Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

perjantaina, heinäkuuta 24, 2009

Syksy on ja kesä on pois...

Tervetuloa viimeinkin lukemaan, mitä mieltä minä olen uudesta Novita Syksy 2009 -lehdestä! :) Sori, että katsauksen teko kesti, mutta tässä on ollut pieniä viivytyksiä, ensinnäkin sain koko lehden käsiini vasta maanantaina, ja ehdin sen lukea kunnolla keskiviikkona. Kiireisin lukijani taisi laittaa jo kaksi viikkoa sitten perjantaina kommenttia, että tee nopeasti se Novita-katsaus, mutta kuulemma lehteä ei ollut meille silloin vielä edes tullut, olisiko se tullut sitten vasta seuraavana maanantaina, että en olisi voinut nakittaa miestänikään hommiin. Ja sehän vasta olisikin ollut luettavaa, jos isäntä olisi alkanut Novita-katsausta tänne blogiini vääntämään! :)


Asiaan! Miten minä tahdokin aina alkaa lörpöttelemään joutavanpäiväisiä... ;)

Ehdin käydä tässä jo kurkkimassa lankahyllyillä uutuuslankoja ja -värejä, joten voin jo sanoa niistäkin mielipiteeni. Kuten varmasti entuudestaan muistattekin, syksyn värikartasta ei yleensä löydy minulle sopivia värejä, tai korkeintaan yksi tai kaksi, sillä minähän en voi käyttää mitään murrettuja enkä tummia värisävyjä. Joten siksi syksy- ja talvineuleetkaan eivät aina niin sytytä, ellei sitten satu niin onnellisesti, että samaa lankaa löytyy myös kevään väreissä. Ja onhan aina olemassa tietysti se luonnonvalkoinen, jota voin käyttää... ;) Olen tosiaan tarkka noiden värisävyjen kanssa, etenkin vaatteissa, jotka tulevat lähelle kasvojani, mutta en kyllä pue mitään murretunsävyisiä housujakaan, saati sitten mustia tai vitivalkoisia housuja, koska ne eivät ole minun värejäni. Olen jopa niin tarkka, että vaikka löytäisin kaupasta puseron, joka on ihan täydellisesti minun väriseni, mutta jos siinä on vaikkapa vitivalkoinen tai musta teksti tai printtikuvio, niin jätän sen ostamatta. Sama juttu sitten moniväristen lankojen kanssa, että jos siinä on yksikin raita jotain väärää sävyä, niin lanka jää hyllyyn. Sukkalankojen kanssa en ole ihan niin tarkka, eli saatan niihin hyväksyä sen yhden väärän sävyn, jos muuten värit ovat kohdallaan. Pitäähän nyt kuitenkin sukkienkin sopia muuhun vaatetukseen, että ei niiden väri voi aivan tyystin poiketa linjasta. :)

Mistä päästäänkin sitten Novitan syyskauden ykköslankaan eli Puroon. Lehdessä Puron sävyt näyttävät aika kirkkailta, mutta kun kävin tutustumassa lankaan kaupassa, totesin sävyjen olevan minulle ihan liian tummia. Kerrassaan Puron väreissä ei ole edes yhtä sävyä, joka olisi minun värikartassani. Sama juttu on Puron esikuvan Noron kanssa, ei siitäkään löydy ainuttakaan minulle sopivaa väriä. Eikä nyt voi edes väittää, että silmissäni olisi vikaa, sillä minulla oli kaupassa mukanani värianalyysissa saamani väriliuska (joka minulla toki onkin aina laukussani), ja vertasin Puron ja muiden lankojen värejä siihen. Harmi sinänsä, sillä Puroa olisi kiva kokeilla, ja jotkut sen väriyhdistelmät ovat minusta ihan kivoja ja niistä tehdyt neuleet Novita-lehdessä kauniita. Ihan kuten monet netissä näkemäni Noro-neuleetkin ovat ihan kauniita, mutta eivät vain sovi minulle, jollekulle toiselle kyllä.

