteista jääneet seiskaveikkajämät mahtui yhteen muovipussiin. Mullakin on ollut tapana hamstrata vaikka mitä lankaa, vaikka vielä en olekaan tiennyt, että mitä niistä teen, ja suurin osa niistä odottelee varmaan vieläkin tuolla laatikoitten pohjalla. Nyt olenkin alkanut noudattaa samaa periaatetta, eli ostan lankaa vain, jos tiedän mitä siitä teen. Tosin välillä poikkean tästä, mutta yritän välttää turhaa hamstraamista.

    Tsemppiä lankalaihikseen! :)

    VastaaPoista
  6. Minä taas olen aina tykännyt Cottonellasta. Minusta on harmi, että sen tekeminen lopetettiin.

    Aion aloittaa lokakuussa lankalakon, joka toivottavasti kestää loppuvuoden. Tsemppiä lakkoiluun!

    VastaaPoista
  7. Sama juttu, mulla oli ennen varastossa korkeintaan pusero- tai sukkalangat, nyt on reilu 10kiloa lankaa. Ja ehdottomasti haluaisin palata vanhaan tyyliin minäkin, ihan siksi että uudesta langasta on Paljon kivempi aloittaa työ kuin kaivella vanhoja varastoja ja miettiä, että tuo ja tuokin pitäisi saada kulutettua.
    Mulla mopo taisi karata käsistä yleensäkin nettishoppailun myötä.. se on niin helppoa, klikkaat vaan. ;o)

    VastaaPoista
  8. Tsemppiä sulle, kyllä hyvään tarkoitukseen kannatti langat ottaa! Ja sinulla tuota tulostakin tulee sen verran, ettei se tuo 750 g maata kaada :)

    VastaaPoista
  9. Hyvin perusteltu lankahankinta :) Tunnustan kuuluvani niihin, jotka ostavat lankaa ihan vaan siksi, että se on niin ihanaa ja joskus myöhemmin siitä voi tehdä "jotain". Ja yleensä ostan sitten vähän reilummin saman tien, koska se "jotain" on yleensä kuitenkin vähän kaulahuivia isompi. Tosin olis niitä huivilankojakin kertynyt...

    VastaaPoista
  10. Hihii, mainio teksti Mari! Kiitokset kommenteistasi meidän blogiin. Mallinne mukaisesti taidan saadan uuden kirjan lukulistalleni hurahtamistani hieman rauhoittamaan.

    Ihana malli tämä tunika! Siinä riittää puuhaa hetkeksi! :) Kun kerran ilmaiseksi saa! Selityksesi on uskottu! :)

    VastaaPoista
  11. Tuosta cottonella-tunikasta tulee varmasti ihana. Odotan jo innolla milloin näen sen täällä valmiina ;)

    Minullakin on lankavarasto päässyt kasvamaan hurjasti siitä kun aloitin bloggaamisen vuonna 2006. Nyt lankaa on n. 22 kg ja siinä on paljon sellaista lankaa, jota on vain 2-3 kerää ja ostettu hetken mielijohteesta. Mitä niistä nyt sitten muuta saa kuin sukkia, lapasia ja huiveja...

    Minunkin pitäisi käydä dieetille yhdessä lankojen kanssa :D

    VastaaPoista
  12. Tässä olisi vähän itse kullakin syytä lankalaihikseen, mutta niin vain sorruin tuohon Nalle-lankojen tarjoukseen Cittarista, minäkin... Tunikan malli on kyllä todella ihastuttava!
    (Hauskaa, sanavahvistuksessa tuli "nouti" :D. Melkein minun nimi, ja sisältö sopii aiheeseen...)

    VastaaPoista
  13. Itsekin olen yrittänyt nyt ruveta pitämään sitä linjaa, että vain silloin ostetaan lankaa, kun sille on tiedossa malli ja vieläpä ajankohta neulomiselle. Ymmärrän hyvin, kun sanot, ette halua ottaa lankaa vastaan. Niin ihania, kun erilaiset lankayllärit ovatkin (pidin ihan hurjasti esim. lankaklubeista), ei niistä paketeista ilmestyvistä langoista yleensä kovin nopeasti mitään tule neulottua. Esimerkiksi lankaklubien langat, jotka ovat kaikki aivan hurmaavia, odottavat edelleen muutenkin ylitäydessä lanka-arkussani. Kun en ole itse valinnut lankoja niistä syntyvä neuletyö valmiina mielessäni, jäävät mitä ihastuttavimmatkin, langat usein lojumaan käyttämättöminä - vuosiksi. (Mutta täytyy myöntää, että en kykene sanomaa "ei", jos minulle lankoja ilmaiseksi tyrkytetään, kuten vaikkapa äidinäitini viime vuonna kaappeja siivotessaan teki...)