Mutta jos kuviteltaisiin, että Purossa olisi jotain kirkkaampia ja keväisempiä värisävyjä, niin ihan ensimmäisenä tekisin siitä itselleni tämän pyöryläjakun (malli 1), tai sen muunnelmat röyhelöisemmän pyöryläliivin (malli 14) tai vähemmän röyhelöisen pyöryläliivin (malli 15). Tämän tyylisiähän on tehty blogeissa jo pitkään, mutta itse ainakin haluan suomenkielisen ohjeen, joten ympyräneule Novitassa oli sikäli tervetullut. Voisihan sen varmasti tehdä yksivärisestäkin langasta, tai raidoittaen useammasta langasta itse. Myös näihin Purosta tehtyihin pipoihin ja kaulaliinoihin eli malli 20 ja malli 23 ihastuin - nämä näyttäisivät hyvältä varmasti yksivärisestä langastakin!

Siltä varalta, että jossain vaiheessa minun olisi "ihan pakko" tutustua Puroon, bongasin lehdestä yhden neuleen. :) Nimittäin laukkujen kanssa en ole ihan niin tarkka värien suhteen - onhan minulla jopa yksi musta laukku! ;) - joten Puroa voisin testata huovutetussa laukussa (malli 74). Harmi vain, tuo Novitan sivuilla oleva laukkukuva on Huopasesta tehty versio, nimittäin lehdessä sivulla 114 oleva saman laukun Puro-versio on paljon kauniimpi! Eikä laukussa tarvitsisi ajatella, meneekö raidat tasan, sillä raitojen tasanmenemisen suhteen olen myös tosi tarkka. ;)

Kun päästiin huovuttamiseen ja laukkuihin, niin tykkäsin myös toisesta huovutetun laukun mallista, malli 70.

Kuva: Novita

Erityisesti tämä ruusuilla koristettu versio viehättää. :) Tämähän on tehty Huopasesta, josta olikin tullut nyt varsin mielenkiintoinen mix-lanka. Sitä kun kaupassa hypistelin, niin sininen (814) väri miellytti eniten, ja olikin ihan omasta värimaailmastani. Tosin tiedä sitten, miten se huovutettuna käyttäytyy, siksi sitäkin voisi ensimmäisenä testata laukkuun, ettei tule pettymyksiä. :) Hyvä, että ostin eilen sitä poistossa ollutta turkoosia Hahtuvaista, siitähän saisi kivat ruusut sinisävyiseen laukkuun. :)

Huopasesta ja Hahtuvaisesta oli lehdessä myös tosi ihania kodintekstiilejä, ihan meidän kotiin sopivia. Tarkoitan siis auringonkukkaista taulua (malli 51), auringonkukkaista liinaa (malli 52), ihan vain pelkkää auringonkukkaa (malli 53) sekä auringonkukkatablettia (malli 54). Liina ja tabletti meille tietysti oranssipohjaisena, kun oranssia ja keltaista meillä niin paljon on sisustuksessa. Tykkään auringonkukista! :)

Jatketaanpa sitten uutuuslankojen ruotimista! :) Tempoa en muista hypistelleeni lankahyllyillä, olikohan sitä edes sinne vielä tullut...? Tai sitten jotenkin vain menin sen ohi, kun olin niin kiinnostunut kaikesta muusta. ;) Joka tapauksessa Tempon värikartassa ei ole minulle muuta kuin luonnonvalkoinen, joten voi jäädä tuo lanka kokeilematta, jollei sitten siitä tule keväällä pirtsakampia värejä. Tykkäsin kuitenkin joistakin Tempo-neuleista lehdessä, esimerkiksi tämä asustesetti (malli 66) on ihan kiva. Ja malli 82 puserosta tykkäsin kovasti!

Kuva: Novita

Sitten tuo kolmas uutuus Pom pom. Voin heti sanoa, etten ole tuon tyylisen langan ystävä ollenkaan. Minusta kivoimpia on sellaiset peruslangat, kuten 7 veljestä ja Nalle. :) Pom pom kuitenkin yllätti minut lankahyllyllä, sillä siitä löytyi minulle sopivia värejä luonnonvalkoisen lisäksi myös punainen (549), joka taitaa olla sitä samaa unikonpunaisen sävyä mitä kevään lankakartassa oli. Joten jos kuitenkin päätän tuota kamalaa pallolankaa kokeilla, niin olihan lehdessä ne huiviohjeet (malli 8 ja malli 9). Punainen pampulahuivi sopisikin jouluna kuusenkoristeen asemasta kaulaan... ;) Suurempi todennäköisyys kuitenkin on, että jätän Pom pomit hyllyyn.

Sen sijaan Aloe Vera Nallea saatan kokeillakin, vaikkei nyt syksyn värikartassa olekaan minun värejäni Nallessa. Marjaretki-Nallessa silmääni miellytti eniten lakka (841), ja kaupassa huomasinkin, että sen värit ovat hyvin lähellä omia värejäni, paitsi ne vihreät pilkut. Niiden vihreiden pilkkujen vuoksi minulla varmaan jää tekemättä pipo (malli 61), kauluri (malli 62) ja kämmekkäät (malli 63), vaikka ne näyttävätkin aivan ihanilta lehdessä. Sen sijaan puikoille saattaa päästä säärystimet (malli 64) tai sukat (malli 2) tuosta Marjaretken lakkaväristä. Ja sitten, kun Nalle Aloe Verasta tulee kevätvärejä ilmoille, niin saatanpa tekaista ihanaisen tunikan (malli 38) tai kauniin jakun (malli 36). Sitten yllätin itseni ihastumalla liiviin, sillä minähän en todellakaan ole mikään liivi-ihminen, koska ne korostavat tissejä ihan liikaa. ;) Kuitenkin tykkäsin tästä koukutusta liivistä (malli 89).

Kuva: Novita

Tässähän olisi taas hyvä syy opetella se koukkuaminen... Ja vaikka tuossa kuvassa on nyt liivi ihan yksivärinen, niin minusta lehdessä ollut lapsen/nuoren monivärinen samalla mallilla tehty liivi oli vieläkin kivempi. :)

Onhan Novitalla sellaisiakin lankoja, joihin en ole vieläkään oikein syttynyt, vaikkapa nyt Rose Mohair, jota en ole kylläkään koskaan kokeillut, mutta en ylipäätään tykkää mohairista, niin siksi en aiokaan kokeilla, vaikka siinä on ihan kiva uusi väri turkoosi (383). En edes pitsikukkahuivia (malli 10) ajatellut tehdä, vaikka ihana se onkin. :) Uuden Luxus Alpacan värit eivät myöskään innostaneet, eikä metallinen Paola ole minun juttuni. Onneksi sentään on olemassa 7 veljestä! :) Lempilankani, yhä edelleen. :) Ja Novitalle täytyy antaa suuret kiitokset siitä, että lehden neuleohjeissa on lankavaihtoehtoja, ettei tarvitse itse miettiä, mikä muu lanka sopisi kuin se juuri ehdotettu. Monissa ohjeissa on kuvatkin, miltä kyseinen neule näyttää toisesta langasta tehtynä. Hyvä esimerkki tällaisista on taikajakku (malli 30), joka varmasti päätynee puikoille jossain vaiheessa - 7 veljeksestä tietysti, vaikka tarjolla olisi Rose Mohairiakin.

Kuva: Novita

Miksei sitten voisi taikaboleroakin (malli 29) tehdä myös 7 veljeksestä, kun sekin on Rose Mohairille kirjoitettu? Mallin 37 tunika on toinen esimerkki, missä on monta lankavaihtoehtoa; sekin voisi päätyä 7 veljeksestä neulottuna kaappiini.

Kuva: Novita

Tämän lehden 7 veljestä-sukkasuosikkini on malli 11 raita-villasukat, Kainuun maakuntasukkakilpailun satoa. 7 veljeksen neuleet siis miellyttivät minua tosi paljon, mutta tämän syksyn värikartassa ei juurikaan ollut kivoja värejä, eli sitä kevään lankakarttaa taas odotellaan... Paitsi lankahyllyillä pyöriessäni totesin, että kirkkaat Martta-värit vihreä (309), sininen (124) ja punainen (533) ovat hyvin lähellä omia värejäni, samoin jo vanha tuttu keltainen (268), vaikka aiemmin ostamani saman värikoodin keltainen ei kyllä ollut sinne päinkään - olisiko uusi värierä vähän kirkkaampaa tai jotain? Ja voitte uskoa, että aivan herkullinen oli mielestäni vauvan hupputakki (malli 56), joka kyllä tuossa linkin takana olevassa isomman lapsen neuleen kuvassa on ankeissa murretuissa sävyissä, mutta lehdessä sivulla 83 ihanan pirtsakoissa Martta-väreissä ja keltaisessa on aivan syötävän suloinen! :) Olisikohan meidän pojilla tuollaiselle tarvetta...? ;)

Parhaan jätin tietysti viimeiseksi. :) Minun lempparineuleekseni tästä lehdestä pomppasi heti ensiselailulla Isoveljestä tehty pampulapusero (malli 35).