    VastaaPoista
  14. Hauska juttu, minäkin ajattelin juuri tällä viikolla, että olisipa kiva juttu kun haluasi tehdä jonkun neuleen, niin pitäisi lähteä lankaostoksille. Nyt kun asia on niin, että ensin pitää katsoa varastot, josko entisistä voisi tehdä. Tämän syksyn olen ostanut tosi maltillisesti lankaa, tosin välillä on ihan pakko sortua ihanien kerien/vyyhtien edessä. Mutta jos ostaa vähemmän kuin tekee, niin jossain vaiheessa niiden varastojen on pakko vähentyä =)

    VastaaPoista
  15. Täysin pätevä selvitys lankojen hankkimiselle! Tunika on tosi ihana!

    Täällä toinen, joka on tykännyt neuloa Cottonellalla, eipä vaan ole niitäkään puseroita enää tallella. Mutta yksi virkattu päiväpeitto on :-)

    Menestystä lankalaihikseen! Ihailtava tavoite sinulla, siitä sopisi minunkin ottaa mallia (osin neulelankojen, mutta myös ristipistojuttujen osalta :-)

    VastaaPoista
  16. Noniin, nyt se selvisi miksi sitä lankaa on alkanut kertyä nurkkiin blogin perustamisen myötä! :)
    Tuo sun ajatus ostaa lankaa vain kun on projekti mielessä on hirmusen fiksu ja kannatettava ja siitä voisi todellakin ottaa mallia. :) Toivotan hirmusesti onnea, jotta tavoitteesi täyttyy! :)
    Ainiin ja tuo tunika on aivan i-h-a-n-a! :)

    VastaaPoista
  17. Ihan perusteltua lankahankinta:)

    Minua ahdistaa lankavarasto;se on neulomattomia neuleita ja virkkaamattomia virkkauksia. Hyvin samanlaisia ajatuksia minullakin:)

    Pääsin lukemaan blogiasi vasta nyt, kun migreeni alkoi helpottamaan. Ihana kirjanmerkkin olet pojallesi virkannut:)

    VastaaPoista
  18. Viisas päätös tuo sinun langanostolakko. Bloggaamisen myötä on minullekin aivan kuten monelle muullekin kertynyt turhan paljon yhden - kahden kerän kokoelmaa erilaisia lankoja. Tästä syystä jätin tänä syksynä SNY-kierroksenkin väliin. Niin mukavaa kuin lankapakettien saaminen onkin, on sopivien käyttökohteiden löytyminen haastavaa.
    Tilasin muutama tunti sitten lankaa kahteen huiviin, haluan toteuttaa erään mallin, aion lahjoa erästä ystävää ja haluan myös itselleni uuden huivin. Siis neljä kerää on tulossa, koska sopivia värejä ei kokoelmastani löytynyt.
    Villa-allergisena pidän cottonellan tapaisista langoista. Monesti puuvillalanka on turhan tasaista, steriiliä, minun makuuni on enemmänkin lanka, jossa on särmää. Cottonellasta saa myös kangaspuilla mukaavia huiveja.

    VastaaPoista
  19. Minä ihailen sinun päättäväisyyttäsi ja tapaasi olla noin järkevä :)
    Minä ostan aina lankaa kun vaan mahdollista ja sitten ihmettelen kerien kanssa mitä ihmettä niistä sitten pitäisi tehdä, tosin nyt viimeaikoina olen ostanut sukkalankoja ( jotka ovat lähes kaikki olleet järjestäen ihan kamalia :D ) ja en ole uskaltautunut etes lankavarastoani laskemaaan...
    Tsemppiä lakkoon, uskon että sinun päättäväisyydellä pääset tavoitteeseesi :)

    VastaaPoista
  20. Hei, sinulla on tosi selvä kanta lankojenostolakkoon ryhtymisestä. Nostan hattua sinulle siitä.
    Minä ostan paljon lankaa ja niitä kertyy laatikoihin asti pölyttymään. Olen yrittänyt vähentää lankojen ostoa, mutta joskus ei voi olla ostamatta, kun halvalla saa...
    Asun 150km lähimmästä kaupungista ja kunnollisesta lankakaupasta - niin joskus mopo lähtee käsistä...
    ps. kiitos sukkakomenteista

    VastaaPoista
  21. Heips!
    Sattumalta löysin sivuillesi ja nappasin nappisi mukaani. Tervetuloa kurkistamaan blogiini. :D

    VastaaPoista
  22. Mulla on mopo karannut jo kauan aikaa sitten ostettujen ja marinoituneiden lankojen suhteen. Aikanaan 80- ja 90-luvuilla ostin aina ja vain puuvillalankoja, jotka jaksoin inventoida, kyllä niitäkin on useampi kymmenkilonen. Nyt 2000-luvulla olen hamstrannut ainoastaan villalankoja, en ole tietoinen kilomäärästä. En niitä ehdi elinaikanani kaikkia millään neuloa, mutta olen sanonut tytöilleni, että myykää sitten huutonetissä.
    Sulla on hyvin ajateltuna tuo langanosto, minulla jonkinlaista huumetta kun täytyy ostaa vaikka ei olisi tiedossa mitä siitä tulee.

    VastaaPoista
  23. Minullakin taitaa olla tuo lehti jossain.
    Tuo onkin ihana malli!

    VastaaPoista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)