Kuva: Novita

Tämä on vaan niiiiiin ihana! :) Isoveljen värejä en ehtinyt hypistellä, että olisiko tuo vaaleanpunainen minulle sopiva, vai pitäisikö taas tyytyä luonnonvalkoiseen vai odotella kevätvärejä. ;) Ihana kuitenkin! :)

Ja noita Novitasta linkitettyjä kuvia kun klikkailee, niin pitäisi päätyä Novitan sivuille kurkkimaan isompia kuvia.

Olipa taas yllättävän paljon sanottavaa, vaikka kyse olikin syksyn lehdestä, josta harvoin minulle jotain tarttuu. Aina kuitenkin jotain. Enkä varmasti tämän vuoden puolella näitä ehdi toteuttaakaan, pistän kuitenkin taas listalleni ylös, ja aina tarpeen mukaan nappaan jonkun kivan mallin puikoille tai koukulle. :)

Lehtikatsaus päättyy tähän.

9 kommenttia:

 1. Kiitos Novita-katsauksesta! Sinun Novita-kommentteja on aina kiva lukea, vaikka itse lehden olisikin jo selannut :)

  VastaaPoista
 2. Näyttää taas analyysisi perusteella että omaamme pitkälti samankaltaista makua näissä neulomusasioissa. Sinä vaan pistät miljoona kertaa paremmaksi, kun toteutatkin kaikki tykkäämäsi neulemallit, toisin kuin eräs... heh.

  VastaaPoista
 3. Noiden Purojen kanssa kannattaa olla tarkkana, jos tietyt sävyt eivät miellytä, niistä kun ei koskaan tiedä, mitä kerän sisältä löytyy. Blogissani on kuva Jäätynyt Karpalo värillä neulotusta kaulaliinasta, siitä näkee, kuinka paljon värit vaihtelevat kerien välillä.

  VastaaPoista
 4. Kiitos katsauksesta! Miun suosikit lehdestä oli myös se Isoveljestä tehty pompulapaita (malli 35) ja taikajakku (malli 30). Tuskin toteutan kumpaakaan... mut seuraan kun sie teet :) Tai eihän sitä ikinä tiedä.

  VastaaPoista
 5. Kiitos lehtikatsauksesta.
  Minuakin kiehtoi Puro sen verran että sitä aluksi ostin pari kerää revontulta, piti tehdä ne huovutettavat tumput (maali7) mutta kun kerä ei riittänyt yhteen tumppuun päätinkin vaihtaa pyöryläliiviin (malli 15). Puroa on tosi ihana neuloa, varsinkin addin pyöröpuikoilla. On tosi pehmoista neulottunakin.
  Lisäksi tykkään tunikasta (malli 37) niin että tekisi sekin mieli tehdä. En vaan tiedä mistä langasta kun mohair ei iske ja 7-v on makuuni siinä turhan paksua/ raskasta, cloud taas aika arvokasta. Hmmm?
  Taikajakku on mielestäni myös kaunis.

  VastaaPoista
 6. Kiitos mielenkiintoisesta katsauksesta!
  Hih! Meillä on kyllä aika erilaiset värimaailmat, mutta nuo suosikki mallisi olivat juuri samat kuin minulla! :)

  VastaaPoista
 7. Minäkin olen aikanaan käynyt värianalyysissa, olen kylmä kesä. Nyttemmin olen vähän antanut periksi myös muille väreille, kuten lankojen väristä näkyy. Niissä ei olekaan enää pinkkiä eikä roosaa vaan syksyn murrettuja sävyjä. Jostain syystä ne ovat alkaneet viehättää.
  Lehden lempparisi miellyttävät minuakin.

  VastaaPoista
 8. Hei!
  Kiitos lehtikastauksesta! Kyllä minulla ainakin riitti 2 kerää Tundra Puroa huovutettaviin tumppuihin (8mm puikot, Novitan sivuilta klubittomalle saatava tumppuohje, joka oli muistaakseni sama kuin uusimmassa lehdessä ollut ohje). Lankaa jäi ylikin -huimat viitisen metriä... ;)
  Tänään jännitetään sitten mitä tulee pesukoneesta ulos... :)

  VastaaPoista
 9. Noniin, pesukoneesta ulostautui liian pienet tumput. Vaikka kuinka venytti niin ei ne aikuiselle, normaalikokosen käden omaavalle naisihmiselle mahdu. :( Lasten kokoa. Ehkäpä ne on pojalle muutaman vuoden päästä sopivat...

  VastaaPoista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)